Цитирай Първоначално написано от Joe An Виж мнението
По принцип, като вярващ аз мисля така: човешките религии (включително и християнската с нейната монотонна и фасадна празничност и обрядност) са адски самонадеяните опити на хората да се издигнат към измисления от самите тях "бог", за да могат всъщност да издигнат себе си, да прославят себе си, да угодят на себе си, криейки се зад привидната възвишеност на идеята. Но какъв е резултатът от всичко това? Един перманентен Вавилон - т.е., постоянна бъркотия и хаос. Разединение и враждебно и войнствено противопоставяне. Ако някой поне мъничко е опознал Библейския Бог (но не с главата, а със сърцето си), той знае, че Неговата Личност няма абсолютно нищо общо с това.

Религията е смокиновото листо, зад което крием голотата на греховете си, без въобще да ги осъзнаваме дори. И понеже сме в техния плен и робство, те ни отнемат и малкото свободица, която тоя свят ни е позволил. Защото са вид пристрастяване и терор върху личностите ни. И така директно ни свързват с Великият инквизитор - системата за религиозна манипулация и контрол.
Само искам да попитам, какво искаш да кажеш с това за религиите. Всеки път и всяко отношение, и служене на човек към Бога се нарича религия. Как може да нямаш религия и в същото време да имаш отношение към Бога.

А пък тези ритуали в Църквата не са защото така им е било кеф на свещениците, а защото так е предадено от апостолите.
Например нима даването на причастие от Христос на апостолите по време на тайната вечеря не е вид ритуалност, ами точно този ритуал представлява даването на Причастие в Църквата и други примери.

Ритуалите се правят за да може както душата така и тялото да участва в служенето на Бога.

Иначе много от нещата, които казваш ми допадат.