- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Училища, Желания и Резултати - Прием след 7 клас (2011)
Може ли някой да ми даде подробности относно кандидатстването и учителите в 1 НЕГ, София? И може ли да ми разясните относно Лайстунгскласе - как да вляза там и какви дипломи ще получа?
Не съм учила там, но една позната сега завърши точно Лайстунгскласе. Не мога да ти помогна с кандидатстването, но знам, че излизаш с две дипломи - немска и българска, като държиш матура по български + там всичките немски изпити. Доста е тежичко, но определено си струва. За другите паралелки си кандидатстваш по редовния начин![]()
За всички паралелки се кандидатства по редовния начин. И няма как да е иначе, тъй като лайстунг се обособява чак от 9 клас нагоре. В 8 клас всичките 7 паралелки учат на равни начала. Приети са с достатъчен бал от изпитите по математика и БЕЛ. В края на 8 клас се провежда изпит от немския отдел на гимназията, който има писмен и устна част. Най-добре представилите се ученици биват приети в две паралелки лайстунг. Учат по немска програма, имат учебници от Германия, имат повече немски преподаватели отколкото в другите паралелки. Позитиви със сигурност има, но е редно да се упоменат и негативите. Първият е по-ниските дипломи, с които завършват в общия случай. Отделно в 12 клас държат доста повече матури. И фактът, че има даскали немци не означава непременно, че всичките са на ниво. И сред тях има спорни елементи. Така че дали си струва лайстунг или не - това е въпрос, на който няма еднозначен отговор, всеки е най-добре да си прецени сам. Има ученици, които се съдират от яд, че не са влезли. Има и такива, които са влезли там с лекота, но се отказват. На тяхно място влизат резерви по реда им в списъка. Ако заветната цел е следване в Германия, то статистиката показва, че и завършилите лайстунг, и тези от другите паралелки успешно се справят с ученето навън. Преди години, когато България не беше член нa ЕС, несъмнено лайстунг е бил много добър трамплин за Германия, тъй като учениците имат немска диплома. Но днес е достатъчно просто да имаш висока бг диплома за средно и сертификат за владеене на езика и никое немско уни няма да те върне. Факт е, че доста от лайстунг кандидатстват именно с по-високата си бг диплома.
Колкото до учителите - както навсякъде има и добри, но има и такива, които човек се чуди защо се зоват преподаватели. С две думи - училището е малко или много прехвалено.Но като знам, че и в другите е така (ако не и по-зле), пак бих учила в него.
Последно редактирано от irrationalDecision : 08-22-2014 на 07:06