Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
StringTheoryPracticist, философски погледнато, няма нищо лошо и в убийството на възрастни хора. Няма нищо лошо и в това да избиеш всички хора. Вселената почти няма да се промени с изчезването на няколко милиарда човека или дори на цялата планета...
Хайде, обаче, да не се правим на толко умни философи и да погледнем как стоят нещата в човешкия свят... Хората сме си изградили морала на базата на инстинктите си. Инстинктите ни казват, че не бива да избиваме малките си, морала доразвива този инстинкт до там, че не бива да избиваме малките и на другите хора... Ако ти убиеш моето малко, аз инстинктивно ще искам да те убия, моралното решение ще е да те тикнем в затвора или да те екзекутират съответните власти. И с другите морални норми е по същият начин...
Аз знам как е, не съм 5-годишен. Въпроса който всеки трябва да реши обаче е да си състави съвкупност от себепостоянни етически правила. Повечето хора имат зле зададена етика и даже не я спазват през повечето време.
Цитирай Първоначално написано от heartshapedbox Виж мнението
Имах предвид правилни и грешни от морална гледна точка.
Правилно и грешно, добро и зло не могат да се дефинират универсално. Могат само спрямо някоя дадена конкретна етика. От друга страна, задължително е да е логически правилно, защото иначе е безсмислица. Прекалено често хората приемат безсмислици за смислени неща и така приемат да правят неща против собствените им цели. Логическата правилност е фундаментално изискване.