.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 1856

Hybrid View

Може ли някой да ми даде подробности относно кандидатстването и учителите в 1 НЕГ, София? И може ли да ми разясните относно Лайстунгскласе - как да вляза там и какви дипломи ще получа?

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    Цитирай Първоначално написано от KrisiGerasimova Виж мнението
    Може ли някой да ми даде подробности относно кандидатстването и учителите в 1 НЕГ, София? И може ли да ми разясните относно Лайстунгскласе - как да вляза там и какви дипломи ще получа?
    Не съм учила там, но една позната сега завърши точно Лайстунгскласе. Не мога да ти помогна с кандидатстването, но знам, че излизаш с две дипломи - немска и българска, като държиш матура по български + там всичките немски изпити. Доста е тежичко, но определено си струва. За другите паралелки си кандидатстваш по редовния начин

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Ewok Виж мнението
    Не съм учила там, но една позната сега завърши точно Лайстунгскласе. Не мога да ти помогна с кандидатстването, но знам, че излизаш с две дипломи - немска и българска, като държиш матура по български + там всичките немски изпити. Доста е тежичко, но определено си струва. За другите паралелки си кандидатстваш по редовния начин
    За всички паралелки се кандидатства по редовния начин. И няма как да е иначе, тъй като лайстунг се обособява чак от 9 клас нагоре. В 8 клас всичките 7 паралелки учат на равни начала. Приети са с достатъчен бал от изпитите по математика и БЕЛ. В края на 8 клас се провежда изпит от немския отдел на гимназията, който има писмен и устна част. Най-добре представилите се ученици биват приети в две паралелки лайстунг. Учат по немска програма, имат учебници от Германия, имат повече немски преподаватели отколкото в другите паралелки. Позитиви със сигурност има, но е редно да се упоменат и негативите. Първият е по-ниските дипломи, с които завършват в общия случай. Отделно в 12 клас държат доста повече матури. И фактът, че има даскали немци не означава непременно, че всичките са на ниво. И сред тях има спорни елементи. Така че дали си струва лайстунг или не - това е въпрос, на който няма еднозначен отговор, всеки е най-добре да си прецени сам. Има ученици, които се съдират от яд, че не са влезли. Има и такива, които са влезли там с лекота, но се отказват. На тяхно място влизат резерви по реда им в списъка. Ако заветната цел е следване в Германия, то статистиката показва, че и завършилите лайстунг, и тези от другите паралелки успешно се справят с ученето навън. Преди години, когато България не беше член нa ЕС, несъмнено лайстунг е бил много добър трамплин за Германия, тъй като учениците имат немска диплома. Но днес е достатъчно просто да имаш висока бг диплома за средно и сертификат за владеене на езика и никое немско уни няма да те върне. Факт е, че доста от лайстунг кандидатстват именно с по-високата си бг диплома.

Колкото до учителите - както навсякъде има и добри, но има и такива, които човек се чуди защо се зоват преподаватели. С две думи - училището е малко или много прехвалено.Но като знам, че и в другите е така (ако не и по-зле), пак бих учила в него.
    Последно редактирано от irrationalDecision : 08-22-2014 на 07:06

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си