.
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Threaded View

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Виж докторе, аз ти говоря какво казва Христос, а ти след това, през цялото време ми говориш какво правели хората в църквата.
    Ми ти хубаво ми говориш какво казва Христос, ама аз ти говоря какво правят и говорят хората в църквата. Още повече, ти не знаеш какво казва Христос, а това което неговите апостоли са написали че е казвал. Голяма разлика ако питаш мен.
    А, че в църквата има и рожби ехидни, това е ясно, че има „дебили“, използващи Христос за да си чешат егото и да си придават някаква достоверност и авторитет, това е ясно, затова в Словото сме предупредени.
    Добре сте предупредени, ама същите тия дето си чешат егото са навсякъде в църквата, още повече че самата религия е едно голямо чесане на егото. Както казах, говоря за религията като културен и социален феномен, тоест православието, а не това какво е казал Иисус и колко общо има то с православните доктрини.
    Разликата между православието и католицизма не е в това че и в двете църкви няма такива хора, а е в това, че при католицизма това, което правят и говорят тези хората официално и догматично е подменило това, което казва Христос (официално) и това се преподава, като християнство.
    Нали се сещаш че всеки един католик и протестант ще ти каже същото за неговата религия. Също така, нали знаеш че център на православието столетия е бил Константинопол, където катедралите са били не по-малко пищни от тези в Рим, а духовните глави - не по-малко замесени в политически и междуличностни интриги от тези днес. Имаш ли представа през колко църковни вселенски и др. събори е минала православната църква, на всеки от които са се разисквали въпроси от рода на "Колко дявола могат да се съберат на върха на една карафица", вследствие на което доктрината се е променяла хиляди пъти. Имаш ли представа колко отделни движения и секти се появяват в само в православието и то само на територията на България? Десетки. Сещаш ли се че движението което е надделяло е определило след това какъв да бъде канона, като най-често това е ставало с избиване на противниковото движение?

ПП: А тия неща дето ги говориш за православието са си някакви твой измишльотини и затова получаваш 2-ка за философска наглост.
    Изобщо не са никакви измишлиотини. Попрочети малко за Исихазма, които е се е състоял точно в такива практики като изолиране от външния свят и постене с цел постигане на подходящото "внимание" за възприемане на Бог. И това е само православния вариант, който е повлиян от много други ранно-християнски течения от Мала Азия и Близкия изток, които пък на свои ред са били повлияни от множество древно-гръцки и др. учения. Впрочем същите течения повлияват и зараждането на богомилството в България. Православната доктрина е амалгама от безброй такива движения, идеи и влиянието на отделни монаси и духовни личности, като само случайноста и контекста на времето са се оказали решаващи за това коя идея и кой духовник ще останат в православната догма, и кои ще бъдат обявени за ерес/еретици.
    Последно редактирано от DoctorSatan1488 : 04-12-2019 на 05:34

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си