- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- МИО - струва ли си?
Смята се, че повечето от задължителните предмети в средното се изучават за обща култура, подобно в задължителното основно образование, но тъй както образователната система на висшето е повредена, така и на средното е унищожена.
В елитните гимназии действително се влиза трудно, учи се много, но после се излиза без никакъв занаят, освен добре научен език.
В професионалните техникуми се изучават отделни конкретни дисциплини, в зависимост вида на училището, което предполага, че след завършване зрелостниците могат да работят и да се развиват в отделни браншове, НО нивото на тези учебни заведения е много ниско и недостатъчно.
Отделно голяма част от учениците навсякъде НЕ са наясно от ранна възраст с какво искат да се занимават в бъдеще. Заради което трябва да участ от всичко, както и за да имат добра диплома най-вече, която да им позволи да кандидастват... в някои университет, особено извън България.
Това ми е до болка познато, така че няма нужда да ми го казваш. Да, за обща култура се учат, но има неща, които НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЩАТА КУЛТУРА! Например- наистина ли ще ти е толкова важно в живота да знаеш формулата за потенциала на електричното поле? Не мисля...
Именно това трябва да се промени, така както е в много Западни страни, където още от 8клас учениците си избират поднаправления примерно. Нищо обаче не е напълно излишно обаче. Особено, ако не знаеш какво ще следваш! Има случаи дори, когато примерно си решил да учиш икономика (или нещо друго) , което не е инженерна специалност, но въпреки това бива обвързано до една степен с машините. И ти се налага да учиш тази физика, за да разбереш главните закони.
Друг е въпроса, че първите две години в университета също се учат много общи предмети, които изглеждат, че не са обвързани с професията ти. Всичко се започва напълно от нулата.
Само че, ако се отнесеш, заради високото самочувствие, което предрича всичко научено в средното по финансите - след определено време деградираш и дори по-незапознатите те изпреварват.
Не се излагай бе човек... казах НАПРИМЕР учители и журналисти, не САМО учители и журналисти. Има разлика между двете и ти гарантирам че СУ не е най-добрия за специалност ИКОНОМИКАТой може да не е профилиран, но подготвя по-качествени кадри в други области, но НЕ ИКОНОМИКА.
Не знам кой се излага...да мислиш, че УНСС е най-добрият избор за икономика, че е по-добър от СУ, при положение, че УНСС бълва хиляди икономисти всяка година...В УНСС и магаре да влезе, пак ще излезе с диплома, завършването е много лесно, за разлика от СУ, където доста ги мъчат, но има и по-голяма дисциплина. И пак казвам- в УНСС езиците са в поднаправление с 10 специалности, не се знае каквъ ще станеш, средата е лоша и т.н...Сега само не ми казвай, че СА също е по-добра от СУ! Само като видиш това http://frognews.bg/news_34500/Rektor...fshorna_shema/ и ти става ясно...
Човек, ти не осъзнаваш ли още, че няма толкова голямо значение за сравнение кой е по-добър и кой не..? Не спря да пишеш едни и същи глупости, въпреки че всички те опровергават. ОТ къде тези изводи? Не се знаело какъв ще станеш от УНСС... смях. Излизало се и се влизало малко по-лесно? На теб кво ти пречи това? Средата била лоша в УНСС, а в СУ перфектна, ще кажеш колегите ще те учат, а не доцентите.
Този коментар говори за абсолютна липса на компетентност. Веднага ти казвам- естествено, че има значение кой университет е по-добър! Тези изводи ги имам от практиката. Да, специално в това поднаправление наистина не се знае какъв ще станеш, защото има 10 специалности, които са много различни помежду си- от аграрен бизнес, през Финанси, до интелектуална собственост. Това са съвсем различни специалности и не знаеш точно в коя ще бъдеш разпределен след 2-ри курс. Това може и да не го знаеше, но е така- след втори курс се влиза в специалностите. Аз досега не съм чул едно същинско опровержение- всички казвате "Не, не е така", но не изказвате доводите си, само отричате мнението ми.
Когато се излиза по-лесно, кадрите са по-нискокачествени, защото на практика и един не особено заинтересован, пак излиза с диплома и после стои по кафенетата с парите на родителите си и се оплаква, че няма работа.
За средата- мога да ти гарантирам, че специално този проблем със средата ми е до болка познат и разбирам много добре какво означава лоша и добра обстановка. В лоша среда ще ти е значително по-трудно да станеш качествен професионалист, защото общото ниво е ниско и нямаш конкуренция. В СУ положението също не е идеално, но нес е влиза с ЧАК ТОЛКОВА НИСКИ БАЛОВЕ, с каквито се влиза в това поднаправление в УНСС.
Не, не си кандидадствал със специалност! В УНСС се кандидадства в ПОДНАПРАВЛЕНИЯ и след втората година, въз основа на успеха (но и на други неща...), те разпределят по специалности. Но в това поднаправление има 10 специалности, които са много различни помежду си- от аграрен бизнес, през Финанси, до интелектуална собственост, както и МИО. Това са съвсем различни специалности и не знаеш точно в коя ще бъдеш разпределен след 2-ри курс- на практика не знаеш дали ще работиш в туризма, в някое посолство, в банка или ще станеш счетоводител, може да работиш в сферата на аграрното стопанство и т.н....
Първо, отдавна вече дипломата, особено за бакалавър, не важи за успеха и реализацията. Работодателите търсят хора с качества, които зависят изцяло от теб, а не от университета и дипломата. И когато си професионалист, имаш стаж и практика - ще можеш да го докажеш. Същото важи и за случаите, когато някои студенти, разчитащи изцяло на родителите, които ги водят за ръчичка и на добрите оценки от изпитите - да се справят с живота, ама уви, оставят безработни.
За второто.. Не ти трябва конкуренция, за да гледаш себе си. Всичко го правиш за себе си!!! Разбира се, че не е приятно повечето ти колеги да са кръгли идиоти и олигофрени като в моя случаи, но пак се връщам - ти имаш ли качества на интелигентен човек, няма да се оставиш по течението. Университета не е средното, в университета си пълнолетен, завършена личност, която може да мисли самостоятелно и решаваш проблемите си сам без никой да ти се меси някъде.
Как се справям аз ли? Ами игнорирам простотията, не ходя по купони с хората ,които нямам общи интереси и капацитета не им позволява да общуват с мен и не ми пука. Общувай с преподавателите, ходи на извън учебни дейности, мероприятия...
Много ясно, че е така. Имам достатъчно познати, учещи (някои вече дипломирани) най-желаните специалности в УНСС, някои от тях достатъчно бедни, завършили обаче водещи средни училища с успех 6.00 или близък до него, които направо се смееха на тези приказки. Това се потвърди и когато кандидатствах, а и след това - никой нищо не ми е искал, а съм приет това, което исках, на първо класиране. Миналата година се бяхме събрали компания и се заговорихме и по този въпрос - някои почнаха да се майтапят, че учат в УНСС, а още не са разбрали какво било, а трябвало от неучещи там и слухове да разбират. Няма как да вярвам на слухове, след като от личен опит знам какво е положението. А по въпроса за слуховете - за много университети за водещи техни специалности има такива слухове, особено в Студентски град, но имам и познати от някои от тези университети и специалности (Студентски град все пак не е особено голям, поне по територия), които, като ги гледам как сериозно си учат, не им се е налагало да дават нищо на никого.
Да, прав си. Слуховете тръгват от некадърността на някои, които не учат. За моя университет също преди съм чувал да говорят за подобни глупости, но когато ме приеха и стана тема се разбра, че същите слухове идват от устата само на или още дори не кандидатствали ученици, или от хептем рано появили се първокурсници (не минали още и сесията) колкото да кажат нещо. Реално не съм разбирал за нито един такъв случай. Повечето преподаватели и ръководители са свестни и не толкова лесно може единичен случай да провали студент, който има знания по предмета.
това
супер глупаво е това с направленията и е направено точно за връзкарчетата
не съвсем, само на един университет (държавен) му се носи чак толкова кирлива слава и познавам достатъчно индивиди, които са живо доказателство и бих казала, че формират една сравнително представителна извадка
П.П. Нас пак ни занимават от време на време със счетоводство (финанси съм) и имаме общи дисциплини със счетоводството, където има както колеги от нашия факултет (на СУ), така и от УНСС. Еми те тия от УНСС не могат да направят един елементарен баланс (а са завършили ФСК) хахаха :Д
Друг парадокс, с който се запознах наскоро, беше, че ако не си завършил в УНСС, в 90% от случаите ще трябва да запишеш магистър като НЕсопециалист, т.е. 2 години и половина, въпреки че имаш нужния хорариум от микро макро и всички други :Д
Последно редактирано от therichbitch : 11-07-2014 на 13:16
Стига говорихте глупости. В този университет МАСОВО СЕ КУПУВАТ ИЗПИТИ, МАСОВО! Стига с тези глупави лъжи, не можете да скриете истината. Специално съкращението Утре Носете Съответната Сума не съм го чул от интернет или от познати, а точно от учителите в училище! Публична тайна е безграничното ниво на корупция и това си е така, колкото и да не ви се иска...да не говорим, че поне половината от завършилите са дебили...
Ти първо започни да учиш и тогава говори, щото от приказките ти излиза, че си бил и в УНСС, и в СУ и къде ли не и знаеш кой, къде и как купува изпити и какво става.... по-добре престани с глупостите си. Темата, която момичето е пуснало няма нищо общо с твоите разсъждения, а ти пишеш всевъзможни простотии, но и нищо свързано с питането и....
Вие изместихте темата на дискусията, не аз. Не, не съм започнал да уча, но съм чувал от мои познати, които не биха ме излъгали и което е по-важно-УЧИТЕЛИТЕ ни казват подобни неща. В УНСС е масова практика купуването на йзпити, фактите са такива, примерете се с тях, те не могат да се променят.
Въобще не ме интересува как е в УНСС, не уча там, нямам намерение да уча там. Проблема е, че насаждаш погрешното си свое мнение, че едва ли не навсякъде ВУЗовете са зле, само СУ е цъфнал и завързал.......... 'айде моля ти се, по-добре спри да пишеш. Всеки си решава къде и какво иска да учи.
Кога съм казал, че СУ е перфектен? Че то и там приемат с тройка! Но разликата е в това, че 1. в СУ е по-трудно да завършиш и 2. СУ е на по-високо ниво от всички останали университети, без значение каква е специалността. Аз не съм виноевен, че не си се записала в СУ и не ти харесва, но това са фактите. СУ е най-добрият български университет и това скоро няма да се промени.
...
Последно редактирано от ikon : 11-08-2014 на 22:12