- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
Еей, проумя го най накрая! Което значи, че има някакви напълно необходими критерии и ориентири . И това са как са я тълкували и живяли светиите.
Никъде не е казано ,,блажени са интелигентните, защото те ще проумеят Бога''. Казано е обаче ,,блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога'' Ще видят Бога чистите по сърце, смирените, боголюбивите и т н., т.е. хората със свят живот. И затова именно техните тълкувания са авторитетни, защото тези хора са не просто по човешки умни, а Богопросветени.
Давам ти пример със заповедта .,, Не прелюбодействай!'' Магическия огън решава, че това значи просто да се пазиш от венерически болести и нежелани зачатия, но нито мастурбацията, нито предбрачния секс, нито изневярата са проблем. Защо? Просто така му изнася, щенка му се да се оправдае пред Бога ако го има и пред съвестта си. Щото все пак е чул отнякъде, че това май е забранено. Нпп, пък излиза с друг номер, че това се разбирало духовно(ако и да е казано, че блудникът против собственото си ТЯЛО греши. ) По същата логика педалите от англиканската църква се напъват да докажат, че хомосексуализма не бил грях според Библията! Защо? Ами защото така им изнася, искат да си оправдаят страстите, искат да се променят не те според учението, а да променят учението според себе си.
Ето защо който разсъждава по въпросите на вярата трябва първо да я живее,да се е преборил със пороците и да е придобил в някаква степен добродетелите, за да разсъждава и тълкува Библията. Но дори и той никога няма да си каже ,,аз съм свят и затова ще си мисля каквото искам, а винаги ще има впредвид авторитета на светиите преди него. Вече споменах, че това води до неизменност на учението на Църквата през вековете и до единомислие на православните християни от различни времена и територии.
Последно редактирано от Pitancho : 11-14-2014 на 11:56