- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Шофьорски курсове
 Отговор в тема
 Отговор в тема

Ами отстрани проблемите, намери с кой да караш и извън часовете. Отидете на някой полигон/паркинг и упражнявай маневри, паркиране, потегляне, сваляне на предавки и т.н. може да си вземете някакви колчета с които да маркирате място за паркиране. Гледай да изкорениш навика да гледаш в лоста докато превключваш, защото ако не се стремиш може да ти остане. Същото се отнася за всички вредни навици които придобиват младите шофьори поради малко опит и често се учат да карат грешно тъй като няма кой да им дава напътствия особено след като вземат книжка. За целта е хубаво след като я вземеш да караш с придружител, по възможност някой с повечко опит поне 100-150хил. Ако намериш и някой с още повече по добре. Под опит имам в предвид изминати километри в различни точки на България при различни климатични условия и разбира се опит в зад граничното каране, защото има много хора с книжки от преди 10-15г които се качват на кола веднъж в месеца или в годината.

Имам си аз човек с мега много опит, ама къде? Къде е това място, на което на него няма да му вземат книжката, че е дал на такова като мен да кара?
В Панчарево има едно място където ходят да се учат нелегално, ама малко преди това видяхме полицаи веднъж, та и там не е мн оферта..
+ това ми трябва пространство, за да кача и съответно сваля предавка..В потеглянето и спирането съм добре, ама в градски условия и особено като трябва да се завие, а две-три коли са пред теб, светофара е на някви си секунди и я можеш, я не и се чудиш дали да забиеш спирачка, или да се изнесеш, ама аз ако тръгна да се изнасям бързо ще се ошашавя и в тея моменти забравям за предавки, забравям да гледам да не ме бутне някой..

Знам, че всичко с времето ще ми се превърне в навик, но ме притеснява да не отнеме прекалено много време (и пари)
В началото тотално се бях отчаяла (още в първите 1-2-3 часа), понеже аз самата изисквам много от себе си и си мислех, че никога няма да науча педалите, като цяло баааш основните работи и т.н., ама свикнах и сега ми е по-спокойно, само оставя да изгладя поне малко останалото в града, мнооого ми е ентусиазирано..
4XCOKИ
Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.
Ем, като не можете да измислите някакво място за каране, остават ти сухите тренировки. То и умствено да се подготвиш, пак не става без практиката. Добре е имате цяла софийска област(град) на разположение и място не можете да измислите ?!
Едно е важното, да не се стряскаш това че селянина зад теб си пръска клаксона от натискане, теб не трябва това да те касае, т'ва си е негов проблем. В това отношение ако бъдеш непукист, ще си по спокойна на пътя/без стрес и няма да допускаш някои съществени грешки, които могат да доведат до блъснат пешеходец, кола, дърво и пр.

*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Точно на базата на Панчарево като идваш от София в дясно има отбивка която се изкачва нагоре и като минете първите там къщи има около 10км до Бистрица, пътя не е особен хубав но става за учене полицаи там не висят. Същото може да направите и на пътя през Бистрица към Белчин, качвате се към Бистрица на кръговото на ИКЕА и след като минете софийските села нагоре е нов асфалт и спокойно може да караш в отсечките. Селата и селските пътища около София също са вариант, общо взето място има къде да се кара.
Всеки добър шофьор може да отбележи грешките ти и да ти дава насоки в какво бъркаш и как трябва да караш правилно. Общо взето малко са хората които не могат да те донаучат да карат и имат голям опит. Повечето такива са някакви нерваци които крещят и ти се карат през цялото време. Дори и от тях все пак има какво да научиш.
Освен ако вече не са станали супер либерални предполагам още правят тоя номер. На времето често се опитваха да ти кажат да влезеш в забранена улица и ако има знак и ти го направиш гориш. Съответно няма как да кажеш, че не си виновен и той ти е казал. Когато той кажеше такова нещо, ти съответно трябва да видиш знака и да кажеш "Тази улица е затворена, не мога да вляза по нея" и ако след това вече ти каже, че може да влезеш, може и да го направиш. Пръчките са прекалено високи. Учи се да паркираш направо по шишетата. Трябва от начало да свикнеш да караш назад само с помощта на огледалата и да не се въртиш на зад при всяка маневра. Както викаше навремето инструктора ми "Това не е каруца, че да се въртиш"
Нямат право вече, но за всеки случай, може да пита изпитващия преди да започне изпита.
Как ще са прекалено високи? На височината на предния/задния капак на средно голяма кола. Според мен, ще й е по-лесно първо да се научи така и после направо по маркировката. Поне на мен така ми беше по-лесно да се науча.
В някои случаи е много по-добре да погледнеш назад, отколкото по огледала... Примерно, когато наоколо има много хора и постоянно минават покрай колата. Трудно ще гледаш едновременно в трите огледала, а когато се обърнеш, виждаш почти всичко на височината на стъклата.