- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Каква е ползата и каква е вредата от членството на България в Европейския съюз?
Както са ти отговорили - "изродско мислене". Ако не бяхме колективни и задружни през Турското робство какво? Значи хора като Ботев и Левски, които са умряли за целия народ и за да те има днес тебе са правили нещо безмислено. Може би, такива като тебе ме карат да си мисля, че не е трябвало да се жертват...
Това твоето е типично селяндурско мислене, облечено в оправдания за "конкурентност". Точно, защото всеки гледа и мисли само за себе си сме на това дередже, приятел. И ще ти дам един пример. Във всеки блок в България всеки си прави някаква изолацийка - един в лилаво, друг в лайняно кафяво, трети в оранжево...ама остави това. Тия на първия етаж казват - не ми дреме, че няма асансьор, аз съм на първия етаж. Тия от втория викат - не е моя работа да чистя пред входа, що даже и да не си хвърлям боклучета на първия етаж. На третия викат - какво като тече покрива, не съм на последния етаж...и за това блоковете, които айде да не уточняваме кой ги е строил, са на това състояние. Същото е и с държавата ни.
Това което турците не можаха да направят за 500 години, комунистите го направиха за 50.
Убиха ни като народ и нация. Нас не ни свързва идеята за общото цяло. Идеята, че България е наша и ние трябва да се грижим добре за нея.
Защо никой не говори за корупцията по времето на социализма? За необходимостта от връзки дори за тривиални неща?
Споменаваш Ботев и Левски, но мислиш ли, че те те нямаше да се борят против един сбъркан режим наложен със външна сила? Че те, борците за свободна България, ще се примирят с васалния статус спрямо съветския съюз? Мислиш ли, че щеше да има комунизъм в България, ако я нямаше окупацията на червената армия?
Изродско мислене... изродско мислене е да караш деца да доносничат за родителите си. Изродско мислене е да пращаш хора в затвор и на смърт без съд и присъда. Изродско мислене е да превърнеш цяла държава в затвор и да не пускаш никой да не види как живее 'загниващия' капитализъм и да не избяга завинаги.
Информацията струва колкото източника. Вашия за добруването през комунизма какъв е? Захаросаните спомени на баба и дядо? Хора са тъгували и по времето си изкарано в затвора, в трудово-изтребителните лагери, дори и по войната, това прави ли някое от изброените добро? Хората имат тенденцията да идеализират миналото си, оставяйки само добрите неща в него, защото друго минало нямат и не знаят по-добро.
И тази заблуда, че едва ли не ако го е нямало комунизма тук е нямало да се построи нищо, щели са хората още да живеят по селата. Ако не беше попаднал под изолация, предприемчивия български дух щеше да постигне много повече, отколкото някога би могъл под желязната завеса.
Знаете ли, още не съм изтрезнял напълно, но прочетох част от аргументите и на едните, и на другите и май никой не е баш прав... както, впрочем, и аз не бях... Сравнение между преди и сега няма как да се направи, защото тогава навсякъде бензина е бил стотинки, сиренето е било от мляко, а млякото - от мляко. Но също и навсякъде техниката е била много скъпа и/или се е чакало много за нея, а човешките права и свободи са били на заден план. Като цяло, май много не ни се е променило положението в света...
"На Ноемврийския пленум (1989) ЦК на БКП приема предложената още през 1988 г. оставка на Тодор Живков от поста генерален секретар на ЦК на БКП. С това фактически се слага начало на демократичните промени. Смяната на Тодор Живков е поставена на дневен ред от група членове на Политбюро, всичките партизани от бригадата „Чавдар“ — Димитър Станишев, Йордан Йотов и Добри Джуров. За нов лидер на партията е избран Петър Младенов. Новото ръководство обявява курс към демократични реформи и развитие на пазарна икономика.
В началото на 1990 г. ръководството на БКП се обявява за промяна на ценностната система на партията и за възприемане като основна идеология на демократичния социализъм. След вътрешнопартиен референдум, одобрил промяната през пролетта на същата година, БКП се преименува на Българска социалистическа партия на 3 април 1990 г."
Ето хората на които трябва да благодарим за сегашната 'демокрация'. Власт на всяка цена. На тях винаги им е пукало само за личното им благоденствие, те да са добре, народа кучета го яли.
А и като стана въпрос за ЕС =>
" 1990г. 22 декември - 7 Велико народно събрание приема, по предложение на Любомир Иванов, решение за желанието на Република България да стане пълноправен член на Европейските общности.
1995 г. 14 декември - 37 Народно събрание (БСП) гласува решение Република България да подаде официално молба за пълноправно членство в Европейския съюз (ЕС).
Последно редактирано от Aeternal : 05-28-2014 на 16:25
Еми ще гласуват ве. Нали всички сме искали промяна и сме вярвали като овце. Нали комунизма заминава, ве, кво ни е оставало?
Всичките ти аргументи са неоснователни.
Убили ни като народ, убили ни като нация. Ехооо, сигурен ли си кой ни уби? Именно през комунизма сме имали силно центриско управление на нацията.
Корупция винаги е имало, но тази днес не може да се сравнява с миналата. Днес всички се делим на бедни и богати. Всеки КРАДЕ, всеки лъже честния данъкоплатец.
В България е можело да има комунизам и преди червената армия. Не тя ти е главния фактор. Ние дори не сме вдигнали оръжия срещу нея. Спомени си за потушеното Септемрвийско въстание и как в името на шепа елит, целия народ е робувал, както днес става.
Изродско е, да. Изродско е да не може да осъдиш, който и да е мафиот над теб. Изродско е да ти показват как живеят преуспелите нации и да те подлагат на избор - или се изселваш за да бачкаш за чуждото, или си живееш в кочината.
@Афтернал, как да не сме чували за всичко за "комунистите". Баба ми дори знае истории като тази как умрял някакъв комунист - крещял "Елате да видите как умират комунистите" - сирче, нали е зъл комунист, но на смъртното си легло се е разкаял. И ти ми вадиш тука някакви пасквили. Мен ми е чудно защо не се концентрираме в по-близкото минало, което определи пътя ни на най-бедна и мизерна държава с 53% от народа, живеещ в лишения и бедност и мрз 159 евро...
Постни нещо как се разпродаде всичко, как се подаряват концесии на "инвеститорите" и въобще как всички след 1989г. участват в един не просто грабеж, а икономически геноцид. Няма спор, че хората преди живееха по-добре и по спокойно, че имаше добра социална политика, достъпни цени на храните, сигурност, образование и най-вече работа за всеки. Няма спор, че имаше и извращения, но ако това е демокрация...плюя на нея! Хванете чуйте какво казват самите американци за "наследствено богатите", за олигархията в САЩ, да не мислите, че ние сме измислили олигархията, това е американски модел и най-вече на корпоративния олигархокапитализъм, както го нарича Айнщайн още през 1948г., представяш ли си! Според него "дивия олигархически капитализъм е най-голямото зло". И както е казал Чомски "Това, което е за тоталитарния режим сопата е пропагандата за "демократичния"".
Колкото до раждаемостта...моля ти се.
![]()
Последно редактирано от whiskyandcocaine : 05-28-2014 на 17:26
Сигурен съм, че ще обидя доста хора с поста си, но пък ако трябва да съм честен не ми и пука особено.
Първо искам да уточня, че с казаното не визирам хората над 50-годишна възраст, чието положение не ми е работа да коментирам.
Интересуват ме тези от вас, които излизат с тезата, че масово хората едва пари за хляб намират. Не знам къде живеете, не знам в какво положение сте, не знам и хората, за които говорите как се оправят, но знам, че ми се е налагало известно време да поживея сам - вярно, с пари от семейството, но все пак поне имам прилична идея колко са ти необходими за да минеш метъра.
И преди да ме упрекне някой от вас - по онова време животът е бил точно това - работа, плюскане и екскурзийка до някой долнопробен хотел 1-2 пъти в годината.
Мен на месец ми стигаха 400 лева за сметки, храна, цигари и бира. Ако махна последните, 300 ще са ми напълно достатъчни. Иначе казано - 300 лева стигат за да живееш сега така, както се е живяло преди 90-та. Без 200 лева месечно за бензин и 50 за телефон, без 50 за нет и телевизия, без да заделяш по 100-200 за ненужни джунджурии, кафенца, кинце и разни там "капиталистически" удоволствия.
Какъв е проблемът в такъв случай ?
Ами проблемът сте вие. Бедният човек може да си жвее бедно, стига да му се работи. Вие обаче гледате богатите и злобеете и се чудите как да оправдаете желанието си да ги смъкнете до вашето ниво.
Като ви се живее в мизерия и на хляб, сирене и ракия - никой не ви е спрял. Ама вие ламтите за пари, не за социална справедливост. Или по-скоро представата ви за социална справедливост е всички да са бедни и некомпетентни.
Защо си мислиш, че като презирам комунизма харесвам сегашното състояние. Това не е демокрация, няма нищо общо с истинската демокрация. За мен сегашното статукво и статуквото в периода преди 1989 са двете страни на една и съща монета. Монета която трябва да изхвърлим много надалеч.
И като искаш да се концентрираме в по-близкото минало дай да видим кой го докара, кои са хората управлявали през този период и от къде са дошли.
Искам да живея в нормална, правова държава в която човек е господар на себе си и на труда си.
![]()
^^ въобще не е е показателно. Дължи се на повишената дължина на живота и положителния прираст на циганското и турското население. Българската трагедия с отрицателния прираст на населението започва още 60-те години.
Това ли си мислиш наистина? Че с 300 лв днес се живее като преди? Че ти стигат за да се наядеш?
После що имало геноцид?
Ако наистина осъзнаваш каква олигофрения изръси и не те е срам.
Ако наистина не си мислиш, че днес с тези 300 лв може да си осигуриш образованието, спорта, здравето и всико останало,което институциите са ти предлагали безплатно преди, то ти си сляп и неразбран, не заслужаваш коментар.
А знаеш ли, ако искаш за малко повече повече от триста лв да рабориш какъв е труда и как ще си съсипеш здравето в някой цех по 12 без почивка, защото на всякъде било така и нямало достатъчни персонал и тнт?
Не знам кво си работил и кво си се издържал сам, ама със сигурно не си дорасал, нито за самостоятелен живот, нито за лично семейство.
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 05-28-2014 на 18:06
Auriss, ще си позволя да не се съглася и с теб. Не всичко е материално.
Трагедията на тези хора е голяма. Целия им труд е съсипан, всичко което са градили цял живот е разрушено, децата им са по чужбина, няма с кой да си поговорят.
(Оставям настрана факта, че има хора които не могат да си позволят лекраствата, да не говорим за други нормални човешки нужди)
хора с две магистратури работят за по 500 лв и не могат да си намерят друга, а тези, които не могат и образованието си да осигурят какво правят? Берат ягоди в чужбина.
Така ли?
Значи целия нормален западен свят живее зле и се управляват от мафията? Значи, че скандинавските държави тънат в мизерия и корупция?
Винаги са живели по-добре от нас, дори и през най-добрите соц години, не се заблуждавай.
Демокрация нямало никъде.. чак сега осъзнах ти каква глупост каза.
Отивам да пия 1 бира, потресен съм от това с какви хора съм седнал да споря.
Последно редактирано от Aeternal : 05-28-2014 на 18:10
Затова сега постеменно националистическите им партии лека по лека взимат предимство?
Повечето държави, които днес живеят добре или имат НЕФТ, или са крали години на ред цел свят, или завладяват днес Земята с войни (Америка).
Пък дори и да греша, това означава, че народът ни е такъв, че ние сме бавните, както някои мислят. Ми тогава да се изселваме, да оставим само циганите тук, че да ги управляват шепа пилитици с кибабчета на изборите. Ми не, аз не вярвам, че проблемът е изцяло наш, не вярвам, че сме толкова калпави както някои се опитват да ни изкарат и злоупотребят, не искам просто ей така да изчезне България след толкова години. И вярвам, че българите няма да позволят. Отново ще се случат неща, от които няма всички да са доволни...
Според световно проучване знаеш ли кои са най-интелигетната нация в Света?
Да, преди братска Русия ни е внасяла ресурсите, защото строят е бил такъв, а днес НЕ и нищо не става.
Затова казах, че не желая да коментирам по-възрастните. Съгласен съм с теб, но ще си позволя да отбележа, че до голяма част от въпросните лекарства нямаше и да имат достъп.Трагедията на тези хора е голяма. Целия им труд е съсипан, всичко което са градили цял живот е разрушено, децата им са по чужбина, няма с кой да си поговорят.
(Оставям настрана факта, че има хора които не могат да си позволят лекраствата, да не говорим за други нормални човешки нужди)
Всъщност ако трябва да съм честен не виждам особена разлика между случващото се в Северна Корея днес и миналото, по което се превъзнасят някои индивиди.
Образованието и сега е безплатно, учебници можеш да си купиш втора ръка ако не можеш да си позволиш нови, един семестър в унсс е 2-300 лева, в софийски 500. Това са 20-50 лева на месец. А зали в София поне бол и таксите не са и никога не са били колосални. Не ми излизай с тоя номер.Ако наистина не си мислиш, че днес с тези 300 лв може да си осигуриш образованието, спорта, здравето и всико останало,което институциите са ти предлагали безплатно преди
Айде спрете да се изкарвате толко преебани.
http://www.jobs.bg/f2291878 - 450 , никви изисквания
http://www.jobs.bg/f2291881 - 900, дори не искат опит
http://www.jobs.bg/f2285034 - 700 , пак не искат опит
http://www.jobs.bg/f2283554 - 500 за 15 рд, искат опит като продавач
тва са 4 обяви от общо 3 страници само за района, в който живея и само за някакви неща, които дори средно ти стига да ги работиш.
А по кол центровете, ако знаеш някой по-непопулярен език, няма да ти обяснявам какви са заплатите.
Просто прекалено ми идва да ви чета.
И още нещо ще изспя, което ще ядоса доста от четящите - ако някой няма акъла да си уреди живота и да не преживява на прага на бедността, личното ми мнение е, че не бива да отглежда деца. Не съм тръгнал да се налагам в случая, но аз лично при под 4-цифрена заплата няма да тръгна дори да обмислям дете.
Хехехехе. пак си дал примери със средната заплата само за София .
И нима смяташ, че доктор, учил 10 години е нормално да взима колкото продавач?
Че те и доцентите толкова взимат. Нима са некадърници всички?
За това са демографските кризи. Хората не искат да правят повече от 1 дете с такива пари.
Нито с 300 лв да учиш висше пълноценно. Само учебниците ти са толкова. Не може с 300 лв работа лятото да се издържаш на за останалата част от годината. Няма това висше да го караш до средна възраст.
Днес все повече положението отива на там, че бедните си остават бедни, а богатите си живеят в някъв друг свят.
Парите променят съзнанието.
Загубиш ли си работата, оставаш на улицата.
И това за възрастните беше гаф. Тези хора имат малко повече акъл и опит в живота от теб и много добре са разбрали промените след 89, заразлика от младите.
И през комунизма е било нормално на 18- 20 вече да имаш семейство и дете. ;0
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 05-28-2014 на 19:02
И тогава докторите са имали доста привилегии, заразлика от продавачите. Ако не беше така, нямаше да има никой желание за развитие.
Но сега е друго. Тези пари съвсем не са достатъчни. Днес 20 години работиш и се издигаш, евентуално, за да усигориш нормален живот на дете. С кво си обясняваш, че нашите родители всички са се възпроизвеждали толкова млади?
Каквито и ментални гимнастики да си правиш, няма как бялото да стане черно.
По времето на комунизма не са живели по-добре от западните си връстници. И дори сеге да се върне Живков в цялата си(т.е на послушен васал) власт пак ще живеем по-зле отколкото живее запада.
Последно редактирано от Aeternal : 05-28-2014 на 19:12
;/ дублиран пост
Последно редактирано от Aeternal : 05-28-2014 на 19:12
И тогава докторите са имали доста привилегии, заразлика от продавачите. Ако не беше така, нямаше да има никой желание за развитие.
Но сега е друго. Тези пари съвсем не са достатъчни. Днес 20 години работиш и се издигаш, евентуално, за да усигориш нормален живот на дете. С кво си обясняваш, че нашите родители всички са се възпроизвеждали толкова млади?
Щото е било прието за нормално, нали? И хората са си живуркали щастливо. Сега кой ни промени морала? Не е ли именно безпаричието?