- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- За или против сватбата?
Всъщност, традицията със сватбения жартиер е следната: смята се, че ако имаш парченце от булчинския тоалет, това ще ти носи късмет. В стремежа си навремето се е стигало да разкъсване роклите на булката. Затова възниква свалянето на жартиера - младоженецът - най-големият късметлия, защото е получил булката, сваля лично жартиера, защото вече единствен има право да пипа там и след това го хвърля към ергените, за да се определи кой от тях ще има късмета да се ожени следващ.
Традицията с хвърлянето на букета е подобна - пак идва от вярването, че част от тоалета носи късмет. Затова булката хвърля букета си на момите, за да видят на коя ще се усмихне щастието да се омъжи.
Жартиерът е парче плат, което се е завързвало около чорапа на жената (навремето не са имали чорапогащници и чорапите не са били със силиконова лента или ластик), за да не се свлича по краката. Онова, което прилича на тиранти, със закопчалка, на която се закача чорапа, мисля, че също се нарича жартиер.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Мерси шефе, беше образователно
Това със хвърлянето на жартиера го чувам за първи път, иначе :Д
Последно редактирано от Aeternal : 12-02-2014 на 12:40
повод пияният младоженец да си набута главата под роклята на булката... за първи път законно![]()
да и ръцете трябва да са вързани зад гърба![]()
Като казахте унижение, се сещам за ритуала с благата ракия. И стигам до извода, че някак си бих преглътнала излагацията с жартиера...
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Именно...
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Какво има за преглъщане при жартиера?
на повечето сватби на които съм бил булката е била меко казано едричка и изобщо не и е пукало
се пак се предполага че са влюбени и другите не ги интересуват
а относно зрителите - те се хилят и го приемат от забавната страна
традицията с жартиера е яка, другата не
разкажете за други такива
трябва да си направя списък и да отхвърля гадните ;/
Хвърлянето на чаша - броят на парченцата е равен на броя щастлив семеен живот.
Чупене на питка над главите - който отчупи по-голямото парче, ще е главата на семейството.
Естествено, селските изпълнения на кума също са традиция.
ще си взема от на мъжа ми инструментите един чук и като я хвърли, ще я дотроша на безкрайни парченца (сега ще ми откраднете хубавата идея, знам, но нищо)
това с питката не съм сиг, че ще го включа, ще го обсъдим с бъдещия ми мъж
а какви селски изпълнения на кума?
и искам още, плийс
А, не съм отговорила.
Ми, последния път кумът посрещнал гостите полугол и необръснат в детски надуваем басейн на двора. Обръснали го, сушили го, облекли го и тогава се тръгнало. По пътя към ресторанта има право да спре всички коли, да накара всички да излязат (в нашия случай беше в аварийната лента на магистрала), да му се изкара маса и стол, да му се налее ракия и докато я пие, всички да танцуват. :X :X
Ей такива.
Хах, не във връзка се сещам с друга сватба, на която нашите кумуваха. Майка накара младоженеца да запретне ръкави и да изпере набързо едни яркорозови прашки на чешмата в двора, да покажел, че заслужавал племенницата и щял да помага в домакинството. Ей, изпоналягаха от смях останалите.
Въпрос на гледна точка, де. На някого първото може да му се стори съвсем нормално, второто - тъпо.
Последно редактирано от PinkPan7her : 12-07-2014 на 18:34
Това е традиция. Според нея, кумът е най-важният човек на сватбата, без кум сватба няма. От там и всички тези "селски" изпълнения, както ги наричаш.
Щом на теб не ти харесват, достатъчно е да го обсъдиш с кумовете си и да не го правите. Може да няма вземане на кумовете и булката, може всички да се чакате в ритуалната зала или там, където ще правите сватбата. Всичко е въпрос на това, което вие искате на вашия ден.
Не виждам обаче защо трябва да се говори толкова пренебрежително за стари традиции само защото на някой не му допадат.
Не, не, аз за самата традиция нищо не казвам. Кумът, best man или както там му викат по света, си е важна фигура. Проявленията на традицията не ми харесват
Ама тук говорим за група хора, които на сватба се напиват, свалят ризите, въртят ги в кръг над главите си и се кълчат, прегърнали се през рамо. Мисълта ми е, че стандартът не е впечатляващо висок![]()
Поне в моите очи е лошо. Може да се пие алкохол, но поне да е с мярка.
Айде, ще го кажа директно, макар да рискувам да стане както в темата с изкупуването на непрано дамско бельо...
Не желая на видеозаписа от сватбата да гледам космясали шкембясали пияни заляни, или да се налага да освестявам някого, пил до припадък. Тва за пияните полуголи селски бекове. Някак си ако на първо място уважаваш себе си, не би се натаралянкал като говедо. Пък ако уважаваш и младоженците, не би им омаскарил тържеството.