- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Насилието над животни ... и хора
ами в това нямам нищо против т.е. по-силните и по-умните чрез закона да направлява по-тъпите, но тази сила да се използва от любов към по-слабия и по-тъпия, за негово добро (докато сам той започне да проумява), а не за да се експлоатира и тероризира.
Ако ти имаш дете и той иска да бръкне в контакта (от незнание) ще му позволиш или ще използваш силата си но от любов към него.
Последно редактирано от defender : 07-10-2013 на 12:58
Ако беше най-отгоре на човешката хранителна верига, това самосъзнание щеше да е само излишно усилие за теб.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
просто ми е гадно като гледам как се измъчва животното . независимо на кое място ще се поставя..аз знам, какво чувства измъчвания. Не може да се сравнява с чувствата а садиста. Няма да е голямо падение, ако му отнемем кефа от това да измъчва безсмислено... Ако приемем ,че трябва да живеем така както на по-силния му е изгодно.. ми то един ден и нас така може да измъчват. Най-добре е НЕ на насилието![]()
Трудно ми е да коментирам тази любов, щото не знам дали ще приемеш, че тя е абсолютно егоистична.
Ако детето ти тръгне да се намушква с нож и поради много странни обстоятелства можеш да го спасиш само като жертваш живота си, ще се пожертваш ли? Щото в горният случай, където детето бърка в контакта, ако то запази живота си, това ще ти донесе щастие. Да видим какво става, ако ти донесе нещастие?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
а ако ти кажа че съм виждал човек, който вижда как друг непознат човек си изпуска 50 лв. взема ги, настига го и му ги връща .............. къде е егоизма. ............... има любов която е изродено самолюбие, но има и любов.
Егоизма е в това, че не го прави за другия, а го прави от страх пред съвестта си. Ако е много голям този страх, ще го тормози постоянно, затова доброто дело ще му носи щастие, което ще кръсти любов, защото привидно е безвъзмездно облагодетелстване на друг човек. Припознат алтруизъм.
ами то ако вземе 50-то лв. те също ще му донесат щастие, но той е избрал другото щастие, то именно това важното изборът между щастия. .................. в единия случай като вземе парите ще достави щастие на себе си, а нещастия за другия а във другия ще достави щастие и на себе си и за другия.
Последно редактирано от defender : 07-10-2013 на 13:13
Да, но избира да доставя щастие на някого от страх, с който страх (носещ му нещастие) не се бори, когато няма изпитания за добротата му и носи старо бреме от недобронамерено свое действие. Тогава защо не гони щастието си? Нелогично е да пази съвестта си.
@klimatronik, е, значи и в двата случая си обречен на несправедливост (или по-скоро на нещастие). Можеш ли да съдиш някого за избора му по кой път ще поеме?
Страх от кое, след като той дори и да върне парите не мисли че затова може да изкупи вината си.
Например, ако предположим, че човекът, който ги е върнал тези 50 лв. е бил престъпник осъден на доживотна, тогава от кое да го е страх, след като така или иначе той е осъден, нищо не губи, освен 50 лв. ако ги върне.
едното няма общо с другото
има някой неморални хора, които въотбще не ги интересуват.. религии ,карми и тнт .. те просто ще гепят парите и ще си ходят. Има и други, които ще върнат парите, просто защото така са възпитани , не защото ще се чувстват по-късно гадно и застрашени.. ми просто щото са съпричастни и мислят за другия...Доброто ги прави щастливи![]()
Страх от това, че не е правилно другия да страда. Защо детето не се разкайва когато е на 3 годинки и бие връстниците си, а ние се разкайваме, когато ни е повтаряно хиляди пъти, че не е правилно? Детенцето, което не знае, че има последствия, тоест му липсва страха, не се пази от прегрешения.
Добре, а ако теб доброто не те прави щастлив, а злото? Ако садизма те прави щастлив? Ако провокацията те прави щастлив? Ако чрез нея затвърдяваш позицията си? Редно ли е някой, когото доброто го прави щастлив, да те съди от неговата гледна точка (че доброто носи щастие) и да те заклейми за това, че трепеш животни?
Значи тебе може да те е страх че нещо не е правилно, ако имаш какво да губиш............... когато нямаш какво да губиш страха изчезва и остава чистата любов. .............. но за да стигне човек до чистата любов понякога се налага в началото да му се внуши малко страх и когато го израсте, ще остане само любовта.
От тук май излиза, че хората, които причинява зло, и в същото време казват че не им пука, всъщност лъжат, защото в тях има страх т.е. все пак им пука за тях си.
Последно редактирано от defender : 07-10-2013 на 13:44
Chacho, по принцип се изказваш много добре и имаш какво да кажеш, обаче в случая си написал пълни глупости.
Законите отразяват състоянието на обществения морал, най-общо казано. Те се променят постоянно защото и разбиранията на хората, като общество, се променят постоянно. Под "силния" трябва да се разбира мнозинството. И да, закона налага принудително волята на мнозинството над индивидите дръзнали да отстъпят престъпно от обществения морал.
Обаче за това е виновно обществото, не закона.
Пример за това е ако щеш и проф.Александър Стойнов участващ в изграждането на новия НК, според личните му разбирания смъртното наказание е по-ефективно от доживотен затвор, обаче въпреки че е един от главните изготвители на проекта за наказателен кодекс няма как да наложи своите разбирания.
Друго интересно е, че в новия проект за НК е ясно изразена тенденцията за намаляне на наказанията лишаване от свобода, понеже повечето членове са доста пресилени понеже са писани по времето преди 1989 и , когато обстановката и обществения морал, ако щеш са били съвсем различни.
Какво самосъзнание, винаги ще има маса и единици които са черни овце извън масата. И масата винаги ще търси механизми да вкара пак единиците отделили се в нея.
ПС: Doctor_Satan_666 педерас , радвам се че се върна.
Последно редактирано от Aeternal : 07-10-2013 на 13:54
Принципно ме кефят разсъжденията ти, но тези аналогии с малките деца когато става въпрос за социална психология са нередни. И на Станчо съм го казвал преди.
Трябва да си прегледам записките, за да не те излъжа за точните цифри, но до някаква стабилна възраст (мисля 2-3г.) децата не възприемат околните като одушевени предмети. Осъзнаване на такова нещо като емоциите и припознаването им в другите отнема още доста годинки. При малтретираните от малки още от ранна възраст се развива това умение. Умишлено го болдвам, тъй като наистина съм на мнението (пък и не само аз - има някакъв уж консенсус според това, което съм гледал), че съпричастността към чуждото страдание е еволуционна (нямам йу), а не социална черта.
Не оспорвам иначе примерите ти - вероятно в немалко случаи става въпрос именно за някакво придобито поведение, но когато си говорим за прояви на първична жестокост - действително подбуждат агресивна реакция и определено не бих я квалифицирал като 'подучена' и следствие от социалното възпитание.
Ако живеехме в абсолютно мазохистичен свят, в който всеки получаваше щастие от болката, всеки щеше да чака да му я причинят и за да се отърве човечеството от чакането, хората щяха да се принудят взаимно да си причиняват болка, като това щеше да се смята за акт на доброта и обич, и щяхме да се избием, но никой нямаше да гледа с лошо на изчезването ни като вид. Но в нас е вкоренен инстинкт за самосъхранение, щастието пък идва от липсата на болка. Въпрос на гледище е да определим доброто и обичта.