- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Висше?! За / Против
Срамна работа няма и когато ножа упре до кокала,ако трябва тези кенфе ще ги лижеш.Ясно ни стана на всички,че сте паралии.
По темата:А за цените на българското висше да кажете нещо?Високи ли са според вас или са справедливи?
Creative Technologie
Някъде да видя да парадирам с нещо, просто съм на мнение, че в България могат да се изкарват пари. А това с кенефа го казах, защото има хора които напускат работа и заминават в чужбина защото си мислят че там парите валят и т.н. Иначе да, няма срамна работа.
Цените на университетите са поносими мисля, но ако си държавна поръчка иначе става тегаво. Варират от 150 до 300лв на семестър общо взето. НБУ не го коментираме изобщо. Инженерните специалности, архитектура и т.н са около 300 на семестър.
Цените далеч не са такива![]()
http://uni-plovdiv.bg/pages/index/62/ - пловдивски университет
http://www.unwe.bg/bg/pages/153/%D1%...%B8%D0%B5.html - УНСС
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bu...ta_2011_2012_g - СУ(за миналата година)
За мен тези такси са прекалено високи за нашият стандарт.Става инвестиция,която може и да не си вазвърнеш в последствие,а за начини на облекчаване или държавни помощи не знам.Много често излизат и "квалифицирани" кадри,които си нямат и на идея за какво става на въпрос,просто са си плащали таксите.А някой студент да каже дали е имал контакти,чрез университета,със хора от бранша(специалността,която учи)?
Creative Technologie
Това са годишните такси, за на семестър делиш на две излизат колкото draid каза.
Последно във факултета ни беха опънали една шатра на кариери.бг и раздаваха обяви за работа. Има стажове, има фирми които си ни търсят, създават се и връзки. Не се оплаквам. СУ, ФМИ, Информатика съм.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Пфф, за младите няма кой-знае каква реализация.
Много ясно, че като тръгна да отварям фирма и ше гледам да наема квалифицирани хора с диплома и ОПИТ, а не само с диплома. Навсякъде искат някакъв опит в дадената област, което си е така, ама нали все пак трябва да започнеш отнякъде.
Повече възможности има човек,когато вземе висше. Пък и в момента е така,в бъдеще могат да се променят нещата - да се надяваме,че в България има надежда да се подобри положението. Човек сам за себе си трябва да направи всичко възможно за добра кариера нататък.
"Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най – добрият начин да изгориш няколко калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам, че трябва да останеш силен дори тогава, когато изглежда, че всичко върви на зле. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
Audrey Hepburn
Ще кажа за специалности,близки до моите интереси. Цените в Химическия факултет са приемливи,но в Медицинския университет в София са доста високи,според мен,особено при такива примитивни условия в самия университет.
Аз искам да уча на Запад - там образованието е безплатно и е на супер високо ниво.
"Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най – добрият начин да изгориш няколко калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам, че трябва да останеш силен дори тогава, когато изглежда, че всичко върви на зле. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
Audrey Hepburn
Ами НАТФИЗ си имат представления и там действително се срещаш с по-известни личности, т.е. можеш да си създадеш връзки. И не се влиза толкова връзкарски, колкото се говори, имам достатъчно "обикновени" познати там.
Повечето ми приятели са филолози и бързо-бързо си намериха работа по специалността - я учители в школи, я писатели на резюмета към издателства. Едното момче скоро ще си публикува научен труд в списанието по лингвистика към университета и няколко преподаватели му помагат да си гради име в тази сфера. Плюс още едно подобно предложение за специална по-голяма стипендия.
Преди време ходех на курс по журналистика и от курса влязоха 3 момичета тази специалност. В момента и трите работят това (за големи вестници и телевизии), а не са завършили още.
Вярно, че става на въпрос за ИТ сектора, но още от първи курс един авер се насади на работа с митичните 3500 лева заплата.
В ТУ в индустриално инженерство си имат цяла международна студентска организация на индустриалните инженери и участват по купища проекти.
А ако си наистина добър, ще ти се отворят милион врати, но много малко висшисти учат като хората. Кой - как се уреди, но има причина повечето дипломирани да са безработни. За мен няма по-добра инвестиция от висшето и бързо разбираш, че е много повече от квалификация.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
За онези, които искат да учат нещо ново, много важно за България и страшно интересно: http://socialnarabotavbg.com/
Това е нова специалност, с много голямо бъдеще http://socialnarabotavbg.com/. В България има много социални проблеми, по които не се работи модерно и хуманно. Вече има надежда за промяна. Заповядайте в сайта, ако имате интерес и ще ви отговорим на въпрасите! С уважение, д-р Румен Петров, НБУ.
Това е нова дисциплина: http://socialnarabotavbg.com/.
Да, това е в НБУ, наистина:http://socialnarabotavbg.com/. Без преувеличение мога да кажа, че го няма никъде другаде в България. Ако има желаещи може да се търсят спонсори за стипендии. Ако има въпроси аз и колегите ми сме готови да отговаряме. С уважение, д-р Румен Петров, НБУ.
Това ми изглежда като поредната специалност "от всичко по малко и накрая нищо".
Значи .... направих си регистрация, за да троля, но честно казано сте ме надминали в първите 4 страници. Толкова много простотии изчетох, че нямам нерви да се опитвам да чета 5тата.
Фактите са следните:
-> В България бакалаврите учат много повече неща от колкото в една Англия.
-> В България се изкарват ( с 3 ) изпити адски лесно.
-> Висшето образование не е да ходиш да си взимаш изпитите с 3.
-> Висшето учи. Това му е самата идея. Променя начина на мислене. Висшето е много полезно нещо за един човек, които иска да се занимава с биохимия, но на един сервитьор му е безполезно.
-> Висше с 3.00 като бакалвър оператор на биологична единица НЕ Е висше.
-> Висше като Мениджър На-еди-каква-си-измишльотиния-която-няма-смисъл НЕ Е висше.
Реално погледното, ако искаш да направиш нещо смислено, в България можеш да научиш доста. Примерно във Факултета по математика подготовката е на невероятно ниво. Ако ти се учи, можеш да научиш адски много. Има невероятни преподаватели, а базата, руски книги от преди 50 години, съдържат много неща, които в прехвалените университети на запад ги няма.
За да реши човек дали да пише висше първо трябва да си отговори на следните въпроси:
-> Какво искам да правя?
-> Има ли смисъл в специалността, която искам да запиша?
-> Кой е университетът, в който искам да уча?
-> До колко искам да си дам зор?
И спрете да обяснявате как БГ образованието не струвало ... не струва, защото самите вие не струвате.
П.С.: Стравнявал съм учебни програми на една и съща специалност в Англия и България.
В университет трябва да се влиза, ако човекът има истинско желание да научи нещо повече. Нещо повече по специалност, която му е интересна. Не с мисълта какви пари ще взима. От хората, които киснат там насила без да им е интересно, а само с далечните мечти за 2-3 хил.лева заплата, не излизат добри специалисти.
Трябва да обичаш това, което правиш, за да го правиш добре.
Един вид, ако ще учиш и мислиш, пиши се. Ако ще изкарваш тройки, ще вееш гъз само по купони и ще ходиш на повечето поправки, стой си вкъщи и мисли за друго развитие.
За мен, примерно, не е имало никога такъв сложен избор. Аз си обичам работата и специалността, учи ми се дори, когато се оплаквам, че ми е уморено или ме мързи. Изкарвам си хубави оценки без много зор, защото ми е интересно и си мисля, че при тоя хъс и любов към тая професия, все ще си намеря достатъчно добра работа. Работодателите искат да те бива и да ходиш с желание там. Не да устискваш, за да взимаш заплата.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Твърдо ЗА, без висше алтернативите в българия ти падат на 1/2 за някаква по-нормална работа, а ако случайно искаш да идеш в чужбина шанса ти спада драстично.
Никой не може да те накара да учиш ако не искаш обаче.
С жена ми и двамата сме с висше образование и това сме го запланували и за децата, трябва да си изкарат поне бакалавърска степен и не "вечния студент".
А да и още нещо, с университетско образование ти се откриват доста хоризонти, за които не си и чувал.
Aко не можете да пишете на български пишете на език, на който можете - английски, немски, руски, френски, японски и тн.
Всичко е много относително и зависи как самият човек ще се реализира. Тъй като някои знаят с какво искат да се занимават и го правят, а висшето го карат като нещо допълнително. Други разчитат чрез висшето да си намерят добра работа и с добро заплащане. Трети казват, че е трябвало да са учили навремето, защото сега работят като готвачи и прочие. На непостоянен договор са. Както и обратното.
Висшето не гарантира бъдещето ти. Това зависи само от теб и как ще се реализираш. Умен не е този, който знае как да смята и е назубкал всичката теория в у-ще или университета, а който знае как да се справя с проблемите си и да знае как да се реализира.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Нека и някой,който е следвал и в България и в чужбина да даде мнение.Така или иначе темата до голяма степен се превърна къде да следвам.
Creative Technologie
Значи има една много стара приказка: 'Търсенето определя предлагането'.
Не си ли се замислял понякога, че в България всеки втори млад човек е с висше?
И това, че на никой не му се бачка в завода или на полето, а гледа да се скътае в някое офисче?
Трябва да се знае добре, че тези така търсени и "сладки" работни места са отдавна изчерпани, и именно заради това неслучайно изискванията на работодателите са толкова високи.
Естествено, че от висше има смисъл, дори и да е "висше" в България. Трябва да съм идиот, за да си мисля, че ако имам висше ще си намера веднага високоплатена или каквато и да е друга работа, НО самото висше ти осигурява още един шанс за успех. Осигурява ти издигане в определени длъжности, до които е невъзможно да достигнеш със средно.
И отново, НО зависи много какво учиш, ако е филология, психология и тем подобни, ест. , че си губиш времето. Но ако да кажем специалността е Икономика, ИТ технологии и Строителство (Архитектура), Медицина. Тогава работата се променя коренно. Аз примерно уча Маркетинг и това е най-перспективната специалност в моят университет. Да, много е трудно, да изпитите не показват истинските знания на студента и едва ли не и да си учил много може да изкараш пак 3, колкото и някой разчитал на късмет, но в крайна сметка от мен зависи дали искам да науча материала, да го разбирам и независимо, че ще завърша с 3 аз ще имам знанията, които "късметлията" не познава.
В крайна сметка ДА, ОТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ИМА СМИСЪЛ И ТО МНОГО, но зависи от нас дали учим, за да работим или просто за да отбием номера. И не, няма родени умни хора. Много мразя някой приятел да ми казва аз съм умен, толкова умен, че няма смисъл да уча висше и така съм си добре, пък работи няква работа за 400 лв. дето се разкъртва по цял ден и си мисли, че с тея пари ще се издържа цял живот и ще му стигат. Но такива са повечето българи, глупаци и слепци.
Последно редактирано от aks13v : 06-27-2012 на 20:59