- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Защо "напуснахте" България
Разбрах те. С този си пост изясни всичкода, на 16 години съм, 7 години съм прекарала зад граница, от 0-1 г. възраст, после от 6-8 г. и накрая от 12 до 16 и продължавам да пребивам извън страната. Иначе съм напълно съгласна с теб. И аз ги уча мойте на български думички, и на азбуката, казвам и откъде идва, празници като Баба Марта им обяснявам и раздавам дори мартенички
![]()
No man for any considerable period can wear one face to himself and another to the multitude, without finally getting bewildered as to which may be the true.
Ще заминавам скоро в чужбина и няма да се връщам. Ще уча висше и ще работя. Може би не в мястото където ще завърша висшето си. Може дори да го разпределя в различни страни. Не знам.
Ще замина, защото ще получа по качествено образование и ще имам по-добре платена работа, в по-хубава обстановка, с повече възможности. Няма да се върна, защото не си заслужава. Това, което ще уча тука не е развито, пък и да се развие ще бъде зле - както всичко наоколо. Ще се занимавам с наука. Тук има много неща, които не са в ред и няма и да се оправят. От кучетата, през дупките, през (поне за София) гадни контрольори, през некадърни шофьори с купени книжки, през надути кифли и гъзари, наркоманчетатата, липсата на реализация, ниските заплати, кражбите, корупцията, престъпността, почти задължителният живот на кредит, предпочитането на хората с "връзки" пред хората с умения, злобата, завистта, неспособността за промяна на хората, неприветливостта, мръсотията ( и тенденцията, че дори е готино да е мръсно), изсичането на зелени площи и на дърветта по улиците, неспазваните обещания, простащината, расизмът, също така е вярна и мисълта споменавана и по-горе с общата идея, че българският казан в ада няма дявол да ги ръчка вътре, а сами се дърпаме, мачкането на слабите.
Ще замина, защото съм по-добър от останалите и вярвам, че ще постигна мечтите ми с желание и труд. Ще замина, защото вярвам в едно по-добро бъдеще, но не и за това на Блгария. Ще ми липсва природата и тук таме някои нещата, които, ако не са по-налко от негативните, то не са им конкурентоспособни.Хубава а България е илюзия. Няма и да се тормозя напразно, че да я постигна - няма смисъл. Не сме дорасли, като народ да имаме хубава държава. Пък и за мен държавата е нещо много абстрактно. Мисля в по-голям мащаб. Искам да помогна не на страната ми, а на човечеството. Смятам, че ще постигна тази си мечта. За мен има 2 неща важни в живота на човека - да остави поколение ( по възможност поне 2 деца), както и да направи нещо значимо за целия свят.Ще замина, защото се трудих за това да изляза извън граница и да уча, за да сполучаЩе замина, защото тук никой нямаше доверие в мене - всеки се съмняваше, но каквото казах и зависеше от мене го направих. Напукн на всички ще успея. За тези, които се имаха за повече от мене, но накрая се изясни кое как седи. Не че го разбраха, де.
Съжалявам за всичките пропиляни възможности, които съм имал, но съм пропуснал, защото други хора са ме спъвали. Съжалявам за приятелите, които ще оставя тук, но ще преживея тази раздяла, пък и тя не означава, че ще ги забравя. Който ми е дал ръка - ще му подам и аз. Съжалявам, че всичко тук се разпада, защото беше хубаво място, а сега не е.
Ще засегна и темата с циганите малко. Имам приятели - много добри. Бил съм в гета при техни роднини. Косъм не ми е паднал от главата, но забелязах друго нещо. Говорят същото, което "ние" за тях - българите това, българите онова. Онзи българин не ми плати, а му работих цял ден и т.н. Ако те крадат, за да живеят, то "ние" крадем, защото не ни се дава и сме алчни. Расовата дискриминация е много глупаво нещо. А тази маса хора, ако се впрегне да работи здравата на пълния и капацитет, то вярвам, че могат да се постигнат чудеса![]()
Не ме разбирайте погрешно. Чужбината не е рай и не е място, където Аз няма да им проблеми, нито пък е място, където хората си нямат проблеми, но със сигурност е място, където проблемите са по-малко, реализацията е по-висока, условията и стандартите за живот са по приемливи. Искам да имам семейство и да съм сигурен и спокоен за него, доколкото мога. Искам да мога да го изхранвам и да го обличам. Искам да давам шансове на него, на приятелите ми, на подчинените ми(евентуално) и на обикновените хора.
За мен твърдението "тука е гадно, а там хубаво" си е в най-общи граници, че дори и в много по-тясни, абсолютно вярно![]()
Последно редактирано от arhimedooo : 06-13-2012 на 22:12
Считам се за един от най-ненадменните хора, като цялоПросто виждам нещата така както са
Ходил съм в Италия на екскурзия с мои съученици. Лично според мен е отврат там. Ходил съм и в Гърция на почивка с родителите ми. Там съм видял само курортно градче, но пътищата поне са яки. Много българи имаше и не се чувствах много извъ нстраната. Има някои работливи, други мързеливи гърци, но като цяло не съм запознат много с тази страна. Живял съм сам по формата на отиване на море с приятели - без родителите ми. Честно казано ми е мечта да живея без родителите ми, така или иначе. Там където ще ходя да уча ще познавам поне 2-3 човека, с които съм учил и един познат. Приятелката ми ще я оставя тука и после ще дойде, надявам се. Пък и да отида без да познавам никого - пак няма да е от значение. Бързо ще се запозная с много хора. Иначе проблемите са навсякъде - няма спор. Мисля, че ще са по-малки проблемите в чужбина и най-вече, тъй като там всичко е по-културно, по-лесно разрешими. Тук трябва да се притеснявам от малките неща, като да не бе бутне някой на улицата, да не се прибирам по късно до нас, да не ме натупа някой, защото съм го гледал накриво и т.н. Там сигурно ще са по-сериозни, но не ме плаши това особено
![]()
Мерси за пожеланието!![]()
Макар че, като се замисля, роднините ми и приятелите ми като знам какви проблеми са имали тук - едва ли ще бъде по-тежко там![]()
Аз винаги съм разсъждавал, че навън няма какво да правя, но от няколко години съм на коренно противоположно мнение. Отдаде ли ми се възможност махам се без да се обръщам назад. Какво ме дразни ли? По-лесно ще ми е да кажа какво не ме дразни. У нас нищо не функционира както би трябвало. Ако си нормален и се опитваш да живееш по правилата като истински европеец ти просто си обречен. Трябва или да станеш балканец с овче мислене и да се слееш с тълпата, или да си стегнеш багажа.
Заминах, защото родителите ми решиха, че за нас бъдеще в България няма. Вече 3 години живея в САЩ и не мога да кажа, че съжалявам. Не смятам да се връщам, може би на екскурзия да , но не и за постоянно.
На мястото където живея други българи няма, така че на повечето хора им е интересно като им разказвам някои работи. Всичките ми приятели се научиха да казват "Здрасти, как си" и да отговорят с "Добре" ,за съжаление обаче пиятелят ми си остана само с едно "Да", а от българската кухня най-много им харесва мусака както и баница
![]()
Ако някой ви каже, че в чужбина е трудно, не му вярвайте! Чудовищно трудно е!!!
Абсолютно съм съгласна с някои от горните коментари - за това, че винаги ще си дискриминиран и като цяло защо са заминали.
Много хора ме накараха да се чувствам виновна, че заминах. Безкрайни спорове съм водила, които винаги завършват с "Ами защото можещите и интелигентни хора като теб заминават, затова България е на това дередже" ...
Защо заминах ...?
Заминах, защото вярвам, че заслужавам повече.
Вярвам, че семейството заслужава повече - пълна безплатна лекарска грижа и спокойни старини.
Вярвам, че бъдещите ми деца заслужават да израснат в една адекватна среда.
Вярвам, че заслужавам адекватно заплащане за уменията си.
Наскоро четох едно изказване на Дейвид Камерън относно България - човекът, които впрочем не харесвам особено, доста ни оплю, но беше до болка прав. Много силно впечатление ми направи какво каза, не мога да цитирам дусловно, но беше нещо от сорта на ... В една държава хората са най-важни и трябва на първо четене тях да направим щастливи. За какво са им на гладуващите пенсионери, озлобените млади хора, пълните с деца домове, глутниците озъбени кучета, първобитно живеещите цигани и милионите бездомни магистрали. Защо строят магистрали и метро докато народа мизерства и гладува.
До тук нищо не споменах за корупцията, но това е една безкрайна тема, в която няма да се впускам.
Тъжно ми е, но един път се живее и аз вярвам, че моето бъдеще не е в България.
Засега не страдам от патриотизъм.
Бившата fear.com
Правилата са за останалите!!!
Просто плувай,просто плувай,просто плувай, плувай, плувай..........
Arista, със всичко съм съгласна, само да знаеш, че Камерън не го е казал това. Има един българин, който ги пише всичките тези "интервюта." Аз съм му голяма фенка, защото има много истина в тях. Иначе злобарите ще си останат злобари. Аз последно като си бях в бг и имаше един дето като ми зададе въпрос и аз като отговоря и вече си беше подготвил как да се заяжда![]()
Главната причина ме е срам да я напиша. :Д
Освен нея си мислех, че ще получа добро образование, ще науча още един език и ще бъде като цяло интересно изживяване.
Обаче ако знаех какво ме чака, никога нямаше да замина.
Ще стане искрено и лично. :Д
Случи ми се, че очакванията ми се оказаха грешни. Образованието може и да е добро, но за съвсем други цели. Програмата се оказа ужасно теоретична и няма нищо общо с това, което исках да правя. А относно езика - ненаучаем е. Вече съм година и половина почти тук, уж имам сертификат, а пак нищо не им разбирам като ми говорят.
Иначе че беше интересно, беше, но не съм сигурен, че си струваше.
Аз още не съм напуснал и даже се очертава да започна работа тук, а така ми се иска да се преместя да живея другаде.
Надявам се след като поработя година-година и половина да емигрирам в чужбина. Мечтата ми от много време е да живея, уча и работя във Франция.![]()
Защото,България не осигурява необходимите условия за нормален и спокоен живот.Замислете се, дали ако държавата осигуряваше въпросния живот за народа си,той би напуснал родния си край ?
Аз ще уча в чужбина или поне се надявам. Не виждам бъдеще за себе си в България, наполовина българка съм, тка че няма смисъл да се правя на голям патриот. Обичам природата на България, но хората, образованието и въобще организацията ни куца яко. Тук всеки мисли за себе си и не се интересува от другите. Била съм свидетел на доста такива грозни сцени, но няма да коментирам.. Гледам новините вчера и показваха за ново построените къщи в с. Бисер и как хората започнали да се карат, щото за едни имало, за други не.. Е сериозно ли бе хора? Радвайте се, че къщите ви не са паднали, и че през това време докато на онези хора са строили къшите вие сте имали къде да живеете.. Ето тази злоба и егоизъм в българския народ не разбирам. Вярно, има и много свестни хора, но са малшинство, за жалост. Друга причина, която ме кара да не се чувствам добре тук е, че българите не харесват чужденците, от личен опит го казвам и от опит на мои приятели чужденци. Тези "качества", точно те ме отказват от всякаква възможна реализация тук.
~ Daydream, I fell asleep amid the flowers, for a couple of hours, on a beautiful day.. ♥
Определено животът не е лесен,особено за нас-БЪЛГАРИТЕ! Всеки търси по-добър живот за себе си и по-добра реализация, за това повечето бягат на вън.Имаше една фраза "Обичам Родината-Мрзя Държавата!" Според мен лично е много вярна!
Не беше мой избор .. Бях на 13 а майка ми вече около 10 години беше в Белгия а баща ми от 3 . Така че те вече имаха друг живот там и си идваха само лятото . И един прекрасен ден просто казаха че и ние (аз и брат ми) ще отидем да живеем при тях. В началото можете да си представите какъв ужас беше, но сега след като вече 2 години съм тук и виждам какво се случва в бг (за мен най-вече образованието) съм благодарна че ме "измъкнаха" от там и сега имам шанс за реализация и диплома която важи в цял свят.![]()
Хората ти се смеят, защото си различен...А ти им се смей защото са еднакви!
Не съм напускала България все още, но ако не образованието, то след това ми се иска да живея в Англия. Даже с настоящия ми приятел си имаме такива планове, които се надявам да станат реалност, някой ден. Вярвам , че извън нашата страна - нещата стоят по доста различен начин. Ясно е, че както всяко нещо си има минуси, чужбината също има. Но те се преодоляват с времето мисля.
PS: Беше ми интересно да прочета мненията ви.
Ще я напусна, защото България сега няма нищо общо с онази, която беше преди 9-10 години. Тогава всичко беше по-добре, бяхме по-добре от Румъния, а от няколко години те са по-добре от нас. Та дори Хърватска са по-добре икономически и взимат по-високи заплати от нас, а дори не са в ЕС. Заплатите уж растат, пък ги облагат с повече такси и по-високи данъци и като се тегли чертата покупвателната ни способност дори е спаднала за десет години. Пикът беше 2002-2006, тогава България дръпна най-много, но от 2007-ма до сега е пълен упадък, въпреки ЕС. Според мен упадъкът започна още ПРЕДИ световната криза, при правителството на Станишев, а ГЕРБ колкото и да се опитват да закърпят положението по-лошо става. Правителствата на СДС и НДСВ определено бяха по-успешни, колкото и да ме е срам да го призная (защото мразя всички политици и партии). А сега сигурно за 20 години ще се редуват все БСП с ГЕРБ!
От днешна България нищо няма да ми липсва в чужбина (освен кухнята), защото тя просто не е тази България в която растях преди десетина години и никога няма да бъде същата.![]()
То и какво да ми липсва - хилядите молове "нацвъкани" на всеки ъгъл ли, експанзията на чалгата, чалгаризирането на всяка телевизия и всеки стил музика, преекспонирането на хора като НиЛо, Златките и пр., презастрояването на всеки сантиметър ли, Б.Б. в ролята на премиер, или пък преди него Станишев като премиер, закриването на култови радиостанции и замяната им с отвратителни бози въртящи 2-3 песни или бълващи само реклами?
Или нарояването на хиляди скапани сайтове за (уж безпристрастни, ама не!) новини, светски клюки, запознанства - кой от кой по-тъп и комерсиален и малоумните коментари под статиите, постоянно увеличаващият се трафик от коли в градовете, упадъкът на селата, изсичането дори на млади и здрави дървета по улиците, които не са опасни без да се засаждат нови и т.н....? Тези неща, с които за съжаление свикнахме да живеем няма как да ми липсват.
Хора не мога да разбера къде живеете в кой век, година. Забравете миналото и мислете за настоящето, както и за своето бъдеще макар да не е сигурно за някой но човек сам си изгражда пътя (така че от него зависи да ли ще е сигурно)... Понякога човек се учи от миналото понякога НЕ. Ако се тупа ме в гърдите с нашета велика история(затова и сме на това диридже) и докато се огледаш са минали години и се разбира че нищо не си направили и гордейки се с великата Ни история, и така си умираш накрая.....
Последно редактирано от SHPAIdURmeN : 08-13-2012 на 20:55
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN