.
Отговор в тема
Страница 6 от 13 ПървиПърви ... 2345678910 ... ПоследнаПърви
Резултати от 126 до 150 от общо 313
    Да, това беше казано с лека ирония. Иначе медицината в България е на такова дередже точно защото повечето лекари са си избрали работата, защото е доходоносна. Или защото са искали да "помагат на хората" и "да правят добро", ама болните хора не са никак забавни. Толкова са депресирани и така са си наумили, че целият свят се върти около техните здравословни проблеми, че всеки човек би загубил търпение и желание за работа. В случая говоря за личните лекари, ама и на другите не им е лесно. За да си лекар, трябва да пожертваш част от човешкото у себе си. Иначе бихте ли издържали да губите пациенти? Съвестта ще ви погуби. Затова не искам да ставам лекар.

И спрете да нападате момичето, задето иска да се махне от България. И аз искам. Данъците им не знам колко са високи, ама минималната заплата във Франция е 3000 евро. Една тяхна чистачка взима повече пари от майка ми, дето е магистър-фармацевт. В Австрия като бях, в някакво миниатюрно градче и най-бедните живееха в къщи. На един съученик приемното семейството не му повярваха като им каза, че баща му е невролог и живеят в апартамент.
    Не излизайте с тъпи оправдания, че "ще е трудно". С лесно нещата не стават. Труд трябва. И да, скъпо е, ама се дават стипендии, помощи, заеми и т.н. Освен това там студентите не са неграмотни. Там елита си е елит. И не, никой не е казал, че другите държави са идеални. И те си имат проблеми. Ама на мен лично от нашите проблеми вече ми се гади. Гади ми се от манталитета на хората. Гади ми се от отношението, което получавам, заради различните си интереси. Интегрирането няма да е лесно, но не е невъзможно. Да не съм единствената чужденка? Какво, ще ме изгонят с пръчки ли?
    Иначе да, съгласна съм, че не е хубаво да си избираш професията само по доходите. Не че не е важно, но трябва и желание да има.

Супер фен Аватара на cunt
    Град
    София
    Аха ясно значи болните хора са виновни ,че повечето лекари са пълни некадърници . И чак имат наглостта да са недоволни от това
    Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.
    L'homme est n

Абе че са некадърни, некадърни са, ама народа не затова стачкува. Просто хората са нещастни (а болните - дваж по). И вместо да си оправят живота (или по-точно да оправят това, което зависи от тях, а то е доста), се самосъжаляват.

Супер фен Аватара на cunt
    Град
    София
    Говориш някакви абсолютни небавилици и това е породено от факта ,че никога не си лежал в болница или не ти се е налагало да се разправяш с лекари. Когато се случи ,ще разбереш от кво са недоволни хората и за какво се самосъжаляват.
    Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.
    L'homme est n

Както и аз казах в предишен мой пост - една от причините да не следвам медицината е точно,че трябва да имаш наистина здрава психика,иначе ще се побъркаш..
    Иначе ти говориш за лекарите в болниците като Пирогов,а не за личните лекари.Моята лична лекарка не прави нищо друго освен да пише извинителни бележки,да предписва антибиотици и да ми бие ваксини (оппаа това даже не го прави тя,а мед. сестрата)...
    Минималната заплата във Франция може да е 3000 евро,ама там животът е къде,къде по-скъп.
    " В Австрия като бях, в някакво миниатюрно градче и най-бедните живееха в къщи" - миниатюрно градче=на нещо като село,по селата нямат ли си всички домове?
    България пропада точно защото всяка година се изнасят n на брой кадърни хора и в страната остават простаци (тук таме между тях има някои свестен).Ако броя на тези хора,където напускат родината започне да намалява двойно,то ти обещавам,че след 10 години България ще е в пъти по-добре!

Лежала съм в болница. Не знам какво имаш в предвид под "разправям се".
    Всеки път като отида на очен лекар, има възрастни хора, които постоянно се оплакват "Оооох, пък да знаеш мен как ме боли това и онова, и другото, и третото." Цялата болница им слуша оплакванията. Песимизмът е заразен. А лекарите са в контакт с това постоянно. Не е приятно.
    Чакай малко. Ти какво разбра от предишния ми коментар? Защото аз там не говорех за болници. Говорех за състоянието на средностатистическия българин - вечно оплакващ се и недоволен, но не готов да направи промяна.

Цитирай Първоначално написано от WPotter Виж мнението
    Както и аз казах в предишен мой пост - една от причините да не следвам медицината е точно,че трябва да имаш наистина здрава психика,иначе ще се побъркаш..
    Иначе ти говориш за лекарите в болниците като Пирогов,а не за личните лекари.Моята лична лекарка не прави нищо друго освен да пише извинителни бележки,да предписва антибиотици и да ми бие ваксини (оппаа това даже не го прави тя,а мед. сестрата)...
    Минималната заплата във Франция може да е 3000 евро,ама там животът е къде,къде по-скъп.
    " В Австрия като бях, в някакво миниатюрно градче и най-бедните живееха в къщи" - миниатюрно градче=на нещо като село,по селата нямат ли си всички домове?
    България пропада точно защото всяка година се изнасят n на брой кадърни хора и в страната остават простаци (тук таме между тях има някои свестен).Ако броя на тези хора,където напускат родината започне да намалява двойно,то ти обещавам,че след 10 години България ще е в пъти по-добре!
    Говорех и за това, което правят личните лекари. Супер е досадно. Толкова години учене и за какво - да се занимаваш с документация.

Животът им е по-скъп, ама заплатите им са достатъчни, че да си го позволят. Като им е толкова по-скъпо защо в България има протести и народа пищи за увеличаване на заплатите, а там - не?

Сливен, сравнен с това миниатюрно градче, е долнопробно село. А уж е областен град. Чисто (подчертавам ЧИСТО) градче, с училище в пъти по-добро от тия в големите ни градове, с най-модерно оборудване (влязохме по време на час по физика и учителят им показваше някакви неща на някакви уреди, които дори не знаехме какво представляват), по дяволите, имаха роял и барабани в кабинета по музика (плюс всякакви други инструменти - ударни и духови, и цяла стена с китари)! Физкултурният им салон беше голям, светъл, нов. Имаха си училищен хор, който учениците възприемаха като истинска отговорност, пееха като ангелчета. Имаха си шкафчета. По коридорите бяха окачени картини, рисувани от ученици (ама не ей така залепени, а рамкирани, всичко както си му е редът). Нямаха чистачи. Познайте кой чистеше - учениците. То затова и беше толкова чисто. Как им завиждах, докато вървяхме по коридорите... Направо рай ми се видя.

За другото принципно съм съгласна, ама на практика не е толкова лесно, колкото на теория. И да останат интелигентни хора в България, за да стане промяна, поне някои от тях трябва да стигнат до управлението. Как, мислиш, ще стане това?

И смятам да млъкна по темата, защото си признавам, че не съм достатъчно запозната (мисля, че никой не е, докато не е отишъл и не е изпитал на свой гръб). От това, което знам, по-правилното решение (за мен поне) е да си тръгна. Няма да уча тук висше, това е ясно. Но какво и къде ще правя след това, ще решавам после. Както казва майка ми (въпреки че много се дразня, когато ми го казва, но е права все пак) - нищо не се знае.

Мега фен Аватара на FuckingFreak
    Цитирай Първоначално написано от BloodyDreamer Виж мнението
    И спрете да нападате момичето, задето иска да се махне от България. И аз искам. Данъците им не знам колко са високи, ама минималната заплата във Франция е 3000 евро. Една тяхна чистачка взима повече пари от майка ми, дето е магистър-фармацевт. В Австрия като бях, в някакво миниатюрно градче и най-бедните живееха в къщи. На един съученик приемното семейството не му повярваха като им каза, че баща му е невролог и живеят в апартамент.
    Не излизайте с тъпи оправдания, че "ще е трудно". С лесно нещата не стават. Труд трябва. И да, скъпо е, ама се дават стипендии, помощи, заеми и т.н. Освен това там студентите не са неграмотни. Там елита си е елит. И не, никой не е казал, че другите държави са идеални. И те си имат проблеми. Ама на мен лично от нашите проблеми вече ми се гади. Гади ми се от манталитета на хората. Гади ми се от отношението, което получавам, заради различните си интереси. Интегрирането няма да е лесно, но не е невъзможно. Да не съм единствената чужденка? Какво, ще ме изгонят с пръчки ли?
    Иначе да, съгласна съм, че не е хубаво да си избираш професията само по доходите. Не че не е важно, но трябва и желание да има.
    Ами именно. И за Германия доколкото знам имат доста високи заплати, началната заплата на мед. сестра започва от 2000 евро.
    За това, което ми казахте за езика - та то е много трудно да научиш да говориш английския, а за медицина така или иначе май се изисква перфектно владеене. Езика на държавата -повечето, които изредих говорят само английски, освен Централна Европа, но тя не ме привлича толкова много, просто ми звучи приемливо, а и не е толкова трудно да избутам едни курсове по немски след 1-2 години примерно.
    Знам, че няма да ме посрещнат с отворени обятия, напълно съм наясно, че например Англия беше готова да напусне ЕС, заради българи и румънци, и че особено там, никой не ни иска. Българин,завършил в Оксфорд/Кембридж, има по-малко шансове, от англичанин, завършил в някакъв безизвестен университет, факт.
    Но така и никой не обясни, какво лошо има в това да си поставям цели? Високи били, еми хубаво. От малка са ме възпитали да си вдигам летвата високо и не се примирявам със сигурното, само защото другото е трудно. Може и наивна да съм, това е мое мнение, но пак ще напиша, че имам достатъчно примери на успешни кариери в чужбина, което ме мотивира. Ако се пробвам и не стане - голяма работа, ще се върна в милата ми България и ще се примиря, много ли е трудно? Ако никога не пробваш, цял живот ще си останеш на една позиция, било то и такава, от която си доволен.

Ще си говорим след 5 години, когато ВАШЕТО разочарование ще е огромно.
    Вместо да си учите спокойно (все пак ще сте 9. клас, а не 11-12), вие мислите за години напред.

Моля ви също, не говорете глупости. Минималната заплата във Франция е 1430 евро, а в Германия - 1600 евро. (:

Относно "избутването" на курс по немски - мога само да ти кажа, че изобщо не е толкова лесно, колкото си го представяш. Отгоре на всичкото ти ще трябва да избуташ не ЕДИН, а НЯКОЛКО (А1,А2,B1,B2,C1) и чак тогава ще владееш добре езика.
    Последно редактирано от perry_the_platypus : 08-09-2013 на 07:25

anonymous895156
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от FuckingFreak Виж мнението
    Ами именно. И за Германия доколкото знам имат доста високи заплати, началната заплата на мед. сестра започва от 2000 евро.
    За това, което ми казахте за езика - та то е много трудно да научиш да говориш английския, а за медицина така или иначе май се изисква перфектно владеене. Езика на държавата -повечето, които изредих говорят само английски, освен Централна Европа, но тя не ме привлича толкова много, просто ми звучи приемливо, а и не е толкова трудно да избутам едни курсове по немски след 1-2 години примерно.
    Знам, че няма да ме посрещнат с отворени обятия, напълно съм наясно, че например Англия беше готова да напусне ЕС, заради българи и румънци, и че особено там, никой не ни иска. Българин,завършил в Оксфорд/Кембридж, има по-малко шансове, от англичанин, завършил в някакъв безизвестен университет, факт.
    Но така и никой не обясни, какво лошо има в това да си поставям цели? Високи били, еми хубаво.
    В зимбабве средната заплата е милиони долари. Те богати ли са?
    Нали знаеш, че в канада примерно едно дълго кафе ти е 4 долара?

Цитирай Първоначално написано от FuckingFreak Виж мнението
    От малка са ме възпитали да си вдигам летвата високо и не се примирявам със сигурното, само защото другото е трудно. Може и наивна да съм, това е мое мнение, но пак ще напиша, че имам достатъчно примери на успешни кариери в чужбина, което ме мотивира. Ако се пробвам и не стане - голяма работа, ще се върна в милата ми България и ще се примиря, много ли е трудно? Ако никога не пробваш, цял живот ще си останеш на една позиция, било то и такава, от която си доволен.
    Това, което ме притеснява, е, че нямаш обективна преценка за реалността.
    Казваш, че не искаш да се примиряваш със сигурното - не правиш ли в момента точно това? Не, че тук може изобщо да се говори за нещо сигурно, но определено в България не е толкова трудно, колкото си представяте.
    Вие още малко ще кажете, че искате да градите кариера и да станете известни с това? Не ме разсмивайте.
    В София всеки може да си намери работа. И всеки може да се издигне. Работникът е продукт. Когато продуктът носи повече пари, той е възнаграждаван по-щедро, нали? И дори да не е - какво ви пука? Парите ли са ви целта? Така ли сте възпитани?
    Аз (не, че съм бил възпитаван по тази тема) от малък съм се научил, че парите са нещо преходно. Както ще ти свършат 700 лева за един месец, така и ще изхарчиш и 1400, и 2100 и т.н.
    Във Великобритания хората са прави. Пазят си държавата от имигрантска сган. И така трябва. Българите и румънците са им най-малкия проблем, защото - ако не се лъжа - за миналата година 50% от родените бебета в Белгия са в мюсюлмански имигрантски семейства.
    И ако позволиш да ти кажа нещо. Имаш примери за успешни кариери сред граница? Супер. Аз пък имам пример за хора зад граница с успешна кариера, която са избрали заради парите. Точно така - един програмист, на когото заплатата му на месец май е над десет хиляди долара. Но той не харесва технологиите. Избрал го е, защото майка му е искала да се захване с нещо "сигурно". Днес мрази живота си и няма ден покой.
    Имам и друг пример (и двата ни ги даде учителката ни по БЕЛ, когато в последните дни си говорихме за CV-та, мотивационни писма и интервюта ) - за един човек, който следваше мечтите си в България. Състудент на нашата госпожа. Художник. Решил да остане в България в момента, в който тръгва първата вълна за напускане.
    До края на третата година в унито си купил частна вила на черноморието от продажби на картините си.
    Последно редактирано от dimitar., : 08-09-2013 на 09:07

Цитирай Първоначално написано от Violenza Виж мнението
    Аз не искам да развалям идеалистичните ти представи, но нещата далеч не стоят така, както си ги мислиш сега. Но съм убедена, че и да ти обяснявам, няма да повярваш, ще настояваш на своето. Почти всеки е с тези далечни от реалността представи. Ще се убедиш, когато заминеш и видиш за какво става дума. Похвална е амбицията ти.
    Как стоят нещата? Обясни ми. Повярвай ми, няма да го отхвърля с лека ръка.

Между другото, като се замисля, не знам вие при какви лекари ходите, ама аз при който лекар съм отишла, все ми е помогнал. Трябва да спра да говоря приказки "какво някой ми е казал".
    Да започна от сега. Мога да бъда щастлива навсякъде. Всичко, което съм видяла от България, е образователната ни система, от която съм изключително разочарована. За учителите мога страшно много да говоря, но мисля, че е достатъчно, като кажа, че в моето училище има учители, които са готови да прецакат учениците си (и го правят), заради алчността си. От шуробаджанащината по олимпиадите съм погнусена. За стипендии по принцип нямам право да се обаждам, щото ще взимам 1600лв догодина, ама и от там не съм видяла само хубаво. Какви награди и отличия се дават пък, е просто абсурдно. Как мога да очаквам, че тези хора, които излизат от тази образователна система, са кадърни, разбрани, работливи, честни, добри работодатели? Но пък родителите ми имат успешни кариери с добри (за България) приходи, които са им напълно достатъчни не само да живеят добре, но и да издържат студентка (сестра ми). Да, обаче са нещастни (защото са трудолюбиви и си вършат работата, а 80% от колегите им само гледат как да изклинчат) и всичките им здравословни проблеми идват от там. Веднъж не е било да отидем на почивка и да не стане въпрос за нечия работа. Хубаво де, ама аз не знам в чужбина как е. Единственият ми шанс да разбера, е като отида там. Затова ще отида, ще уча, а после може и да се върна. Може и да не се.

Но и аз мисля, че е рано за това. Ще си поговорим пак след пет години и ще видим кой как.
    Последно редактирано от BloodyDreamer : 08-09-2013 на 10:57

OMG, не съм умряла да мисля за работа, просто внесох въпроса какво мислите за медицината и споделих какви засега са ми вариантите, които в бъдеще мога да обмислям.
    И да, парите за мен са важни. Не знам вас как са ви възпитали, аз не съм възпитана по този начин, но това са изградени изводи. Семейството ми не е богато, нашите взимат средностатистически заплати, които си отиват по най-различни сметки и на мен даже ми става гадно да им търся пари, когато искам да си купя нещо за себе си, затова и много добре знам какво е да се спестява. Точно затова искам да осигуря най-доброто за семейството ми.
    Парите не са ми на първо място, мда, ама не виждам как ще се оправя без тях.
    Но да, за едно сте прави - няма смисъл да си избирам да работя нещо, което не харесвам, само защото знам, че ще ми носи доходи. В главата ми е адски заплетено, изобщо не знам какво искам. Ще чакам тази година с повечето предмети да разбера горе/долу кое ме влече и кое ми се отдава, и май тогава ще е по-добре да помисля. Сега повечето са само празни приказки.

Драсни на мен едно, ако не е проблем Обичам да чета лични откровения от хора.

Не мога да повярвам, че толкова "остарях", за да го кажа на някого, ама... Вие накъдето отивате, аз оттам се връщам.

Минала съм вече по този път. Идеалистичните представи, заминаването и реалността, която последва. Не съжалявам въобще де. Но всичко, което мога да ти кажа по тази тема, ми идва доста лично и много хаотично ми изскача в главата, та не ми се иска да го споделям в темата, ако искаш мога да ти драсна на ЛС.
    Да, пиши ми, ще съм ти много благодарна

Цитирай Първоначално написано от perry_the_platypus Виж мнението

Между другото, SunT, прочетох "The fault in our stars". Хареса ми повече от "Looking for Alaska".
    Бях сигурна
    Добре де, на нас още не са ни давали списъци за учебниците..?

Цитирай Първоначално написано от SunT Виж мнението
    Бях сигурна
    Добре де, на нас още не са ни давали списъци за учебниците..?
    Ахахахахах.

На нас са ни залепени на вратата на училището.
    Спокойно, няма да останете без учебници.

Голям фен Аватара на black pearl
    Цитирай Първоначално написано от dimitar., Виж мнението
    забавна е наивността ти
    е, още си малка, има време
    Ти пък си много голям. ;д
    Аз съм съгласна с Фрийка. Изгледи за подобрение в близките години няма. Бъдеще и реализация трудно ще се постигнат тук. Нашите имат познат, който живее в Испания. Има обикновен магазин за дрехи и печели много. А това е една съвсем обикновена професия.
    И това не е единственият такъв случай. Така , че сами си правете изводите. Толкова много хора емигрират и нямат никакво намерение да се връщат. Не защото не обичат родината си , а заради това в което се е превърнала.

Нашите списъци ги има в сайта на гимназията.

Нашите ги няма, а даскалото е затворено.. Не знам дали са залепени, не може да се влезе.

Може септември месец да ги пуснат, по принцип са малко хората, които ще тръгнат да си купуват учебници на средата на Август.

Мега фен Аватара на nepowtorima
    Град
    ^___^
    благодаря ви, че ме подсетихте да видя списъка.. качили са ми го в сайта на училището..

~ ` всяка минута, в която сu тъжен,
    губuш по една мuнута щастuе..
    ♥♥

Up

Какво правите, хора? Забравихме се.

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Не мога да повярвам, че толкова "остарях", за да го кажа на някого, ама... Вие накъдето отивате, аз оттам се връщам.

Минала съм вече по този път. Идеалистичните представи, заминаването и реалността, която последва.
    минавам само да подкрепя това мнение.

Мега фен Аватара на Lilanda
    Цитирай Първоначално написано от black pearl Виж мнението
    Ти пък си много голям. ;д
    Аз съм съгласна с Фрийка. Изгледи за подобрение в близките години няма. Бъдеще и реализация трудно ще се постигнат тук. Нашите имат познат, който живее в Испания. Има обикновен магазин за дрехи и печели много. А това е една съвсем обикновена професия.
    И това не е единственият такъв случай. Така , че сами си правете изводите. Толкова много хора емигрират и нямат никакво намерение да се връщат. Не защото не обичат родината си , а заради това в което се е превърнала.
    Много в сравнение с какво? В сравнение със стандартите в България-може би, но я ми кажи този познат доволен ли е от този си доход? Имам предвид това, че сметки за ток, вода, телефон, данъци, месечни такси и прочее няма само в България. И именно Испания в момента я е ударила кризата яко.
    Давайки ти този пример, малко ще си противореча, но би трябвало да разбереш какво имам предвид, ако гледаш реалистично на нещата. Примера е за един познат-българин с френско гражданство. Този познат е инвалид. За жалост няма начин да се оправи човека и получава инвалидна пенсия. В България тази пенсия се равнява на 140 лева, ако не се лъжа. Приемайки френско гражданство, въпросната пенсия става 1000-1500 евро /не мога да кажа с точност/. С тази пенсия той живее един месец в България като цар, а във Франция не може да свърже двата края.
    Мисълта ми е, че стандартите на всяка страна са различни и съответно заплатите са съобразени с тях. Не можеш да сравняваш минималните заплатите в България с тези в Испания, Франция, Германия, САЩ или която и да е друга държава без да кажеш какви са месечните разходи на един средностатистически гражданин на тази държава.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си