.
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Threaded View

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Много ми е интересно как с hеcu2, това поведение, продиктувано от страха от смъртта наричате воля за власт. А проявата на малодушие наричате – начин да си господар на себе си.
    Някак с това готино заместване на думички, тактично храните егото.
    Между другото... искам да вметна едно нещо... Ако трябва да си говорим за "заместване на думички"...

Още откакто Доктора първи каза "воля за власт", трябва да е ясно едно - "Воля за власт" е термин от философията на Хитлер.

Понятието идва от философията на Шопенхауер, с която Хитлер е бил запознат - "Светът като воля и изображение" ("The World as Will and Representation") на Шопенхауер. Самият Хитлер е казал, "Задава се нова ера на Магическо интерпретиране на света, на десеторно интерпретиране на Волята, а не на Интелекта ".

Тоест, за Хитлер, ако имаш волята нещо да бъде истина, то ЩЕ стане истина на интелектуално ниво... стига да имаш волята за това. (Това е морален релативизъм.) Самият Карл Хаусхофер (ръководителят на нацистката геополитика) е бил ненаситен ученик на Шопенхауер.

Същото това схващане на нацистката върхушка е залегнало в основата на модерната хибридна война (можете да прочетете това в документа Война за умовете).

Аватарите на Доктора са заимствани от културата на Втората Световна война. В смисъл, на мен ми е ясно той за какво говори, като казва "воля за власт"... или поне мога да СПЕКУЛИРАМ, без нищо за никого да казвам...

Така че, в този смисъл, аз говоря за нещо съвсем различно... а не за разбирането "Светът като Воля" на Шопенхауер, залегнало в нацистката доктрина.

Аз говоря за това - човек да бъде господар на себе си ОТВЪТРЕ, за да няма нужда от господари ОТВЪН (от каквато нужда имат първосигналното мнозинство на човечеството). Това е разбиране, залегнало в анархизма.

А анархизма е точна противоположност на нацизма. И в двете става дума за воля, но много различно насочена.
    Последно редактирано от hecu2 : 10-17-2019 на 20:03

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си