.
Отговор в тема
Страница 14 от 204 ПървиПърви ... 41011121314151617182464114 ... ПоследнаПърви
Резултати от 326 до 350 от общо 5085

Тема: Ислям

Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    Aх, много я обичам тая фраза "К'во ми философстваш?". Звучи ми като универсален апел към глупостта. Разбирам и защо я използваш - мислиш си че искам да отклоня въпроса с друг въпрос, но това съвсем не е така. Просто въпроса "Какво искам да постигна?" автоматично допуска че искам нещо да постигна, и още повече - че има изобщо такова нещо като "постигане". Да, постигане има, но само в рамките на определен контекст. В рамките на социалния контекст, "постигането" е просто един от многото митове. За тия дето живеят в социалния контекст т.е. в предварително нарисувана картинка за това какво е и какво трябва да бъде живота им, този въпрос може би има смисъл и верен отговор, но за мен е честно казано смешен - напомня ми как в детската градина ни питаха какви искаме да станем като порастнем. Въпросът с искането да станеш някакъв, което в по-късна възраст преминава във въпроса за постигане, следване на мечти и пр. филми, се състои в следното - всеки иска това, което му липсва; всеки търси, това което не му достига. Веднъж вживял се в ролята на "непостигнал", всеки предначертава за себе си пътя по който ще стане "постигнал" - и оттам нататък всеки може безкрайно да фантазира и проектира себе си, само и само да замаже, скрие и компенсира това, в което се е вживява сега (недостигнал, непълноценен и най-общо МАЛЪК). Тая фантазия е толкова детска по своя характер, но понеже е толкова присъща на социалния тип човек, тя става масово определяща и оттам се възприема като нещо естествено. А във всички случаи ролята на "достигащ", "постигащ" мечтите си, не е по-различна от ролите, в които всяко едно малко дете се изживява. Само че ролята на детето е наивна, спонтанна, свободна от твърда идентификация - тази година искаш да си супермен, другата година батман, и т.н. Обществото обаче прави всичко възможно да "канализира" тая ролевост и да даде валидност на едни или други роли. Някои от тях се дават автоматично, примерно ако си погледнеш личната карта, там пише "кой си". За други роли , определящо е взаимодействието ти с околните и това каква роля ще си избереш(ще ти изберат), тоест от каква роля имаш(имат) нужда - понеже (в) обществото има роля за всеки, дори и за тия дето съвсем не се вписват или не са в него. Ето дори и ролята на " философстващ" е една такава роля, с прикрепени към нея негативни емоционални пълнежи и отношения. Всъщност това което ми казваш с това "че ти философствам" е - "Спри да задълбаваш и ми дай някой заучен отговор, към който да проявя съгласие или несъгласие". А мен съвсем не ме интересуват заучени отговори; не ме интересува с кое искаш или не искаш да се съгласиш, или в коя роля искаш да ме впишеш, но знам че за да ме "разпознаеш" трябва неминуемо да го направиш, защото само така можеш да ме асоциираш с нещо вътрешно на самия теб. Но аз не съм там.
    Какво правиш в живота освен да философстваш?
    Няма човек, който да не си поставя цели, които да достига. Дали косвено или реално, в какъвто и да е смисъл, ти живееш и всеки ден мислиш. Ти също целиш развитие към нещо, бориш се с нещо и тнт.
    Няма негативно във философстването, ти не разбра въпроса.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от dreamwalker Виж мнението
    Аятите и ваденето от контекст обсъдихме вече в предните страници.
    обаче не си наясно с контекста, например, знаеш ли, че земята на исполините, за която се говори в ал-маида, според Библията е била наследена от амонците и моавците, докато Бог обеща и даде на израилтяните съвсем друга земя?!

Цитирай Първоначално написано от dreamwalker Виж мнението
    Но това последно твърдение ме озадачава. Как точно Мухаммад не пророчествува по-добри неща от пророците на Новия Завет?
    например, къде виждаш в Новозаветните библейски писания Исус и Неговите истински ученици да са казали да се убива или причинява зло на някого по някаква причина, при положение че нито един от Тях не е убивал и не е причинявал зло на когото и да било, но от написаното се вижда, че всеки от Тях е побеждавал злото с добро?!, така Заветът на Бог чрез Исус спасява дори всеки човек съвършено, докато вероучението, което регламентира причиняване на зло по някаква причина - не

примерно, ако се създадат две системи за напълно автоматизирано движение на влакове, едната напълно щадяща пътниците, а другата допускаща много възможности за влакови катастрофи и инциденти, коя ще предпочетеш да бъде наложена като стандарт когато ти, мъжът ти и децата ти също ще трябва неминуемо да ползвате този транспорт?!, така е и с вярата, много важно е какви са законите и, защото досега имаше различни вероучения/вероизповедания в това отношение, и дори всеки желаещ човек можеше да създаде свое собствено вероучение/вероизповедание според каквото му се вижда угодно на него, дори и ако не го е грижа за много други човеци...
    Последно редактирано от npp : 06-16-2015 на 13:54

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    къде го пише тва?
    дори и ако по някаква причина не можем да посочим къде е написано, бива ли да кажем и можем ли да докажем, че заблудата(лъжата) е дело на истинския Господ Бог, не на сатана?!

"Никой, който се изкушава, да не казва: Бог ме изкушава, защото Бог се не изкушава от зло, и Той никого не изкушава." Яков 1: 13,

"дявола... Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща." Йоан 8: 44

кой заблуди/излъга ева и адам, Бог или сатана?!
    Последно редактирано от npp : 06-16-2015 на 14:05

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    "Никой, който се изкушава, да не казва: Бог ме изкушава, защото Бог се не изкушава от зло, и Той никого не изкушава." Яков 1: 13,
    И как реши, че това не е от дявола, а онова е от дявола, как ги определяш.

Цензура на Словото ли, нещо.
    Последно редактирано от defender : 06-16-2015 на 14:07

Мега фен
    И как реши, че това не е от дявола, а онова е от дявола, как ги определяш.

Цензура на Слово ли, нещо.
    пак ли започваме да се правим на тъпи?!, чети какво ти е написано, и не задавай тъпи въпроси

Мега фен
    Значи ти си свидетел на цензурата на Словото, ясно.

нпп, ти например по какво се различаваш от Мохаммед

и той е цензурирал Библията според Архангел Джибрил (май) и ти също, ама в случая ти си направо роден архангел, Мохаммед е бил по-скромен.
    Последно редактирано от defender : 06-16-2015 на 14:12

Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Какво правиш в живота освен да философстваш?
    Нищо, дори и това не правя (в смисъл че не го имам за "призвание") . И не, не се целя към нищо, не се боря с нищо. Ако все пак го правя, то е защото ми се налага в чисто практически план. Вътрешно това не определя нищо.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 06-16-2015 на 14:22

Мега фен
    ^ значи казваш, че това, което каза са безцелни думи, от кога ти го говорим.

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Нищо, дори и това не правя (в смисъл че не го имам за "призвание") . И не, не се целя към нищо, не се боря с нищо.
    Искаш да кажеш, че нямаш цел в живота?

Мега фен
    аз не мога да разбера как един човек ще прави нещо без цел и желание, значи го правиш от насилие.

поредното докторско шикалкавене

Мега фен
    нали точно ти докторе беше казал, че всичко може да се проследи към тебе.
    тц-тц, докторе кажи, че с тия шикалкавения ни се подиграваш и да се свърша мъката.

Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Искаш да кажеш, че нямаш цел в живота?
    Не, нямам цел в живота. По-скоро бих казал че живота има цел само в мен, хе хе.

Град
    Sedes Sancti Petri
    Не, нямам цел в живота. По-скоро бих казал че живота има цел само в мен, хе хе.
    А това не обезсмисля ли съществуването ти?

А това не обезсмисля ли съществуването ти?
    Обезсмисля? Спрямо кое?
    .
    Всеки така или иначе сам задава смисъла на съществуването си. Смисъл извън човека няма. Просто няма нужда от такъв.

Град
    Sedes Sancti Petri
    Всеки така или иначе сам задава смисъла на съществуването си.
    Това имах предвид под цел в живота. Добре, какъв е тогава смисълът на съществуването ти?

Мега фен
    Обезсмисля? Спрямо кое?
    .
    Всеки така или иначе сам задава смисъла на съществуването си. Смисъл извън човека няма. Просто няма нужда от такъв.
    значи като правиш нещо все пак влагаш смисъл т.е. цел.

оффф, леле-леле, спирам просто. някъв тука просто се лигави за внимание.

и твърдиш,че тва е висша извънбариерна философия.
    Последно редактирано от defender : 06-16-2015 на 14:46

Това имах предвид под цел в живота. Добре, какъв е тогава смисълът на съществуването ти?
    Не, наистина не знам, тоя въпрос е несъстоятелен за мен. Предвид че аз съм единствения източик и носител на всеки възможен смисъл, как може да бъде един и само един смисъл?
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 06-16-2015 на 14:49

Мега фен
    предпочитам да си говорим за Ислям пред твоето велико учение на границата на болестта.

ПП: предлагам да създадеш тема "Учението на Доктор Сатан".
    сигурно ще има интерес от тези дето още не са запознати, иначе имаш някакъв философски чар в себе си, но тва е.
    Последно редактирано от defender : 06-16-2015 на 14:57

Град
    Sedes Sancti Petri
    Не, наистина не знам, тоя въпрос е несъстоятелен за мен. Предвид че аз съм единствения източик и носител на всеки възможен смисъл, как може да бъде един и само един смисъл?
    ОК, повече няма да те занимавам с това. Вижда се, че не искаш да отговориш като нормален човек, а само извърташ нещата, като мислиш, че се правиш на умен (не че не си, ама в случая ми се вижда малко пресилено).

ОК, повече няма да те занимавам с това. Вижда се, че не искаш да отговориш като нормален човек, а само извърташ нещата, като мислиш, че се правиш на умен (не че не си, ама в случая ми се вижда малко пресилено).
    Ама аз не съм "нормален" човек, каквото и да значи това. Как бих могъл да ти отговоря като такъв? Ако ме питаш какъв е смисълът на живеенето само по себе си, бих казал промяна и развитие, но това е излишно, понеже живота по дефолт включва промяна и развитие в себе си. Само че човешкия живот винаги върви ръка за ръка с живеещия го. Оттук и един, универсален смисъл не може да се изведе. Всеки смисъл е еднакво валиден, защото единствен критерий за тази валидност е самото отдаване на смисъл. Ако ме питаш дали съм си избрал някой конкретно - не, не съм. Нямам нужда от това.

Мега фен
    "нямаш нужда от смисъл" не е ли смисъл?

Аз не си купих шоколад, защото нямаше смисъл!

т.е. в случая нямането на смисъл също води до действие със смисъл.

Никой не знае смислъла на живота, но е глупаво да живееш като призрак... едва ли не ден за ден, без да имаш желания, без да имаш конктакти със СВЕТА, просто да оцеляваш там някакви мижави 50 години, без да искаш промяна в себе си и извън себе си. Самото учене е вид цел, облагодетслтване, ЗАДОВОЛЯВАНЕ.

Мега фен
    "смисъл" не идва ли от "мисъл" т.е. ти правиш нещата без мисли за тях.

нещо такова ли, докторе. хехе

Мега фен
    докторе, обичам те :*

ай ловю

"смисъл" не идва ли от "мисъл" т.е. ти правиш нещата без мисли за тях.

нещо такова ли, докторе. хехе
    единствената разлика между циганин и него е в това, че циганина не може да мисли (или мисли само за примитивни глупости), докато доктора мисли за света, обаче практически липсва. ей тва го питах и той си призна. Мисли, но не прави нищо. Не че е тъп, не че аз правя нещо, но доктора няма желание.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си