View Full Version : 12-ти клас (абитуриенти) -2012/2013
Страници :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
violette94
04-07-2013, 10:44
Искам всичко това вече да свършва, защото не издържам! :D
Имам толкова много да уча, че от притеснение вече се побърках!Май месец ще ми е кошмарен, но и от части хубав :)
violette94
04-07-2013, 10:44
А помежду другото някой, който ще ходи на 14 в УНСС? :))
JoLLiE92
04-07-2013, 10:47
Ми то Алекс като го няма вече ... само на Джиджи се крепят и като той не е във форма виждаш кво става. :( колкото и да ми е тъжно, в момента са в криза ;/
Джиджи винаги е във форма, просто ударът на Алаба беше коварен,ако топката не беше тупнала,нямаше да се отклони и Буфон щеше да я улови.
ИМАМ НУЖДА ОТ ТИШИНА...ама няма баце
JoLLiE92
04-07-2013, 11:04
Джиджи е най-големия! :)
ама ... в момента не им е от най-добрите сезони .. Италия като спечели световното почти целия отбор беше от Юве.
Жени обсъждат футбол, strange :D
Юве са в страхотна форма, поне по мои наблюдения, не се става шампион с отбор в кофти форма, а Юве ще са шампиони на Италия.
Не си падам по италиански футбол,катеначото не ми е любим стил на игра.
Wednesday666
04-07-2013, 11:09
Благодаря ти, момиче с прекрасно име!! :*
Пак заповядай.
И всъщност не ти е нужна една непозната да ти казва това.
Личното ми мнение е, че всеки знае колко струва и колко усилия да положи (по-скоро как), за да постигне каквото иска.
Страничните наблюдатели могат да ти кажат много, но само ти знаеш колко усилия полагаш и накрая е важното Ти да си доволна от всичко, майната им на останалите ;) (мечка)..
TrueStory
04-07-2013, 11:44
Не познавам хора, които учат филологии в СУ, честно казано, но пък и повечето ми познати са от моят випуск/набор и пр.
Ти какво учиш?
Резервният ми вариант е португалска филология, пак в СУ, а пък съвсем резервният ми вариант е хоум суийт хоум-ЮЗУ-то, приложна лингвистика с английски и немски език или МИО (знам , че нямат общо)
//С португалската филология се ''разбирам'' повече. Влюбена съм в страната,културата,обичаит е и всичко останало, но пък скандинавистиката по-скоро я пиша заради нашите, че искат повече това, защото Португалия била в криза.
Fuck logic..
Ми като имаш повече желание за Португалска филология, защо не се насочиш изцяло към нея. Не родителите ти ще се мъчат после на изпити, а ти и пак казвам, ако следваш нещо, което не ти харесва с хора, които не ти харесват, ще ти е 3 пъти по-трудно. Как да е, аз ти пожелавам успех и висока оценка на изпита и дано да останеш доволна от избора си.
А за ЮЗУ....не че искам да кажа нещо лошо, ама дано не се стигне до там да я записваш тая приложна лингвистика. Моята съквартирантка беше изкарала една година точно това в ЮЗУ и беше толкова разочарована, че кандидатства наново в СУ, нищо,че изгуби една година така. Като цяло, доколкото знам е много зле положението там с тия лингвистики.
Иначе аз завърших Английска филология в СУ....малко ми взеха здравето, но не съжалявам. Преподавателите ни бяха страшни специалисти и много сериозни хора (поне на 98%). Просто трябва да си подготвен,че се учи яко и се ходи редовно на лекции и упражнения.
JoLLiE92
04-07-2013, 11:45
Иначе аз завърших Английска филология в СУ....малко ми взеха здравето, но не съжалявам. Преподавателите ни бяха страшни специалисти и много сериозни хора (поне на 98%). Просто трябва да си подготвен,че се учи яко и се ходи редовно на лекции и упражнения.
Доволна ли си, че съм го планирала за второ или трето висше? :cool:
TrueStory
04-07-2013, 11:55
Доволна съм, ама не е шега работа.....не си представям да го запиша след като вече съм прекарала 4 или 8 години в учене....it might kill you, you know :D Съвсем не твърдя,че е най-трудната специалност, ама няма никакъв шанс да се минава между капките, без да си ходил на упражнения (мнооого се държи на това) и да си учил през цялата година. Постоянно се дават задания, курсови, теми, mid-term тестове, контролни, ПРЕЗЕНТАЦИИ (не мога да преброя колко съм изнесла :D) и т.н.
JoLLiE92
04-07-2013, 11:57
Е, аз съм сериозен човек. :)
Приятелките ми все ми казват, че трябва да си превърна знанията по английски във филология, да не ги оставя да ... висят ей така, поне да мога да ги използвам. :)
TrueStory
04-07-2013, 12:04
Аз имах самочувствието,че владея езика айде не перфектно, ама мноого добре в гимназията. Нямах никакви проблеми, 5ца не съм имала (учех в английска гимназия), учителите винаги са ме хвалели и т.н. Да де ама в университета нещата стоят по различен начин. Осъзнаваш коооолко много още има да го учиш тоя език и колко много още има да усъвършенстваш. Плюс това филологията не е само граматиката на езика, упражнениица, думички.....огромна част се посвещава на английската и американската литература.
Тааа исках да кажа,че много набързо ми се стопи самочувствието, че знам езика много добре.
JoLLiE92
04-07-2013, 12:08
Е, разбира се. Иначе няма смисъл да я караш тая филология. Все пак е висше образование, не е ... селското СОУ :Д Препоръчваш ми да го запиша по-скоро, ако съм сериозна, така ли? :)
Не виждам защо отново намесваш "селкото СОУ"? То е ясно ,че са абсолютно несравними висшето от средното ,ама аз от едното "селско СОУ" съм слагала в малкия си джоб ученици от езикови гимназии по олимпиади , състезания и прочее.
И именно на състезанието проведено от СУ/катедра европеистика/ , всички които получихме 6 на изпита по английски бяхме от СОУ-та ,а едната мацка беше от МГ
kotenceto_bonbon
04-07-2013, 12:11
molqq vi pomognete mi s prevoda na edin tekst po angliiski ezik !???
The fifth cylinder , i whispered, the fifth ship from Mars, has struck this house and buried us under the ruins!
Outside there began a metallic hammering, then a violent hooting, and then a hissing like the hissing of an engine. These noises continued occasionally, and increased as time wore on. Soon a thudding that made everything about us shake began an continued. The cylinder was already opened in the centre of the pit, and on the far edge of the pit, one of the great fighting-machines, left empty by its occupant, stood stiff and tall against the evening sky. At first i hardly noticed the pit and the cylinder because of the extraordinary glittering mechanism i saw, and because of the strange creatures that were crawling slowly and painfully across the ground near it.
The mechanism certainly held my attention firs. It was one of those complicated frameworks that we now call handling-machines, and the study of wich has already helped our scientific advancement enormously. It looked like a sort of metallic spider with five jointed, agile legs, and with an extraordinary number of jointed levers, bars, and reaching and clutching tentacles about its body.
Its movements were so complex and perfect that at first I did not see it as a machine, in spite of its metallic gleam. The fighting-machines were coordinated and animated to an extraordinary level, but nothing to compare with this.
When I looked again, the busy machine had already put together several of the pieces of apparatus it had taken out of the cylinder into a shape remarkably similar to its own; and down on the left a busy little digging machine had come into view, letting off jets of green vapour and working its way round the pit. This was what has caused the regular beating noise, and the rhythmic shocks. I whistled as it worked. So far as I could see, the thing was working without direction from a Martian at all.
blagodarq predvaritelno: )
molqq vi pomognete mi s prevoda na edin tekst po angliiski ezik !???
The fifth cylinder , i whispered, the fifth ship from Mars, has struck this house and buried us under the ruins!
Outside there began a metallic hammering, then a violent hooting, and then a hissing like the hissing of an engine. These noises continued occasionally, and increased as time wore on. Soon a thudding that made everything about us shake began an continued. The cylinder was already opened in the centre of the pit, and on the far edge of the pit, one of the great fighting-machines, left empty by its occupant, stood stiff and tall against the evening sky. At first i hardly noticed the pit and the cylinder because of the extraordinary glittering mechanism i saw, and because of the strange creatures that were crawling slowly and painfully across the ground near it.
The mechanism certainly held my attention firs. It was one of those complicated frameworks that we now call handling-machines, and the study of wich has already helped our scientific advancement enormously. It looked like a sort of metallic spider with five jointed, agile legs, and with an extraordinary number of jointed levers, bars, and reaching and clutching tentacles about its body.
Its movements were so complex and perfect that at first I did not see it as a machine, in spite of its metallic gleam. The fighting-machines were coordinated and animated to an extraordinary level, but nothing to compare with this.
When I looked again, the busy machine had already put together several of the pieces of apparatus it had taken out of the cylinder into a shape remarkably similar to its own; and down on the left a busy little digging machine had come into view, letting off jets of green vapour and working its way round the pit. This was what has caused the regular beating noise, and the rhythmic shocks. I whistled as it worked. So far as I could see, the thing was working without direction from a Martian at all.
blagodarq predvaritelno: )
Айде не. И пиши на кирилица.
TrueStory
04-07-2013, 12:12
Ми просто казвам,че не е лека специалност и да трябва да си сериозен и редовен. Браво,че имаш желание за още учене след един бакалавър(май имаш още време де), аз едвам ще се навия на магистратура :D
Оспамихме темата на децата :)
JoLLiE92
04-07-2013, 12:15
^^ Съжалявам, ако съм те обидила, но първо не мисля, че ти си от село, второ съм останала от теб с впечатление, че си умно и способно момиче и трето - разбра ме отлично какво имах предвид под "селското СОУ" - като ми дойдат с "аз имах само 6тици в училище, тея професори нищо не разбират, аз имам права!" :)
TrueStory имам желание за още доста :Д С моето МИО една английска филология ще ми дойде много много добре. Няма как да остана без магистратура, тъй като МИО е прекалено обща специалност - добра и даваща прекрасна основа, но недостатъчна сама по себе си. И може би третото висше една психология или интериорен дизайн - нещо по-артистично ей така за кеф, ако имам времето и парите да си го позволя :cool:
Разбрах те идеално, просто обобщението е кофти. Има много СОУ-та ,които по нищо не се различават от някои ПГ-та. Самото определение е обидно.
И преди съм споменавала,че ПГ-то в града ми , другото по-голямо училище е пълна скръб сравнено с нас. Много зависи и от учители и подход на директори.
А тези,които са с големите претенции могат да са откъдето и да било. Една мадама от френската в Пловдив беше супер разочарована,че не беше приета, та чак се обясняваше на доцентката,при което получи отговор...цитирам по памет:"Ще очаквам с нетърпение да покажете така заявените от вас заложби,защото на писменият изпит се представихте повече от разочароващо и наполовина на това,което заявихте"
Щях да падна от стола като го чух това.
JoLLiE92
04-07-2013, 12:24
То не е от това, че СОУ-тата са много добри, а че ЕГ-тата не са на ниво. :cool: Поне при нас е така. Аз съм от МГ, но преподаването на чужд език беше по-добро от всички ЕГ-та в града. Не е до името на училището, а до това как се справят преподавателите - съгласна съм. Но и на повечето от "селските СОУ-та" им липсва елементарна култура и такт. Прост пример - в първи курс като започнаха да ми обясняват новите колежки, че защо не съм пушела и то било много готино. И ред такива. Всичко това не го приемай лично за себе си - аз те уважавам достатъчно. ;)
TrueStory
04-07-2013, 12:31
Много сте обидчиви, ей :D Единствената ми мисъл беше,че колкото и да ви е добро училището и колкото и да са ви силни познанията по езика, пак ще е много различно в университета, ако се занимавате с филология. Разликата е от тук до Луната.
Тва е ясно,трябва да си умопомрачен, за да мислиш иначе...
TrueStory
04-07-2013, 13:38
Абе не е баш така, но вече твърде много разтегнахме темата, пък и аз отдавна не съм 12ти клас, та ми става тъпо да ви спамя, така че спирам да пиша. Някой ако има въпроси да пише на лично :)
anonymous708973
04-07-2013, 15:32
Пантерке, съжалявам, не съм като теб да си вея гъза по София и околностите, да пръскам парите на нашите наляво и надясно, имам по-належащи неща в момента.
Душичке, това си е чиста злоба. За завист няма да казвам, въпреки че тук имам основа да го твърдя.
Над половината пари, които съм изхарчила в София последното ходене, са си лично мои, изкарани от мен. Не че те вълнува.
И някъде около "веенето на гъза" взех сертификат по английски с А; скоро ще получа и такъв по немски, изпитът отдавна го изкарах;в сряда ще подавам документи за шофьорска книжка с изпит, взет от първия път; избрала съм специалност и университет; кандидатствала съм за общежитие; уча здраво за матура; а оценките в даскало дори няма да ги споменавам.
С две думи - не ми говори за належащи неща, аз належащите неща съм си ги оправила, ти си тази, която не е. Знам как се учи за приемния по английски в СУ... Кои сме ние да ти кажем ли? Хора, които са влезли с този изпит. Други хора, които са ти конкуренция тази година. Не е необходимо да са завършили английска филология.
Смешно ми е. Злобата в коментара ти е провокирана от факта, че ти самата знаеш, че не влагаш необходимите усилия и когато някой друг ти го каже, ти го нападаш като защитна реакция. Какви погалени от съдбата? Просто сме сериозни и ориентирани.
Аз да съжалявам ли, че приятелят ми не ме прави на парцал; че нашите не ми се бъркат във всяко решение; че не съм искала месеци съм искала да уча нещо, след което не съм установила, че съм проспала това време, което е можело да бъде използвано за подготовка; да се пренасоча към друго, да имам някакви кирливи 2 месеца до изпита и да осъзнавам напълно, че не мога да имам оценката, която ми трябва?
Не мисля.
Тук стана пълен кучкарник.
Извинявам се много,ама ми е писнало само от заяжданици. То на човек да му се отще да влиза , на всички ви го казвам,не само на Ив и Ина.
Уважавам ви,ама ми идвате в повече.
Аз да съжалявам ли, че приятелят ми не ме прави на парцал; че нашите не ми се бъркат във всяко решение; че не съм искала месеци съм искала да уча нещо, след което не съм установила, че съм проспала това време, което е можело да бъде използвано за подготовка; да се пренасоча към друго, да имам някакви кирливи 2 месеца до изпита и да осъзнавам напълно, че не мога да имам оценката, която ми трябва?
Не мисля.
Мнение на просто момиче.
Това, че съм потърсила съвет по даден въпрос в даден форум изобщо не означава, че в тоя въпрос се коренят други неща.
Напълно осъзнавам,че мога да я изкарам тая оценка, въпросът е дали ще седна и ще го направя или не.
С приятелят ми се обичаме достатъчно и за твое огромно (убедена съм) нещастие, не , не ме прави на ''парцал''.
Нашите ми мислят доброто и просто се притесняват дали съм избрала най-доброто за себе си.
И това в момента го вкарваш в ''спора'' просто ,за да напишеш още 5 реда. Защото няма абсолютно никаква връзка с нещата.
А това какво правиш ти в София или някъде си, нито ме интересува, нито е моя работа. Няма нужда да ми се обясняваш.
И да ти кажа-не е завист. Няма за какво.
И има момичета в тоя форум (в случая , да , визирам granger) ,които също са приети в уни, изкарали са си шофьорските курсове без грешка, избрали са си път в живота и няма нужда да си скъсват гъза от учене,просто защото сами по себе си са умни, но те не сядат да се хвалят наляво и надясно.
anonymous708973
04-07-2013, 17:13
Да, добре. Само дето на това мнение са 90% от хората, прочели темата ти и случайно попадащи на разни твои постове.
Вярвай си, все едно ми е наистина :) След като не те интересува какво съм правила в София, не се опитвай да ме затапваш с това, че е просто смешно.
И не, ти не можеш да изкараш 6.00. Особено щом не пишеш есета.
Грейнджър е прекрасна и притежава чаровната комбинация от липса на скромност и липса на его :)
Приключих тук.
girlwithblueeyes
04-07-2013, 18:06
Пантерата бе да се заяждам ама .. Коя си ти , че да казваш дали ще изкара 6 на даден изпит или не ? И защо намесмаш странични неща като приятелят й ,и родителите й в тази тема . В която те нямат и грам общо . Чисто заяждане си беше твойто ама както и да е .
Иве . Не слушай хората в един форум какво ти говорят , ти си знаеш колко и какво знаеш :) . Няма нужда да се изхвърляш и самоизтъкваш . Всичко,което си постигнала си е за тебе . Прави го заради теб , а не заради този или онзи .
therichbitch
04-07-2013, 18:10
Блъди, защо пак с рогата напред? Казала съм го директно, може би не мн сладкодумно, но не е лично, няма как да е, защото не те познавам. Просто такъв ми е изводът . Просто трябва да си помислиш дали това, което си решила да правиш, ще ти се отдава достатъчно и дали ще ти доставя удоволствие.
Аз пък не съм съгласна с всички, които мн я юркат, че не е учила. В СУ изпитът по немски е специфичният и режат за есето по много. Държала съм и по английски (като резервен вариант) и мога да кажа, че не са толкова строги. За да не давам пример със себе си, давам със съученик. И той се яви (и на него му беше резервен) ,от най- мързеливите е, но си знае езика доста добре и изкара 5,8. Тя нека се готви, ама 2 месеца не са чак толкова малко .
П.П. В случая (балът за скандинавистиката) колкото и да е учила, пак може да не направи нещо дребно, ей така да не се сети в момента и пак да изгори. В такава ситуация твърдението, че изпитът е шанс, важи на 120%.
Иве . Не слушай хората в един форум какво ти говорят , ти си знаеш колко и какво знаеш :) . Няма нужда да се изхвърляш и самоизтъкваш . Всичко,което си постигнала си е за тебе . Прави го заради теб , а не заради този или онзи .
Опитвам се да го правя, синеочке.
Хубавото е, че знам какво знам и какво не и виждам по-далеч от носа си, което би било от полза на всекиго.
Пантерке, интересно ми е, някаква статистика ли правиш за мен? 90 процента от хората мислели това, еди-колко-си процента мислели онова..
Не ми отговаряй, не ме интересува посредственото мнение на повечето хора.
Доверявам се на критиката, когато тя е градивна. В противен случаи-просто пропускам, защото не си заслужава.
аЗ приключих. :-D
btw, DukeSolinus (дано не сбъркам ника), днес те видях по центъра! Следващият път ще те спра да се запознаем! :)
Аз пък не съм съгласна с всички, които мн я юркат, че не е учила.
Тя нека се готви, ама 2 месеца не са чак толкова малко ..
-това, че не съм учила се изкара на база една грешка.
-за двата месеца съм съгласна.
Имайки предвид, че вече 13-та година се занимавам с езика, не мисля, че не мога да си наваксам пропуските за 2 месеца.
Не твърдя, че зная всичко-знам ПОЧТИ всичко необходимо за конкретния изпит. /конспекта визирам под всичко/
Есета не пиша за СУ-пиша за матурата и такива на свободни теми за разнообразие.
И казах, че трябва да изкарам 6,00, за да вляза 1-о желание, 1-о класиране, дори и това да не се случи не е болка за умиране. Още повече, имайки предвид ''странните птици'', които записват скандинавистика.
/цитирам мацката от предната страница, забравих й ника/
//двоен пост, съжалявам
pifiella
04-07-2013, 19:14
Поне да бяхте мъже,че да имаше какво да си мерите,сега е женска злоба.Чиста и проста женска злоба,от която няма смисъл!
Утре ще си науча оценката от пробната матура и нямам търпение да ми кажат,че имам 6 :D
По бел имам 5 87,ама по ае е голямата издънка...щото вместо нормално 23,смятат 33,5 за 3... и мамата ми е бясна,прееба ми деня мега мощно
JoLLiE92
04-08-2013, 08:21
Нормално? Нормалното за 3 е половината точки. :)
Violenza
04-08-2013, 08:25
То 23 точки си е направо обидно за тройка, ама нали всички трябва да минат. При нас минимумът е 60%, а понякога искат и повече, зависи от професора.
granger, не се ядосвай, това е именно в полза на знаещите. ;)
23 е 3 на матура или соколо тях юд ме е щото майка ми вика,а не е като да не знам
girlwithblueeyes
04-08-2013, 08:27
На пробната по немски имам 5.90
За тази по БЕЛ няма и да говоря. Разочарована съм от себе си и ме е срам 3.50 ми е оценката
JoLLiE92
04-08-2013, 08:28
Мисля, че специално на теб ти е под нивото дори да се интересуваш колко точки са за 3. :) Можеш повече.
girlwithblueeyes
04-08-2013, 08:33
Грейннджърке Не се ядосвай за оценката всичик имаме подобни моменти . На истинката матура нещата ще бъдат отлични :)
Аз имам 5,ама мамата ми не е доволна, аз също,ама ме нерви,че ми се раздзя
girlwithblueeyes
04-08-2013, 08:37
Не обръщай внимание :) на истинската нещата ще бъдат други .
Знам,ама ме е яд и започвам да се съмнявам в себе си
girlwithblueeyes
04-08-2013, 08:43
Не е нужно ,убедена съм че ще се справиш . В край на сметка едната оценка не говори човек колок и какво знае .
Моите оценки по БЕЛ са 4 и 5 не са 6 но очаквах поне 5 да имам :D или 4
JoLLiE92
04-08-2013, 08:44
Предварителните матури и изпити по принцип са или по-трудни, или по-ниско ги оценяват, не знам .. но факт е, че оценките на предварителните са по-ниски от редовните. :) Споко, ти ще се справиш, само не се съмнявай в себе си!
Супер много сдухах,като знам,че като се прибера ще ми трие пак сол на главата...чак не мога да се зарадвам на резултата по бел
girlwithblueeyes
04-08-2013, 08:50
Не я слушай :) просто . Едва ли за майка ти еднаат оценка е толокав важна . Тя все пак зане колко и какво можеш .
абе знае,ама е преподавател по ае и едва ли не трябва да съм машина
JoLLiE92
04-08-2013, 08:56
Моята нова мечта е да стана ниво Proficient :---)
girlwithblueeyes
04-08-2013, 09:00
Е няма значение едав ли еднаат оценка ще й промени мнението за това какво знаеш . На майка и пък въобще не й пука дори не ми се е обадила да ме попита къде ще уча . Вълнува я саом как ще изглеждам на бала .
Какви бързи проверяващи имате.
Днес класната ни по математика се върна и им даде матурите сами да си ги проверяват (без описателните задачи)
По БЕЛ не сме се виждали с госпожата, но по АЕ я попитах и ми отвърна ''ти си ми под нивото, за да ти отговарям какво съм проверила и какво не " :lol:
Ta не разбрах, ще има ли скоро оценки ли не..
Очаквам около 5.20-5.50 по английски, а по български...ми там 60 точки примерно като оценка колкото е-толкова..4-4.50 ?
С това ''есе''. После като ми казаха какво е могло да пиша и се сетих за милион неща, ама като ме забиха с тая виталност и дотам бях.
А пък днес много ме изнервят всички, че ни държат ей така, за нищо.
Класната по математика разправя ,че щяла да се ''консултира'' с другите учители и евентуално да ни пуска да си ходим, но по -вероятно е да ме прати на последния чин и да ми каже " Учи си по нещо ,каквото искаш там, ама тихо"...
Между другото, установих нещо тия дни.
Имам една приятелка, която си пада зубър. В смисъл, учи чрез зубрене, голямо бележкарство и т.н.
И като решавам тестове за СУ в училище и я питам за някои думи, за които не се сещам (или не ги знам) и вече повече от 4 месеца тя дотук не ми е казала 1.
А преди зубреше с една тетрадка-речник и знаеше цифра много. Но явно в момента ,в който и е минал изпита, е щракнала копчето и са отишли в тоалетната всичките.
Затова може да съм научила 10 думи за 1 седмица, ама ще си ги помня много дълго време. По-добре отколкото 200 и да ми отидат някъде си.
Видях аз , простачка проста, какво съм осрала!
3 лисънинга - общо 1 грешка общо 3те
2 рийдинга - 1 грешка общо 2та
Cloze test пълен дизастър
Популване на изречения 4 от 5
трасформации - 8 от 15 ужас
превишено есе надолу с 5 точки, без никакви граматически и правописни,ама ми каза,че съм ги точела като сополи, да съм се научила да пиша кратко. Ми 170 думи нИ моа.
ОВЦА ПРОСТА СЪМ!
СЕГА МАЙКА МИ ДАДЕ CLOZE TEST ЕМИ 17 ОТ 20...простачка аз проста, защо по дяволите бързах да изляза?!?!
JoLLiE92
04-08-2013, 11:36
Не излизай прекалено рано никога! :Д Вземи си водичка, шоколадче, take your time :) Ще го направиш!!
Аз не разбирам за какво се впрягаш, имайки предвид, че е тъпа пробна матура. Смисъл, нормално да не седиш 4 часа и да не си толкова старателна и внимателна. На мен не ми пука толкова, защото знам , че 1.Реалната няма да толкова трудна и 2. Ако ми вземат точки от есето примерно, ще е супер необективно, защото даскалките имат мнение.
Не ме е яд за 5цата, толкова, ядме е че майка ми си мисли сега едва ли не ,че не знам нищичко :lol:
А го направих от бързотия,щото не ми се пишеше и времето беше един път :D
Ясно ,че не редовната няма да е така скоростно.Ох, понякога майка ти да е учител е проклятие.
Пх, а майка ти да ти предава като учител?! Още по-зле.
НалИ,говори ми,преподавала ми е и ми беше чудничко...
XTREMEFREERIDE
04-08-2013, 12:36
Моята майка пък е математичка и не пропуска шанс да каже "Ти трябваше математика да си запишеш". :lol:
Нали, ужасно е на моменти.
Имам нужда да си стоя в нас и да си уча на спокойствие, писва ми от нищоправене и губене на време в училище.
Мойта отдавна се примири с факта, че няма да е нито математика, нито информатика :lol:
Иначе досега да беше луднала.
Мацки, сайтове за рокли?
Че в прекрасният Благоевград нищо няма.
угх...да ти пратя от карлово , има чуднички :lol:
pifiella
04-08-2013, 13:29
угх...да ти пратя от карлово , има чуднички :lol:
А пък в Своге колко много има,направо сме като в мол-а...
Аз се учудих колко хубави модели има.
Иначе била съм в Своге веднъж,много ми хареса, даже си купих играчка за елха , истинска стъклена от едно специално магазинче :D
maximxxl
04-08-2013, 14:22
взех си всичко за бала! :)) черен официален панталон от миналата година, когато бях знаменосец, който съм го обул точно 2 пъти( на 24ти май и на 15ти септември), обувките пак от миналата година и пак съм ги обул по ония 2 повода, взех си само черно сако, лилава риза, много свежарска и лилаво-черна вратовръзка. :) за има, няма 20 минути :)) вижда му се края на даскалото, по всичко сме на последните или предпоследните уроци... :)
pifiella
04-08-2013, 14:23
Аз се учудих колко хубави модели има.
Иначе била съм в Своге веднъж,много ми хареса, даже си купих играчка за елха , истинска стъклена от едно специално магазинче :D
Вместо шоколад да си купи,тя - играчка за елха!:D
И аз съм била в Карлово с баща ми,който си купи ракия :D :D :D Не съм я пробвала и не знам,колко градуса е...
JoLLiE92
04-08-2013, 14:28
В Карлово имаше един уникално як ресторант, който още го сънувам! Казваше се Едно време или Имало едно време или нещо от типа :Д Няма такова меню :---) Страшна вкусотия ;Д
Едно време, да ,много е хубав. Аз съм от Сопот ,де, ама Карлово по-голям и повечко магазинчета има.
Пифи и шоколад си купих!!! :lol:
дЕца, я дайте сайтче, където да си пробвам уменията по английски. като формат на изпит, с различните компоненти и т.н.
за има, няма 20 минути :))
Е т'ва момчетата сте уникални, признавам ви го. Де да можех и аз така бързо да избирам 8-)
В училище и при нас е супер зациклило. В 80% от часовете си решавам изпити по немски. Следващата седмица обаче не ми се мисли. Ще ми се наложи да уча толкова, колкото не съм учила за 12 години :D
Аз мисля да си разпределя програмата така / БЕЛ и АЕ си слушам и пиша в часовете+ оставащите 6 по математика/
Останалото учене по АЕ и История. То не може да стоя 45 минути и да слушам за личния живот на г-жата ми примерно.
Дабъл пост,който не беше дабъл,но открих отговор на своя въпрос.
Е т'ва момчетата сте уникални, признавам ви го. Де да можех и аз така бързо да избирам 8-)
При мен отне 45 минути роклята.
Мерих 4-5 рокли за около 30 минути, после влязох в Зара и след 5 минути имах рокля за бала :lol:
Но другите неща...няма да казвам..щях да си купя 100 рокли за това време, особено обувките :Х
Иначе Макс, честито :)
JoLLiE92
04-08-2013, 17:30
granger не е ли Сопот по-голямото? Там много харесах пък едно кафенце на центъра около къщата на Вазов май беше ... :Д и едно малко магазинче баш до къщата, където имаше разни хубави парфюми, бижута и т.н. и ми направи много добро впечатление : ))
Blab като намериш и аз искам :cool:
Абе, не разбрах точно Блаб какво иска, но :
http://linguamundi.org/tests.html
тук има 2 теста за определяне на ниво.
therichbitch
04-08-2013, 17:38
Blab като намериш и аз искам :cool:
да, me 3;
някой има ли CPE, да го питам нещо? :)
не, Джоли, Карлово е по-голям с около 20000 души отгоре :lol:
Иначе сигурно си била в Черно и Бяло :D зад паметникът на Вазов? точно на центъра
JoLLiE92
04-08-2013, 18:01
Това не го знаех единия идиом, много е сладък :Д birds of a feather flock together ^_^ :---)
56 от 60 как е? :Д
грейнджър да, там бях и там беше въпросното Чокофредо за лев и нещо! :Д
therichbitch
04-08-2013, 18:08
Направи този със сертификатите, той е по- нормален :)
IBM foods трябва да си пълен кон с капаци,з а да го заградиш :D
JoLLiE92
04-08-2013, 18:11
сега го правя ;Д после и немския :)
имам 100 страници още да прочета за контролното утре, личи ли ми? :Д
да слушам за личния живот на г-жата ми примерно.
Всеки божи час по немски е така при нас. Аз сиг знам повече наща за сина й, отколкото знам немски. И те си чудят само как да отбият номера, а после имат претенции. Много малко учители останаха, които наистина са за тая професия, а не са станали такива, защото за нищо друго не стават... 'се едно...
Честито ми цяла нощ преписване на тетрадка по география 8-)
Мисля да пиша едно есенце, смисъл, вечерно време съм с най-голям КПД , така че...ще си измисля тема, в която да излея чувства и знания. :lol:
JoLLiE92
04-08-2013, 19:09
Тестът по немски има грешка! C1 ми показва иначе, то това си ми е нивото :Д
anonymous708973
04-08-2013, 19:26
А преди зубреше с една тетрадка-речник и знаеше цифра много.
Че то това е нормалното.
Искам да ви се "похваля" как правих класно по немски. Даскалката заяви, че (цитирам) "нямало да ходи в извънработно време да ни снима листове", затова прожектираше класното на дъската. Понеже нямаше как текста и отговорите (задача беше тест с дупки, за всяка дупка - 4 възможни отговора) да са едновременно на екрана, ги сменяше през 3-4 минути. Няма да ви обяснявам каква шумотевица беше.
Решихме, че след като ще правим пародия на класно, ще я правим като хората. Изровихме си отговорите и си преписахме като пичове. Беше от елементарна матура, която нормален човек ще я направи с вързани очи.
Правих тест на Талев и Димов и ме е яд, че на единия въпрос просто съм проспала отговора. То пише еснаф, аз съм разбрала общината. Няма такава глупост.
DisappointedDreamer
04-08-2013, 19:28
^Това с прожектираното по принцип се практикура в чужбина, ама са кратки въпроси, при които не се нуждаe скролване с мишката нагоре надолу. :D
На нас така са ни давали по история. ^^
therichbitch
04-08-2013, 19:32
къде?
аз на някои гледах само частта от изречението и пак съм ги направила всичките. Тия тестове малко залъгалка ми се струват. Ти хубаво правиш 30те, ама това са лесни неща, само ключова граматика е.
Едит; Към Джоли
maximxxl
04-08-2013, 20:07
благодаря ти, Блъдии :) някой от вас ходил ли в техническия в събота на предварителен?
anonymous708973
04-08-2013, 20:26
^Това с прожектираното по принцип се практикура в чужбина, ама са кратки въпроси, при които не се нуждаe скролване с мишката нагоре надолу. :D
На нас така са ни давали по история. ^^
При нас сменяше екрана през 2 минути... Безкрайно изнервящо е. Предполагам си правила все някога такъв формат.
Необходимо е да прочета изречението, да видя отговорите и готово. Ама като гледам целия текст 2 минути, после ми отвори отговорите, как да се сетя коя беше 27 дупка и кой ще е отговорът за нея о.О :д
Малоумщина пълна. Голямо отбиване на номера е напоследък.
Вярно ли така ви ги пуска? Баси отношението, ще ни ги пусне на класно така и няма да усети как ще духне от училище. На тест по история съм правила,ама на официално класно never...много е неприятно да се звериш там и да се съобразяваш дали останалите са на същото...
Да се пофала и аз:
Дали сте 60 верни отговора от 60 възможни.
Препоръчваме Ви курс за ниво Advanced.
Немски:
Дали сте 26 верни отговора от 30 възможни.
Препоръчваме Ви курс за ниво C1 от Европейската езикова рамка.
arsenalllbaby
04-08-2013, 21:44
На вас, 12 клас, поне са ви дали пробни матури.. На нас никой нищо не ни дава. Решила съм всички матури по БЕЛ и География в Интернет, теста лесно се проверява, ама кой да ми провери и оцени нормално темите? Няма кой...
В началото на годината искахме СИП География около 25 човека, които са предостатъчно за една солидна група. Да, ама не. По математика изготвя програмата и реши, че не иска 1 час математика СИП, а два. И за нас не остана ни време, ни стая, понеже училището е с малко стаи... А по математика желаещите за СИП Математика бяха 10, от които 5-6 ходят... Ко си говорим..
Опитахме да говорим с тая по География да направи нещо, на нея не й пука. Опитахме се да говорим с тая по Математика, и без тва единия час го карат 5-6 човека, за втория никой не остава.. Тя писна как може да си позволяваме такива неща и ся си го изкарва супер гадно като ни изпитва.......
Говорихме с директора за пробни матури, той каза, че ще помислят и ще видят какво ще направят, после са щели класните да ни кажат. Класната седмица преди ваканцията нищо не знаеше, казахме й да пита, нищо не направи.
Отделно имаме да правим курсови работи и да разработваме 18 теми по счетоводство, защото имаме 2 изпита - един на защита на курсова работа, която сами сме направили и 1 изпит на теория и задача. Подготовката за тия неща трябва да се случи в час по Производствена практика, а учителката все заета, все не може да кара, все нз си кво.. От 2 месеца е взела 1 част на курсовите работи уж да проверява, нищо не е върнала.. А трябва да ни каже нещо като не е ок, да го оправим и пак да й го дадем. Ама не. Тя е заета с нейни си неща..
Сами ще се оправяме някак си, няма как. Трагедия.. Да завърша, да се махам, че ми писна от половината учителки.. Клатят си краката сума ти и време, в последния момент се сещат, че трябва да ни оформят и изкарват нас виновни...
ima li hora ot nbu (nov bulgarski universitet) imam nqkolko vuprosa ako moje nqkoi dami pomogne
Izkarah 53 to4ki na predvaritelen izpit dobre li e tozi rezultat i 6te vlezna li blizo 87 % ot horata imat po lo6 rezultat ot moq
JoLLiE92
04-09-2013, 05:08
къде?
аз на някои гледах само частта от изречението и пак съм ги направила всичките. Тия тестове малко залъгалка ми се струват. Ти хубаво правиш 30те, ама това са лесни неща, само ключова граматика е.
Едит; Към Джоли
Да, беше доста лесен тест като цяло. Ами 30 въпрос - глаголът имаше представка be-, което говори за Akkusativ, а те са пляснали Genitiv по неизвестни причини.
PinkPan7her ние правихме такъв изпит по социология. Няма такава пародия. :D
Chacho твърдиш, че знаеш какво значи birds of a feather flock together? :D
scrooper
04-09-2013, 05:35
някой от вас ходил ли в техническия в събота на предварителен?
Аз бях. Стори ми се лесен. Няма да имам 6.00 де, но имам чувството, че и без това се влиза с тройки : D
Имам час по гео, а г-жата пак напреки ни говори за правилата на матурата. Директорката едно,тя друго...и смятам да си уча по ае
therichbitch
04-09-2013, 11:18
Да, беше доста лесен тест като цяло. Ами 30 въпрос - глаголът имаше представка be-, което говори за Akkusativ, а те са пляснали Genitiv по неизвестни причини.
Глупости, bedürfen e с Genitiv, винаги, провери го!
Значи, деца, не бързайте с С1-то..
JoLLiE92
04-09-2013, 11:36
Глупости, bedürfen e с Genitiv, винаги, провери го!
Значи, деца, не бързайте с С1-то..
проверих го сега, права си. :) Странно е, защото е с be-. Е , това ми е една от двете грешки, айде да не е като да не го знам ;)
therichbitch
04-09-2013, 11:40
немският е странен език
имаше дин глагол, на който 2та му форма беше като с делима, а третата като с неделима представка
JoLLiE92
04-09-2013, 11:56
Много ме кефи как винаги има правило, изключение на правилото, изключение на изключението на правилото и така по ред на номерата :cool:
Chacho твърдиш, че знаеш какво значи birds of a feather flock together? :D
Че то да няма нещо сложно в идиома? Срещал си го - знаеш го. А тва, че въпросът въобще не е критерий за нивото по английски, е съвсем друга бира.
Мен ми даде С1 на немския за ниво, ма аз се оценявам на В1. Просто имам много опит с тестовете и опита ми компенсира незнанието. Английският смятам, че ми е на С1, и ми е обидно да го принизяват до нивото на немския ми. :D
Ако ще ми правят тест на граматика, да ме питат за правила, а не за приложението им. Пък съвсем отделно да ме тестват доколко мога да разговарям, чета и пиша. А така като са смесени нещата, като съм тичал през годините по олимпиади и със затворени очи си намирам врътки да решавам въпросите, на които не съм сигурен.
Поне беше забавно. Иначе изкарах на сертификатните 48 точки, което ми се стори много малко, въпреки че ме сложи в СРЕ. Езиковите нива са приятни за ориентиране, но тия тестове имат много нисък критерий за максимум. Като издържиш едно СРЕ в английския, толкова много има още за учене, че общо взето тоя сертификат нищо не говори, освен че имаш някакъв минимум. А имам чувството, че се смята за манна небесна и, че видиш ли, си експерт в езика. :D Като минеш една обща лингвистика в някой език по университетския конспект, изведнъж тия тестчета почват да изглеждат доста детски.
Много ме кефи как винаги има правило, изключение на правилото, изключение на изключението на правилото и така по ред на номерата :cool:
Никога няма изключения в езика. Има само граматики, които или не могат да обяснят, или го намират за излишно, и го оставят като изключение. Но всяко нещо в езика си има мотивация и, ако е в разрез с правилата, то правилата трябва да се пренагласят. Правилата се определят от и се менят според речта, а не тя да е подчинена изцяло на нещо неизменно и изяснено.
Да не говорим, че различните школи имат различни гледни точки върху дадени правила и едни ги отричат, други не.
JoLLiE92
04-09-2013, 12:08
Правило : към Н-склонение спадат това това това и това, всичко от мъжки род. Изключение : das Herz. :) Обясни ми логиката то да спада към Н-склонение ако има логика? То просто е така направено, учиш го наизуст, че е и толкова. :D
PlovdivTeam
04-09-2013, 12:55
И аз тази година съм абитуриент, и се кефя много! Но имам само едно притеснение,как ще се справя с матурите, сиг не съм единствения.. :\
DisturbiaV
04-09-2013, 13:51
Епитата в УНСС до 20 май ли са O.o няма ли и по-нататък бе....
Правило : към Н-склонение спадат това това това и това, всичко от мъжки род. Изключение : das Herz. :) Обясни ми логиката то да спада към Н-склонение ако има логика? То просто е така направено, учиш го наизуст, че е и толкова. :D
Има си някакво обяснение, но трябва да се изследва в историята на езика какво се е менило, може да е било в мъжки род преди, може да има и някаква друга причина. Но неправилните глаголи например, които са изключение на правилото, всъщност са форми, които са, доколкото ми е известно, общи за цялото семейство езици и си имат своя произход, който обяснява нещата. Не са произволни изключения, които трябва да се наизустят, защото така е казал граматическият Господ.
pifiella
04-09-2013, 14:04
Епитата в УНСС до 20 май ли са O.o няма ли и по-нататък бе....
Изпити до юли месец има(включително).
anonymous708973
04-09-2013, 14:07
Никога няма изключения в езика. Има само граматики, които или не могат да обяснят, или го намират за излишно, и го оставят като изключение.
МОЛЯ?! о.О
Не съм очаквала подобна глупост от теб. На мен и по български, и по немски, и по английски ми е преподавано с изключения. Майка ми е филолог, при това страшно кадърен, моля ти се.
Тоя идиом, впрочем, съм го срещала и учила в учебника за CAE, в момента обаче изобщо не мога да си спомня какво значи. Бих се сетила според контекст, ама то така и баба знае :д
Ако го направя тоя тест (но ме мързи) и на мен ще ми изкара C1 по немски, на което имам и сертификат, ама... не си оценявам немския на толкова. Лексика ми липсва...
JoLLiE92
04-09-2013, 14:22
Означава, че хората, които имат еднакви интереси, някак си винаги се събират, което няма нищо общо с това да са най-добри приятели. :D Ако схвана нещо :Д
мен ме кефи валят кучета и котки :cool: него поне го бях чувала.
На немски и на мен ми липсва лексика, което си обяснявам, че съм го започнала чак в 8 клас, но граматиката ми е доста по-добра, докато английския - точно обратното, граматиката знам как е, но не и защо, но на лексика не можеш да ме пипнеш. :cool: защото го говоря от 4 годишна, майка ми беше решила да ме прати на уроци преди училище, че да съм всестранно развита личност :lol: но пък граматиката ми не е чак толкова силна, защото учителите ми са били некадърни винаги... ама "не силна" имам предвид, че само най-тежките времена оплитам, защото са изкарани от контекста :Д
pifiella
04-09-2013, 14:35
че само най-тежките времена оплитам, защото са изкарани от контекста :Д
А аз всичките времена оплитам :D ,но лятото съм се зарекла да изкарам нивата(като събера парите!)
Deadlock
04-09-2013, 14:47
изключенията в езика няма как да са случайни, но ако целиш да го ползваш само като средство за комуникация, не е необходимо да изучаваш какво стои зад тях. за някои цели е достатъчно изключенията да си останат изключения, а за други - да се навлиза под повърхността.
JoLLiE92
04-09-2013, 15:00
А аз всичките времена оплитам :D ,но лятото съм се зарекла да изкарам нивата(като събера парите!)
аз съм се зарекла да науча италиански :---)
therichbitch
04-09-2013, 15:01
Ако го направя тоя тест (но ме мързи) и на мен ще ми изкара C1 по немски, на което имам и сертификат, ама... не си оценявам немския на толкова. Лексика ми липсва...
Има и С2 (на теста) :D, което е още по-иронично предвид въпросите..
Някой ако разполага с по- надеждни, да ги пусне :))
Лексиката е много, ама много важна.
В училище не го осъзнавах, но ми дойде акълът по- късно.
Аз съм с ниво С2, но само на хартия. Дори не мога да си представя да сравнявам българския си с познанията ми по немски. Абсурд.
Съветът ми е - учете думички. С определителните членове.
едит: не го погледнах този тест, който го бяхте постнали по- назад. Заслужава ли си?
JoLLiE92
04-09-2013, 15:09
Нали нямало вече ниво C2?
therichbitch
04-09-2013, 15:16
Мне, не си заслужава :)
Не знам дали го има като сертификат, равнява те на Muttersprachler уж.
x7aZzy, може ли да те питам нещо?
30 от 30.
Омг, това беше пълна загуба на време.
Не се подвеждайте - подобни тестове хич не са критерий за каквото и да било ниво.
therichbitch, питай, само да мога да отговоря.
едит: Е как да няма С2? Има си.
Ама не знам за какво може да му потрябва на някого.
Аз го изкарах, защото трябваше да избера нещо така или иначе. Колебаех се между С2 немски и А2 полски.
Ми, аз си ги правих, после правих и хартиен от 100 въпроса, по-''разпростиращ'' се из английския език.
Изкара ме Advanced , карах и курс в същата школа. Но преподавателката ми беше страхотна и бяхме 3-а човека в група. Доволна съм, но теста наистина не е нещо....определящо.
Аз искам да науча немския. ASAP.
XTREMEFREERIDE
04-09-2013, 19:36
Какво сте го захаресвали тоя немски, бе?
Аз имам чувството, че хората само се псуват на тоя език. -_-
Никога не бих искала да го уча пак.
Днес рисувах за портфолиото и съм доволна.
Е, то вие едно учене имахтеее...
Само при Хитлер май :lol:
А той е супер прекрасен, много ми е секси 8-)
Ама като знам хората по колко време го учат...поне 2-3 курса ще трябва да мина, така че след първата бригада може и да стане
ОБОЖАВАМ НЕМСКИ!
Ще го науча тоя език,щом съм рекла, имам мераци и за италиански,но немския ми е на първо място.
anonymous708973
04-09-2013, 20:17
От мен да знаете - кой твърди, че немският е груб, не се е занимавал с него.
Нормално да звучи грубо, ако казваш NEIN, NEIN с храчещо-викаща интонация :д
Оф, не знам как ще уча на тоя език от септември.
Толкова го харесвам, уча го 12-та година и нямам никакъв стимул да уча думи и т.н., защото ми се струва тооолкова необятен.
Дали наистина хора толкова бързо вдигат нивото в чужбина?
therichbitch
04-09-2013, 20:26
Да, свикваш лесно. (ако това визираш) Когато престане да ти прави впечатление, че ти преподават на друг език и започнеш да мислиш на него, няма да има място за никакви притеснения, а това няма да стане бавно, ако си се занимавал с езика дълго време. Думите ще ги научиш с комуникацията с хората bzw лекциите
От мен да знаете - кой твърди, че немският е груб, не се е занимавал с него.
Нормално да звучи грубо, ако казваш NEIN, NEIN с храчещо-викаща интонация :д
Толкова го харесвам, уча го 12-та година и нямам никакъв стимул да уча думи и т.н., защото ми се струва тооолкова необятен.
Много по- лесно е, отколкото звучи.
Пък и ти си го учила 12 години, аз само 5.
Ще ти дойде стимулът.
JoLLiE92
04-09-2013, 21:15
Казаха ми, че C2 не съществува от няколко години. :)
Немският е красив ПЪК! Италианският е най-прекрасният, но все пак.... има много по-противни от немския.:D
Пффф, и аз така. Това ми кошмар. Имам чувството, че от толкова учене, учене, учене като отида там на лекцията ще разбера 8 думи на кръст 8-) Аз смея да твърдя, че мога да пиша доста добре (на немски) ама говоренето ми е страшна мъка. 8-)
Надявам се, че наистина е така, както всички разправят. Като отидеш там и за 1-2-3 седмици се отпускаш, уж
scrooper
04-10-2013, 05:25
Ще се оправим, българите са приспособими създания. Мен не ме притеснява немският, но виж - новите предмети, които ще ми се строполят на главата, може доста да ме озорят.
Абе важно е да знаеш граматиката. След време, като станеш сериозен, думите ще ги научиш за нула време.
anonymous708973
04-10-2013, 06:39
Аз, като бях за 10 дни, направо им придобих диалекта :д Това ми дава надежда, че за 2-3 месеца ще съм пушка.
И се чувствам малко като на първия учебен ден в първи клас: "мамо, мамо, ще си намеря ли приятели"...
JoLLiE92
04-10-2013, 07:21
Мен не ме кефи на повечето, които учат в чужбина, че си намират една българска компанийка, излизат само с тях и развиват странна любов към чалгата, дори тук да са слушали блек метъл :Д
DisappointedDreamer
04-10-2013, 07:27
^Не мисля, че такова нещо често се случва :Д ще пиша декември 2014 и ще ти кажа. :D
JoLLiE92
04-10-2013, 07:31
Случи се на половината ми стар клас! :D
Violenza
04-10-2013, 08:21
Това ми дава надежда, че за 2-3 месеца ще съм пушка.
Не искам да те разочаровам, но реалността е съвсем друга. ;)
За компанията - повечето хора предпочитат сънародници, напълно нормално е. Аз дружа много с чужденци от унито, но си ни е най-готино като се съберем българските студенти тук. Няма база за сравнение.
JoLLiE92
04-10-2013, 08:29
^Ти учиш в Милано, нали? Живота си бих дала да живея в Милано и да няма един българин наоколо (освен може би една приятелка, която е със същата нагласа :D ) Даже си бяхме харесали някакъв икономически университет в Милано за магистратурите, може и да е твоят .. :) :D Бих говорила на италиански по цяяяяял ден!
anonymous708973
04-10-2013, 09:43
Не искам да те разочаровам, но реалността е съвсем друга. ;)
За компанията - повечето хора предпочитат сънародници, напълно нормално е. Аз дружа много с чужденци от унито, но си ни е най-готино като се съберем българските студенти тук. Няма база за сравнение.
Каква?
Това ми дава надежда, че за 2-3 месеца ще съм пушка.
И аз мисля, че такъв срок си е разумен. За 2-3 месеца можеш да дръпнеш страшно много и на лексика, и на говорене, стига да се стараеш.
Violenza
04-10-2013, 13:53
^Ти учиш в Милано, нали? Живота си бих дала да живея в Милано и да няма един българин наоколо (освен може би една приятелка, която е със същата нагласа :D ) Даже си бяхме харесали някакъв икономически университет в Милано за магистратурите, може и да е твоят .. :) :D Бих говорила на италиански по цяяяяял ден!
Ооо, така си мислиш. :D Много ми е познато, ама ако си тук, друга песен ще пееш и ще се радваш супер много на българска дума. ;) Гаранция.
Иначе за Милано специално добрите икономически факултети са на 4 университета, ако нещо си харесала и те интересува, питай.
Каква?
Една седмица някъде е много различна от това да отидеш да живееш там. Със сигурност ще го знаеш доста повече, но не очаквай, че ще го знаеш на много по-високо ниво, отколкото това, с което си отишла. Най-малкото, средата навън и академичната среда са коренно различни.
Ох, на втората пробна матура по БЕЛ - 91/100. Доволно. Ама пак се намери някой да ми направи забележка,защо е 5и 90,ами не 6.00.
АБЕ МАМА МУ СТАРА...аз да не съм някакво безгрешно животно. Не можело така, ама иначе трябвало.
Ай , сиктир, писва ми от големите им очаквания, и на тва ако са недоволни не знам...баси и чудото.
XTREMEFREERIDE
04-10-2013, 15:23
Абе, granger, това вече е пълна простотия. Не го гледам от моята си гледна точка. Аз ако имам 5.90 на английски нашите ще са на седмото небе. Сравнявам с това какво би казала майка ми на 5.90 по математика (предвид това, че тя е учителка по математика). Просто е нечовешко. То вярно, че докато учиш трябва да се стремиш към максималното, ама на самия изпит сума ти фактори има, които ти влияят. Я не им се шашкай. ;) Няма смисъл. Не е болка за умиране. Най-много 2% от кандидат-студентите в България да направят по-висок резултат от тоя, тъй че, пускай си покрай ушите всякакви нападки и си бъди спокойна. Личи ти, че се стараеш ултра много.
Аз пък се кефя, че днес ми беше последният задължителен час по математика в живота. :)
Абе, granger, това вече е пълна простотия. Не го гледам от моята си гледна точка. Аз ако имам 5.90 на английски нашите ще са на седмото небе. Сравнявам с това какво би казала майка ми на 5.90 по математика (предвид това, че тя е учителка по математика). Просто е нечовешко. То вярно, че докато учиш трябва да се стремиш към максималното, ама на самия изпит сума ти фактори има, които ти влияят. Я не им се шашкай. ;) Няма смисъл. Не е болка за умиране. Най-много 2% от кандидат-студентите в България да направят по-висок резултат от тоя, тъй че, пускай си покрай ушите всякакви нападки и си бъди спокойна. Личи ти, че се стараеш ултра много.
Аз пък се кефя, че днес ми беше последният задължителен час по математика в живота. :)
Не, аз по АЕ си имам 5, но ние правихме 2 пробни по БЕЛ,явно съм пропуснала да спомена,но все пак...ме изнервя.
JoLLiE92
04-10-2013, 15:34
Има университет пред теб! :D
granger погледна ли си я? Какво си сбъркала?
Да, объркала съм една запетая на упражнението с 5 препинателни знака.-1т
Объркала съм едно граматично-1т
Объркала съм едно пак пунктуационно - 1т
3 от 4те думи,които се попълват по смисъл . -2т
И на ЕСЕто са ми другите 4 точки.
3 от 4те думи,които се попълват по смисъл . -2т
Това подвежда, че е лесно, но в много случаи е супер двусмислено
В училище ще е пълна смърт. От 15ти до 24ти няма ден, в който да нямам или изпитване, или контролно, а в някои дни са и по две.... Ще се побъркам!!! :cry:
pifiella
04-11-2013, 12:12
О,не се ядосвай!
Аз още нямам оценка от пробната,защото есето ми не е проверено,но съм сбъркала някакви елементарни неща.Забравила съм да си довърша упражението с пунктуацията,заградила съм,че беЗсмислен са пише така и още много тъпи грешки,които никога не съм правила.
Пифи, безсмислен е правилно...или те безмислен си оградила?
Иначе яд ме е ,че се държат така, аз от своя резултат съм доволна.
Днес идваха от УНСС, много приятна дама. Хареса ми, МИО-то там ще ми е резервен вариант.
ПП: Аз съм нацелила 3 от 4те думи, ама те са x2 Точки всяка. Имах предвид 1 съм объркала :D
pifiella
04-11-2013, 12:53
Пифи, безсмислен е правилно...или те безмислен си оградила?:D
И аз мислех,че е правилно,ама не било.
То е без мисъл,а на без смисъл.Ох, не мога да го обясня,защото и аз не го разбрах.
Е...как , където и да го напиша - Безсмислен е правилното...въх, да не го знам и аз :D
http://rechnik.info/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D 0%BD
pifiella
04-11-2013, 12:59
Е...как , където и да го напиша - Безсмислен е правилното...въх, да не го знам и аз :D
http://rechnik.info/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D 0%BD
Знам,ама ми го е зачела за грешно...
Оооф, много е тъпо така.
на мен за грешка ми беше сметнала всекиму , вместо това трябвало да е на всекиго... а по принцип ,ако няма НА няма как да стане всекиго,но както и да е. На матура има 2ма проверяващи, така че евентуална грешка би била коригирана.
AnarchyBoy
04-11-2013, 13:34
Някой ще ходи ли сега на предварителната априлска сесия в УНСС?
Аз на 14-ти съм на ЕПИ с 3-ти модул БЕЛ - 2005 зала - страх ме е мамка му..
А на 28-ми съм по Английски, залата този път е 2007 - не ме е страх въобще..
На примерната матура имам 4.97, а на класното, което беше под формата на матура, имам 5.35.
С най-висок брой точки от целия клас 8-)
Всички ме юркат за повече, както теб колежке (granger) ама аз съм си кух и неграмотен и 5 + ми стига :D
Аз ще ходя сега на 14 април. В 2015 зала съм. :)
Оооф, много е тъпо така.
на мен за грешка ми беше сметнала всекиму , вместо това трябвало да е на всекиго... а по принцип ,ако няма НА няма как да стане всекиго,но както и да е. На матура има 2ма проверяващи, така че евентуална грешка би била коригирана.
Ако няма НА, няма как да стане всекиму. Затова е всекиго. Едното е в дателен падеж, което може да се изрази и чрез предлога НА, другото е във винителен падеж.
Или ти имаш предвид, че трябва да е "на всекиго".
XTREMEFREERIDE
04-11-2013, 14:15
Адски тъпо ме е орязала на есето ми госпожата по АЕ (на пробната матура), но пък си знам, че като са други проверяващи отношението им няма толкова да си проличи. Иначе съм доволна. Ако на есето имах нормален брой точки за тия грешки, щях направо 5.50 да хвана, при положение, че това, което ми трябва е 5.30. Разбира се, никога не бих отказала и повече, де. :D
Искам да си видя пробната по БЕЛ, ама нали на учителката ни сме й целия випуск на главата, та...ще почакаме още седмица сигурно.
Готин ден беше днес. Много тестове решавахме с една приятелка на слънчице. И пихме радлер. Мъх! Чудесно направо.
Притеснявам се за речта утре. :/
има сложено НА ...явно не съм се обяснила като хората.
на предишно упражнение като правихме ми беше зачела на всекиму /при подоби обстоятелства/ за вярно , сега на официалния тест - черта...
иначе беше направила хипер много грешки. на 2ма души с еднакъв отговор на едната беше пляснала 1т , на другата 0...
Бше ги проверявала 5 за 4 ....но нищо
ЕТО ВИ ПОЗДРАВ, умрях да се хиля :lol:
http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_294666&feature=iv&src_vid=aVc140hcoqQ&v=38KIVxQ29nc
на предишно упражнение като правихме ми беше зачела на всекиму /при подоби обстоятелства/ за вярно , сега на официалния тест - черта...
На всекиго или всекиму. Второто иззема функцията на "на".
ПС: Добре, че е немскийо.
На всекиму.
Заеби :lol: Гледай клипът!!
girlwithblueeyes
04-11-2013, 14:48
Дано на матурата по БГ имам 4 ри за повече от това не се надявам . Довечера смятам като си допиша по датски да пореша 3-4 тесат от книжката ми .
anonymous708973
04-11-2013, 15:09
И аз мислех,че е правилно,ама не било.
То е без мисъл,а на без смисъл.Ох, не мога да го обясня,защото и аз не го разбрах.
Отивай утре с правописен речник!
Това е груба грешка, учителката ти е неграмотна! Пише се БЕЗСМИСЛЕН.
http://media.tumblr.com/f384b860edf0f51d83a620d2ab9fa819/tumblr_inline_mhzfg2qdae1qz4rgp.gif
Може просто спокойно да попита за мнение друг преподавател и тогава да говори с нея.
Хора сме , правим грешки.
JoLLiE92
04-11-2013, 16:12
Безсмислен.
И или "всекиму", или "на всекиго".
Аз това го знам от руския, а не от немския. :cool:
scrooper
04-11-2013, 16:52
В началното даскало изрично ни обръщаха внимание, че правилното било "безмислено". Караха ни да го пишем по 15 пъти.
И в тестовете по БЕЛ, които съм срещала досега, безмислено е считано за вярно. Малоумно е, според мен пък безмислено и безсмислено са две различни думи, според това какво искаш да кажеш ;р
pifiella
04-11-2013, 18:08
Проверих в грамадния речник на СУ и се пише безсмислен. Не знам! Учителката ми е много начетена жена,всичко знае и не ми се вярва да е в грешка.Това може да е някаква промяна според новия правопис...Все тая.Утре ще питам.
Colouring
04-11-2013, 18:37
Тука има ли някой, който ще кандидатства в СУ с математика? :)
ifch0_pifch0
04-11-2013, 18:40
Има ;)
Сори за тъпия въпрос, но някой може ли да ми предложи готина музика - чил аут или транс за фон на презентация, свързана с астрофизика :D
http://www.youtube.com/watch?v=Bb9sfRIU9nU
Това...с real player можеш да изкараш само саунд-а . Или да дръпнеш отнякъде 24- LTR (името)
Ако ти харесва ест.
Благодаря ти много, но ми идва късо за презентацията.
Избрах си това http://www.youtube.com/watch?v=UbhHgF4SeAM Дано 60-годишната ми учителка обича дъбстеп 8-)
SpiritInBlack
04-11-2013, 20:06
Не идвайте в УНСС , че покрай датите на кандидатстудентските изпити не мога да мина през ДСК
Аре пък напук ще дойда...
Колежке :D
Кво си си харесала в СУ?
SpiritInBlack
04-11-2013, 20:10
Ти си скрита майничка , ще минем през Експрес Банк да не чакаме
anonymous708973
04-11-2013, 20:52
http://media.tumblr.com/f384b860edf0f51d83a620d2ab9fa819/tumblr_inline_mhzfg2qdae1qz4rgp.gif
Може просто спокойно да попита за мнение друг преподавател и тогава да говори с нея.
Хора сме , правим грешки.
Не, не може да се кротна!
Това не ти е заврян дублет или някоя изгъзица от новия речник. Това е дума, която не е със сменян правопис и е срамота учителка да не я знае.
Не знам какви тестове намирате, но по моите БЕЗМИСЛЕН си е грешно. Дори форумът я подчертава.
Случва се, пак казвам.
Обезпокоен също може да се сбърка,защото коренът е покой, а не спокой. Затова има вероятност да стане грешка при Безсмислен и Безмислен.
Знам ,че безмислен е грешно,но така си обяснявам как някой би го объркал.
anonymous708973
04-11-2013, 21:25
Някой? Тоя някой е даскалка по БЕЛ, завършила филология. Не знам дали имаш представа това каква основа ти дава на езика като цяло и нямам предвид само български. Поне майка ми веднага се сеща за латински корени, за конкретна морфема и т.н.
Тва пък да напиша обеЗСпокоен :Д :Д Не знам колко пияна трябва да съм, за да го объркам с телефона, ама на ръка... никога.
girlwithblueeyes
04-11-2013, 21:34
На всеки се случва да сбърка но за учител по БЕЛ е леко недопустимо
И добре значи правилно е без мислен а не безмислен ?
без мислен а не безмислен ?
Абсурд! Не са две отделни думи 2930284%
Прилагателните никога не се пишат отделно- напр. недоволен, безполезен
По тая логика на "без мислен" би трябвало да се пише и из вестен, без домен и т.н. 8-)
Или учителката ти е много проста, или е много отвеяна, или това и някаква нова измислица
Някой? Тоя някой е даскалка по БЕЛ, завършила филология. Не знам дали имаш представа това каква основа ти дава на езика като цяло и нямам предвид само български. Поне майка ми веднага се сеща за латински корени, за конкретна морфема и т.н.
Тва пък да напиша обеЗСпокоен :Д :Д Не знам колко пияна трябва да съм, за да го объркам с телефона, ама на ръка... никога.
Ами,Инка, тука не става въпрос за теб. Става въпрос ,че някои хора са способни да го объркат,даааже и трезвени.
И да ,майка ми е филолог, знам каква основа дава на езика.
На всеки се случва да бърка. Прекалено изхвърляне беше тва с речника. Може просто да и каже насаме кво- що.
Пак казвам, на матура тъй или иначе няма как да се случи,защото има двама проверяващи.
+ Парадкос имаше едно такова -не знам, не мога и не искам се пишат отделно , за разлика от неграмотен :D Много ме изкефи. Беше залепено в кабинета ни по БЕЛ.
JoLLiE92
04-12-2013, 03:25
На мен са ми обяснявали (не преподавател), че картечница се пише с Ъ, защото идва от къртя. И най-учудено ми го обясниха, сякаш само аз съм бавноразвиващата, която не се е сетила, че двете думи имали общ корен?! :lol:
girlwithblueeyes не безмислен, не без мислен, а просто безсмислен. За разлика от въстание. И освен това много полезното правило - ако има В, има и Т - порасТВам, но порасна, не порастна. :)
anonymous708973
04-12-2013, 05:46
Ами,Инка, тука не става въпрос за теб. Става въпрос ,че някои хора са способни да го объркат,даааже и трезвени.
И да ,майка ми е филолог, знам каква основа дава на езика.
На всеки се случва да бърка. Прекалено изхвърляне беше тва с речника. Може просто да и каже насаме кво- що.
Пак казвам, на матура тъй или иначе няма как да се случи,защото има двама проверяващи.
+ Парадкос имаше едно такова -не знам, не мога и не искам се пишат отделно , за разлика от неграмотен :D Много ме изкефи. Беше залепено в кабинета ни по БЕЛ.
Не е изхвърляне. Аз съм чувствителна на тази тема. В 5-ти или 6-ти клас даскалката беше обяснила пред целия клас как аз съм глупава, защото й казах, че се пише детайл и ... другата дума я забравих. Тя твърдеше, че се пише детаИл. Майка ми побесня заради начина, по който ме е унижила, и на следващия ден ме изпрати с речника.
Изобщо не е изхвърляне. Ще й поправя матура с грешка?!
AnarchyBoy
04-12-2013, 06:13
Добре де това правило е елементарно..
Представките в българският език не се променят.. thats it..
Защо се карате така не мога да разбера :D
Проверяващите матурите са 2-ма или 3-ма така че спокойно..
Не е изхвърляне. Аз съм чувствителна на тази тема. В 5-ти или 6-ти клас даскалката беше обяснила пред целия клас как аз съм глупава, защото й казах, че се пише детайл и ... другата дума я забравих. Тя твърдеше, че се пише детаИл. Майка ми побесня заради начина, по който ме е унижила, и на следващия ден ме изпрати с речника.
Изобщо не е изхвърляне. Ще й поправя матура с грешка?!
Вярно , че се е държала зле с теб, но случая е различен. Едва ли я е унижила пред класа. Иначе като се посъветва с други учители ще си поправи грешката.
Анархи , мда 2ма са проверяващите,ако има разлика повече от 0.5 ли нещо от сорта минава и през трети проверяващ. Майка ми беше проверяващ преди 3 години по английски и нямаше много фрапиращи разлики,но се е случвало да минава и през 3ти човек. Тосе проверява по шаблон, така че рядко би станала грешка.
girlwithblueeyes
04-12-2013, 06:51
Джоли много ти благодаря :)
Пантерке наистина това , което е станало с теб е неприятно , но случая може да е различен .
За мен също е недпустимо учител по БЕЛ да прави грешки от този род , но вес пак сме хора и грешим на всеки може да се случи . От невнимание най-малкото
На мен пък ми е много трудно да слагам и кратък и определителен член ...
Ти да объркаш нещо?
http://25.media.tumblr.com/bc5bc1049fe3ac766d35050425c55189/tumblr_mka4ksh8if1ribnwko1_500.gif
Учителите са хора и на тях им се случва да грешат. Силно ме съмнява учителка с поне 10-15 години стаж да не знае как се пише елементарна дума. Няма смисъл от речници, други хора и пр. Пиф, просто я попитай , кажи й, че си я намерила в речника и така. Но не да я унижаваш пред целия клас, защото всички 18-годишни момченца почват с глупостите (поне в моя клас), а отиди при нея и й кажи.
Това е моят съвет.
Аз на матурата по английски имам около 5.30 май. Не си спомням с точност.
1/6 на първия лисънинг (крайно разочароващо) и 1-2 грешки по теста, но това, което ми направи впечатление беше есето.
Идеално есе, харесвам го доста, имам 2 грешки (объркала съм situated с placed и един предлог).
Имам 20 точки...
Това е лично отношение специално при моята ''любима'' госпожа.
С @XTREMEFREERIDE се е получило същото . (В един клас сме)
Просто искрено се радвам, че това проклето същество няма да проверява истинските матури.
Не може човек с 10 грешки да има 26 точки, човек с 15-23 и аз с 2-20. Просто е невъзможно.
Но както и да е, няма значение, продължавам напред да си решавам тестове и да пиша есета и така.
А по български, нда, няма скоро да ги видим тия матури.
Днес иначе не сме на училище :-P 40-годишнина на училището , голям празник!! :D
Но пък аз трябва да се снимам за дипломата, после съм на урок, на мач да съпортвам мъжо и после на тържество, по случай 40-годишнината , така че предпочитам да си бях отишла на училище....гр.. :(
Споко,Иветессс.
и да не застрашиш г-н плевнелиев с чара си :D
Аз пък днес съм на училище...ама не си личи, айляк докрай!
обърнете внимание на пълния член и пунктуацията;
//с най-добро чувство, просто прелиствам темата ви))
обърнете внимание на пълния член и пунктуацията;
//с най-добро чувство, просто прелиствам темата ви))
Пълен член за тая пунктуация :D
Пълният винаги е по-задоволителен от краткия.
pifiella
04-12-2013, 10:04
Пълен член за тая пунктуация :D
Аха. Живота ми съкратиха тия запетаи...
Хора,питах я и е в грешка -ТЯ. Спокойно,дишайте!
А и да се похваля - ходих да си видя рецензията в СУ и нямам нито една правописна или пунктуационна грешка на есето. Рецензията ми беше нещо такова:Отличен правопис и пунктуация.Изградена е цялостна теза,която отговаря на заглавието,подкрепена е с реални аргументи.Използвани са конкретни исторически факти.Използван е висок литературен език.Всичко е точно(не знам дали беше точно,ама така го разчетох ) и ясно. Добра структура и изказ.
И най-отдолу с удивителен пишеше МНОГОСЛОВИЕ.
Аха,многословна съм си,майна и тва е!
Човекът,който ги раздаваше,преподава там (Будинов?) и ме похвали! :D
Аха. Живота ми съкратиха тия запетаи...
Хора,питах я и е в грешка -ТЯ. Спокойно,дишайте!
А и да се похваля - ходих да си видя рецензията в СУ и нямам нито една правописна или пунктуационна грешка на есето. Рецензията ми беше нещо такова:Отличен правопис и пунктуация.Изградена е цялостна теза,която отговаря на заглавието,подкрепена е с реални аргументи.Използвани са конкретни исторически факти.Използван е висок литературен език.Всичко е точно(не знам дали беше точно,ама така го разчетох ) и ясно. Добра структура и изказ.
И най-отдолу с удивителен пишеше МНОГОСЛОВИЕ.
Аха,многословна съм си,майна и тва е!
Човекът,който ги раздаваше,преподава там (Будинов?) и ме похвали! :D
Бравоооо!
Ама да не е Бодаков? :D
SpiritInBlack
04-12-2013, 10:24
вие сте като жената от вица за слона
Думата е безсмислен и няма дублетни форми.Леле , все по-тъпи ставате
Единствените дублетни форми са вИно и винО.
Може ли някой от вас, който ще кандидатства в Германия да ми пише на ЛС, че искам да го разпитам за нещо :)
вие сте като жената от вица за слона
Думата е безсмислен и няма дублетни форми.Леле , все по-тъпи ставате
Кой е споменал ,че са???
pifiella
04-12-2013, 11:50
Бравоооо!
Ама да не е Бодаков? :D
Да. :D Той ме похвали за доброто есе,не за паметливостта ми.
Веднъж да ме приемат и ще им науча имената.
Да. :D Той ме похвали за доброто есе,не за паметливостта ми.
Веднъж да ме приемат и ще им науча имената.
Tой е много готин. Един от любимите преподаватели ми е ... което ми напомня, че не е лошо да почна да му посещавам упражненията. :D
pifiella
04-12-2013, 11:53
Леле , все по-тъпи ставате
А ти все по-мил/а.
pifiella
04-12-2013, 11:55
Tой е много готин. Един от любимите преподаватели ми е ... което ми напомня, че не е лошо да почна да му посещавам упражненията. :D
И на мен ми хареса,много приятелски се държеше.Разправяше как е бягал като ученик от часовете по електротехника и математика,ние сме сродни души! :D
Marilyn,я ми кажи, ти с каква оценка влезе?
therichbitch
04-12-2013, 12:27
ААа с речника, пред целия клас! Тя филолог ли е, или лукова глава.. Не е унизително бре, нали всеки допуска грешки.
girlwithblueeyes
04-12-2013, 14:35
Пифи браво :)
По български правя ужасни пунктоационни и граматически грешки . Правописни също не липсват .
Много завъртян език е това !
therichbitch
04-12-2013, 14:38
O.o.
Споко, вярваме ти! :))
girlwithblueeyes
04-12-2013, 14:40
За кое ?
scrooper
04-12-2013, 14:50
Какво искаш да кажеш? Сещам се за още 3, сигурно са доста повече.
pifiella
04-12-2013, 14:51
За кое ?
Написала си пунктОация, затова вече си заслужи титлата "неграмотница".Как не те е срам?!:D
Дълга история е...
xD
girlwithblueeyes
04-12-2013, 15:17
Амиии благодаря:D :D
беше шИгЪ
Tой е много готин.
http://cdn.derpiboo.ru/media/W1siZiIsIjIwMTIvMTAvMTgvMTZfMTNfNDVfNjg3XzEyNTkyNl 9fVU5PUFRfX3NhZmVfYW5pbWF0ZWRfYXBwbGVfYmxvb20iXSxb InAiLCJyZXNpemVfZ2lmIiwiMjUweDI1MCJdXQ/125926__safe_animated_apple-bloom_hearts-and-hooves-day_nod.gif.gif
Colouring
04-12-2013, 19:32
Колежке :D
Кво си си харесала в СУ?
Ако имаш време да помогнеш на една изгубена душа да влезе в правия път, мога да ти пиша ЛС.
Ауу, пък този Плевнелиев си е също толкова мазен колкото по телевизията.
Ожас.
И всичките му се радваха като циганче на баничка..
Иначе много приветствия, похвали, поздравления....200 човека били изпратили писма..
Ако имаш време да помогнеш на една изгубена душа да влезе в правия път, мога да ти пиша ЛС.
Пиши, душа.
JoLLiE92
04-13-2013, 09:55
ВинО е селски диалект, не официална дублетна форма. :) Има други съществуващи такива, но тези не са от тях.
На матурата помня, че като ходих да си подавам някакви снимки за диплома, можеше да отида да си видя какви грешки имам и учителката като ме видя така ми се зарадва, чак щеше да ме разцелува. Каза, че адски рядко и се случвало някой да няма нито една червена чертичка по есето. :cool: Много беше горда с мен. :D
Здравейте, какво мислите за тези две специалности -Индустриален мениджмънт и Технологично предприемачество и иновации в ТУ Варна ?? има ли смисъл влизането,трудно ли е , загуба на време ли е или има приложение после?
JoLLiE92
04-13-2013, 10:24
Индустриален мениджмънт в ТУ Варна ??
Според теб с това после какво би работила? :)
ВинО е селски диалект, не официална дублетна форма.
Не думай, просто това са бисери от скрина на Чачо :lol:
JoLLiE92
04-13-2013, 10:32
Откога воин и войн са дублетни форми ?!?!??!?? Тоя гугъл бавноразвиващ ли е?
п.с. http://www.testovete.info/index.php?option=com_rd_glossary&task=showpart&part=%C3&catid=33&Itemid=139&limit=1&limitstart=13 а това въобще няма да го коментирам.
"дублетни форми са пиано/пияно; воин/войн" АРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРР ! Това е противоестествено! :D Малкото grammar nazi вътре в мен пищи в ужас!
сещам се за стебло/стъбло и реторичен/риторичен , но пияно и войн определено са признаци на ... някой учител по български, който не си е свършил работата.
"До 2012 г. думите висшестоящ и вишестоящ бяха дублети" ще почина.
anonymous708973
04-13-2013, 10:44
Откога воин и войн са дублетни форми ?!?!??!?? Тоя гугъл бавноразвиващ ли е?
п.с. http://www.testovete.info/index.php?option=com_rd_glossary&task=showpart&part=%C3&catid=33&Itemid=139&limit=1&limitstart=13 а това въобще няма да го коментирам.
"дублетни форми са пиано/пияно; воин/войн" АРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРР ! Това е противоестествено! :D Малкото grammar nazi вътре в мен пищи в ужас!
сещам се за стебло/стъбло и реторичен/риторичен , но пияно и войн определено са признаци на ... някой учител по български, който не си е свършил работата.
"До 2012 г. думите висшестоящ и вишестоящ бяха дублети" ще почина.
Воин и войн са си дублети, да :) Не е в гугъл проблемът.
И това го знам от въпросната история в 5./6. клас :) Даскалката ми беше казала, че нищо не знам и заяви, че се пишело САМО войн. Майка ме светна после, че са дублети.
Според теб с това после какво би работила? :)
ами нищо май :D
pifiella
04-13-2013, 11:38
Воин и войн са си дублети, да :)
И аз това го знам.
JoLLiE92
04-13-2013, 14:23
Воин и войн са си дублети, да :) Не е в гугъл проблемът.
И това го знам от въпросната история в 5./6. клас :) Даскалката ми беше казала, че нищо не знам и заяви, че се пишело САМО войн. Майка ме светна после, че са дублети.
Когато аз държах матура ме поправяха, че се пише само воин. :) Това беше може би единствената дума, за която се зачудих как се пише.
anonymous708973
04-13-2013, 14:44
Неграмотник те е поправял значи.
JoLLiE92
04-13-2013, 14:50
Не ме поправяше човек, а отговорите на матурата. Не на един вариант. Пише се воин и воини, не войни - войни значи множествено на война.
^Моля ?? Ох , тези правила просто...
JoLLiE92
04-13-2013, 14:57
На матура няма как да ви дадат дублети или дума, за чийто правопис се води спор и ще бъде решен в новия правописен речник (примерно).
ВинО е селски диалект, не официална дублетна форма. :) Има други съществуващи такива, но тези не са от тях.
Официална е. Можеш да кажеш както:
Купих си нови чЕхли, ш'ти сипна тука една чаша вИно, да та пОчерпа за тях.
така и:
Купих си нови чехлИ, ш'ти сипна тука една чаша винО, да та почЕрпа за тях.
Стига да са съгласувани ударенията е правилно.
(вИно и винО са дублетни, а остналите са с подчинителни ударения)
JoLLiE92
04-13-2013, 15:21
Дублетните форми се различават по правопис. Не можеш да кажеш винО, чехлИ и пОчерпА, но това е напълно отделен въпрос - дублетните форми са част от правописните норми, а ти даваш правоговорен пример. :)
Дублетните форми се различават по правопис. Не можеш да кажеш винО, чехлИ и пОчерпА, но това е напълно отделен въпрос - дублетните форми са част от правописните норми, а ти даваш правоговорен пример. :)
Тва е дублетен алофонизъм локализиран в една суперфонема.
JoLLiE92
04-13-2013, 15:28
Това, че използваш сложни думички не те прави по-умен и знаещ. :)
Правоговорните норми не са и няма как да бъдат част от матурата, а шопският диалект е всичко друго, но не и правилен. :) Все едно да кажеш, че звезда - звизда и телефон - чилифон са дублетни форми, защото Пенка от Подуене ги произнася така.
На матура няма как да ви дадат дублети или дума, за чийто правопис се води спор и ще бъде решен в новия правописен речник (примерно).
Мдам и аз така мисля.
Вие учите ли здраво ? :D Щото аз последните седмици усещам,че нещо съм се отпуснала . Направо ми омръзна от 12 клас, матури, балове, кандидатстване... Не мога да се стимулирам достатъчно пф
Това, че използваш сложни думички не те прави по-умен и знаещ. :)
Правоговорните норми не са и няма как да бъдат част от матурата, а шопският диалект е всичко друго, но не и правилен. :) Все едно да кажеш, че звезда - звизда и телефон - чилифон са дублетни форми, защото Пенка от Подуене ги произнася така.
Ако Пенка е от Добрич, а не от Подуене може да кажи чилифон...Just sayin' А звизда го има в района на Майнасити.
+вИно или винО...като ми е в писмен вариант боли ме дупето дали са дублетни или не.
Чачо, ти яко ли ги дублираш :lol:
JoLLiE92
04-13-2013, 16:32
Чилифон казва една моя колежка от Ямбол, ако трябва да бъда откровена, но Подуене повече ми харесва. :cool:
Ммм , аз като бях в Добрич установих ,чемасово т-то го заместват с ч. Не всички,ама една голяма маса хора.
anonymous708973
04-13-2013, 17:30
Не ме поправяше човек, а отговорите на матурата. Не на един вариант. Пише се воин и воини, не войни - войни значи множествено на война.
Воин и войн са дублети от години. В множествено число е само воини, няма вариант с "й".
Много ми е интересно защо спорите просто за спора? Нямате ли си правописен речник у вас?!
Джоли, груба грешка от твоя страна - дублетните форми могат да се различават и само по произношение! вИно и винО са дублети, отвори си речника на Хейзъл от 2002 г. на стр. 212, средна колонка.
Правилно обаче е единствено почЕрпя.
pifiella
04-13-2013, 17:43
мОлив и молИв също са дублети и се различават само по произношение.
Откога воин и войн са дублетни форми ?!?!??!??
От ...отдавна?
Госпожата по БЕЛ ми го каза преди 5-6 месеца.
А има думи, които някои хора си мислят ,че са дублети, но различният начин на писане има изцяло различно значение.
Това за ударенията не го знаех иначе.
Между другото два дублета в бързината:
чЕмшир и чИмшир
сапунерка и сапуниерка
anonymous708973
04-13-2013, 19:35
СапунИерка? Въх, сефте го чувам.
Гледахме го вчера в новия правописен речник. Много интересен речник, бих го прочела целия. Много ми е интересен и хубав , въх <3
Ето за спора от онзи ден
http://i1254.photobucket.com/albums/hh608/Iveta_Katsarska/DSC00303.jpg
И нещо за granger, специЯлно :D
26.4.5.
http://i1254.photobucket.com/albums/hh608/Iveta_Katsarska/DSC00304.jpg
Хубава статия
http://dumizaezika.wordpress.com/2010/05/06/%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8-%D1%81-%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0/
JoLLiE92
04-14-2013, 08:29
Аз съм потресена. Войн с й са ми го поправяли много пъти на пробни матури, а май и на истинската ми го имаше. Учиха ни, че се пише само и единствено с "и". А за винО и мОлив съм наистина потресена, защото за мен това е некнижовен селяндурски диалект, не дублетна форма. Не може всичко, което ни харесва да казваме така, да го обявяваме за дублетна форма, за да може да си го говорим.
А за войн и воин - ако бяха дублетни форми, нямаше да присъстват в тестовете за матурите.
anonymous708973
04-14-2013, 08:37
Аз съм потресена. Войн с й са ми го поправяли много пъти на пробни матури, а май и на истинската ми го имаше. Учиха ни, че се пише само и единствено с "и". А за винО и мОлив съм наистина потресена, защото за мен това е некнижовен селяндурски диалект, не дублетна форма. Не може всичко, което ни харесва да казваме така, да го обявяваме за дублетна форма, за да може да си го говорим.
А за войн и воин - ако бяха дублетни форми, нямаше да присъстват в тестовете за матурите.
Добре бе, майка му стара, чудиш се как да излезеш суха от водата ли?
Отвори си шибания правописен речник и просто виж, че грешиш. ДУБЛЕТИ СА и точка.
А за да бъдат признати мОлив и винО, значи някой с малко повече акъл от теб/нас го е обявил за книжовна норма.
JoLLiE92
04-14-2013, 08:39
Ако бяха дублети, нямаше да ги има в матурата и да ви проверяват дали знаете правописа на думата. :)
някой разполага ли с новия правописен речник?
моля да го разтвори и да ни снима този пасаж; благодаря предварително!
//или, ако на някого му се звъни на отворената линия на БАН, нека го направи за общото ни благо и световния и форумен мир!:)
JoLLiE92
04-14-2013, 09:52
световния и форумен мир!:)
:)
Нямам правописен речник около себе си, а на тези в интернет не разчитам, тъй като там прочетох, че "пияно" е правилно написано. Няма логика да ви питат за правописа на дума, която има еднакво правилна дублетна форма, защото каквото и да кажете, ще бъде вярно и ще имате точка, а тяхната цел не е да имате точка, а да проверят дали знаете, следователно войн и воин не са дублетни форми и едната е правилна, а другата - грешна, но коя? http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA_% D0%BD%D0%B0_%D0%9D%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D 0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BD След като Незнаен воин се пише с "и", предполагам, че воин е вярното, а войн - грешното, което подкрепя първоначалното ми мнение. Не бъркайте войник с воин.
World peace и от мен. ;)
anonymous708973
04-14-2013, 09:53
Ако бяха дублети, нямаше да ги има в матурата и да ви проверяват дали знаете правописа на думата. :)
Ти твърдиш, че не са дублети, така ли? Тоест... твоя милост е достатъчно нагла да оспори факта, че в момента съм седнала пред лаптопа на холската маса, ям сладолед, а пред мен е отворен речника на стр.220 и в дясната колонка пише:
воин, воинът, воина, воини... и войн.
воински и войнски
воинство и войнство
Също така си достатъчно компетентна, за да оспориш съдържанието на речника, сравнявайки го с кирливата матура, в която всеки път има грешки?
Брех, ебаси самочувствието. Аз приключвам по тая тема, с радиото няма смисъл да се спори.
Едит: Ще ми гледа уикипедия, БОЖЕ, колко мъка има по тоя свят...
JoLLiE92
04-14-2013, 09:57
Значи са го променили в най-новия правописен речник, който излезе малко след моята матура. :) Ами ... така ще бъде .. когато множеството неграмотни хора правят една и съща грешка, на БАН се налага да направят грешката вярна. Чу се и че щели да премахват пълния член, защото повечето хора не умеели да го използват.
Ако са дублети, няма да ви ги дадат в матурата, така че спокойно. ;)
Violenza
04-14-2013, 09:57
Обърнете внимание на домАшар как се пише, защото тогава имаше големи дилеми дали е с А или О, накрая се оказа, че било с А, аз дори не го бях чувала в този му вид.
JoLLiE92
04-14-2013, 10:26
^Домашар е грешно, бе?! :D Домошар си е.
акомолатор, акумолатор, акомулатор или акумулатор?
анцуг или анцунг?
кренвирш или кремвирш?
безспокоя или безпокоя?
двуутробно, двоутробно или двуотробно?
двуеточие или двоеточие?
заимствам или взаимствам?
удава или отдава?
отъпкан или утъпкан?
предтекст или претекст?
юрисконсулт или юристконсулт?
уеднаквявам или оеднаквявам?
комисиона или комисионна? (същ. име)
разликата между обръщение и обращение?
разликата между образование и образувание?
неотскоро, не отскоро или не от скоро?
корегирам или коригирам?
фланелка или фанелка?
анцуг или анцунг?
кафеви или кафяви?
контролно-пропускателен или контролно-пропусквателен?
бомбардирам или бомбандирам?
бубулечка или буболечка?
евтин или ефтин?
до скоро или доскоро?
експлодирам или експлоадирам?
изтукан или истукан?
исконно или изконно?
рождения или рожденния ден?
фини или финни овесени ядки?
изполин или исполин?
маниак или манияк?
наименовам или наименувам?
овековечавам или увековечавам?
особено или особенно?
потискам или подтискам?
полюлеи или полилеи?
фотиойл или фотьоил?
пунктоация, понктоация, понктуация или пунктуация?
свещена или свещенна?
стириопор, стериопор или стиропор?
съкровена или съкровенна?
Съжалявам за дългия пост. :cool:
Ако го направите това цялото без нито една грешка и без речник, тогава ще ви призная. :)
anonymous708973
04-14-2013, 10:33
Имаш грешки.
Може да бъде и "доскоро", и "до скоро", зависи дали е конкретно или не.
Има дума "удава", има и "отдава".
Violenza
04-14-2013, 10:34
^Домашар е грешно, бе?! :D Домошар си е.
Не, няма форма с О, сигурна съм. Домашар е.
JoLLiE92
04-14-2013, 10:37
Имаш грешки.
Може да бъде и "доскоро", и "до скоро", зависи дали е конкретно или не.
Има дума "удава", има и "отдава".
не са единствените такива случаи ;) трябва да знаеш разликите между отделните. На удава и отдава не съм написала "разликите между", да, но пак съм питала за разликите в смисъла зависещи от правописа. :) По-скоро не съм написала "разликите между" нарочно - лек подводен камък. :)
Направи го? :)