- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Шофьорски курсове
Естествено, че зависят от шофьора. Въпроса е тоя шофьор да е подочул някоя тънкост от някой по дърт и опитен преди това. В състояние на катастрофа, времето за реакция е много малко. Разликата в реакциите на млад и опитен шофьор в напрегната ситуация е много голяма, разбира се тук говорим за реакция на човек зад волана.
Понякога има ситуации, я които нямаш избор. Има само един изход. Тогава опитен или не - пак си в кюпа.
maDamn
Не,не съм,просто е факт,че има ситуации, в които и с 20 години стаж да си ...гаранция ,че ще се отървеш и ще отреагираш адекватно няма!Ако някой като в случая , по път наподобяващ лунен пейзаж, ти лети със 120 ...избираш - или да се направиш на косерва, или да изплющиш дървото.
maDamn
вместо да обсъждате,кой какъв шофьор е,не е ли по-добре да кажете от коя школа сте доволни,и защо сте доволни от нея,за да можем да помогнем на начинаещите и търсещите добри автошколи и добри инструктори.И тук е мястото да кажа колко съм доволен от инструктора Жоро Симеонов от автошкола "IDrive",мисля че той е един страхотен човек,и му пожелавам още дълго време да работи така упорито.Успех на хората,които тепърва ще започват да карат курсовете.
^ Сериозно ли правите регистрации с по 1 мнение, за да си правите реклама...?
И ,неп,ще си обсъждаме каквото искаме.
maDamn
Хе хе начи да се похваля,тука едно приятелче ми вика направи си регистрация,да ти кажат мнение....подариха ми за бала един ваучер за курсове в IDrive....та сега след запивките ще ги почвам,ако някои може да каже мнение ще чакаммм...хихи айде весело на баловете и дано повече да получат такива подаръци......
Освен айдрайв, аз съм доволен и от Ел Ди Ес Груп. Най-вече защото нямаше ограничение за карането (както е в някои школи) и за 2 месеца избутах всичко, теория и практика. Нямаше как да стане тая работа без да карам по 3 пъти в седмицата, но инструкторът беше ок с това.
Пък и не викаше, което също е плюс.
Здравейте,
За случайно попаднали на темата пловдивчани, като мен, препоръчвам автошкола Ишпеков.
Шофьорски курсове http://www.avto-shkola.com
Лично изпробван инструктор с дългогодишен опит. Умее да предразполага и създава спокойна обстановка по време на кормуване. Преди година, когато карах курса, имаше намаление за ученици и студенти.
Както някой беше споменал по-горе, големите фирми не са за препоръчване защото обучават на "конвейр". Инструкторите са на заплата и не обръщат достатъчно внимание на курсиста.
Също внимавайте с цената на курса, която може да скочи почти двойно след записването. Много фирми дават ниска цена без да споменат за четирите изпитни такси и БЧК таксата, както и учебните материали.
Що се отнася до рушвета - никога не давайте. Бягайте от инструктори които искат пари, за да платят на изпитващия. Книжката е сигурна, както и катастрофата след това
Надявам се, че съм помогнала![]()
УВАЖАЕМИ, КОЛЕГИ КАНДИДАТ-ШОФЬОРИ,
Искам да споделя с вас моя горчив опит с шофьорските курсове и всичко, което преживях, за да ви предпазя от тежки разочарования. Записах се на шофьорски курс за 350 лв. Бях щастлива, че намерих такава оферта, като имате предвид общото икономическо състояние на хората сега по време на кризата. Изкарах теоретичния изпит без проблеми-отлично, но практическата ми подготовка явно куцаше. Инструкторът ми казваше, че карам много добре, че ще стана идеален шофьор и почти нищо не ми обясняваше, обаче, когато трябваше да се явя на изпит, иронично подхвърляше: „Няма да вземеш изпита, ще те скъсат”. И така се получи. На два пъти ме скъсаха, независимо че взех допълнителни часове.
Бях много изплашена и психически травматизирана. Аз не съм безотговорен човек и положих много старания, а не знаех коя е причината за моя неуспех. Споделих с мои близки за проблемите си и почти всички ми казаха, че причината е евтиният шофьорски курс, на който съм се записала. След задълбочен анализ разбрах очевидното—не може реалната стойност на един шофьорски курс да бъде 300-350 лв., като се имат предвид разходите за гориво, осигуровки, застраховки, данъци, ремонти и пр. За надница на инструктора при такава такса едва ли остават повече от 5,0 лв., а последиците за всичко това са ясни: инструкторът не е мотивиран да ви обучи качествено, да ви покаже и обясни основните техники на шофиране, да ви покаже грешките и най-важното—да ви посочи какви ще бъдат последствията от тях за вас и за другите участници в движението. Така вашият курс се превръща в едно посредствено возене на втора, след което ще установите, че не само нищо не сте научили, а и сте затвърдили грешни неща, които после ще ви е много трудно да изкорените.
Разбрах, че много школи обявяват евтини такси за шофьорски курсове с цел привличане на повече курсисти, а системата им включва некачествено обучение с цел увеличаване на допълнителните часове, чрез които се достига до реалната стойност на курса, а в много случаи и много над нея. Това, разбира се, е съпроводено с многократно явяване на изпит, психическо травматизиране на курсистите, от които след това се очаква да станат добри шофьори и участници в движението. Освен това, не е коректно да се обявяват нереални такси, защото курсистите с по-малки материални възможности, подлъгани да се запишат, след това попадат в истински капан и са подложени на непрекъснат психологически натиск за допълнителни уроци по кормуване. Ако таксите са реални, всеки ще си направи сметка дали в този период от време може да си осигури тези средства.
Аз лично след повторното скъсване разбрах, че в този курс към БАС няма да получа необходимата подготовка и се записах при друг инструктор /Емо Харалампиев/ по препоръка от други негови курсисти. Още от първия урок ми стана ясно, че досега не съм научена почти на нищо, освен да запаля колата и да карам на втора без никакъв усет за смяна на предавките, за пространство и дистанция, за непрекъснато следене на таблото, на пътното платно и другите учустници в движението или казано по-точно—да съобразявам веднага ситуацията и да реагирам бързо и рефлексно. Трябваше да започна отначало и на минус, тъй като вече бях затвърдила и много погрешни неща. Оказа се, че досега просто съм карала „на магия”. Ясно ви е, че както аз, така и новият инструктор бяхме напълно шокирани от моята досегашна подготовка. Той обаче е взискателен и безкомпромисен и резултатите са видими.
Аз минах по дълъг и мъчителен път, който ми костваше много труд, усилия и немалко средства. Затова ви препоръчвам—НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ да се записвате на евтини шофьорски курсове, независимо в коя школа са, колкото и примамливи да са техните реклами. После дълбоко ще съжалявате и ще се чувствате сринати. Неколкократното скъсване на практическия изпит не само ще ви доведе до по-голяма финансова загуба, но и ще остави дълбок отпечатък върху психиката ви. НЕ СИ СТРУВА ДА СИ ГО ПРИЧИНЯВАТЕ.
Естествено, като отидете на по-скъп курс, нямате гаранция, че няма да ви скъсат. Този риск обаче ще бъде много по-малък, тъй като подготовката ви ще бъде многократно по-качествена. Най-важното е, че като седнете в колата, ще имате самочувствието, че наистина можете да се справяте сами във всякакви ситуации на пътното платно, без да застрашите с грешни движения другите участници в движението, а това е изключително важно.
Знайте, че шофирането не е толкова лесно, колкото изглежда, но не е и толкова трудно. От изключителна важност е да имате желание, търпение и упоритост да го изучите, а като вземете книжка, да спазвате строго правилника и непрекъснато да се самоусъвършенствате. Помнете, че шофирането е един постоянен мисловен процес и всяко едно разсейване или отклонение може да има невъобразими последствия за вас и другите хора на пътя.
Пожелавам ви успех!
Съжалявам за причинените неудобства, но сама си си виновна да не проучиш нещата. Толкова ли нямаше запознати родители или приятели?
Моят курс струваше 550 лв + 20 за външен изпит + такса за БЧК. Абе, не беше над 600.
И като сме почнали да рекламираме, с две ръце съм за Васил Кузев от "Трансинг". Невероятен инструктор е, спокоен и уравновесен, ужасно мотивиращ, с усет към детайла и краен перфекционист. Никога не можеш да му угодиш, но самото опитване те прави добър шофьор.
На мен така ми го препоръчаха и съм безкрайно възхитена.
Искам да ви се оплача че неска се оказа, че не различавам посоките, като давам мигач. А си мислех че знам ляво и дясно.![]()
^ е ти бавноразвиващ се ли си ?![]()
maDamn
имам бързо питане. на знак СТОП като спирам изключвам ли от предавка или само превключвам на първа?
добре, и понеже после трябва да пропълзя до ръба на кръстовището (за да се огледам) си пускам първата и си пълзя? там, ако има коли пак ще спра. тогава оставам ли си на първата или пак изключвам?
Ох няма никакво значение. Не се мъчи да учиш нещата на теория.
Практиката сама ще ти покажа какво да правиш, както и инструкторът, нали затова е там?
In the future everyone will be famous for 15 minutes...
днеска разпитах инструктора и той каза, че мога да си седя на първа, но трябва да държа съединителя и спирачката натиснати. иначе като спирам на кръстовище изключвам от скорост и тогава си седя само със спирачка.
Последно редактирано от DimovB : 08-18-2013 на 18:38
От скорост може да изключваш само на светофари, на нерегулирани кръстовища или такива без светофар полза от това няма никаква. Има ли знак стоп то трябва да спреш задължително. Не става леко да намалиш да видиш, че няма никой и да тръгнеш. Не е ли спряла колата на едно място, могат да те скъсат.