- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
не съм искал да се бия с теб-насилието поражда само насилие според мен (ти се изкара пръскача на черепи-осъзнатия хахахах)
каза, че трябва да ми пръснеш мозъка, за да се осъзная?
кой си ти, че да ми кажеш в какво да вярвам?
това, че ти не вярваш в дадено нещо(дори да ти се струва абсурдно и глупаво), не значи че трябва да си налагаш мнението над другите според мен
Последно редактирано от fire_magic : 11-07-2014 на 21:34
Идеите му ми допадат, НО...
Единственото, което има значение за хората е тяхното усещане за света и нещата, които им се случват... Ако утре ти кажат, че си болен от рак, фактът, че това е лошо само според хората и е абсолютно незначително за вселената, ще те утеши ли?
"всичко, което се случва става посредством необходимостта"
Не смятам, че с това е имал предвид разни кармични глупости, а че е необходим някакъв баланс... Примерно, за да живеем ние в охолство, негърчетата в Африка трябва да мрат от глад. Обаче, това не прави негърчетата по-щастливи...
По отношение на Бог, точно това беше, което казах и аз в началото на темата... Щом библейският Бог може да е вечен и да не му е необходим "създател", защо да не може вселената също да е вечна и да не й е необходим?
Ехее. Аз да не би да НЕ съм казвал, че науката е още в зародиш? Но дори този зародиш доказва, че секса НЕ вреди. А всичко останало е нечия представа, нечие въображение, илюзия, в което пък ХИЧ не можеш да ме докажеш, не че има точна наука, защото теорията на вероятностите е голяма, ама както NPP каза и аз мисля трезвено с разума си , а вие сте се вманиачили в някои неща, които ги възприемате буквално.. ц ц ц Ай спирам да споря с вас, че се ядосвам, и имам друга работа! Лека нощ. Хубав човек си, ама друг път не искам да споря с теб !
да, истината е заключена в безопасност за глупаците като теб
ми бог е вселената, природата според мен,всичко, което ни заобикаля(и добро и зло), а не някакъв идеализиран бащински образ, какъвто е християнския бог
"Ако утре ти кажат, че си болен от рак, фактът, че това е лошо само според хората и е абсолютно незначително за вселената, ще те утеши ли?
-изобщо няма да се притесня-вярвам, че така е трябвало да стане(било в нужно, необходимо, защото съм сгрешил някъде в този живот си живот(или изкупвам грехове от минал такъв-лош, или научавам някакъв урок/поука чрез това страдание и духът ми израства)
между другото астрологията е тясно свързана с прераждането, знам че астрологията не е доказана от мейнстрийм науката да познава нещо с вероятност по-голяма от случайност (поне така пишеше в уикипедия) (и то е поради една или друга причина/или ред причини според мен), но ако ти е интересно, те съветвам да навлезнеш малко по-дълбоко преди да кажеш, че и тя е пълен булшит, имам предвид това с наталната карта не е никакъв шит според мен, а дава много точна представа, относно посока/цел/път в живота и едно себепознание, което смея да заява, че на мен ми помогна много да разбера някои неща за себе си и като цяло разбирането си за света изобщо
Последно редактирано от fire_magic : 11-07-2014 на 22:04
Защото материалното има винаги начало и край и освен това има и свойството да се променя. Променливостта (т.е. зависимост то времето) не мисля, че е свойство на нещо вечно. Така ми се струва.
ми затова при нас има и вяра, ние не отрича нуждата и от вяра.
Последно редактирано от defender : 11-07-2014 на 21:44
просто не налагай мнението си над другите и техните убеждения и вяра, ако има 1 млрд хора или повече, които вярват в прераждането, за теб атвоматично означава ли, че те са неосъзнати идиоти, на които трябва да им бъде пръснат черепа, за да се осъзнаят?
това, че ти не вярваш в дадено нещо или не си съгласен, означава ли, че всички които вярват в него са неосъзнати идиоти?
по-скоро в случая идиотът си ти според мен, най-малкото, уважавай чуждото мнение и вяра, каквато и да е тя, фашист, както аз не ти налагам в какво да вярваш, така и ти недей казва кой в какво трябва да вярва и кое е неосъзнато и кое не, след като ти самият не знаеш-не си доказал?! науката доказала ли е, че прераждането не съществува примерно-според твоята меко казано постна логика?-не нали? затова си трай и уважавай чуждото мнение пък колкото и глупаво да ти се струва то, или кво, само щото ти се вижда глупаво,-дай да ги изтрепеме тия?
Последно редактирано от fire_magic : 11-07-2014 на 21:51
Ами това изисква не по-малко вяра от това да вярваш в Бог, но все пак залагам на разумното начало, защото да отрека разума в сътвореното е все едно да отрека съществуването на човека като разумно същество.
И както казва Библията може би човека в тая вселена наистина е образ Божи т.е. образ на разумното начало на тая вселена.
Не знам, ние все пак сме вярващи т.е. в случая сме реалисти, а атеистите са тея дето са убедени, че няма Бог и не вярват (все ми се струва че това поведение е някаква форма на невроза, може и да бъркам).
Последно редактирано от defender : 11-07-2014 на 22:01
Ако се позамислиш малко, ще се досетиш, че в "законите", налагани от повечето религии има логика.![]()
Примерно, забраната за секс преди бракът е доста добра мярка срещу предаване на венерически болести, които през онези времена са били смъртоносни. Предотвратява и раждането на деца, които няма кой да гледа, което също е било смъртоносно.
Трябва просто да погледнеш през погледа на хората от онова време и ще видиш колко полезни неща са били налагани посредством религиите.![]()
+1
виж само как натрапва и обработва/внушава ти, че не си достатъчно чел или озъзнал, и че неговата вяра е истинската, единствената и т.н. , ами какво бе човек, изповядвай си я, не се чувствай длъжен да я натрапваш твоята истина!
твоята истина не е моя истина или нечия друга, нито пък смятам че трябва да бъде, сгравяш ли питанчо?
Последно редактирано от fire_magic : 11-07-2014 на 22:11
Не ми трябва особена вяра, за да видя, че няма как да накараш нещо да изчезне без следа... Ако ми накараш дори и една песъчинка да изчезне безследно, ще призная, че нещо е необходимо постоянно да създава нова материя.
По-скоро бих се определил като агностик... Абсолютните атеисти ВЯРВАТ, че Бог не съществува, т.е. са като религиозните, но в обратна посока... Аз не знам дали има Бог, но съм убеден, че дори и да има, то той не отговаря на розовите представи на човешките религии.