Първоначално написано от 
npp

чистотата идва отвътре, иначе човек би бил нечист и отвън, обаче имаше и външен фактор, а именно духовното беззаконие, което успяваше да омърси дори и добри хора, така щото те също не можеха да бъдат съвсем чисти отвън, и все пак е имало много живи свидетелства за това как истински(те) Светии не са имали нужда от телесна хигиена, защото са били изпълнени със Св. Дух, например учениците на Исус не са имали нужда да се мият въобще, въпреки че не спазвали преданието на тогавашната юдейска религия за разни(те) традиционни умивания на тялото, за което Исус говори в онези пасажи относно яденето с немити ръце, дори и самият аз съм имал случаи да не се къпя въобще в продължение на месеци, защото Св. Дух поддържаше тялото ми винаги чисто, и дори и в най-горещите дни на лятото, когато обикновено човек се поти повече и полепва прах по кожата, тялото ми винаги беше съвсем чисто без каквито и да било неприятни миризми, като даже и дрехите ми оставаха съвсем чисти - онова, което водата и сапуна отмахват, Св. Дух примерно (го) "изпарява" директно