- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Не знам какво искам да уча след 12 клас.
Не мога да реша какво искам да уча след 12 клас. Имам някои идеи, но и аз не знам...
Вие как и кога решихте (тези, които сега ще бъдат кандидат-студенти, и тези, които вече са)?
Обмислям варианти като Журналистика, Връзки с обществеността, Мениджмънт, Психология... Всъщност напоследък се замислям колко интересно и забавно ми е да организирам събития, та и това ми се върти в главата. На преден план излиза ВО сякаш... Какво е вашето мнение за изброените, кое има най-голяма реализация в България според вас?
sпоко; 12-ти клаs sъм и понятие sи нямам, а трябва да кандидатsтвам най-къsно до януари меsец :Д
ще го решиш, някак.
Като цяло е трудно да се реализираш успешно в България , в каквато и да е насока. Ако смяташ,че с тези ВО ще излезе перспективен бизнес,щото по друг начин - трудно, пробвай. Журналистиката е хубавка специалност,но определено не е за всеки. Може да си си драскач, да си мислиш ,че си голям капацитет и тн , и тн. Психологията като специалност винаги ми е била интересна,аз лично,ако бях супернеориентирана и нямах идея какво точно искам бих я избрала.
maDamn
Замисли се какво ти харесва най-много, какво ти се отдава, може би някое хоби или де да знам. Но най-важното е да учиш нещо, което да ти харесва, ако не ти се получи винаги можеш да запишеш друго. Не мисли много за реализация и прочие. Туко виж при теб се получило. ^^
nigga stole my bike
аз това го мислих 2 год. преди да завърша, измислих го уж и... точно в последния момент друго ми щтракна и така :д не бързай, то само ще си дойде (:
И аз го имам същия 'проблем' -тотално неориентирана ;d Поне засега се успокоявам с това че имам още една година за мислене,ама като знам как ще отлети...
Поне обмисляш някакви варианти,имаш някаква насока..Доколкото разбрах в България искаш да учиш,както са ти казали и по-нагоре избери нещо което наистина ти харесва ..Успех
Ще наблегна на литература, история, английски език. И ще понауча малко френски, хаха.
С математиката, физиката, химията и неща от този род сме напълно скарани и нямам нито намерение, нито желание да си оправяме отношенията, така че ограничавам доста възможностите си за избор на бъдеща професия.
Предполагам, че все някой ден ще открия коя е моята специалност, дано да бъде по-скоро. Благодаря за отговорите!
Noworries, всъщност исках да уча в чужбина, но се отказах... именно заради неориентираността си. А и някак не знам дали ще мога да се оправям сама на напълно непознато място.
Ако гониш реализация, изобщо не мисли какво ти харесва и в какво си добра. Помисли от кое висше имаш най-голяма нужда. Тоест, какво ще ти е най-полезно да учиш точно в университет и коя диплома ще ти е най-нужна. Например, ако искаш да станеш преводачка, можеш да запишеш Европеистика, пък английския да си го изучиш отделно и да се набуташ като преводач в някоя институция на ЕС (тва е просто пример).
Винаги преценявай какво можеш да направиш сама и дали не се набутваш излишно. И не мисли, че специалността ти определя какво ще правиш когато си на 40. Ако искаш да си отвориш козметично студио, може да е добра стратегия да избереш някво програмиране, да поработиш 2-3 години и да заделиш пари и оттам насетне никога повече да не се сблъскваш с програмирането. Така или иначе повечето сте се примирили, че първата ви работа ще е за 500лв в супермаркет, за специалността също не е лошо да мислиш така.
За да вземеш най-правилния избор за себе си, събери информация сега. Не можеш да си отговориш на въпроса, най-вече защото си неинформирана. Какво точно представлява ученето в университета, какво представляват повечето специалности, какви са впечатленията на хората, какво е чувството да работиш работа която не харесваш, работа която харесваш, какво се търси в момента, какви са заплатите, колко често сменят хората професията си, какви са вариантите да започнеш бизнес сама, колко е важна дипломата, колко ще ти се налага да се занимаваш с неща, които не харесваш.
На тоя етап е трудно да разграничиш професия от хоби. Сигурна ли си, че на всяка цена искаш да работиш примерно в медиите като журналистка? Прецени заплатата и естеството на работата, щото може да се окаже, че предпочиташ да си банков служител с 1.5к заплата, събираща за бизнес и/или семейство и в свободното си време да поддържаш блог или да работиш freelance за списание.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Аз съм 10 клас, ще кажете, че е рано, ама аз гледам да не го оставя за последния момент. И аз много искам журналистика, ама нямам АБСОЛЮТНО никаква идея какви са изпитите. А и искам да уча във Варна, а там май няма. Някой може ли да ме ориентира? :Д Супер трудния избор е! Харесам си нещо и като видя математика, химия и физика, лошо ми става. Повечето специалности са с тези предмети на китайски! :Д ох, унесох се в мойте си приказки... Сега, гледай да учиш нещо, дето ти е кеф да го правиш. Това примерно с организирането, може после да работиш нещо със сватби и тем подобни, мн е интересно, порови в нета и може да откриеш нщ интересно. Набележи си градовете, където искаш да учиш и прегледай техните университети! Успех!
И аз не съм решил, но знам едно
Сигурност, власт, пари, семейство !
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Кой клас си сега? В 11-ти клас минах през криминология, дентална медицина и екология. Поне в един момент знаех в кой сектор исках, но така или иначе ще го решиш.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Да го кажем така: по-лесно е да ти стане интересно нещо пробивно, отколкото да пробиеш с нещо интересно, но безперспективно.
А тинейджърите са много категорични за интересите си. Ма ако ги сложиш да почетат 3 дена нещо "безинтересно" и го схванат, почват друга песен да пеят.
По мои наблюдения, тези с тесните интереси и да запишат желаната специалност, реват 4 години, че имат излишни предмети. Тия, които си пазят интересите широки, могат да откриват приложение и на каланетиката в строителното инженерство.
Освен това, да плануваш специалността само по интереса си е много краткосрочно. По-добре да си изградиш цялостна стратегия. 4 години учене на еди-какво-си, 2 години работа като еди-какъв-си, инвестиция в еди-какво-си, трупане на капитал, нова инвестиция, гледане на кефа.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
^
Хем си прав, хем не си. Усещам как момичето ще си реши САМО в край на сметка
Нека да тя да си прави това което най-много и доставя удоволствие така ще учи с лекота и ще работи с лекота, така се става добър. Независимо, че по-принцип точно тази работа може да не ти изкарва добри пари, ако си добър можеш да извлечеш най-доброто.
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Това, че нещо ти доставя удоволствие не означава задължително, че ще ти е лесно за учене.
остани си в същото даскало, в което си бил (ако са яки учителите)
според мен няма значение, на повечето хора не им пука дали си учил. а ако ги интересува не си учил това, което е трябвало.
Аз пък знам какво ще уча, но не знам дали ще мина изпитите за да го уча...
П.П - Тъй като трябва да избера алтернативна специалност, искам да ви попитам какво мога да кандидатствам с матура по Английски освен Психология.
Последно редактирано от TheNormalGuy : 10-09-2013 на 18:53
Реших в 4-ти клас, колкото и странно да е.
От всичките, дето си ги изброила има по много в България... Дори прекалено много... По-скоро нещо с информационни технилогии, програмиране или нещо от сорта, ама ако не си се занимавала до сега, няма да ти е никак лесно.
Няма безперспективни специалности, има безперспективни хора.
Ако нямаш интерес и не дадеш всичко от себе в процеса на обучението, каквато и специалност да завършиш, дипломата сама по себе си няма да те направи нито добър, нито търсен специалист.