.
Отговор в тема
Страница 4 от 4 ПървиПърви 1234
Резултати от 76 до 90 от общо 90
    Повече от фен
    Много говориш и нищо не казваш.

Защо според теб Белене е икономически обоснован проект? Конкретно, точно и ясно, молим.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Ukhtar Виж мнението
    Много говориш и нищо не казваш.

Защо според теб Белене е икономически обоснован проект? Конкретно, точно и ясно, молим.
    Добре кажи ти кво имаш предвид, като гледам с кви идеи изкачаш, я ти се обоснови с нещо, кажи за тия веи-та може и да се съглася ?

Иначе..... не съм казал, че Белене е далаверата на века, няма кво да се лъжем и Белене не е кой знае ква китка, но е някакъв план. Мога да ти кажа, кое е икономически необосновано, Икономически необосновано е както казах и по-рано в темата, ние като държава да нямаме начертан дългосрочен план как ще развиваме ядрената си енергетика и изобщо ще я развиваме ли. Това, което всеки може да види са едни хаотични политически действия, които поне аз си обяснявам,че са в следствие влиянието върху България от други държави, но това е друга тема.... По-лошото е, че без план ние сме обречени, не може днес да се говори как ще се строи Белене, утре да се говори как на нейно място ще се строи газова централа, а на следващия ден да преговаряш с инвеститори отново за АЕЦ и т.н.
    Ако някой излезе и каже, че твърдо ще строим 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй съм с двете ръце, че това е по-добре от Белене..... ама не да дойдат някви частници да си построят двата блока тука и след тва като спрат 5-ти и 6-ти блок всичко да стане частно и да си ни ебът както искат, а да знам, че държавата държи контролния пакет акции от проекта. Ний си дадохме електроразпределителните дружества на частници, веи-тата са частни, дай сега и Аец-а да ни е частен и тая хазна откъде ще влиза нещо вътре само от данъци, такси и акцизи ли ? За толко години показахме, че можем да разпродадем цялата държава, което на практика стана, според теб дали няма да стане същото и с Аец Козлодуй, ако дойде някой икономически гигант да си построи двата блока и след това да погълне атомната ни централа ?
    Нека ако сме държава, която мисли за бъдещето си да имаме дългосрочни икономически планове, нека да не е Белене, но аз като гледам как през ден си сменяме приоритетите, не виждам до къде ще я докараме.
    И пак ще питам, някой сигурен ли е, че ще удължат сроковете за експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй ?
    Законът е закон,
    но той врата в полето е
    и луд е оня, който потърси там сърцето си...

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Oy7ofCon7roL Виж мнението
    Защо тогава ти и приятелите ти сте отишли да гласувате ?
    Щото имах няква надежда.
    Щото имах мнение, което за мен е обосновано
    Щото след като някой е решил да пуска референдум, то барем да изпълня целта на занятието
    Щото гласувах за пръв път и исках да изпълня гражданския си дълг
    Щото е лесно да плюеш нещо, решено от други хора.

Повече от фен
    Аз какво го питам, той какво говори...вместо да кажеш нещо разумно в подкрепа на цялото начинание правиш някви жалки опити да блеснеш с що-годе относителна псевдополитическа култура.

ДОколкото успях да ти хвана мисълта, смяташ, че строежът на Белене е стъпка към светлото българско енергийно бъдеще и независимост. Подсигуряване срещу един вид бъдещ електричен глад и изправяне на държавата на крака. Едновременно с това се оказва, че не е най-доброто (после може да се окаже, че си имал предвид нещо по-остро), но все е нещо. Еми няма как.

Първо, на този етап изобщо не ни трябват нови мощности, а по-скоро енергийна ефективност. Ако прецениш можеш да си намериш данни на евростат за нас и на запад. Второ, както ти казах, 15-20 години напред изобщо не можеш да предвидиш потербление, търсене и т.н. А централата е прекалено голяма за нуждите на нашия пазар - при всички положения ще се разчита на износ (и без това евтин ток българина няма да види, докато не се избият първоначалните разходи. сети се колко са и колко могат да набъбнат в процеса на изграждане. о, да). На кого ще изнасяме? Около нас кой ще има СЪС СИГУРНОСТ нужда от ток? ВИж и http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_uranium#Uranium_price това и ми кажи кво правим при подобна ситуация с вече изградената 2 гигавата централа. Алтернативните варианти, които ти посочих (ако така и така сме се юрнали да правим ток) са просто много по-гъвкави и евтини, с мааалко мозъчна дейност може да попроумееш. И за приватизираните в края на миналия век британски централи,построени през 60-те можеш да прочетеш - крайни разходи, защо са приватизирани, на каква цена, тежест на данъкоплатците, а-у. Колелото на историята се върти.

Много мога да изпиша, ама няма смисъл, нямам и време. В общи линии има безброй по-разумни варианти да се изхарчат тия пари.

Аз пак питам за конкретна полза, която е обмислена и не е безперспективна

Мега фен

ДОколкото успях да ти хвана мисълта
    нищо не си хванал, намери си някое друго канарче да те слуша, лек ден
    Законът е закон,
    но той врата в полето е

Повече от фен
    Дам, никакви аргументи и измъкване - сешсе на какво прилича това

Мега фен
    Няма смисъл да споря с човек, който на практика предлага да нямаме ядрена енергетика и да се ориентираме към веи
    Законът е закон,
    но той врата в полето е

Повече от фен
    Ама ти май верно не можеш да четеш...

Мега фен
    С какво 9 милиарда(че и кредитния ни рейтинг...) за 2 тромави атомни реактора са по-добри от, примерно, финансиране на малки, гъвкави фирми с ВЕИ проекти? Или включване в румънски или турски атомни експанзии срещу изкупуване на ток на фиксирани цени? Или, не дай си боже, удължаване на живота на реакторите в Козлодуй?
    Това беше единственото ти предложение по въпроса свързан с що годе някакво развитие на добива на ел. енергия

п.п. виж как НЕК изкупува различната ел. енергия от АЕЦ Козлодуй и надолу почват тецове, вецове и твоите любими веи, на мен ми стига да знам, че каквото и да става цената на тока, който ще излиза от Белене ще струва поне 2 пъти по-евтино от пазарната стойност за региона

http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
    Последно редактирано от Oy7ofCon7roL : 02-01-2013 на 11:22
    Законът е закон,
    но той врата в полето е

Повече от фен
    Tи май още не можеш да проумееш, че се опитвам да ти обясня, че белене е нерентабилен.

Похвално е, че просто ти стига да знаеш, но за ниската цена на тока е редно да има няква конкретна обосновка, инак се превръща в една приятна хипотеза. Изравнентие разходи за производство на ток се определят от доста работи, примерно блудкавите цени на ядреното гориво, както и първоначалната инвестиция. В западнала европа, където някак си ядрената енергия не я разбират, всичко се равнява на 100-150 лв за мвч /еквивалент в долари, в гугъл им викат LCOE/

https://docs.google.com/viewer?a=v&q...c9cdfYLStiBe_w

Но ние ще разполагаме с юбер модерната технология, нали, и ще продаваме на 45 лева. Разликата познай кой я плаща.

Пак ти казвам да четеш.
    Последно редактирано от Ukhtar : 02-01-2013 на 15:31

Мега фен
    Очаквам всеки един момент да ми кажеш, че си открил топлата вода

Нищо ново не ми казваш, в доклада на HSBC се твърди горе долу същото, цена около 15 ст. на kw/h, Но това е осреднена бъдеща цена в период от 50 60 години, а като сложим и инфлация, едно др. Има ли смисъл да казвам, че ако тока е струвал преди 15 години 5 ст. сега е 22 ст., ясно е, че цените на ресурсите се променят и те влияят на производствените.
    Тва е теоретична цена, която служи за съпоставяне на евентуални други енергийни източници, с които Белене ще работи по едно и също време. Ако Белене работеше днес производствена цената на тока би била около 4,5 - 5 стотинки, което прави централата абсолютно рентабилна на регионално ниво, а да не говорим ако я сравняваме с електроенергията от ЕС
    Ясно е, че цената на тока от Белене би се оскъпила заради изплащането на инвестицията, но нали след 15-20 ако ще и повече години централата ще работи 35-40 години на себестойност.
    Законът е закон,
    но той врата в полето е

Повече от фен
    Не бе, честно, все едно с жена говоря о.о

anonymous708973
    Guest
    Не бе, честно, все едно с жена говоря о.о
    о.О
    Баси.

Повече от фен
    О, не се засягай, миличка, просто себеподобните ти ( ) обикновено четат/слушат избирателно

Мнението ми за референдума: аз гласувах с ПРОТИВ ... В Козлодуй имахме 2 реактора, годни за работа, но те ги затвориха, защото уж им откриха кусури ... искат до 2 години, ако не се лъжа да затворят и останалите ... Имаме си реактори работещи ... и сега изведнъж искат да строят нови ... АБСУРДНО .... Според мен, излишни пари бяха хвърлени, за да се проведе този референдум ... Другото, което беше, че никой не излезе пред медиите за 30 мин. да обясни на народа, аджеба от къде ще се вземат пари за построяването,от къде ще се взима атома, къде ще се изхвърлят отпадъците и прочие. Впечатление правеше, че само комунистите отидоха да гласуват най-активно ... останалите хора отказаха да участват в този абсурд... Това е моето мнение за миналият референдум
    Живот съм: болка, вяра, вик и топла рима, и вина. Нотирам този кратък миг, преди да стана тишина.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си