- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Какви са ни колите?
аз съм обективен човек , няма да ти разкривам тайните на автомобилната техника , затова ще използваме най стария похват
нека страничните наблюдали визирам потребителите на форума и тийнейджърите да кажат коя кола биха избрали , твоя пласмасов чукундурник който мога да го ползваш да си пренасяш доматите от сергията на която ги продавашили моята кола от пантивека както ти се изрази
![]()
калашников между другото ако те видя някой път обещавам ти ще включа на първа ще си допра предната броня в тъпата ти кола и ще те избутам в някой контейнер
това защото не вдяваш от дума , ти си най големия рецидивист нашматкан философ който познавам![]()
Да, също така "компютърът" на автомобила не е ламаринена кутия като PC-то ти... Цялата електроника в съвременните автомобили е свързана и представлява един "компютър". Ще ми обясниш ли защо при съобщение за изгоряла лампа колата ти не пали? А защо, като смениш лампата, изобщо не се подава ток към новата и продължава да ти показва, че крушката е изгоряла? Става въпрос за Е класа от 2008-ма...
остъй го не му се обеснявай на тоя , това е все едно да се обясняваш на камък
Не ми се иска да превръщам темата в курс по авто електроника.
Грешно е да наричаш една компютърна мрежа "компютър", защото в колата имаш именно мрежа от контролни модули (можеш да ги наричаш и компютри). Реално мрежите са две - BCAN и CCAN.
BCAN е нискоскоростна мрежа със скорост 50kBit/s. На нея обикновено са свързани по-маловажни ел. компоненти от каросерията, като:
- модул за контрол на налягането в гумите
- въздушна възглавница (тя просто не изисква високоскоростна комуникация)
- климатик
- Радио
- парктроник
- допълнително подгряване на седалките
- табло
- връзка с body компютъра, който от своя страна управлява външното осветление, заключването на вратите, алармата, лостовете и бутоните по таблото. Този компютър осигурява и комуникацията между двете мрежи BCAN и CCAN
CCAN e високоскоростна мрежа със скорост 500kBit/s. Към нея за свързани:
- моторен компютър
- автоматична скоростна кутия (ако има)
- модул спирачки и ABS
- електро усилвател на волана
Колкото до лампата, Body компютъра следи всички лампи за консумирана от тях енергия (ток и пад на напрежение), дори и да не е включено захранване към съответната лампа. Проверява се за консумация на ток, като се следи за:
- прекъсната верига или липсваща лампа (изгоряла)
- късо съединение към маса
- късо съединение към +
Ако се регистрира такова, боди комп. реагира с вдигане на статус за грешка, който статус се предава по CAN шината. Как ще се реагира на този статус вече зависи от софтуера на другите прикачени към CAN шината контролери. На моята кола ще грейне лампа на таблото и ще изпише текст на текстовия дисплей. Мерцедес може да са решили, че е супер опасно да караш с изгоряла лампа и моторния компютър да блокира паленето. А това, че не разпознава нова лампа е или защото новата лампа не е добра (консумацията и на ток не е очакваната от бодито) или емитираната по CAN грешка се записва като перманентна и трябва да се премахне с диагностичен софтуер.
Това е така/в някои случаи/, но искаш да ме убедиш, че това е по-надеждно от чист ДВГ и ел инсталация, състояща се само от кабели, най-обикновени ключове и релета?
Аз предпочитам да мога да си оправя колата с комплект ключове и чук, вместо да бутам до сервиз, щото ми е изгоряла крушка или щото АБС не работи.
Да това се опитвам да те убедя. винаги е по-лесно да се диагностицира компютърен проблем вместо ел. такъв при купища кабели и механични контактори. Нещата, които могат да се повредят и после трябва да проверяваш са в пъти по-малко. Не ми се е налагало да търся сервиз дори когато реших да си добавя Cruise Control, който не беше включен в стандартното оборудване. Слагаш ключа, връзваш кабелите и пускаш един софтуер и си готов. Не ровиш схеми и да се чудиш кой кабел къде отива.
Друг пример. Мотора ти прекъсва или лапа като змей. Ти ще се ровиш с дни докато намериш защо. Аз ще го знам само за минута след свързване на диагностичния уред.
PS: Това е прогресът. Някога хората така са били против и парната машина.
Последно редактирано от dimitar_ak : 12-16-2013 на 08:11
Само се питам не ви ли е неудобно някви вчерашни пишлемета, които все още не са имали кола, да спорите с човек, който ви е 2 пъти на годините и кой знае колко коли е сменил?
Щом го казвам аз, дето уважавам и обичам спора като средство за комуникация, смятайте.
Иначе бих оценила курса по автоелектроника, ама ще трябва да бъде воден като за идиоти :д
Dimitar_ak
... obviously
ти чела ли си му мненията назад изобщо![]()
този тип не е пипал нищо освен пунтото си на лизинг за 20 хиляди лева с което ходи да купува портокали от супермаркета и опела на дядо си
няма елементарни познания за каквото и да е и не знае какви части се слагат по новите коли
ако беше карал щеше да знае колко са ненадеждни
![]()
направо не знам колко ненормална трябва да си за да си мислиш че той е спец и е карал много коли
пожелавам ти да се застреляш , съжелявам че си изгубих времето да ти налея мозък , при теб не става![]()
не питай старило питай патило има една приказка , има олигофрени на 40,на 50 на 60 възрастта няма никакво значение но кво да обяснявам на пън![]()
аз му пуснах 50 линка назад в страниците където пишеше колко от новите коли от концерните и то най големите се издърпват поради дефекти , хиляди , даже милионитова ако не е показателно , не знам кое е
оф наиш ли пишете си вие заедно и си направете някакъв клуб на бавноразвиващия се на мен ми писна да си хабя нервите на вятъра
тя нарочно се опитва да ме дразни ся щото я блокирах , остави яПроработиха и комплексите отново не мисля да се занимавам повече
Аз спирам спора. Няма смисъл да се продължава.
По темата. Нови снимки.
![]()
shades ли е актуалният покемон и нитродилър на темата?
калашников , интересно ми беше , колко пари си платил , да ти кажа колко си се набутал и кво можеше да си вземеш за същите пари
Абе Shade, като завършил машинен инженер мога да ти кажа, че си мноооого далеч от надеждността на стоманатаТова не е надежден материал, мога да те убедя по-много начини, не е и материала на бъдещето хах. Електрониката навлиза навсякъде и каквото може да се постигне с нея не може да се постигне с механични компоненти, защото видиш ли тая механика трябва да има какво да я управлява.
Volkswagen Touareg r5 TDI 2004 186к.с !
Значи момче ти пак не можеш да вденеш в цялата картинка
Изтребителите , станциите на наса , сателитите , совалките , общо взето всичко което е спеис и милитари се прави най надеждно , там не могат да допуснат да им се развали електрониката защото оборудване за милиарди ще отиде на вятъра , да не говорим че може и да попадне в чужди ръце , имам предвид конкурентна държаваПросто за цивилните хора няма никой да им сложи върховата и здрава технология. Плюс тва къде са милиони милиарди , къде са 30те хиляди лева на тъпото пунто на калашката
![]()
Просто някои хора като него са комплексирани че цял живот са нямали и сега като си купят първата нова кола и се надуват от кеф , ама тва всъщност е жалко в моите очи. Моята кола има тунинг за 15 хиляди лвПлюс стойността на колата
![]()
за 20хиляди лева дори ще си взема бахти колата , в момента се продава мицубишито на бат гого за смешна цена , ма жалко че ги нямам парите иначе бих ги дал на момента без да се замисля
тея типове коли спортните и джипките не са за царвулянковци и са путки , на които горивото им е скъпо , колата им друса или е неудобна , тва са истински коли за истински маняци и мъже ценителитва е добре че няма много цървули които да ги карат , иначе ще се навъди с малумници зад волана които се правят на батка
тва е наистина добре , естествен подбор
![]()