.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Hybrid View

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Knispel666 Виж мнението
    Интересна интерпретация на християнството, и може би доста по-близо е до оригиналното послание на Иисус отколкото догмата на християнските деноминации, но така или иначе почти всички християни съвсем не го разбират така, така че какъв е смисъла изобщо да се занимаваме с християнството? За тях Бог е точно тази върховна референтна точка на смисъл, също както за радикалните атеисти, науката и еволюцията са референтни точки на смисъл. Тъкмо липсата на такъв обективен смисъл поражда този екзистенциален ужас, на който вярата в Голямото Друго е една психологическа компенсация. Защото ако има Голямо Друго, то е източник на смисъл, на посока, то има отношение към теб и ти имаш отношение към него, можеш да се пазариш с него, да му се молиш и умилостивяваш. В случая дори и негативния смисъл, отношение и посока е по-добре отколкото пълната липса на референтна точка, поради което често отрицателните събития и емоции в живота на християните само засилват вярата им, а не я поклащат. Без да се замисли, религиозния типаж първо ще търси недостойнство и грях в себе си пред лицето на Голямото Друго, вместо да допусне че просто няма Голямо Друго.
    Нихилист, като тебе, какво го кара да живее и да се старае да си поддържа живота, да си купи кола за да се почувства жив и т.н. Щом си жив, значи в нещо виждаш смисъл. Мда верно, че смисълът ти е във волята за власт, която била по дефолт заложена във вселената, по все още неизвестен начин. Добре, ти не си вярващ.

Голям фен Аватара на Knispel666
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Нихилист, като тебе, какво го кара да живее и да се старае да си поддържа живота, да си купи кола за да се почувства жив и т.н. Щом си жив, значи в нещо виждаш смисъл. Мда верно, че смисълът ти е във волята за власт, която била по дефолт заложена във вселената, по все още неизвестен начин. Добре, ти не си вярващ.
    Не, не виждам смисъл. Мисля че вселената не е нищо повече от една детска площадка, а ние сме просто една от многото играещи сили в нея. А какъв е смисъла от една игра, от една песен, танц? Екзистенцията за мен е смисъл сам по себе си, и не се нуждае от референтна позиция, от голямото друго. Всяка една сила във вселената съществува и действа без очевиден смисъл, защо човешкия живот да е по-различен?

Мега фен
    Не, не виждам смисъл. Мисля че вселената не е нищо повече от една детска площадка, а ние сме просто една от многото играещи сили в нея. А какъв е смисъла от една игра, от една песен, танц? Екзистенцията за мен е смисъл сам по себе си, и не се нуждае от референтна позиция, от голямото друго. Всяка една сила във вселената съществува и действа без очевиден смисъл, защо човешкия живот да е по-различен?
    Защото мисля, че човек, който не вярва във всемогъществото на Живота, е болен. Просто мисля, че така е устроена човешката психика. А ти си се оставил на самотека на вселената и после не ми казвай, че си бил личност, ами не си личност, защото така ти си продукт, обект, а не творец и субект на Вселената.
    Последно редактирано от defender : 04-02-2020 на 17:40

Голям фен Аватара на Knispel666
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Защото мисля, че човек, който не вярва във всемогъществото на Живота, е болен. Просто мисля, че така е устроена човешката психика. А ти си се оставил на самотека на вселената и после не ми казвай, че си бил личност, ами не си личност, защото така ти си продукт, обект, а не творец и субект на Вселената.
    Личноста е лице, отговор и реакция на нещо външно, тоест продукт и обект. Но нещо повече, личността е интернализирането на тази матрица от стимули-реакции. Безличноста е тъкмо най-чистата форма на твореца. Изкуството също е безлично, никои не прави изкуство под команда и с точно определена насоченост и цел. Там няма цел и смисъл, всичкото е игра и музика. Не е като да ореш нива или да белиш чушки, затова и няма формула за правене на изкуство.

Мега фен
    Личноста е лице, отговор и реакция на нещо външно, тоест продукт и обект. Но нещо повече, личността е интернализирането на тази матрица от стимули-реакции. Безличноста е тъкмо най-чистата форма на твореца. Изкуството също е безлично, никои не прави изкуство под команда и с точно определена насоченост и цел. Там няма цел и смисъл, всичкото е игра и музика. Не е като да ореш нива или да белиш чушки, затова и няма формула за правене на изкуство.
    Ако в човекът нямаше нещо, което превъзхожда вселената, то той нямаше да има самосъзнание, щяхме да сме като животните - биороботи, които нямат възможност да го осъзнаят.
    Както пише в Библията, човекът е връзката между земята и небето, самосъзнанието се появява когато небесното в човека, осъзнава земното в себе си, земните си дела и тяло т.е. от отношението между небесното и земното в човека се появява самосъзнанието.

Мега фен
    ...
    До колкото си спомням ти си нихилист, но не си анархист.
    Но нихилизмът по един естествен път не води ли до анархизъм?
    Когато не виждаш смисъл в нищо, а оттам не ти му пука за нищо, някак си този непукизъм не превръща ли обществото в анархично?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си