- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Важна тема: Всичко за пиърсинга
Да промивам се редовно но все още не е спаднало в вторник се пробих днеска сме петък и все още си седи така. Незнам какво да направя ако може съвет?![]()
да промивам се редовно но все още не е спаднало в вторник се пробих днеска е събота? някои знаели какво трябва да направя?![]()
Аз имам пиарсинг на веждата. от известно време излиза малко гнойпритесних се и дадох на баща ми да ми я погледне (той е лекар) и той каза, че е леко опасно и сега я пръскам с оксикорд. А относно зарастването .. веднъж я свалих за около 4 - 5 часа и след това мъки .. беше се образувало нещо вътре
от тогава не я махам за да не рискувам да не мога да я сложа после
*facepalm* Има доста грешки в темата, затова ще ги изброявам с тирета. Дано някой модератор види и се сети да поправи темата, щото са писани доста простотии.
- Дупчи се обикновено с пистолет с размер на иглата 20G. - Къде, под ягодите, има игла в пистолета?! Пистолета е прост механизъм от бутала и пружини, няма игла. Пистолета дупчи със обицата, която се поставя в него.
- Обикновеният пиърс с пистолет. Ако обаче бижуто е с по-голям размер, се прави с игла за пиърс. - Дупчи се ВИНАГИ с игла за пиърсинг, пистолета е нещо, което е ВЕРОЯТНО да ви предложат, но не се подлъгвайте по цената.
- Scalpelling-a не е препоръчителен. Искаш флеш - купуваш си разширители или отиваш в истинско студио да те разширяват. При разширяване има вероятност след време дупката да се свие, но при рязане няма такава.
- Заздравителния период за една лоуб дупка (дупка на мекото на ухото) или пък флеш (на същото меко на ухото) е от 3 до 6 седмици. Ако в продължение на 6 месеца не иска да ви се оправи дупката, си е направо за лекар.
- Дупчене на хрущял на ухото по никакъв начин с пистолет - ухото МОЖЕ да си промени формата и да боли ужасно много. Не е препоръчително, както пише и нагоре.
- Септум-а не е на хрущяла, лъжете се здраво. Хрущяла е значително по-навътре и нагоре в носа, вероятно и той може би се пробива, но до момента не знам за такъв случай.
- Веждите зарастват за значително по-малко време - 6 до 8 седмици, а не 6 до 8 месеца. За веждите има нещо, което сте пропуснали. Този вид пиърсинг е сърфейс. Ще рече повърхностен. Това значи, че напълно вероятно след време пробитата кожа да изтънее и тялото да изхвърли обицата. Общо казано - да се получи миграция, като в следствие на нея - отхвърляне. Важно е да се знае.
- Объркали сте наименованието на онзи вид пиърсинг, дето е под долната устна, в ляво или в дясно. Не е лоубрет, а лабрет. И също сте пропуснали да споменете, че има пиърсинг, който минава през самата устна, а не под нея. Единият се води Horizontal (само хоризонтал, без "лабрет"), а другият се води Vertikal labret. Има и лип плейт - флеш под долната устна, в средата. Също Монро и Мадона е едно и също, самите имена са различни. По устните също има и Snake Bites - два лабрета, единия в ляво, другия - в дясно. Angel Bites е същото като снейковете, само че над горната устна.
- Юздата под езика е френулум.
- Дълбок пиърс – прави се на места, като примерно дланта, ходилото, цялата долна челюст. Аз лично съм виждала дълга обица, на която единият край е до едната страна на тазовата кост, а другия – до другата, т.е. минаваща под кожата на целия корем. Възможни са и всякакви вариации – примерно през двете бузи. - Ехааа, това никога не го бях чувала. Вероятно се прави лесно - хващаш кожата с меко казано огромни форцепси и бъчкаш с една огромна игла. А кожата как се опъва като е върху кост? Някак си звучи ми ужасно трудно, болезнено и некрасиво.
- А та верижка вместо обица как я виждаш така? За да сложиш верижка, трябва да има две дупки, на които са сложени подходящи обици и на тях се закача верижката. Иначе наистина се разранява ако я дръпнеш с дреха.
- Почистването става по следния начин: Първо си мием ръцете и ги изсушаваме. Задължително! Тая процедура става по 2 - 3 пъти на ден, с антибактериален сапун първо. Като влезе, измие и излезе, се измива с хладка вода. Трябва да се внимава да няма сапун в дупката и около нея. Най-добре при къпане, че водата тече постоянно. Става също и със физиологичен разтвор. Слага се капка от него на салфетка или пък със клечка за уши и се изчиства около дупката. После се капва по веднъж в дупката и обицата се завърта внимателно. Може след това да сложите гел за пиърсинг или пък антибиотик ако искате. Макар че второто не го препоръчвам. Антибиотична паста като Гентамицин се използва първия ден един път колкото да овлажни и успокои. Повече не се ползва. Единствено ако се получи някаква инфекция. Антибиотик не се взема повече от 7 дни, иначе почва да товари организма. Гелчета продават в студиата по 4 - 5 лева, най-основния е Медисепт. Забравете кислородната вода и най-вече спирта.
- Възможно е поставянето на местна упойка, но това се прави само от лекарите и то при много редки случаи. - Да, а докторите така хубаво пробиват, че бягай на далече. НИКАКВИ ДОКТОРИ, НИКАКВИ БАБИ и НИКАКВИ КОЗМЕТИЧКИ в мизерните им студиа за стискане на пъпки, за правене на пиърсинг.
- Жабурите си устата с антибактериален разтвор, който в същото време ви и спича езика, направо го прави безчувствен. - Прави го безчувствен само отгоре, горния слой. Средата на езика не се обезчуствява.
- В България до сега не съм видяла пиърсър, който да прави пиърсинг с истински игли за пиърс. Всичките работят с абокати. Използват обикновено сините, които са най-тънки. Истинските игли за пиърс си имат обаче номера за дебелината, като се използват в съответствие с обицата, докато с абоката няма как. - Я пак. Игла за пиърсинг струва 50 стотинки и е по-безболезнена. Абоката е левче. Кой те излъга, че няма номера на абокатите и също, че се ползва синия? Сивия е 1,6 - стандартна дупка. Синия е по-малък. Мисля, че 1,2 ма нес ъм сигурна точно. И все пак - по-малък е.
- Аз обаче препоръчвам златото. - Златото е за формирани и зарастнали дупки, защото има печат на барбела си обикновено, което дразни кожата. Златни обеци (освен за ушите) се правят по поръчка в ателиетата.
- Като очеваден пример ще кажа, че увисването на дупките на ушите от носенето на тежки обици също е мигриране. - Да бе да, вярвай. Миграцията не означава дупката да е разтегната и разпусната, да се е увеличила ужасно много и така нататък. Една миграция протича като тялото изхвърля обецата навън, но си възвръща покритието след дни. Започва със зачервяване и изтъняване на кожата. И всичко това е придружено с ужасно много болка. http://piercing-bg.com/img/surface/reject.jpg Ето така изглежда долу-горе.
- В някои студиа (повечето бих казала) няма нужда да си на 18, а на 16. Е, само за интимния пиърсинг и този по зърната ти трябват 18 години.
За момента май е това. Ако видя още нещо нередно, ще пиша отново.
Обеци и материали и къде се слагат точно:
Обеците биват няколко вида. Най-използваната е халка с топче. Може и само халка без топче. Знаете как изглежда, няма да търся снимка. Малко е трудно отварянето и затварянето на халките.
Обеците барбели са прав, крив и полу-халка. "Барбел" означава щифт с резба в двата си края, на която се завинтва по едно топче, конус, етц. Друг фактор, определящ качеството на бижуто, е затварянето. То трябва да става плавно, без засичане, но и да се стяга лесно, а при завинтена обица не трябва да има свободно пространство между щифта и топчето, което би довело до влизане на някаква тъкан и разраняване при отвинтване.
Обеци за сърфейс пиърсинг. Или иначе казано surface bar. Обикновено са извити на 90 градуса, но има и изключения, зависещи от анатомията на тялото. Може също едната част да е извита, другата - не. Отново е с резба.
Плъгове и тунели за флеш. Бижута, използвани при разширяване на даден пиърсинг (флеш). Формата им е най-често кръгла, но при флешове на меката част на ухото би могла да е елипса например. Плъговете могат да бъдат изработени от почти всякакви материали, включително и стъкло, заради своята масивност. При тунелите това не е възможно, тъй като те имат дупка в средата и това ги прави по-крехки.
Материали:
Медицинска стомана
-подходяща за първоначална обица
-един от най-популярните материали и от сравнително евтините
-съдържа никел и, макар и рядко, може да доведе до алергични реакции
-освен за пиърсинг, се използва и за импланти
Титан
-един от най-подходящите материали за пиърсинг - значително по-лек от медицинската стомана и хипоалергичен (ако имате проблем с обицата от медицинска стомана - зачервяване, сърбеж - сменете я с титаниева)
-поради факта, че титаниевите обици се произвеждат като сплав от титан, ниобий и ванадий, чрез анодизиране на повърхностния слой се постигат различни цветове
Ниобий
-значително по-тежък метал от медицинската стомана и титана
-инертен химически елемент, което го прави абсолютно хипоалергичен и напълно подходящ за пиърсинг
-може да бъде анодизиран и да бъде сменен цвета на повърхностния слой на обицата
Тефлон (още "биопласт"; PTFE - polytetrafluoroethylene)
-може би най-подходящият материал за пиърсинг на тялото и импланти
-инертна пластмаса, не осъществява химически реакции с телесните химикали, хипоалергична, не причинява алергии
-много лека, гъвкава и е с най-малък коефициент на триене от всички твърди вещества (понякога се използва и за повърхностни пиърсинги, но резултатът не е гарантирано по-добър от използването на surface bar)
Акрил
-има предимно декоративна функция в бижутата за пиърсинг, изработват се топчета, конуси и др., по-рядко се изработват цели обици от нея, най-често флешове
-неподходящ за пресни пиърсинги, тъй като пластмасата би могла да бъде разядена от защитните киселини на тялото, водейки до замърсяване и инфекции
-не дезинфекцирайте акрилни обици с алкохол, пластмасата ще се разцепи и/или счупи
Силикон
-силиконовите обици не са подходящи за първоначален пиърсинг - щифтът "залепва" за раната и не й позволява да диша, което забавя или дори предотвратява зарастването
-силиконовите лабрети имат благоприятно действие върху венците, тъй като намаляват триенето и свеждат рискът от смъкване на венеца до минимум
Дърво
-популярни: абанос, бамбук, кокосово дъров, желязно дърво
-използва се предимно за по-масивни бижута при разширени дупки на меката част на ухото или на други част на тялото
-алергии към дървените материали са рядко срещани
Злато
-златото, използвано за направата на обици рядко е чисто (24 карата) - то е сплав от злато и някакъв друг метал - никел, цинк, сребро, мед. Поради тази причина хора, които имат алергии към никел например, най-вероятно ще реагират и на злато.
-подходящо за пресен пиърсинг, при положение, че е над 16 карата и сте абсолютно сигурно в качеството
Стъкло
-тъй като е крехко, се използва само за дебели обици и флешове
-инертен материал, не предизвиква никакви алергични реакции
КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ИЗРАБОТКА ЗА ОБИЦИ:
Един голям мит е, че среброто е подходящо за нова обица. САМО МИТ! Среброто не само, че няма да помогне на зарастването, но и може да ви създаде само проблеми. Среброто се окислява лесно, а подложено на защитните механизми на тялото, може да ви докара и инфекция. В НИКАКЪВ случай не слагайте сребърни обици на нова или на възпалена дупка! Дори на меката част на ухото!
Всички материали с висока степен на химическа реактивност са НЕПОДХОДЯЩИ за пиърсинг. Дори при напълно зараснала дупка може да се развие алергия. Не рискувайте!
Къде и какви обеци:
Уши: Всякакъв вид. Халки с топчета и без, полу-халки, прави барбели, криви, флешов тунел и плъг. Сърфейс обеци няма да са особено удобни.
Вежди: Криви барбели, полу-халка, халка с топче и без.
Нос: Прав барбел, полу-халка, халка с топче и без.
Език:
- френулум - прав и крив барбел, полу-халка, халка с топче и без. Сърфейс няма да са удобни.
- хоризонтален - прав барбел.
- вертикален - прав барбел, халка в края на езика, флеш за език.
Пъп: крив барбел, халка с топче и без, полухалка. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО едно от тези. Само да не е права обецата, че иначе опъва кожата и я изхвърля след време.
Устни: Прав и крив барбел, халки с топчета и без, полу-халки. Може и флеш.
Зърна: Прав и крив барбел, халки с топчета и без, полу-халки.
Генитални пиърсинги: Халки с топчета и без, полу-халки, прави и криви барбели.
Повърхностни пиърсинги: Сърфейс барс.
Имам само една молба. Ако може някой супер силен да изчисти темата... И много бих се накефила да стане важна... Не че нещо, се спасим много пиърсинги и ще спестим постоянните теми относно това.
А нормално ли е да ми се разтрива вътрешната част на устната? Имам под устната на лявата страна.
Как да ти се разтрива? Разранява? Пробвай по-дължичка обеца. Като цяло нещо по-свободно, ако не е прав барбел.
Тори, доста разбираш от пиърсинг очевидно.Би ли ми дала малко по-подробна информация относно пробиването на хрущяла? Всеки втори ми дрънка колко било опасно заради многото нервни окончания, които могат да ми засегнат, колко много боляло и колко рисковано било. Аз обаче съм решила, че искам, но все пак трябва да съм информирана.
![]()
Ами, отиди при пиърсър, излиза около 30 лева + обецата. Чисти с физиологичен разтвор, на чистене можеш леко да помръдваш обецата и ако има инфекция, можеш да мажеш с някаква антибиотична паста. 7 дни най-много, иначе се получава резистентност. Вземи си обеца от мед. стомана най-добре, никой няма да те изрита от студиото, ако си занесеш твоя. Само трябва да я дезинфекцират добре. Само гледай да ти отвори иглата и другите работи пред теб - това значи, че са дезинфекцирани и чисти.
Тази тема трябва да се вдигне на важна
Някой може ли да даде идея как да си сменя обецата (прав барбел), защото с времето вече не иска да се развие.
Ами, пробвай да полееш с кислородна вода, за да изчисти вътре, ако има протекла някаква мръсотия. Или прихвани с кърпичка. Или иди при пиърсър/лекар/зъболека... Като цяло, някой, който има инструмент(и), с които можеш да се прихване обецата и така да развие. Вероятно най-голям успех ще има при пиърсър, те обикновено са свикнали да работят с некачествени обеци. Можеш да пробваш и сама с домашните клещи, но не го препоръчвам, щото можеш да се ощипеш, да замърсиш дупката и да си пречукаш обецата. Най-глупаво-лесния вариант е мъж с добре измити ръце.
И от личен опит - бъди внимателна, щото от изтекли мизерийки от дупката, може да заболи, а не е никак приятно. :дд Успех.