- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Книгите,които трябва да се прочетат поне веднъж в живота
Моите лични топ 15, прочетени и препоръчвам
1. "Клетниците" - Виктор Юго
2. "Тихият Дон" - Михаил Шолохов
3. "Чайка" - Антон Чехов
4. "Война и мир" - Лев Толстой
5. "Анна Каренина" - Лев Толстой
6. "Евгений Онегин" - Александър Пушкин
7. "Братя Карамазови" - Фьодор Достоевски
8. "Идиот" - Достоевски
9. "Престъпление и наказание" - Фьодор Достоевски
10. "Старецът и морето" - Ърнест Хемингуей
11. "Юлиян" - Гор Видал
12. "Фауст" - Гьоте
13. "Шинел" - Гогол
14. "Кръстоносци" - Хенрик Сенкевич
15. стихосбирките на Никола Вапцаров![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Престъпление и наказание, Хамлет, Фауст, Сид, Федра, Тартюф, Божествена комедия, Червено и черно, Терез Ракен, Бел ами, Мадам Бовари и т.н
Поне една на Агата Кристи и Стивън Кинг. Уникални автори, заслужава си да ги прочетеш. И някаква поредица , може би - аз залагам на "Шшт. Това е тайна" и "Малки сладки лъжкини".
"Да оцелееш сред вълци" от Миша Дефонсека, "Сърце" от Едмондо де Амичис... Знам още доста, но сега не се сещам...
От българските автори признавам единствено Дебелянов и Ботев.Любимите ми иначе писатели са Сабатини , Май , Честъртън
Автобиографията на Нушич е доста забавно четиво, също и "Празни мисли на един празен човек" на Джером... Също така "Човекът-амфибия" на Беляев и "Аз, роботът" на Азимов. Подкрепям и много от гореизброените, но с цел да не се повтарям казвам тези.
"Пипи Дългото Чорапче" - Линдгрен
"Мечо Пух" - Милн
"Малкият принц" - Екзюпери
"Портретът на дориан Грей" - Уайлд
"Страданията на младия Вертер" - Гьоте
"Нека ти разкажа" - Хорхе Букай
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията... ~~
Съгласна съм за повечето книги дето сте казали
Аз бих допълнила списъка с "Цар плъх", "За кого бие камбаната", "Великият Гетсби" и "Отнесени от вихъра".
Първоначално, като българи, всички трябва да се обърнат към произведенията на големите наши писатели, но не говоря само за Вазов ; )
След това трябва да се премине към световната класика.
Зарежете ги тъпите бестселъри, най-вече глупостите на Коелю.
Срамота е, че днес, преди да са прочели "Под Игото" децата четат "Здрач" :X
Съгласна съм с всичките тези^^.Иначе мисля,че книги като Здрач не са за този списък.Не ме разбирайте погрешно,те са хубави сами по себе си,но не са книги от които можеш да научиш много...
Едит: Сега се продават метални отбелязки за книги "Петдесетте книги,които трябва да прочетеш преди да умреш".Там са включени точно такива книги като: Портретът на Дориан Грей,Властелинът на пръстените,Дон кихот,Гъливер и т.н. (Вобщи линии книгите,които всички сме чели.
Просто се усмихни...останалото няма значение!
Не мисля че ''Под игото'' би накарало някой да се замисли, разчуства, да промени нещо ..каквито би трябвало да са книгите в списъка ни ''Книги които задължително трябва да прочета'' . Аз лично съм чела книгата и в нея нямаше никаква тръпка , вълнение и лично у мен не остави никаква ''следа''. Ако някой не я е чел , да не си губи времето . Макар че училището задължава и ..да тогава трябва , но иначе не мисля , че мястото и е в този списък . Но една книга със сигурност трябва да е там и това е ''Малкият принц'' .