- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
И в кое от всичките тези неща се изисква вяра? Изисква ли се вяра за това да знам че като видя някоя яка какичка искам да я онода? Не, защото е дадено в съзнанието ми да знам - никоя наука не може да докаже че е така, но за мен е self-evident - така стоят и всички останали въпроси с волята, които са самоочевидни по силата на собственото си проявление и не се нуждаят от доказване. Оттук след като знам че имам желанието да онодя въпросната какичка, свободата да го направя не е ли очевидно ценност ? И не волята е проявление на вярата, а вярата е проявление на волята - оттам и вярата е също толкова самоочевидна по силата на собственото си проявление, както волята. Не се нуждаеш от нищо външно за да вярваш, нито някоя наука може да оспори факта че вярваш. Но ако волята е дадена, то вярата е неин вторичен продукт и отдушник, при това наи-често е продукт на неосъзната воля, тоест на неосънати желания и потребности. Но може и да се използва съзнателно, като насочване на воля във външния свят. Например ако имаш волята да прескочиш 2 метра трап, вярата че може да го направиш може да се окаже полезна. Отделно да си вярваш на лъжите си е върховен начин да лъжеш.
Последно редактирано от Knispel666 : 02-07-2021 на 19:34
Доко пича, това е много инерционно-реактивно поведение брат. Вярващите са стъпили на съвсем друга плоскост.
ПП: Ами не, ти нямаш свобода (или тя е само илюзорна), първо нямаш контрол над пораждането на импулса от дразнителя, второ нямаш власт да го реализираш, по начина, по който ти се иска, от страх от наказание. Каква свобода ве? Може би имаш свобода само да мечтаеш как би го реализирал, ако можеше и ако имаше съвършените условия за това, които всъщност никога няма да имаш и така този импулс никога няма да е реализиран в пълнота.
Последно редактирано от defender : 02-07-2021 на 23:55
Това е на животинско ниво. Дадох го като граничен пример. Ако животинското е нисша проява на волята, то съзнанието и самоконтрола са неини висши аспекти. Така или иначе, за волята свободата е висша ценност, понеже ето че дори и волята на едно диво животно е толкова силна че да цени свободата си над всичко. Естествено животното няма способността да избира, но човек винаги има избор. Единствено добитъка, опитоменото животно не цени свободата си, и това сте вие с вашия пословичен морал - едни опитомени животни, кучета, скачащи според тоягата. Даже по-зле, понеже кучето няма избор - то просто инстинктивно избира пътя на по-малката болка. Нееее, вие доброволно скачате, че чак и се гордеете с това. Хахахаха. Ти ли си тръгнал да ми говориш за камшици, вярващия стъпил на друга плоскост? Не ли твоя Иисус казваше че трябва да обръщате другата буза? Волята ви е толкова погрешно насочена, че в инстинктите на едно диво животно има повече интелект отколкото в лъжливия ви морал.
Последно редактирано от Knispel666 : 02-08-2021 на 00:13