- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Домакински задължения
Никъде не съм споменавал за ПРЕВЪЗХОДСТВО на мъжът спрямо жената. Напротив, това което твърдя е, че трябва да има баланс между двамата. За това и смятам, че определени задължения се полагат на жената, а други на мъжа. Почти невъзможно е и двамата да работят еднакво натоварваща работа и еднакво количество време. 8 часа работа като складов работник (примерно) не се равняват на 8 часа продавачка в бакалия да кажем. При това условие според мен е логично жената да поеме домакинската работа. Разбира се, че ако има нужда мъжа може да се включи и да помогне, но не и това да му стане основно задължение. И под функцията на момичето имам в предвид точно това, че жените се справят по-добре с дадени дейности, а мъжете с други. Ако мъжа не може да готви трябва ли да го прави, само защото е негов ред и да оплеска нещата? Както и ако жената не разбира от нещо трябва ли да се захваща с него, само защото трябва да се дели работата между двамата? Виждала ли си мъж как чисти с прахосмукачка и обира прах? Трудно може да го направи така, както би го направила една жена, по простата причина, че жените имат свойството да обръщат по-голямо внимание на малките детайли. И в природата е така. Мъжкия индивид строи гнездото и отговаря за сигурността на семейството, а женската за изхранването и отглеждането на малките..
Но както и да е. Всеки си има право на мнение. За това не всеки може да бъде партньор с всеки.
Аз не подценявам възможностите на жените. Разбирам, че жената може да свърши "мъжката" работа, но с много повече усилия, както и мъжа може да свърши "женската", но много по-некачествено. Това не са тънки сметки, а факти. И в момента живея с партньорката си с точно тези убеждения и нямам проблеми в това отношение.
Примерът ти с офиса и частната фирма не е съвсем правилен, тъй като аз по-горе включих фактора "физически уморителна" работа в полза на мъжа. За това твърдя, че има мъжки и женски професии и женските трябва да са по-ненатоварващи. А реално ако аз изкарвам 2000+ лева на месец няма да позволя жена ми да работи тежка работа за 300лв.
А като и двамата можете да правите нещата еднакво добре? (Пример с готвенето, не е толкова сложно и двамата да могат да готвят.) А не е голяма философия да пуснеш пералня/прахосмукачка/ да изхвърлиш боклука/да простреш/да забършеш прах/ да сгънеш дрехи/ да изгладиш... Само за готвенето съм съгласен, другото трябва си шизофреник с три лоботомии зад гърба си, за да не можеш да ги направиш.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Май аз съм единствения мъж от тук, който си пере/простира/глади/чисти/готви. ( в началото ми беше много трудно, но не хвърлих ютията )
Съгласен съм с @DisappointedDreamer: И аз бих помагал на жена си след време.
И най вече с @tireheb
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Не. Съответно не готвите и си взимате храна от ресторанта.
Имам чувството, че повечето от вас не разбраха идеологията, която се опитах да изкажа. Вероятно защото изказа ми беше твърде остър и използвах понятия като "функция" и "йерархия". В общи линии не си мислете, че възприемам жената като "домашен робот" или същество по-нисшо от мъжа. В случая ставаше въпрос за чисто разпределение на задачите между една двойка, което няма нищо общо с чувствата между тях. Не смятам, че да помагаш на жената те прави по-малко "мъжкар", а напротив. Това е една от най-мъжките постъпки. От почти година живея с момиче, с което до сега не сме имали пререкания относно тези неща. Не твърдя, че мнението ми е най-правилно, но от наблюденията и малкият опит който имам го смятам за успешно. Нямам намерение да се изкарвам алфа във форумите, тъй като не отдавам голямо значение на мнения за мен от хора, които не познавам и не ме познават лично. Просто изказвам мнение.
Приятна вечер на всички.
Ама много добре се измъкна. Я пак си погледни ВСИЧКИ мнения по темата и най-вече първото и последното. Противоречиш си и се пънеш като костилка за няма и нищо. Само и само след няколко си страници неща, които всеки трябва да може да прави, да се съгласиш с всички, че не е обидно или немъжко един мъж да си измие чинията като се нахрани. Говоря за момент, в който е сам вкъщи. Ми пък да няма тая чиния да плесеняса докато ме чака да се прибера, деба.
Аз лично съм наблюдавала такова явление. Грабвал ми е прахосмукачката от ръцете, щото съм била минала половината стаи и било негов ред сега. С такъв кеф го направи, че чак почна да си припява I want to break free и да си врътка дупето като Фреди от клипа на песента.
Баба и дядо са същата работа - и двамата са пенсионери, дядото си има собствен бизнес и бачка там, баба е сложно подвижна поради проблеми с краката, както и Джаксънова епилепсия. Сиреч освен, че не може да си върши нещата, които до преди две години е правила, тя изисква и малко по-специални грижи. Когато нас с майка и леля ни няма или нямаме възможност да слезем да им помогнем, дядо се хваща да чисти с прахосмукачка, да подрежда и раздига масата, мие чинии, следи дали си пие хапчетата, помага и да излезе на разходка, после я прибира от вън, когато се налага я къпе, оправя легла, налива Пате в тоалетната, (тва всичкото бая рядко му се случва де, но не го намира за обидно или нещо такова) даже боб е варил. А пък салати и мезета да почне да ти прави, ще си оближеш пръстите.
Или пък баща ми - всеки уикенд у бабини се излизва от пода до тавана, банята, тоалетната, шкафовете, Пере се дори и на баба инвалидната количка за съвсем лошите дни, сготвя се, двора се разчиства, измита, садят се цветя когато му е времето, столовете лятото всяка седмица се търкат със препарати и така нататък. Къф е проблема нас с майка като ни няма татито да помете терасите и да ги измие, да простре прането, да пусне другата пералня, да мине с прахосмукачка?
Питам: Защо има такива мъже, които не се чувстват ощетени като мият чиниите и бършат прах, не броят кой колко пари е вкарал и не им дреме кой ква работа работи? Щото даже и на продавачките в бакалията не им е лесно, да не говорим за секретарките, които искат или не трябва да вършат всякакви простотии, които не им влизат в задълженията И да търпят ужасното настроение на шефа си преди да си е глътнал кафето. С последното искам да кажа, че на никого не му е лесно и всеки си носи кръста, така че щом сме семейство, партньори, имаме дете - нещата за вършене вкъщи трябва да се делят. Не говоря за строго разделение тип аз готвя, моя мие чиниите, а за това, че докато единия прави едно, другия хваща друго и хоп - за два-три часа всичко е на шест. Ама трябва да се правим на големите мъже, щото...
Dr. Gregory House