- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Ден на почит към жертвите на комунизма
Земеделците по това време са една центристка, умерена либерална партия на работещите и трудещите се хора и на дребния бизнес. Не партия на спекулантите, на банкерите, на черноборсаджиите и лапачите. Очевидно на теб такива партии ти харесват. И извърташ моите думи. Не беше необходимо дори да бъдем съюзници на Хитлер. Ако той не беше направил тази огромна глупост, в Източна Европа нямаше да станат събитията които станаха. Чърчил като не е искал да има комунизъм тук, също можеше да стане съюзник на немците вместо на Сталин. Тези двамата са главните виновници за това, което се случи.
Аз не съм чел историята на този британец. Истории всякакви, Хитлер иска уж да защити немските малцинства в Чехия и Полша, а сетне окупира целите държави. Той окупира и цяла Западна Европа:напада Франция, Белгия, Холандия, Норвегия и Дания ако не греша за двете. Смята да нападне Британия, а накрая си счупва главата в Русия, преди което обаче вече е избил милиони невинни руснаци. Не съм чел историята на британеца, но съм чел мемоарите на британския военновременен премиер Уинстън Чърчил написани скоро след края на войната. Малко над 2000 страници са. Не е зле и ти да ги прочетеш.
А за цар Борис, така е и не е така. Може да е бил болен наистина, инфаркт и т.н. Но германците са били доста ядосани. Правителството или дипломат на царя са водили тайни преговори с англичаните в Турция или Египет. Немското разузнаване е доста добро. Плюс неизпращане на войски на Източния фронт, запазване и неизпращане на евреите в Германия. И вече става твърде много. Ако са го отровили наистина, значи са подготвяли в България пронацистки държавен преврат, а Борис 3 им е пречел като държавен глава с огромно влияние в българската политика.
Това едва ли е достатъчно основание и оправдателна причина да бъде свален с държавен преврат и да бъде убит по зверски начин.
Никой тук не отговори на въпроса ми. На коя дата отбелязваме жертвите на режима на Стамболийски? И колко убити, изтезавани, арестувани и безследно изчезнали хора има при неговото управление? Изглежда може би нямате такава информация за подобни случаи? Но тогава се пита във въпроса, кому беше нужно да сваля едно законно избрано на всеобщи избори правителство и да хвърли цялата ни държава в една кървава касапница. Продължила от 1923 г до след 1945-1950 г. Нима ни бяха малко жертвите в двете балкански и Първата световна?
Колкото и да е бил корумпиран (а доказателства за това?) Стамболийски, струваше ли си да се отваря кутията на Пандора, да се пуска злия дух от бутилката и да започнат тия дивашки насилия и жестокости? И кой носи отговорност за всичко това, което се случи на 9 юни 1923 г.? И след това?
Да не говорим, че тогавашните военни и генерали нарушават своята клетва за вярност към държавата и грубо се намесват в политиката, от което нищо добро не произлиза в следващите десетилетия. Те се занимават с една несвойствена за тях дейност, а когато Гърция окупира Пиринския край при Цанковото управление се спотайват като бълха в гащи.
Превратаджиите на Цанков и генералите нямат смелостта да организират една всенародна съпротива и изгонят окупаторите. Вместо да предприеме решителни действия, Цанков пише жални жалби до Обществото на народите и западните правителства с молби, прошения, унижения и т.н. А в една Турция целият свят видя какво направи техният Ататюрк. И сетне някои хора нагло обвиняват Стамболийски в предателство и не искат да видят и чуват за окупацията на Пиринско и бездействието на деветоюнското незаконно правителство. Айде да видим кое е предателството и кой е предателя.
Последно редактирано от redbul2 : 02-03-2019 на 10:53