- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Секс
- Тя иска да се запази девствена до сватбата си
Всяка монотеистична религия има подобна доктрина, не само християнската. Но много хора (вкл. и аз) са на мнение, че може да се следва Божията воля и без да се прибягва до помощта на медиатор (сиреч религиозен водач/пастир) помежду ви. А и никаква обективна логика не може да докаже обратното
Последно редактирано от DarkTemplar : 10-02-2013 на 15:03
Welcome to the Jungle...
Илия, религията не е нужно да е институционализирана. Религията реално е нещо като обща вяра, но това не значи, че не може да е спонтанна, плод на индивидуалните обобщения. Малко праволинеен пример, но ако аз повярвам във Великото розово прасе и 1000 души също повярват, макар да нямаме човек за духовен водач, храм за изповядване или въобще да не сме се виждали с другите вярващи, самият факт, че вярваме в нещо относително еднакво, го прави религия.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Чачо, именно институционализацията на вярата я прави религия. Когато множеството повярва в едно и също, се появява нуждата от определени правила, по които да демонстрира вярата си. Сам знаеш, че и при християнството е така. Повечето от християнските обреди, ритуали и традиции са взаимствани от езическите такива. И логиката е много проста - хората вече са привикнали към тях и именно чрез тях много по-лесно биха възприели новата вяра, която се превръща в религия. Вярата е спонтанна, религията - не.
Според мен сляпото следване на определени идеологически/религиозни норми/догми показва силна потребност от личностна летигимация, която се осъществява посредством тях. Вярно е, че в живота всеки има право на своя истина, това е негово изконно право. Затова и хората условно се делят на 2 вида - едните избират своята житейска истина посредством ценностите на общността, към която принадлежат (нация, общност, семейство), вторите се запознават с ценностите/вярванията на "своите", но и с различните, тези на "другите", и чак тогава избират кои да приемат. В първия случай говорим за неосъзнат, някак "естествен" избор, във втория за изцяло осъзнат и аргументиран такъв.
Комуникацията между тези условни два вида е доста трудна и нерядко неуспешна, защото изхождат от напълно различни позиции (например Фишъра и аз).
Последно редактирано от DarkTemplar : 10-02-2013 на 15:31
Welcome to the Jungle...
Мисълта ми е, че разликата с девствениците, които не пускат отзад, е че вярата ти казва да сдържиш желанието си да изразяваш физически любовта си, с цел да се научиш да поставяш духовният аспект на връзката пред физическият, докато в примерът ти става точно обратното.
Цигарите ги дадох като пример, че не всяко сдържане на желанията е грешно.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
В религията има както и лоши , така и добри страни. Но ограничава.
Искам някой да ми покаже къде точно в библията се забранява секса преди брак?
Когато се описва бракът като единственото взаимоотношение с други хора, което предполага секс.
Най-вече вярата в един и същи Бог, апостолите му и символите й (свещената книга - Библията и кръста). Богослужението е различно, обичаите и институционалната структура също. Но православието и католицизма не са две отделни религии, а две направления на една и съща религия. Така модерният протестантизъм също може да се включи, като трето направление. Сам знаеш, че всички са с общ произход, но са разделени по едни или други причини. Това според мен са си доста силни обединителни фактори.
По принцип няма единна дефиниция за религия, затова ще използвам тази, която ми се струва най-логична.
Признавам, че и аз я използвам така. Защото когато вече е присъща на голяма група хора, институционализацията/организацията й е неизбежна. "Другата" религия, онази, която е по-скоро индивидуална, като взаимоотношение единствено между Бога и човека (без друга намеса), за мен е по-правилно да се нарече вяра. Религията се основава на вярата, но е нейна обогатена форма, проповядваща определено поведение и мироглед, които се основават на определени правила (канони, догми).Най-често думата религия е използвана преди всичко със значението на „организирана религия“ — организация от хора, подкрепящи практиките и изповядването на определен вид религия.
Последно редактирано от DarkTemplar : 10-02-2013 на 16:02
Welcome to the Jungle...
Не мисля, че вярата може толкова спокойно да замени това, което аз наричам религия. Вярата има и по-общ смисъл, до известна степен е антипод на знанието. Религията пък може да съдържа в себе си и знания, просто винаги се крепи И на вяра.
Едит: Един бърз пример, можеш да имаш вяра в чистотата на намеренията на правителството и да няма нито онтологичен характер, нито свръхестествен.
Последно редактирано от Chacho : 10-02-2013 на 16:05
Извън религиозен план, чисто практически, на хората им е трудно да носят широкосподеления морал и ценности, докато се отдават на страстите си. Материалните страсти могат да са обвземащи.
И ако принципният човек може да намери баланс между духовното и материалното, не виждам как е лош избор принципите ти да са, например, християнски.
Според мен религията се крепи най-вече на вярата, но за да бъде по-достоверна и убедителна използва определени знания и норми, необходими за хармоничното съществуване на човека. Дори 10-те Божи заповеди според мен са практически правила, необходими за постигането на тази цел (което не означава, че безусловно се придържам към тях).
Лично за мен истината винаги е била някъде по средата - както и по-рано споменах, не приемам позицията на "сляпо вярващите", нито тази на атеистите, и съм убеден, че не религията стои в основата на развитието на цивилизациите и техния прогрес.
А относно тези, които се правят на супер набожни и агресивно и радикално проповядват религията и ценностите й, ще използвам старата поговорка - "Прекален светец и Богу не е драг". Циничните факти са, че в световната история най-много престъпления срещу човечеството, кръвопролития и всякакви форми на геноцид са извършвани с Божието име на уста.
Последно редактирано от DarkTemplar : 10-02-2013 на 16:14
Welcome to the Jungle...
Да предложа една агностична гледна точка. Вероятно няма истина нито в крайностите, нито посредата. Някои въпроси са нерешими и вярата в личния ни отговор е въпрос на личен избор/чувство.
Не съм агностик, атеист съм, но тъй като възприемам атеизма си като личен избор, намирам и чуждата отдаденост на различни вярвания за равноправна.
букви.Unlimited tolerance must lead to the disappearance of tolerance. If we extend unlimited tolerance even to those who are intolerant, if we are not prepared to defend a tolerant society against the onslaught of the intolerant, then the tolerant will be destroyed, and tolerance with them. [...]
We should therefore claim, in the name of tolerance, the right not to tolerate the intolerant.
Karl Popper, The Open Society and Its Enemies (1945), Vol. 1, Notes to the Chapters: Ch. 7, Note 4.
Благодаря на всички за отзивите,не очаквах такъв интерес в темата.
Моля без обиди към приятелката ми,не е "ненормална".
Тя е религиозна,аз не.Тя е съвсем наясно с това,твърде религиозна е да,но не ходи по църкви,защото според нея свещениците били измамници.Ако ще се моли го прави вкъщи.Няма как да ходя с нея по църкви.
Вместо да спорите,дайте ми някакъв съвет..
[QUOTE=NikolaMatev;10879737]Благодаря на всички за отзивите,не очаквах такъв интерес в темата.
Моля без обиди към приятелката ми,не е "ненормална".
Тя е религиозна,аз не.Тя е съвсем наясно с това,твърде религиозна е да,но не ходи по църкви,защото според нея свещениците били измамници.Ако ще се моли го прави вкъщи.Няма как да ходя с нея по църкви.
Вместо да спорите,дайте ми някакъв съвет..[/QUOT]
Ами бъди по настоятелен. Като не стане ще изневериш тайно, няма лошо.
Е какъв съвет очакваш братле ... Или я оставяш, или чакаш и се жените. Други варианти нямаш.
Мен ако питаш помисли си МНОГО хубаво дали искаш да прекараш живота си с този човек, 'щото то времето си минава и да не излезе, че докато си чакал за едното ебане си се вързал за човек, който не ти допада чак толкова, колкото си мислиш. Ако все пак наистина не можеш и 1 кусур да и намериш - чакай. Аз бих го направил, но пък аз и не познавам хора, заради които би си заслужавало. Та или си адски късметлия, или доста те преебава живота в момента.
Ако беше някой 17-18 годишен щях да се скъсам да се хиля на темата, ама си на 20, та имаш идея що за живот искаш предполагам. Ако се 'вписва' в представите ти за бъдещото ... ми дигнете си една сватба, к'во толкова...Ако действително се чувстваш по този начин мисълта да се ожените би трябвало по-скоро да те радва. Ако те плаши хубаво си помисли к'во правиш изобщо с въпросната госпожица.
Прочетох няколко поста от последните две страници...
Защо го обърнахте на религия? Какво значение има християнка ли е, мюсюлманка ли е, будистка ли е или атеистка? Щом не му прави свирки и чекии и не му пуска отзад, значи искрено иска да остане чиста до сватбата. Това не значи, че не и се е*е или че лицемерничи.
Какво значение има кое било нормалното? Нормално и правилно са различни и в доста случаи противоположни неща и всеки си решава какво да прави. Да не говорим, че и правилното е доста относително. При положение, че не пречи никому, защо трябва да бъде отхвърлена с аргументите, че е ненормална, сляпо вярваща и не харесвана от Виоленца? На него като не му изнася, дето вика рибока, да й направи услуга и да я остави на време.
+1 за мнението на Виоленца
Освен това смятам,че и вьзгледите на родители са й повляли