Баси яката тема! Сериозно. Накара ме да се замисля и осъзнах, че заведенията, в които ходя, са тоооолкова различни едно от друго, че няма накъде повече. Напълно пасват на близнак, хаха

Сещаш ли се за Амадеус? А за Мохито? Модера? Еее, как ще забравя Веда Хаус? Снимка няма да слагам, всички я знаете. (Ако не, оправете този пропуск моментално!)

Безкрайно различни са. Но общото между абсолютно всички кафенета, които обичам посещавам и които се отличават с нещо, са удобните диванчета и сепарета и музиката, която е достатъчно тиха, но и достатъчно силна (Блаб го каза добре). Да ти седне дупето на мекичко, за да не се сплеска от седенето, да пийваш нещо готино и да си говориш с някого и времето да си летииии... Бягство от ежедневието е някакво, това ценя. Сещам се за двете сепарета в дъното на Амадеус, които имат завески за усамотение. Преди бяха плътни, сега са почти прозрачни, та вече е невъзможно да правиш каквото и да е там В друго кафене обаче завесите са адски дебели, направо си е направено за секс или продажба на наркотици това сепаре, хаха.
Споменах и музиката - за през деня държа да е по-умерена, но вечер нямам против да седна и на по-шумничко. Това обаче клони към бар.
Единственото място с твърди и откровено неудобни столове, което ми харесва, е сладоледената къща заради вкусотийките в менюто.

Селекцията напитки също прави впечатление. Да, не бих отказала едно "Капи", ако няма какво друго, но винаги забелязвам интересните неща. За Веда Хаус какво да говорим? Поне стотина вида чай плюс малки вкусни нещица за похапване. Не са особено евтини, но пък с удоволствие отивам там, когато знам, че плащам за нещо вкусно + приятна атмосфера + дружелюбно отношение (за което ще говоря по-нататък). Модера далеч не е популярно кафене въпреки рекламното си лице (а именно Николета Лоз... пардон, Божинова), обаче предлагат такива неща, чеееее... ум да ти зайде! Тук можеш да придобиеш някаква представа. Едно от любимите ми места за лятото, защото предлагат предимно студени неща. Студени чайове, ама не от типа на Нестий/Сан Бенедето, ами чай алое вера с праскова/манго/ягода/мента/бла-бла, шоколадово смути с привкус на бадем/лешник/мента/бла-бла... айс нектар от какъвто кажеш сок с пльосната топка от сладолед. ПРЕКРАСНО!
Мохито пък с техните лимонади от сорта на амарето и лайм (и това удоволствие за 1.80) или пък фрапе бисквитка за 2 лв. Сложи го на фона на бахти яката детска шарена атмосфера. КАК да не седна там?
Когато говорим за асортимента, май ще е най-добре да е нещо като Тракийските катми. Влизаш и 200+ неща за избор. Баси кефа :д
Сещам се за ония шоколади - Ераклеа май бяха - суперразлични и интересни са. Пила съм бял шоколад с лимон и кедрови ядки, умрях от кеф. Имат с чили, натурален с мента, бял с шам-фъстък. Цените им ужасно варират, масово са по 4 лв.
Суперготино е, ако има и някакви десертчета - дали ще е палачинка, гофретка, домашна торта, сладоледена торка, пай с ябълки/вишни/кайсии, мелба, плодова салата... Важно си е Доста пъти съм сядала без намерение да хапна нещо, но като видя изкусителните снимки в менюто, не се сдържам. Дала съм повечко пари, от което заведението печели, и съм хапнала доволно, от което печеля аз. С един куршум - два заека.

Пластмасовите/картонени чаши хич не ме кефят. Ако го взимам за из път - естествено. И признавам, че се вписват в заведение в стил "Старбъкс", но не бъркай нещата - Старбъкс е място за бързо кафе, нещо като Макдоналдс, което е за бъроз хранете. Минаваш, пиеш едно кафе за половин час и изчезваш. Това, че аз обичам да се туткам, не е проблем на веригата. Но... ако ще бягам от реалността, искам свястна порцеланова чаша. Тези на Веда Хаус са толкова свежи! Бих си купила и за вкъщи, ако не бяха по 20 лв бройката :д

Сега... за обслужването. Определено предпочитам да има сервитьорка, защото там, където сядам аз, заведенията са си големички. Не са с по 5 маси и е леко тъпо да се разкарвам от единия до другия край, за да си взема още един шоколад, например. МРАЗЯ да чакам по 10 часа да ми донесат сметката, а след това по още толкова, за да си я вземе и да благоволи да ми върне ресто. Бих оценила да има повече мъже сервитьори, хаха Да кажат нещо, да се пошегуват. Пък и да не са мъже, приятно е, когато сервитьорката се усмихне и попита какво желаем. Сещам се за менютата на Хепи, в които преди пишеше, че ако сервитьорката не е достатъчно усмихната, клиентът има право да си поиска друга. Дори да не се навърта по 10 пъти, за да пита дали всичко е наред, човешкото отношение е в +. Но и да липсва, не страдам особено, защото си давам сметка, че едва ли е приятно да търчиш нагоре-надолу цял ден (често в неудобна униформа), да помниш поръчки и да разнасяш табли. Старая се да съм толерантна.

За цената не мога да се съглася с draid.
Прекалено много обръщате внимание на цените. Важното е атмосферата да е приятна и да си прекарваш времето добре, пък дали ще дадеш 4лв или няма е все едно.
Масово посетителите на кафенета са ученици/студенти, за които 4 лв на ден за кафе някакси е неоправдан разход предвид всички останали, които са далеч по-належащи. Да, аз бих дала толкова, но аз не сядам толкова често на кафе. Лично аз имам други разходи, без които не мога да мина.

О, и още нещо. Неработещ климатик определено би ме отказал от заведението. Как ще ми е приятно, ако замръзвам от студ зимата или се потя като прасе през лятото? Липсата на интернет не е такъв проблем.