- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Значи по същата логика, мога да си правя каквото си искам, да друсам, да крада, да убивам хора и т.н., така ли? Щом рая не ми е гарантиран, значи и ада не е?
Еми ти си малоумен, майтапите ти са малоумен криндж, малко е трудно да различа кога си сериозен и кога се бъзикаш, щото и в двата случая бълваш ментална диария.
По-скоро ми звучи като:
"тази кола е направена за тебе, но ако не вярваш, че това е твоята кола, си напълно свободен да избереш друга, само дето ако избереш друга извършваш грях в очите на Бога и най-вероятно ще отидеш в ада накрая ".
Вече казах какво значение има. И в двата случая си увереност в своята преценка. Но ако имаш увереност че може да прескочиш един трап, много по-лесно ще го направиш от някои друг, който също може да го прескочи, но няма увереност. Тук има полза от вярата. Естествено има го и другия вариант, че може да се надцениш, и да паднеш в трапа. Но по отношение на вярата в идеи, които описват външния свят, каквата идея е християнството, това че вярваш в тях, не ги прави повече истина, не ги прави по-вероятни. Тук вярата е напълно безполезна, а напротив, безпристрастния и изчистен от предразсъдъци и убеждения анализ, е най-добрия вариант. Вярата тук те прави единствено по-склоненен към заблуди.
Трябва хем искрено да се стремиж да вършиш дела, хем да не разчиташ на тях, а на Иисус, хем да не се отчайваш от недостатъците си в тях. Но не знам това, което ти казах, дали е достъпно за твоя капацитет. Стига се заяжда, вземи се образовай малко и сам. Време ти е да станеш благочестив християнин ве.![]()
Последно редактирано от defender : 05-21-2020 на 19:51