- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Бързи въглехидрати
Нужни ли са? Плодове, захари. Нужно ли е въобще да се ядат? Знам, че сутрин се нуждаеш от такъв и можеш да си позволиш два банана със закуската, а после? 30 минути преди фитнес?
"Можеш да си позволиш два банана със закуската..."
И какво през останалото време няма да ядеш, дори и да ти се прияде?
Яж си спокойно плодове, когато ти се приядат!
Queen of the Damned
и как си направил такова тяло като не знаеш елементарни неща за храненето ?да не си лостаджия ?
Ям повече зеленчуци.. Ям 2 банана преди фитнес 1 след, просто питам дали са ненужни тези въглехидрати, след като бавните(салати и т.н.) се обработват от организма ми за по-дълго време.
След тренировката бързите въглехидрати са направо задължителни.
Не са.Прочети малко литература за гликогена и изчерпването му по време на трен.
Здрав трениращ индивид трябва да се абстрахира от подобни термини като ГИ ГЛ и прочие. Ядеш да си в дефицит или излишък според това какво целиш и набавяш някакви грамове протеин и незаменими мазнини.
Ами посочи ми литература да се ограмотя малко.Тая обширна литература,която аз съм чел подкрепя моята теза.
Освен това бързи въглехидрати веднага след тренировката не се вземат само заради гликогена и възстановяването му. В края на тренировката се покачва стрес хормонът кортизол, който е катаболен. Приемането на бързи въглехидрати след тренировката води до повишаване на инсулина (анаболен ефект) и едновременно с това се блокира повишаването на кортизола. Тоест имаме 3-4 полезни ефекта на бързите въглехидрати след тренировката.
Има проучвания за това до колко се изчерпва гликогена след тренировка и дори при достатъчно брутални тренировки повече от 30-35% (което пак е много) не пада.
А това,което казваш е полу-истина,защото точно след тренировка кортизолът се подтиска от растежен хормон.
Има бая хора,които гледам как са наистина много здрави физически релефни и прочие без почти никакви въглехидрати и на брутални тренировки с по 50-100 въглехидрат на ден.
Фактически е почти без значение какъв ще ти източника на въглехидрати, защото в крайна сметка независимо какви въглехидрати си ял организма ги разгражда на глюкоза, която ти повдига инсулина така или иначе. Разбира се това не означава да се натъпчеш със захар.
Има значение защото бързите или още прости въглехидрати предизвикват инсулинов пик и в резултат на това в някои подобни случаи се натрупват като мазнини. Защото лесно се получава наводняване с прости въглехидрати и излишък в организма.
Сложните въглехидрати (наричани още бавни) бавно се разпадат на прости в организма и бавно,равномерно се усвояват, като поддържат една невисока равномерна концентрация в кръвта. От която не се стига толкова лесно до омазняване. Единственият подходящ момент за прием на бързи въглехидрати е веднага след тренировката. когато качват пиково инсулина (анаболен ефект на организма) и свалят кортизола, тоя стрес хормон топящ мускулите.
В останалите случаи се препоръчват бавните въглехидрати-ориз,картофи.
Прекалено много митове в 2 абзаца.
Вижте сега. Кажете ми, кога да ям бързи въглехидрати, искам да чуя мненията на редбул и downloadvirus и колко грама на килограм да си ги смятам за ден. Като колко процента от тази част(грамаж) трябва да е бърз въглехидрат?
На някой тука кортизолът му е изпил мозъка...
Толкова ли е трудно да приемете, че в тялото има определени процеси, които изискват определено време и не е нужно да се опитвате да ги спрете?
Единствената причина за трупане на мазнини в тялото е ако имаш излишък на калории, а не заради инсулиновия пик. И за първи път чувам такъв термин като наводняване с прости въглехидрати. Какъвъо и да е въглехидрата, целта на хормона инсулин е или да снабди мускулите с глюкоза за енергия, или с помощ на черния дроб да ги съхрани под формата на глигоген. За мене ,redbul2, твоите изказвания са си чист "broscience". Но съм съгласен, че е най-изгодно да се приемат такъв тип въгл. след тренировка, макар че не виждам нищо лошо да ядеш когато и да ти се яде.
Списание IRONMAN с неговия научен център за изследвания в областта на бодибилдинга и разни американски книги на известни автори,които подкрепят научните теории на IRONMAN.
Така,че при мен всичко е на научни основи.А пък и аз съм отличник по биология и органична химия за разлика от вас с баща ми.
![]()
Обяснявам на по-неосведомените ми колеги. Бърз въглехидрат=много инсулин. Много инсулин=много усвоени въглехидрати за единица време. Мускулите и тъканите на човека имат определен лимит,таван за усвояването на въглехидрати за единица време. Излишекът се преработва в мазнини и складира като такива под кожата и около коремните органи.
Обаче ако въглехидратите се усвояват постепенно и по-бавно няма да се надхвърли капацитета за усвояване на тялото и те ще отидат по предназначение на 100 % там където трябва. Единствено,ако общото дневно количество е прекалено голямо ще отидат на мазнини. И между другото инсулинът е хормон лесно натрупващ мазнини за разлика от растежния хормон. Така че стремежът на големите културисти е той да не се повишава много, с едно изключение-веднага след тренировката.
Бързи въглехидрати както писах трябва да вземаш само след тренировката. И то веднага след нея. А какво количество всякакви въглехидрати да приемаш на ден се определя от това кой тип хранителен режим си избираш: НВД-ниско въглехидратна диета, ВВД-високо въглехидратна диета или РБД-равномерно балансирана диета. Изчислява се по формули. Като общо количество калории за 1 ден. От тях изваждаш калориите на мазнините и протеините и остатъкът е за въглехидратите. Мазнините трябва да ти дадат около 20 % от общите калории за деня.
Да,най-важното е да четеш списания IronMan,fitnes magazines ,след малко ще почнеш да четеш и изследванията на мъсълтеча. Вместо да ръсиш глупости наизуст вземи направи нещо и на практика,че става смешно.
О недей,да не взема да имам и твоите резултати с по 30 кила щанга френско и 40 мазна ръка без крак и без даже да приличаш на трениращ. Ти понеже само много даваш акъл,за това си на това дередже де)
Та да те питам какво висше имаш или си общак?
В голяма грешка си! Не са 30 кила на френското,а 37,5 кг. С 35 кг правя с голяма лекота като детска играчка с пълна амплитуда 10 повторения, а със 37,5 кг 7-8 повторения сравнително чисто. Какво не харесваш на френското ми разгъване?
Ръката ми е 40+, а бедрото горе 58-59 см.
Само за изказването ти при силови постижения френско и скрипец става смешно.А тая 40 ръка,ако паднеш малко на мазнина да приличаш на трениращ става 35,понеже имаш много да чистиш,а бедрото е малко (каквото си показвал).
Когато почнеш да правиш кофички с добавено тежест 75-80 кг тяга 240-250 и OHP 90-100 тогава се хвали със сила.