- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Харесваме ли нърдовете?
@Blab, колкото и да се старае човек да избяга от стереотипите, винаги може да бъде категоризиран по някакъв начин. Друг е въпроса, дали се стараеш да се набуташ в определена субкултура, организация или нещо в този дух. Пък и може да принадлежиш на такава, а да не се социализираш със себеподобни.
За общата култура. Напълно е възможно да си в такава среда, в която конвенционалния език да се ограничава до определени клонове от знания. В конкретния пример с нърдовете, общата ти култура в сферата на модата най-вероятно ще ти е излишна. В това "племе" няма да се намери място за такива теми, просто защото другите запълват времето. А и можеш много да изостанеш на техническата тематика, защото на никой не му е зор, дали си разбрал как да си направиш автоматична смяна на wallpaper-ите. Ако не можеш да вземеш отношение на тема cloud computing, просто ще изпаднеш от разговора.
Според мен темата за нърдовете е интересна, защото те наистина си обособяват съвсем спонтанно миниобщества, в които правилата не са същите, като в по-стандартната социална динамика, а някои черти са на пръв поглед нелогични. Защо точно фентъзита например?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Пак ще кажа това, което написах в последното си мнение. Ако контактуваш само с такива хора като Сиси, вероятно нейното ще е разбирането за обща култура. Нърдовете предимно комуникират със себеподобни. Поне тези, които НомНомНом се опитва да опише, стига да съм разпознал стереотипа.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Да де, но моята идея е да се опитам да съм максимално обективна, затова додах и примера със себе си.
Аз също ценя общата култура, в смисъла, в който ти я тълкуваш. Макар че спадам към точно тая категория нърдове, която НомНомНом описва (просто е епидемия във факултета ми) все пак се старая да разнообразявам интересите си. За мен е важно, тъй като обичам да си обяснявам и разбирам нещата. Но колегите, които са много по-добри от мен в моята специалност/професия/наука, нямат много време за странични дейности и са много по-еднопосочни. Всеки си избира кое да жертва. Но в тази среда съм забелязал, че не е особено важно един ден да си подготвен за какви да е ситуации. Хората искат да са безкрайно добри в едно нещо и това е.
PS: Евала за езикознанието, супер интересна наука. Чакам с нетърпение да почна след две седмици и аз (макар и на английски).
^^ Да, ама защо точно столиците? Защо не знаеш как се развива еди какво си в тази държава или просто някой интересен факт за нея? Неща, които си чел за кеф някъде? Общата култура не се набира с учене, а с четене на отделни неща, които са ти интересни. Като цяло това е едно много субективно понятие.
Много, ама много зависи какво ти е интересно и какви книги четеш. Дори романите. От тях помежду фабулата редовно научаваш един милион неща. Те също влизат в обща култура.
Само, че не съм съгласна някой да каже, че еди какво си от географията/историята/биологията и въобще, каквото се сетиш ТРЯБВА задължително да го знам иначе нямам обща култура. Нещата са едни. Всеки, обаче, има различен поглед над тях спрямо това, което го влече.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Точно.
Напълно е ненужно да знаеш, че южната граница на Дунавската равнина като географска област минава през някъв си рид на гъза на географията, наречеш Връшка чука, но си е доста странно
да не знаеш столиците
да гледаш като идиот, когато чуеш името Ангела Меркел
да не знаеш, че съществува вестник New York Times (отново - знам доста немски издания, но не броя тях към обща култура)
да не знаеш какво аджеба е овулация
да не си чувал за Guns n Roses/Queen/Aerosmith и т.н. - никой не говори за цялата им биография все пак.
да не знаеш какво става в родната ти държава, камо ли в света около теб.
Постарах се да подбера различни примери.
Все си мисля, че примерите са по-скоро свързани с това да си социален. Да слушаш музика, да слушаш какво си говорят хората около теб и тн. Това, разбира се, е много хубаво качество.
За мен общата култура е по-скоро да имаш какво да кажеш по всеки въпрос, да можеш да подхващаш всякакви теми. Не да знаеш определени факти. Целият човешки живот е като да си гъба, потопена в кофа с обща култура. Тя е абсолютно всичко около нас. Ти все попиваш нещо, но кое точно и колко зависи от това колко ти е интересно. Аз, примерно съм супер скарана с географията. С историята не чак толкова, благодарение на "Страховитото в историята" - много готина поредица книжки. Не е като да не чувам разни неща около себе си или да не съм учила в училище. Просто не ме влече и съответно ми влиза през едното ухо и излиза през другото. Тъй че все си мисля, че за всеки е различно.
ПП. Човекът, който спамеше в началото изкара хората с малка обща култура (според неговите представи) тъпи. А двете неща въобще нямат връзка.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Имам няколко предположения за последното, но не мога да се базирам само на личните ми усещания, ще взема да се поогледам другата седмица в училище, но предполагам, че е комбинация от:
- У всеки е останало нещо малко детско, инфантилно, което се свързва с някакви приказки, или приключенски филми, които е имало в детството ни.
- Ако в обществото не може да изпъкне като супер герой, силен и мощен, то в РС играта може.
- Увлекателни са историите, всичко, пренасят те в друг, различен свят, можеш да мечтаеш и да си въобразяваш, да се кефиш, без някой да те спойлва.
- За хората с по-ниски социални умения е по-лесно да се вкарат в някоя фентъзи история, от колкото да гледат и да се опитват да разберат по-сериозна драма/трийлър. //това са частни случаи, да речем.
Най-общо казано - приказният свят, който си създаваш чрез фентъзито /книги, игри, филми, комикси/ те развлича, утешава те, като всичко друго в нормалният свят фейлне.
То всеки си има такова убежище де, примерно братовчедка ми като е в депресия, или като хоби - гледа по цял ден рокли, чанти, блузи, абе, всякакви онлайн магазини за такива парцалчета, и си прави списък какво иска да си купи.
Ако имаш някакви идеи - сподели в темата :> !
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
"тренират фитнес, интелигентни са"
^ е сега с оксиморони ли ще се занимаваме?![]()
ами то си зависи от спорта.. не и ако тренират футбол
а фитнеса не е спорт.. повечето във фитнеса на спортове не ги бива и там избиват комплекси.
казвам повечето а не всички
Приятеля ми обожава футбола, а хич не е глупав. Забавни сте с тези умозаключения. Айде сега и всяко момиче с цици да е кифла, а всяка руса - тъпа.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Ако си социален обогатяваш общатата си култура, но не е задължително да си социален, за да имаш такава. За мен общата култура (за това е и ОБЩА) обхваща някакви най-минимални знания в най-различни области, т.е не е задължително да си експерт в някоя конкретна област. Ти не разбираш от география и не те влече, но знаеш, че България се намира в Европа. Не те влече историята, но пък знаеш, че през втората световна Хитлер трепе евреи на поразия.. Аз не разбирам от биология, ама знам как и откъде идват бебетата и т.н.
Тва, че някой е решил да се развие конкретно в една област (география), означава, че е КОМПЕТЕНТЕН конкретно по тази област. И тва не означава, че е е тъп или смотан понеже не знае нищо за РНК, но пък ще е доста странно да не знае как се прави бебе. Ти как би нарекла такъв човек ?
Първоначално написано от antifashionshit
Мисля, че всеки разбира какво имам предвид, без да издребнявам в конкретни и допълнителни точни и прецизни обяснения....
Напълно те разбрах, но начина по който го сервира беше уникален.![]()
Откъде идват бебетата знае абсолютно всеки над първи клас. Говорим за неща, с които не се сблъскваме абсолютно всеки ден и не ни блъскат от всички страни, нали? Конкретно за тези примери съм съгласна, че няма как да живееш в днешно време и да не ги знаеш, освен ако не си бил затворен в ракла досега. Пак казвам, че понятието обща култура е различно за всеки. За мен, лично, то не се изчерпва с очеизвадни неща, които ти се набиват на очи или са свързани с живота ти. То е по-скоро сбор от всевъзможни познания над различни неща, които не си бил длъжен да знаеш, но си попаднал на тях и си ги запомнил. Да, откъде идват бебетата също влиза в тях, но не си го представям като твърд пример за обща култура.
Както и да е, темата е за нещо съвсем друго пък и точно тук не мисля, че ще постигнем консенсус в спор, защото имаме различни представи за самото понятие.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Винаги могат да те хванат такива въпроси в крачка, колкото и прости да изглеждат.
Коя е Нона Караджова?
The Doors рок или поп група са?
Какво е ларинкс?
Кой е генералния секретар на ООН? Или пък коя е Хеле Торнинг-Шмит?
Коя е столицата на Зимбабве?
Коя е шестата планета в Слънчевата система?
Кои са Standard & Poor's?
По какво се определя нужната обща култура? Аз не знам столиците, знам 5-10 на кръст. Нито пък знам футболни отбори или играчи. Нито художници. Нито новите филми. Нито географското разположение на Щатите. Не е лошо да се знаят, ако ми притрябва - ще разуча.
Така и така говорим за нърдски работи- награда за открилия грешката във възвратно местоимение в съобщението на SisiStrange за общата култура и езикознанието.
"Не е като да не чувам разни неща около себе си"
Не е като да не чувам разни неща около мен?
Сиси, тва са просто някакви примери, не казваме, че изброеното трябва да го знае абсолютно всеки човек и ако не го знае, значи е тъп. На кой ква ще му е общата култура зависи от средата му и от начина му на живот. Няма правила кво включва общата култура. Просто е обща и може да е от А до Я. Мисля, че го разбираме по еднакъв начин, просто се доуточняваше, че не е нужно да си КОМПЕТЕНТЕН по всички въпроси, а да има бегла идея за кво става въпрос, когато някой говори за Европа, примерно.
Дам, така съм съгласна.Аз не спорех с теб първоначално, а с първият човек, който се обади. Забравих му ника вече, а не ми се търси. Неговите доводи бяха точно относно това дали си интелигентен и това дали имаш обща култура, дали знаеш столиците и прочие.
Уоу, бива ви, аз нямаше да обърна внимание на тази грешка и след 5 препрочитания.Дори не знам правилото, според което не е правилно да се каже "около себе си" вместо "около мен".
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()