- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Между другото... искам да вметна едно нещо... Ако трябва да си говорим за "заместване на думички"...
Още откакто Доктора първи каза "воля за власт", трябва да е ясно едно - "Воля за власт" е термин от философията на Хитлер.
Понятието идва от философията на Шопенхауер, с която Хитлер е бил запознат - "Светът като воля и изображение" ("The World as Will and Representation") на Шопенхауер. Самият Хитлер е казал, "Задава се нова ера на Магическо интерпретиране на света, на десеторно интерпретиране на Волята, а не на Интелекта ".
Тоест, за Хитлер, ако имаш волята нещо да бъде истина, то ЩЕ стане истина на интелектуално ниво... стига да имаш волята за това. (Това е морален релативизъм.) Самият Карл Хаусхофер (ръководителят на нацистката геополитика) е бил ненаситен ученик на Шопенхауер.
Същото това схващане на нацистката върхушка е залегнало в основата на модерната хибридна война (можете да прочетете това в документа Война за умовете).
Аватарите на Доктора са заимствани от културата на Втората Световна война. В смисъл, на мен ми е ясно той за какво говори, като казва "воля за власт"... или поне мога да СПЕКУЛИРАМ, без нищо за никого да казвам...
Така че, в този смисъл, аз говоря за нещо съвсем различно... а не за разбирането "Светът като Воля" на Шопенхауер, залегнало в нацистката доктрина.
Аз говоря за това - човек да бъде господар на себе си ОТВЪТРЕ, за да няма нужда от господари ОТВЪН (от каквато нужда имат първосигналното мнозинство на човечеството). Това е разбиране, залегнало в анархизма.
А анархизма е точна противоположност на нацизма. И в двете става дума за воля, но много различно насочена.
Последно редактирано от hecu2 : 10-17-2019 на 20:03