- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Защото мисля, че човек, който не вярва във всемогъществото на Живота, е болен. Просто мисля, че така е устроена човешката психика. А ти си се оставил на самотека на вселената и после не ми казвай, че си бил личност, ами не си личност, защото така ти си продукт, обект, а не творец и субект на Вселената.
Последно редактирано от defender : 04-02-2020 на 17:40
Личноста е лице, отговор и реакция на нещо външно, тоест продукт и обект. Но нещо повече, личността е интернализирането на тази матрица от стимули-реакции. Безличноста е тъкмо най-чистата форма на твореца. Изкуството също е безлично, никои не прави изкуство под команда и с точно определена насоченост и цел. Там няма цел и смисъл, всичкото е игра и музика. Не е като да ореш нива или да белиш чушки, затова и няма формула за правене на изкуство.
Ако в човекът нямаше нещо, което превъзхожда вселената, то той нямаше да има самосъзнание, щяхме да сме като животните - биороботи, които нямат възможност да го осъзнаят.
Както пише в Библията, човекът е връзката между земята и небето, самосъзнанието се появява когато небесното в човека, осъзнава земното в себе си, земните си дела и тяло т.е. от отношението между небесното и земното в човека се появява самосъзнанието.