- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Логически несъответствия, парадокси и чисти простотии в християнството.
>Религията не е въпрос на празна вяра в нещо, което науката не може да обясни
>Религията е въпрос на мъдрости, добродетели, страсти и т.н.
След като в основата на религията са тези неща, които изброи, тогава къде се вписва представата за невидимия Господ? Защо е нужно да взимат човешки мъдрости и да ги придават на нещо нечовешко? Моралът и духовното израстване могат да се изградят и проповядват от всяка човешка философия. Защо е необходимо да се придават на нещо свещенно? И да се вярва в някаква илюзия? Ще ти кажа защо. Защото това са просто остарели идеи за света, които сами по себе си не струват нищо повече от посредствени простотии. Но скрити зад идеята от Господ, че са дадени свише, че трябва да се спазват, защото ще гориш в ада, тези идеи вече стават неопорими. Те придобиват по-важен характер. Когато са си просто човешки мъдрости и идеи. А идеите на християнството са остарели 2000 годишни глупости. В небето летят совалки и изтребители със свръхзвукова скорост, а християните се ръководят от идеи, които са имали някакво реално покритие преди стотици години.
Така че, това че една лъжа е била изкривявана и пренаписвана 1000 пъти, и подплатена с житейски и духовни мъдрости, не я прави по-малко лъжа. Сигурен съм че ако хората повярват в големия интергалактически х*й, не след дълго ще се изсипят такива които да го благословяват, и да пишат всякакви работи за него. А той си остава един прост х*й, една лъжа. Мъдростите нямат нищо общо с религията, нито пък морала или духовността. Такива неща съществуват във всяка култура, и съответно във всяка религия. Вярванията и представите за добро и зло са различни за всяка култура и митология. И всичките са създадени тогава, заради съответните събития или условия. Така че, моралът и мъдростта не са характерна черта само на християнството, и изобщо това не е характеристика в полза на истиността, за която претендира религията. Още повече, моралът и останалите глупости, в никакъв случай не доказват съществуването на Висша сила, която да изисква изповядването и спазването им.Сори, ама християнството издиша отвсякъде.
Тези глупости са създадени от хора, за да служат на същите хора. Но понеже всяка човешка идея може да се оспори, тъй като е създадена от хора, точно затова християнството цели да издигне идеите си до божествено ниво.Където те не могат да бъдат оспорени. А те си остават просто човешки глупости, и то напълно неактуални.
Последно редактирано от Doctor_Satan : 10-29-2012 на 12:51
Как безпочвени бе маолумник прост.Точно на Бог не може да даваш образ бе.Та това е Източникът,офф ти си абсолютен идиот и не може да се спори с теб,защото това вече е безсмислено.Ти да не си коте бе та хапеш и драскаш? ;д
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Отново съм съгласна с Nam3less3, само със забележката за словосъчетанието "сляпа вяра", която отправих по-рано.
Коментарите по темата почнаха да излизат извън пределите на познанията на всички ни, така че нямам намерение да изпадам в многословие като в предните си постове, където просто държах да затвърдя становището си, след като имаше интерес.
Доктор сатана, все още не разбирам как един привидно интелигентен човек като теб, би предпочел да се слее с масовката, за която животът е едно празно съществуване, лишено от смисъл и логичност. Излиза, че не си по-различен от тези, за които животът е един огромен гуляй и пошлост, без морал, без принципи. За мен мисленето ти е ограничено в този смисъл на контекста. В самата основа на това да гледаш на всичко като сиво и празно, се крие подсъзнателен хейт, който пък е породен от друго. Голяма грешка си допуснал като си кривнал от правия път. Убедена съм, че е станало нещо, което ти е повлияло доста на мисленето, или може би някой, но идеята е същата. След малко ще ти отговоря и на ЛСто.
incadeptus, ти като къв се явяваш, че да обиждаш хората по този просташки начин. Я бегай в кофата и не пълни раздела с безсмислени (меко казано) и много не-на-място коментари. Недей много се интересува аз коте ли съм, тигър ли съм, а помисли ти как изглеждаш с твоите "просветени мъдрости" и хвани влез в коловоза докато е време. Ако действително си на 14, значи би следвало в близкото бъдеще да ти дойде акъла и да се поправиш. Това го казвам като съвет, а не с цел нападка.
Умният човек не казва и половината от това, което знае докато глупавия не разбира и половината от това, което казва.
* http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=398724 *
Хаха, точно вярващите са в масовката. И по-точно очакващите и търсещите. Дали ще си правиш планове за след 10 години и ще вярваш в нещо по-добро, или ще очакваш да се "разбиеш" довечара, няма никакво значение, защото и двете са породени от едно и също нещо. Бягане от незадоволителна реалност, чрез удавяне в мечти и вярвания, и желания за вечно забавление и удовлетворение. Естествено по-простите свеждат това бягство от реалността, просто до очакване на някакво събитие недалеч във времето. По-задълбочените вярват в някакво далечно добро бъдеще, а християните са върха на сладоледа - вярват и цял живот очакват да отидат в рая. Това е живот в бъдещето, дали след 1 час, когато ще можеш да се напиеш или да се забавляваш, или пък след 10 години, когато ще бъдеш щастлив и удовлетворен. Такива търсения са именно следствие на това бягство на ума от незадоволителната реалност. Вярата е живот в бъдещето, не в нещо реално и сегашно. Така че да ме сравняваш с масовката е просто грешно, по-скоро ти си част от масовката. Само дето си извела идеите на по-високо равнище и си ги запълнила с идеята за Бог и за добро - също грешна идея. Това какво е добре за теб, или за мен, няма никакво значение за обективната действителност и сегашното положение. Но именно това те кара да се движиш напред и да продължаваш. И всички естествено възпиремат продължаването напред, като нещо възвишено и необходимо. А то не е. Съществува само и единстевно сегашният момент, или го приемаш или бягаш от реалността с мисли за бъдещето, където непременно трябва да постигнеш нещо. Това са все грешни идеи породени от човешката нужда за смисъл и светло бъдеще. Защото иначе, излиза че нищо няма смисъл, следователно няма смисъл и да живееш. А хората имат дълбоката нужда да създават идеи в подкрепа на тяхното добро положение. Затова са всичките измислици, целият морал, принципи, вярвания и т.н. Човекът е роден в един сив свят без никакъв смисъл, но никой не иска да го възприеме, затова всеки си измисля свои глупости, с които да запълни празнината от безсмислието на деиствията си. Затова и повечето хора търсят спасение от това под различни форми - забавление, отвличане на вниманието, вяра в смисъл и добро бъдеще на техният живот. А всичко което се иска е малко честност и приемане на истината. И това всъщност е било истинското послание на християнството, само че никой не иска да го възприеме така. Никой не иска да си каже сам истината и да я приеме. Вместо това всеки предпочита да се залъгва с някакви преходни неща, които да изградят смисъла на иначе безсмисления му живот. Затова е цялата работа, всичко е едно бягство, една лъжа и едни преструвки. Аз нямам нужда от тези неща, защото вече съм приел положението си. Затова живея в настоящето и се старая да е без лъжи. НЕ очаквам да се събудя утре и не живея за този момент, не се залъгвам. Но вярата е именно обратното, залъгване и очакване на нещо по-добро. Фанатичните християни са готови да пропилеят целият си живот или да го жертват, само и само в идеята за обещаното по-добро бъдеще - Рая. Това е идеята за края и постигането, като бягство от реалността, развита на най-високо равнище. Докато един човек е готов да се мъчи с идеята после да има пари и да се нахрани. То християнина, а и изобщо религиозния човек, е готов да подложи на всякакви ограничения на мисълта и на всякакви наложени от вън представи и поведенчески норми, само и само с идеята на края да получи вечен мир. А кой не би желал да живее във вечно блаженно щастие. Това е дори по-примамливо и от парите. Но идеята е една и съща. Така че тези дето се бъхтят като волове по цял ден, само и само с идеята да нахранят себе си и семейството си, не се различават особенно от тези които страдат цял живот, с грешни представи за блаженство. Блаженството е кратък момент на удовлетворение и човека познава вкуса му. Но идеята за вечно блаженство, ето това вече звучи далеч супер примамливо, затова и такива религия като християнството се продават толкова добре. И всъщност всяка идея се продава толкова добре, колкото е необходима. А никой не иска да види простата истина.
Nope, нищо не се е променило, винаги съм знаел истината в себе си, както и всеки човек я знае, защото постоянно вижда отражението й. Просто не съм имал смелостта да я приема, затова съм си измислял всякакви неща, които да я подтискат,залъгват и прикриват.
Поздрав за всички с малко прогресивен рок
Поствам го защото в началото има една доста интересна "притча" на немски, а пък и песента е страхотна, за почитателите на качествена музика. Ето превода на "притчата":
"....И на 26-тия ден от седмия месец,
божийте ангели се спуснаха при Мойсей и му казаха:
"Кажи на хората си, след три дни да бъдат на Планината на маслините
И Бог ще се появи"
На третия ден, вярващите се появиха на Планината на маслините,
Но Той, Господа, не се появи.
Вярващите чакаха, те чакаха в продължение на 3 дни и 3 нощи.
Бавно, краката им измръзваха и им свършваше хляба
На четвъртия ден започна да вали,
на петия ден вече валеше сняг,
но вярващите все още чакаха.
Минаха години и вярващите чакаха, гладни и с измръзнали крака, да се появи Господа,
и никой от тях не се оплакваше.
Днес, те все още чакат, точно както като преди 2000 години
И никой не смее да пита, колко дълго това ще продължи...."
Последно редактирано от Doctor_Satan : 10-30-2012 на 10:01
сатанистчоу, насираш се вече.......
Ми вие не се ли насирате бе християнски изпражнения?
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
истината е че израелтяните не е трябвало да чакат дълго, обаче немалко от тях били навикнали на живота в египет, и по традиция на живеещите там, бързали да си направят идол и да му се кланят, като точно това станало причина Моисей да се разгневи, понеже той, въпреки че не успял да разучи всички Божии Заповеди, които Господ му дал на две каменни полочи - тъй като в гнева си ги хвърлил и те се строшили, все пак успял да разбере че Бог мрази идолите, и поради тези обстоятелства намерил за най-добре ако израелтяните се самонакажат един друг, тъй щото да не ги накаже Бог с някакво по-голямо наказание, така в онзи ден доста израелтяни паднали убити от собствените си събратя, тъй като Моисей не разполагал с по-доборо решение на проблема тогава, но всичко това са отминали времена, понеже тогава дявола е имал голяма вътрешна власт на небето, и затова е имало толкова зло в онези времена, което сега според съвременните хора е доста нечовешко, кой знае в кой най-скорошен момент всички ще разберем че докато мнозина са мислели Бог за лош, в същото време Той винаги е бил съвършено любящ и загрижен за(добър към) нас
Последно редактирано от npp : 10-30-2012 на 12:49
От това което написа си личи още повече колко те е яд.Все едно Юлиан Константинов както вчера да ми казва,че не искал да спечели Вип Брадър и че хич не го е яд.
така е докторе, така е.....
ама нали знаеш колко много те обичам, ти си моята пътеводна светлина.
без тебе щеше да е като в "Дързост и красота", Рич да остане без Брук.....