- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Пари, пари, пари...
Нещо сметките не ти излизат, ще го обясня на прост език.
Да кажем майка му и баща му му дават месечно 400 лева - само пример. Тия 400 лева му стигат да си плати храната за цял месец, такста в общежитието, за билет в БДЖ и му остават да кажем 20-30 лева след края на месеца, ако не е разточителствал много.
Да видим сега ако си хване някаква работа в свободното време да кажем за 5 лева в най - лошия случай на 4 часа и бачка 3 пъти в седмицата. За една седмица ще изкара 3х5 = 15 лева. Един месец има 4 седмици 4x15 = 60 лева. Това са ти 60 лева отгоре, само за някакви си 4 часа след лекции, в които така е така няма какво да прави, надали сяда да учи. Като съберем тези 60 лева с остатъка 20-30 лева от месеца се получават около +100 лева за следващия месец. Значи следващия месец нашия герой ще има не 400, а 500 лева, защото е работил. На тебе може да не ти се струват много 100 лева, ама за един студент това са доста пари. Да не говорим, че това е минималното което може да вземе, за почти никакво отделено време. Ако продължи в същия ред на мисли, ще си докарва допълнителни доходи.
Не говорим, за развлечения, това го дадех само като пример. Няма да чета пак темата, но доколкото си спомням авторката беше написала, че даже няма пари да си вземе една пица да яде.
Та ето как би следвало да мисли човек, който не му стигат парите за храна, ама има да си харчи за цигари. Трябва да търси алтернативи. Обаче като човек е мързелив, не го прави. Нали си ме у добре така, има си 400 лева на месец без да си мърда пръста, защо да работи. Нали ножа не е опрял до кокъла. Пък и гаджето му ще му купува храна като е гладен, той ще си дава парите за цигари и така. Живота е прекрасен.
Кой би търпял такъв човек?
Последно редактирано от Sh@d0w : 02-02-2012 на 13:46
Зарежи го.Не мисля,че някога ще се промени или ,,оправи ".Най-вероятно цял живот ще си остане такъв.Той умишлено те кара да се чувстваш зле или виновна.Такива хора не заслужават да им се отделя внимание или да се проявява разбиране към тях.
Which of us is happy in this world?Which of us has his desire?or,having it, is satisfied?
Ами да приемем че е така и всичките ти сметки са вярни. Има обаче едно НО. 100 лева са крайно недостатъчни за постоянно пътуване на близки разстояния камо ли пък далечни и другите му разходи. Т.е. тези 100 лева или трябва да ги изкара в своя град или да ги изкара в другият, в който се намира междувременно възползвайки се от парите на техните.При вторият вариант не печели нищо,но намалява малко разходите им за него.Ако ходи специално да работи в другият град и пътува допълнително ще има още разходи и ще се получава парадокса че тези,който му плащат да работи там са не шефовете, а неговите родители.Ако пък остава за да не харчи пари за билети и няма близки там трябва да задели за квартира,което излиза даже повече.Надявам се забелязваш омагьосаният кръг на тези 100 че и повече лева, за който ми говориш и който може да му отнемат единствено от времето за учене или други неща.![]()
Последно редактирано от Niakoitam : 02-02-2012 на 14:27
Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!
Твоята теза се гради на предположения. "Ако пътува", "ако работи еди къде си". Аз ти говоря, на мястото където учи да си хване работа, не да живее в Перник, да учи в София и да ходи да работи във Варна примерно. Парите които си заработи, винаги ще бъдат в +, за какви пътувания говориш. И не говорим за изкарване на промишлени количества пари, които в същото време да отнемат от времето за учене, ами напротив говорим за допълнителни доходи в свободното време. Почасови работи - колкото искаш.
Радвам се, че се съгласи с мен най - сетне.
Прочетох всичките безмислени и смислени коментара по тази мнения и мисля ,че всеки си държи на неговото едни да не работи и да се изхранва на гърба на момичето и на родителите му други изкараха едва ли не момчето грешно ,че не работи и т.н![]()
Според мене 1-во авторката доста прекалява не мисля , че трябва да скъсате за тая идиощина ,че на момчето са му давали 4 лева и т.н еми аз имах период в , които нашите ми даваха по 50 стотинки говорим за момче 16 годишно защото на майка ми трябваха 12 000 евро за операции и т.нИ пак излизах с приятелката ми спестявах не ядох да и купя дъвка или близалка просто да не показвам ,че се срутвам и нямам пари разбираш ли ме закакво ти говоря
И да няма пари не трябва да обръщах внимание на материалното състояние ако го обичаш и няма 1 стотинка в джоба трябва да поговорите и да му обесниш така и така ....
А пък той ако не те разбере нямаш друг избор освен да му теглиш шута в гъза и да ходи при друга
![]()
Последно редактирано от Fermer : 02-02-2012 на 20:27
Sh@d0w ето затова казах че мислиш като софианец в не много добрият смисъл на думата, а не защото имам нещо против теб. Ти по дефаут приемаш че абсолютно всеки,който учи например в София задължително трябва и да живее в София.Изобщо не е нужно някой да живее в Перник,да учи в София и да работи във Варна както си дал пример. Достатъчно е просто да живее в Перник,да учи в София и да работи в София и всичко отива на вятъра. Ти си дал за пример Перник.Перник е голям град и може нещо да се намери.По-трудно от София, но все пак...Приеми обаче че не всички хора дето идват да учат в София например идват от големи градове като Перник, а и от малки градове и селца, в които освен че нямам университети, а много по-рядко,но се случва даже и средни училища,а също и работа.А колкото по-малко места има толкова по-малко някой ще се навие да си играе на иди ми дойди ми.
Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!
Мисля, че проблемът тук е, че ти не виждаш перспектива в този човек. Честно да си призная, знам точно за какво говориш. Имаше моменти в моята връзка, когато моята приятел също нямаше никакви парички, защото разчиташе техните да му пратят, а те не го направиха и той не знаеше какво да прави. Тогава аз му помагах, но също като теб ми беше тегави, защото рядко излизахме , рядко си позволявахме някакви разнообразие, на него му беше криво, че трябва да взима от мен. Сега обаче нещата се оправиха, защото той най-после спря да разчита на техните и започна да си изкарва пари, потръгна му. И нещата между нас се оправиха.
Това, което трябва да направиш според мен, ако не искаш да се разделяте, е просто да му покажеш, че животът в мизерия не е живот. Че е хубаво, човек да си има парички, поне за текущи нужди и да си угажда за по нещо мъничко от време на време. Един вид да пробудиш в него желанието да изкарва собствените си пари, да му дадеш стимул да спре да разчита на родителите си за най-малките суми дори.
I have the thin line between
destruction and creation
drawn through me.
For that
I am cursed to never feel the peace in rest
and to find
new begginings in my restless soul.
I will never get the approval of the people
that are close to me,
but I hope to get it from a greater power.
For that
I accept myself the way I am today
and hope to find
the strenght to do the same tomorrow.
Прочетох всичките мнения и стигнах до извода отново ще се повторя от горния ми пост :
- за едни този човек е търтей защото мисли само за парите , които му дават мама и тати и не е учен на труд
- за едни този човек е много добре защото мисли само за парите , които му дават мама и тати и не е учен на труд
Еми добре прочетох мненията на Sh@d0w , във всичките мнения си напълно прав ... по-добре да почне почасова работа да изкара + 100 - 150 лева да има за харчене , все пак трябва и да помисли за приятелката му ако той изпитва нещо към нея трябва да има поне малко срам.И да не е за приятелката му , поне той да се научи работа да си има пари в джоба а не да се чуди от кои да изкяри 1 цигари или 1 кафе ... Като няма пари няма да си позволява такива удоволствия , като е такъв търтей.
Зарежи го по-добре няма смисъл от такъв човек до теб не заради парите но просто той няма никакъв план за живота си а камоли за вас двамата.Горе съм спонемал за моя живот на 16 годишна възраст имах приятелка имах 50 стотинки в джоба , взимах наркотици , пушех цигари но мислих и за нея поне гледах да си отделя 5-10-15-20-25 стотинки давал съм и всичките , да купи 1 дъвка , близалка ако ще да е бонбон от 2 стотинки каквото и да е но просто да покаже ,че и да няма пари може да си позволи за тебе ... Дори се аз се разделих с приятелката ми защото , нямах пари и не исках тя да ме издържаТози човек пак повтарям за мен е ТЪРТЕЙ! Ако не вземе да се оправи и да почне някаква работа да знаеш ,че няма да стане нищо сериозно м/у вас
![]()
Последно редактирано от Sh@d0w : 02-03-2012 на 19:17
Аз бих прекъснал университета , за даден период от време докато си намеря работа , но зависи от това дали е работоспособен , или е мързел по цял ден да седи в къщи на готово ..
Ами от няколко поста точно това се опитвам да ти обясня. Като учи в София не е никакъв проблем да работи в София.Проблемът идва от това че може да не живее в София.От това следва че или трябва да работи в София след лекциите или трябва да ходи допълнително до София,което си е допълнителен разход.Колкото по често ходи толкова допълнителният разход ще набъбва правопропорционална на парите,който взима или може би дори и повече.А твоят колега освен всичко друго може би е имал и късмета че е попаднал на точното място и точните хора в точният момент.А друг е въпросът пък че има хора,който им е доста непозната София и предпочитат просто да изминават познатият вече път в двете посоки.Мисля че авторката спомена между другото че е казал че не му се работи в друг град.И тук пак опираме до пътуването,за което с теб спорим.
Ох, човек, усещаш ли как казваш, че извън София не съществуват работни места и няма ни работа, ни нищо? Ми тогава дайте никой да не живее извън София или да не работи извън нея. Бавачки, косачи, миячи, чистачи, набирачи на текст, англо-преводачи, пари с работа онлайн, помощник-строители се търсят НАВСЯКЪДЕ. И куп други подобни временни, краткотрайни и неангажиращи неща.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Моя колега не живее в София, живее си в Пазарджик. За тая работа има общежития. не знам какво се опитваш да ми обясниш, надали в България има студент, който да учи в друг град и всеки ден след лекции да се прибира с влака до вкъщи.
И много ясно, че не му се работи ама въобще. Ако беше направил анализ на нашия герой, вместо да спориш, щеше да знаеш. Че чак и претенции има. Бахни изискванията, представям си:
-Работата да е в моя град, работното място да е на 5 мин от нас.
-Да не е натовраваща, ако може по възможност да не правя нищо и да си клатя краката на столя цал ден.
-Заплатата да не е под 2000 лева иначе не си заслужава.
Защо ли продължавам да споря, по очевиден въпрос ... можеш да ми изредиш хиляда причини, даси говорим каквото и да е. Но истината е една - няма желание човека и това си е. Има ли желание - има и начин.
И аз се чудя защо споря вече,но...грешно впечатление
Брат ми си идваше почти всеки ден докато не започна по-често да седи при баба ни.Общежитието е от 50 лева нагоре на месец.Работеше и в METRO добре че лелинчо ми му предложи да работи при него почасово,защото там никой нямаше да го държи така.И така.
Някойтам.. Не знам какво да ти кажа.
Аз съм от Самоков, малък град, работя си в София, в общежитие съм. Не съм студентка още, ученичка съм. Работя или само събота и неделя един месец, или през седмицата от 5 до 8. Не ми пречи на учене и занятия. Взимам толкова, че да ми стигне за идният месец и 1/2 , като дори се глезя.
Не си ходя всеки ден вкъщи, защото няма смисъл, лол. Не си ходя и всяка седмица.
И не мога да проумея защото хората не работят, а стоят да се оплакват. Липсата на пари за мен не е оправдание, защото винаги могат да се изкарат. И не пречи нито на учене, нито на нищо.
Това, че някой го мързи, е друг въпрос вече.
И да, парите са важни, когато става дума за човек, който продължава да тежи на родителите си, вместо да се отцепи и да спре да ги натоварва.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Не позна. Татко си нямам от много време, а мама ми готви манджички (най-вкусните!) само че аз не живея при нея от много отдавна и съм финансово независим. Всъщност да, няма смисъл да се работи за малко пари при положение, че родителите му осигуряват над половината от тези 250 лв на месец. Ако приемем че кара с 5 лв на ден. Според мен човек може да се издържа сам (ако говорим за България) когато получава поне 600-900 лв месечно в зависимост от града в който живее и дали плаща квартира или не. С 250 лв дори и да не плаща квартира е почти невъзможно да се издържа сам, освен ако не живее като скот с 2 ядения на ден... Да не говорим, че стреса оказва голямо влияние който е достатъчно голям за мизерната заплата която ще взема. Пък и тук става въпрос за млад човек на който му се живее все пак. Иска да излезне някоя вечер било на дискотека, било на бар... Майка ми е работодател и виждам за какво става въпрос.
Второ ако искаш да знаеш, аз съм човек с висше образование. До миналата година работих за 1200 лв на месец и не ми бяха достатъчни или по скоро от други занимания за същото време печеля повече.Аз съм и професионалист по покер- с други думи казано, ако искам мога да се откажа от всичко останало с което се занимавам(като докарване на допълнителен доход) и пак ще живея повече от добре. Тогава защо ми е работя 8 часа на ден след като мога и да не работя? Да бъда изтривалка на някои скапан мениджър който не е с нищо повече от мен, но все пак има наглостта да ми нарежда все 1 съм му роб? Нима желанието да работя за себе си ме прави мързеливец и леке? Или това, че не искам да съм част от пирамида в която играя ролята на хамстер (един от хилядите) който бута колелото и я предпазва от колапс?
Много ми е кеф някакви вчерашни келеши които още живеят при родителите си нямат 2 лв в джоба си и 1 изработен час да ми говорят за работа и заплати и т.н. . Пораснете, поживейте и пак коментирайте. 90% от потребителите писали тук просто нямат право на глас и това го казвам не за да се правя на тартор, а защото имат нулев опит в която и да е сфера на работа и още разчитат на парите на родителите си като основен доход!
Последно редактирано от Alabalaportokala : 02-04-2012 на 13:23
^ Кой е казал да се отделя? Техните гонят ли го? Не, нали?
Достатъчно на този етап е да им помага с нещо, а не да мрънка за дрехи от чужбина и по кутия цигари на ден.
С 250 лева можеш много да помогнеш из къщи и да си имаш пари за себе си. Аз го правя с под 200 лева заплата. Не мога дори да опиша колко се подобри положението като не се налага да искам от мама за храна, за дрехи и за карта. Пък като накрая на семестъра додам и за таксата, направо е розово положението.
Освен това, ако е толкова амбициозен и всъщност не е мързелив, да хване поне стипендия. При студентите е около 100тина лева. Пак стига за цигари и храна поне.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Никой не е казал да се отделя. Както виждаш отговарях на другия потребител. Чакай чакай малко. Какво означава, че с 250 лв можеш да помогнеш из къщи и да имаш пари за себе си? Това достатъчно ли е според теб и колко осезаемо може да помогне? Също и не знам как се оправяш с под 200 лв заплата. Това даже и за джобни е недостатъчно, но щом можеш евалла. Само искам да ти кажа, че на мене само храната ми е 25-30 лв на ден, а не ям в ресторанти... . Отделно давам пари и за гориво на колата. Ако излезна с момиче никога не бих и позволил да си плати сметката, винаги аз. Да пия няколко бири с приятели... Трябва да си доста спестовен. Аз не бих могъл да поема както ти казваш: пари за дрехи, храна, част от такса за семестър и отделно помощ за вкъщи в 200-250 лв. Най- малкото личните ми и ежедневни нужди няма да бъдат покрити, а за нещо странично и допълнително да не говоримм
^Отклоняваш се от темата. Никой не го интересува, че се даваш за пример, работиш си, изкарваш си пари - хубаво.
Говорим за някаква временна работа, с която да припечелваш малко или много докато учиш. Никой няма да вземе студент на пълен работен ден, че да падат някакви солидни пари.
Колкото да помага на техните с някакви свежи пари, може да работи.
25-30 лв на ден за храна е пълен абсурд, ако си готвиш сам. Супер глупаво е това вярване, че с малко пари може да се ядат само боклуци.
Ако ходиш веднъж в месеца до Метро/Била и купиш продукти за 200 лв, отделно сложи още 100 месечно за всичко, което не можеш да купиш само веднъж в месеца - зеленчуци, мляко, сокове. Стават 300. Това са по 10 лв на ден.
То хубаво може, ама дали си заслужава? И дали не е по- добре да обръща 100% внимание на учението което в последствие ще му донесе по висок доход. И въобще оправдано ли е да се бори за тези 250 лв на месец? Не мисля така...
Пантерке- аз съм 23 годишен мъж и без 4 основни ядения на ден (включващи месо) просто не се чувствам пълноценно. Обясни ми как да ги побера в 10 лв
Последно редактирано от Alabalaportokala : 02-04-2012 на 14:10
Четири часа на ден си заслужава, при все че имам пряк поглед върху днешните студенти. 99% процента от хората които познавам, след като се приберат от лекции или сядат пред компютъра, или излизат на вън. А вечерта по дискотеки. Малко са хората които си учат през семестъра и не оставят всичко за накрая, като дойде сесията. Така че това време вместо да го пилеее, може да го уплътнява.
Да кажем пък, че е ученолюбив. 4 часа работа след лекции не е толкова много, има цял следобед и вечер да си учи.
Но както казах, мързи ли го, оправдания винаги ще има.
Авторката съвсем се изпари. Бих била признателна да ни осведоми какво става по темата.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Само, че пропускаш това как са разпределени лекциите и упражненията. Айде сега нагласяш си нещата както ти е удобно само и само да изкараш човека мързелив.
Именно де, не е нужно да работи всеки ден. Май не си прочел предната страница на темата, ама пишеш само и само да изкараш човека невинен.