- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
в живота на всеки има и радост и тъга, или смееш да твърдиш, че в твоя всичко е перфектно-само радост?
това, че хората сме алчни и обикновено мислим само за себе си, ни пука за ближния/себеподобните си (в случая негърчето в африка) си е наша вина, а не вина на създателя, и примерно след 1000 години може и да не е така,-да няма хора, които умират от глад)
човечеството в крайна сметка ще разбере, че това е неправилно, върви напред, колкото и бавно да е
ако не си схванал, негърчето в Африка гладува заради алчността на други хора, но и то(неговият дух) е заслужило съдбата си заради грешки в минал живот-примерно духът му е бил от тези, които са виновни за сегашното му състояние, или е убивал други хора и т.н.
така чувствам аз нещата, не искам да те убеждавам в моето мнение/разсъждения, убеждения, защото е недоказуемо и те разбирам ако ме сметнеш за луд :Р (не че ми пука, да си знаеш)
Последно редактирано от fire_magic : 11-07-2014 на 21:55
Не вярвам в булшитите за минали животи... Напълно съм съгласен с идеята, че едни хора са виновни за страданието на други хора, както и че някои хора сами са си виновни. Обаче, къде е Бог в цялата тази картинка? Щом хората са способни сами да управляват света, да определят кое е добро и кое е зло, да причиняват страдание или щастие, то Бог е излишен. Или поне Богът, познат ни от Християнството като добър и милостив, грижещ се за хората тип...
ми като не вярваш в булшитите за минали животи аз кво да направя? (аз пък вярвам)
относно философията на Спиноза чете ли? коментирай я, ако не си, ето линк http://bg.wikipedia.org/wiki/Барух_Спиноза
"всичко, което се случва става посредством необходимостта"
не вярвам в християнския бог, ако още не си разбрал, за мен той е измислен, идеализиран от човека образ, когото ги радва и удовлетворява това, което те търсят
ако толкова искаш ела ми го пръсни? -нямам против?
адрес искаш ли?
Идеите му ми допадат, НО...
Единственото, което има значение за хората е тяхното усещане за света и нещата, които им се случват... Ако утре ти кажат, че си болен от рак, фактът, че това е лошо само според хората и е абсолютно незначително за вселената, ще те утеши ли?
"всичко, което се случва става посредством необходимостта"
Не смятам, че с това е имал предвид разни кармични глупости, а че е необходим някакъв баланс... Примерно, за да живеем ние в охолство, негърчетата в Африка трябва да мрат от глад. Обаче, това не прави негърчетата по-щастливи...
По отношение на Бог, точно това беше, което казах и аз в началото на темата... Щом библейският Бог може да е вечен и да не му е необходим "създател", защо да не може вселената също да е вечна и да не й е необходим?
ми бог е вселената, природата според мен,всичко, което ни заобикаля(и добро и зло), а не някакъв идеализиран бащински образ, какъвто е християнския бог
"Ако утре ти кажат, че си болен от рак, фактът, че това е лошо само според хората и е абсолютно незначително за вселената, ще те утеши ли?
-изобщо няма да се притесня-вярвам, че така е трябвало да стане(било в нужно, необходимо, защото съм сгрешил някъде в този живот си живот(или изкупвам грехове от минал такъв-лош, или научавам някакъв урок/поука чрез това страдание и духът ми израства)
между другото астрологията е тясно свързана с прераждането, знам че астрологията не е доказана от мейнстрийм науката да познава нещо с вероятност по-голяма от случайност (поне така пишеше в уикипедия) (и то е поради една или друга причина/или ред причини според мен), но ако ти е интересно, те съветвам да навлезнеш малко по-дълбоко преди да кажеш, че и тя е пълен булшит, имам предвид това с наталната карта не е никакъв шит според мен, а дава много точна представа, относно посока/цел/път в живота и едно себепознание, което смея да заява, че на мен ми помогна много да разбера някои неща за себе си и като цяло разбирането си за света изобщо
Последно редактирано от fire_magic : 11-07-2014 на 23:04
Защото материалното има винаги начало и край и освен това има и свойството да се променя. Променливостта (т.е. зависимост то времето) не мисля, че е свойство на нещо вечно. Така ми се струва.
ми затова при нас има и вяра, ние не отрича нуждата и от вяра.
Последно редактирано от defender : 11-07-2014 на 22:44
Ами това изисква не по-малко вяра от това да вярваш в Бог, но все пак залагам на разумното начало, защото да отрека разума в сътвореното е все едно да отрека съществуването на човека като разумно същество.
И както казва Библията може би човека в тая вселена наистина е образ Божи т.е. образ на разумното начало на тая вселена.
Не знам, ние все пак сме вярващи т.е. в случая сме реалисти, а атеистите са тея дето са убедени, че няма Бог и не вярват (все ми се струва че това поведение е някаква форма на невроза, може и да бъркам).
Последно редактирано от defender : 11-07-2014 на 23:01
Ако се позамислиш малко, ще се досетиш, че в "законите", налагани от повечето религии има логика.![]()
Примерно, забраната за секс преди бракът е доста добра мярка срещу предаване на венерически болести, които през онези времена са били смъртоносни. Предотвратява и раждането на деца, които няма кой да гледа, което също е било смъртоносно.
Трябва просто да погледнеш през погледа на хората от онова време и ще видиш колко полезни неща са били налагани посредством религиите.![]()
Най-използваното определение за вяра в х. е на апостол Павел,, вяра е жива представа за това, на което се надяваме и разкриване на онова, що се не вижда''. По това определение вяра в козунак няма. А също,че онова що се не вижда, няма как да бъде анализирано от науката, която борави с научния експеримент като метод за познание.
Например науката може да докаже, че сребърният кръст на дяда ви поп, е причина за антибактериално действие на светената вода, но не може да докаже по каква логика вода осветена с кръст от друг материал може да лекува. Нито даже може да докаже, дали лекува или не ,защото ако заложи експеримент, не може да докаже извода с повтаряемост на резултатите. N брой пациенти с еднаква диагноза и еднакво тежки симптоми пият светена вода и логично се очакват еднакви резултати. Да , ама не. Защото умишлено не се отчита намесата на Бог като страничен за експеримента фактор, както и преценката Му за кого кога и дали изцелението ще бъде необходимо и полезно за всеки поотделно в зависимост от душевното му състояние. След като науката не може да отчете нито Субекта на действето, (Бог), нито характеристиките на обектите(болните с техните духовни профили и нужди), как въобще очаквате, че науката е в състояние да докаже или отрече действието на светената вода?
Нарочно дадох това като пример, колко безсилна е науката, когато се опита да нагази в чужда за нея територия и колко недостатъчен е арсенала ѝ за изследване и обяснение на явленията от друг порядък, а именно духовния.
Ще кажа само учебникарската богословска истина, че вярата също е метод за познание, приложим там, където логиката е безсилна.
,,ВЯРВАМ, ЗАЩОТО Е АБСУРДНО'' Който разбрал- разбрал.