Христос има две естества Божие и човешко - страда за нашите грехове като човек и ни спасява като Бог.
Божествено естество на Христос няма образ, а човешкото му естество има.
Просто няма как Бог да ни изкупи ако не страда като човек т.е. Бог се принизил до унизен човек от любов към нас, защото е Любов, а не небесен регулировчик издаващ команди отгоре и целещ с камъни грешници.
Последно редактирано от defender : 07-29-2015 на 13:48
Последно редактирано от defender : 07-29-2015 на 13:53
^ Искам да кажеш по-конкретно за второто (според Матей) изкушение.
какво да кажа за него?
Ако Исус е Бог, защото изкушението е било да изпита вярата си в Бог?
Защото е имал освен Божествено и човешко естество, а дявола има достът да изкушава човека още от времето на Адам.
Дявола изкушава човешкото в Него (един вид опитва се да противопостави в него тялото на разума т.е. да противопостави човешкото му естество на божественото).
Не гледаш ли че дявола все го изкушава с телесни неща (хвърли се, давам ти земни царства и други), а Бог го побеждава с разум.
Последно редактирано от defender : 07-29-2015 на 14:07
Не мога да възприема обяснението ти. Конкретното изкушение не е било просто да изпита вярата си в Бог, а да провери дали наистина е този, за който се мисли, а именно сина Божий.
Ама дявола може да Му говори какво си иска, на тебе тва дето Му говори дявола ли ти е критерия за истина.
Ти май тва искаш да ми вмениш.
май ти си с някакво въображение, това, което казваш за Соломон(сюлейман) е подвеждащо, защото в библейските писания пише, че Бог му е дал мъдрост, а не нещо друго, защото и той самият е искал разум от Бога:
"в Гаваон Господ се яви на Соломона на сън през нощта; и рече Бог: Искай какво да ти дам. А Соломон каза: Ти показа голяма милост към слугата Си баща ми Давида, понеже той ходи пред Тебе във вярност, в правда и в сърдечна правота с Тебе; и Ти си запазил за него тая голяма милост, че си му дал син да седи на престола му, както е днес. И сега, Господи Боже мой, Ти си направил слугата Си цар вместо баща ми Давида; а аз съм малко момче; не зная как да се обхождам. И слугата Ти е всред Твоите люде които Ти си избрал, люде много, които поради множеството си не могат да се изброят, нито да се пресметнат. Дай, прочее, на слугата Си разумно сърце, за да съди людете Ти, за да различава между добро и зло; защото кой може да съди тоя Твой голям народ; И тия думи бяха угодни Господу, понеже Соломон поиска това нещо. И Бог му каза: Понеже ти поиска това нещо, и не поиска за себе си дълъг живот, нито поиска за себе си богатство, нито поиска смъртта на неприятелите си, но поиска за себе си разум за да разбираш правосъдие, ето, сторих според както си казал; ето, дадох ти мъдро и разумно сърце, така щото преди тебе не е имало подобен на тебе, нито подир тебе ще се издигне подобен на тебе. А при това ти дадох каквото не си поискал - и богатство и слава, така щото между царете не ще има подобен на тебе през всичките ти дни. И ако ходиш в Моите пътища, и пазиш повеленията Ми и заповедите Ми, както ходи баща ти Давид, тогава ще продължа дните ти. И събуди се Соломон; и, ето, бе сън." 3 Царе 3: 5-15,
"И Бог даде на Соломона твърде много мъдрост и разум, и душевен простор, като крайморския пясък. Така Соломоновата мъдрост надмина мъдростта на всичките източни жители и цялата египетска мъдрост; защото беше по-мъдър от всичките човеци, - от езраеца Етан, и от Емана, Халкола и Дарда, синовете на Маола; и името му се прочу между всичките околни народи. Той изрече три хиляди поговорки; а песните му бяха хиляда и пет на брой. Той говори за дърветата, от ливанския кедър дори до исопа, който никне из стената; говори още за животните, за птиците, за пълзящите и за рибите. И от всичките народи, и от всичките царе на света, които бяха чули за мъдростта на Соломона, дохождаха да слушат неговата мъдрост." 3 Царе 4: 29-34
книгата написана с мастило не може да се съмнява в себе си, защото е неодушевен предмет, и никой от истинските Светии не се доверява дори и на себе си, камо ли на някой друг, но само на Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог
просто е бил подложен на това изпитание за да се засвидетелствува пред цялата вселена, че именно Той е Божият Син, не само на слово, но и на дело, не само по име, но и по достойнство, защото издържа 40 дена в пустинята без никаква храна, и после издържа изпитанието, на което дяволът Го подложил
npp, ти все още не ми отговори на въпросите:
''На какво се основава Християнстовото според теб ? А Юдаизмът ? А Ислямът ?''
П.П. С няколко думички/изречения.
корана е писание на едомците и моавците подобно на други юдейски и персийски писания, обаче тези писания са по-подвеждащи от библейските, защото не са така вдъхновени от истинския Господ Бог, но там са действали сили на заблудата
как да се довериш на нещо, което не разбираш?!, дори и Библията е пълна с доста неща мъчни за разбиране, според както и е писано(2 Петрово 3:15-18 ), освен че и с немалко подвеждащи неща, какво остава за останалите писания?!, затова е писано, че вярващият може да живее на първо място чрез вяра, а не чрез четене:
"не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника. Защото в него се открива правдата, която е от Бога чрез вяра към вяра, както е писано: "Праведният чрез вяра ще живее"." Римляни 1: 16-17,
"Защото не е юдеин(т.е. истински вярващ) оня, външно такъв, нито е обрязване онова, което е вънкашно в плътта; но юдеин е тоя, който е такъв вътрешно; а обрязване е това, което е на сърцето, в дух, а не в буквата; чиято похвала не е от човеците, а от Бога." Римляни 2: 28-29,
"Пак ли започваме да се препоръчваме? Или имаме нужда, както някои, от препоръчителни писма до вас или от вас? Вие сте нашето писмо, написано в сърцата ни, узнавано и прочитано от всичките човеци; и явявате се, че сте Христово писмо, произлязло чрез нашето служение, написано, не с мастило, но с Духа на живия Бог, не на плочи от камък, но на плочи от плът - на сърцето. Такава увереност имаме спрямо Бога чрез Христа. Не че сме способни от само себе си да съдим за нещо като от нас си; но нашата способност е от Бога, Който ни и направи способни като служители на един нов завет, - не на буквата, но на духа; защото буквата убива, а духът оживотворява." 2 Коринтяни 3: 1-6
Последно редактирано от npp : 07-29-2015 на 14:59
всяка една човешка религия се основава на своите (си) неща, но аз не съм пратен от сегашното християнство и затова и не го проповядвам, но свидетелствувам Словото на Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог, така е вярвал/ходил във вярата и всеки един от истинските Светии на Новия Завет, затова и думата "християнство" не е използвана/я няма в книгите на Новия Завет
Благодаря.
А, я и ти отговори на въпросите ми:
''На какво се основава Християнстовото според теб ? А Юдаизмът ? А Ислямът ?''
Ако може.
П.П. Искам и от теб да чуя нещичко, понеже, да си призная на npp някои неща не му разбирам (само аз ли съм този който не схваща за какво ми говори npp ?)
Накратко казано: Християнството се основа на дела и разкаяние, които придобиват сила заради заслугите на Христос, Който чрез изкуплението възпълва Божията справедливост, която нито един човешки пророк или творение не може да възпълни, ако няма Божествен произход, защото разликата между човек и Бог е безгранично голяма.
Исляма и Юдаизма се основават на гордост и лицемерно добро, така ми се струва.
Последно редактирано от defender : 07-29-2015 на 15:56