View Full Version : 12-ти клас (абитуриенти) -2012/2013
Страници :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
оф ,бррръъм
пак съм аз
момичета, ще ви питам нещо от лично естество-горе-долу каква сума сте си наумили да харчите за бал?
т.к. моята рокля баба ми ми я купи, отделно останаха пари от нейните, прическа ,обувки, чанта, грим и нокти ще са ми 200 лева
куверта + харчалъка за вечерта ще е около 130
сигурно ще събираме за подаръци на класни и даскало-15-20 лева общо
роднини няма да посрещам, на екскурзия няма да ходя (поне организираната на Турция)
излиза около 350 лева без изпити и роклята, която НЕ ми я купиха нашите
за изпити 1х30+3х15+1х150=230 лева грубо казано, т.е. 600 лева за всичко
обаче като слушам момичетата от моя клас-рокля-500 лева, обувки или лобутен, или ще ходя боса, чанта-еди-каква-си
и се чувствам ужЪсно..
и не стига ,че съм се лишила от всичките глезотии и глупости, и нашите пак ми се обясняват колко много съм искала..
гррр
дабъл пост:извинявам се
забравих да спомена, че 20 дни преди бала имам 18-ти рожден ден, за който няма да получа нито кола, нито златни бижута :lol:
най-много да ми дадат пари да си посрещна гостите и да ми излезнат с номера, че балът ми е подаръка..
+?
кога е изпита по език за СУ?
Wednesday666
01-31-2013, 07:49
Мацка, да не ти пука другите как ще са облечени и т.н.
Сега всичко се прави за кич и показност.
Важното е ти да се чувстваш добре, а не коя кифла ще носи лобутен.
На мен бая повече пари ми излезе бала, защото имах две рокли, два чифта обувки, две чанти и т.н., защото правих и посрещане на гости в ресторант..
rihanna_shakira
01-31-2013, 09:12
Мила въобще не бива да ти пука колко пари си дала за рокля за обувки и чантичка . По добре стилно подбрани дрехи ,които макар и не за по 1000 лв ще се чувстваш красива , а не като проститука . Честно казано мен повече ме вълнуват изпитите а балът ми е просто последният проблем . Вече съм си купила рокля и много си я харесвам защото е страшно хубава и то на доста приемлива цена ,прическата още я мисля а гримът на очите ще бъде стил котешки очи и ярко червено червило и това е .
Иначе аз се отказвам от молекулярната биология и ще се насоча към Скандинавистиката попринцип аз в началото на 11 клас исках да уча точно това и даже бях тръгнала на уроци по английски такаче мисля че имам достатъчно добра подготовка и се надявам да влезна това .Разгледах програмата и въобще всичко ми се стори точно моята специалност .
BloodyF а ти какво ще кандидастваш? :)
bloodyF не си само ти, и аз няма да пръсна повече от 1000лв. за целия бал, и от екскурзия се отказах, и роднини няма да събирам, ами и ми опяват, че само искам, пък не давам. Майка ми смята, че парите за бала са много, понеже неведнъж ми е разказвала как нейният бал бил почти без пари, за баща ми няма да говоря, не съм сигурна дали е ходил на бал изобщо. Иначе аз вече си запазих час за фризьор и гримьор, само че не съм си избрала нито рокля, нито пък грим и прическа, да не говорим пък да чанти- манти, обувки и т.н.
Иве, ама хич да не ти пука. Въпросът е дали се чувстваш добре в кожата си, дали се харесваш, дали ще си изкараш яко.. 2 месеца след бала никой няма да помни дали на кифлата от твоя клас обувките ѝ са били колкото дохода на моето или твоето семейство за цялата година. Остава само спомена и снимките. И щом изглеждаш добре... всеки ще си каже "гледай какво хубаво момиче", а не.. "колко ли струва на тая чантичката"...
После ще съжаляват, че са дали луди пари за нещо, което ще облекат 1 единствен път през живота си....
rihanna_shakira
01-31-2013, 10:39
Аз пък винаги съм се чудила защо са тези истерии покрай бала всяко чудо за 2 дни после идва балът на живота,идват кандидтстудентски изпити ,идва новият самостоятелен живот това е важното е не дали Драганка или Петканка са били с рокля за 1000 лв . Аз също няма да ходя на ексурзията в Турция . Мисля че е глупаво да се хвърлят луди пари за нещо което трае ден два :)
JoLLiE92
01-31-2013, 12:07
Не може майка ти да ти казва, че нейният бал е излязъл по-малко! Времената са били различни, инфлация има, не може да се изпляскаш на бала по престилка! :Д Ама все пак прекалените излишни харчения са неоправдани. Майка ми КОЛКОТО и да спестявам, вечно като поискам за нещо следва "стига само си искала!" :D
rihanna_shakira
01-31-2013, 12:18
Джоли това е според мен защото по онова време хората са знаели какви възможности имат и са предпочитали да дават повече пари за обучение което според мен е-по удачният вариант . Мисля ,че ние сме единственните в света при които има тези цигании като парада с колите,балове които поне на мен са ми доста противни . Хората на Запад завършват ,правят си тържество в училище ,черпят се някъде и после живи и здрави . В край на сметка завършваме средно образование ,а не Кембридж .
JoLLiE92
01-31-2013, 12:26
Разбира се, но това ти се налага да го направиш от обществото. Не е казано да си купуваш платове от Лондон и диаманти от Турция, просто не може да се сравняват времената сега и преди. Като стара баба :cool:
п.с. Навсякъде има бал. :)
rihanna_shakira
01-31-2013, 12:38
Еми сега модата и ние тинейджърите сме съвсем други от тези преди 20 -тина години .
П.П Е да имат бал обаче не е както тука :D
therichbitch
01-31-2013, 15:26
гррр
Не знам с какви възможности е семейството ти, но го раздаваш скромно (което е хубаво, важно е как ти стоят нещата, а не колко струват), не знам защо родителите ти реагират така. Би трябвало да се гордеят ли, не знам, че не мрънкаш за скъпарски неща. :)
Ние с наще сме говорили също на тази тема , аз също не държа на някакви невероятни ,помпозни рокли,обувки и т.н.
Обувките няма да са ми много,защото има мегаяк магази,който предлага от а до я ,но на достъпни цени, хвърлила съм око засега на универсален тип черна/nude обувка,но преди да си харесам рокля няма да бързам.
А за рокличка предпочитам нещо по-дълго, нежничко обаче, харесала съм модел, ама като мина по магазините ще си проличи. Косата искам да ми е пусната, моята фризьорка очаквам да ме посъветва,тя е супер сладурка и си ходя при нея откак се помня. За грим ще му мисля малко по-нататък.
Който го интересуваха пробните в СУ сега по Новините na BNT ги казаха
7 април - БЕЛ
21 април История
Другите не ги запомних,щото не ме касаеха :lol:
pifiella
01-31-2013, 15:46
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_baka lav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2013/programi_za_izpiti
Aй, честито ни!
therichbitch
01-31-2013, 15:47
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_baka lav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2013/prilozheniya/prilozhenie_1
ей ги всичките дати
pifiella
01-31-2013, 15:59
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_baka lav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2013/prilozheniya/prilozhenie_1
ей ги всичките дати
Да бе и аз уж същия линк да дам... :D
Копнато от БНТ:
Изпитните сесии отново са две, а предварителната започва на 17 март с писмения изпит по журналистика. Форматът на изпита по география пък се променя и кандидат-студентите ще решават тест със 100 въпроса от затворен тип. Таксите за явяване на изпит и за участие в класирането остават по 30 лева.
Няма предварителна по х'английски...damn
Ммм, чудно.
rihanna_shakira
01-31-2013, 16:44
Жалко ,че няма да има предварителни по английски . Прецакани сме с една идея от останалите :D
П.П Хора да ви се оплача имам шарка :(
Ооох, кофти,мацка,ама хубаво че ще я изкараш.
Аз нищо не съм карала и хич не е окей това.
Мойта май беше варицела ... когато бях на 5 или 6 години. Даже имам белег от тогава на 1-2 места ... :D
Почти дойде края на срока. Отвратително . Искам да съм лятната ваканция на 10 клас :Д Няма край това учене и пак не е достатъчно . Вместо да се занимавам с български и английски only ,аз трябва да уча по математика и немски... Този 12 клас е абсолютно излишен на кандидат-студентите. Още по- излишно е да се дават егати контролните при положение,че всеки учител знае много добре ,че тези оценки ни трябват. В даскало седя и пиша , като се прибера съм супер изморена и нищо не мога да свърша, а имам куп неща . Ей го на , първият срок мина . Еми не е 5 и 50 , ама кво да направя . То все на мен ми се случват такива неща . Тая по география я пребили пред дома и - месец и нещо я нямаше. Тоя по математика към 2 месеца го нямаше. Имаме нова госпожа по английски... И физика нямахме към месец и нещо. През останалото време само някакви смешни сигнали за бомби. А за Иванова няма да споменавам просто,аз си знам истината .
Утре първи час оформяне на срочни оценки по физика,как стаа тая работа не ме питайте. Ужас.
^ споко, утре първи час- оформяне по БЕЛ 8-)
Да се похваля, че вече съм на 19 годинКИ и по тоя повод днес ме изпитваха за оформяне почти по всичко ...
pifiella
01-31-2013, 18:42
Аз вече съм оформена по:БЕЛ,математика,английск ,предприемачество,финанси, статистика и свят и личност.Остават ми само някви тъпи икономически предмети,език по професия и зиповете.
Честит рожден ден! Здраве,щастие и успешен прием ,където си пожелаеш!
Аз ,ако изкарам утре 6 по физика съм оформена...по всичко...с 6 :lol:
Късмет на всички, които са на изпит на 1-ви и 2-ри юни. Нашата екскурзия до Мармарис, която вече е платена ще се получи много добре в такъв случай.
Аз вече съм си пуснала кандидатурата за Франция. Писала съм почти една и съща специалност в няколко университета. На първо желание ми е Науки за земята и околната среда в Страсбург.
Рокля ще си избирам края на март. Спряла съм се на червено и черно за цвят. Гримът ще си правя сама, а за прическа и маникюр ще му мисля май месец. Аз имам и рожден ден на 20 май и нашите са решили, че ще правят голямо събиране (въпреки моето недоволство). Направо като циганска сватба ще стане.
Тази година ми е най-ниския успех изобщо. С 5,62 ще завърша първия срок. За първи път имам 4 за срока (пуста му математика) и 5 по български. Радвам се, че не ми трябват тези оценки.
Февруари месец ще имам изпит по френски и съм се засилила да го вземам с поне 90%. Юни ще се явя на още един по френски за по-високо ниво.
Честит рожден ден! Здраве,щастие и успешен прием ,където си пожелаеш!
Благодаря! Това беше пожеланието, което най-често чувах днес... а дано да стане 8-) Пожелавам го на всички ви :)
anonymous708973
01-31-2013, 20:40
Джоли това е според мен защото по онова време хората са знаели какви възможности имат и са предпочитали да дават повече пари за обучение което според мен е-по удачният вариант . Мисля ,че ние сме единственните в света при които има тези цигании като парада с колите,балове които поне на мен са ми доста противни . Хората на Запад завършват ,правят си тържество в училище ,черпят се някъде и после живи и здрави . В край на сметка завършваме средно образование ,а не Кембридж .
Абсолютно съм съгласна, обаче пак не можеш да сравняваш преди и след. Щото... то всичко е поскъпнало. Айде купи си баничка за 14 стотинки, например.
Ама това:
излиза около 350 лева без изпити и роклята, която НЕ ми я купиха нашите
за изпити 1х30+3х15+1х150=230 лева грубо казано, т.е. 600 лева за всичко
e просто гадно отношение. Разбирам да иска лимузина, ама момичето иска просто необходими разходи за бал в съвсем приемливи норми. Баси, имаш дете, много добре знаеш кога му е балът, отдели ги тия пари.
Майка е печена - въпреки че е против парите за глупости, е с модерно мислене и няма да ме кара да се чувствам като идиот покрай тоя бал. На екскурзия и аз няма да ходя, мое решение си беше, защото смятам, че достатъчно пари ще хвръкнат. Инцидентно се сдобих с нов телефон, но ще ми трябва и лаптоп за следването, отделно такси и глупости и просто ми е неудобно.
Ние също няма въобще да ходим на екскурзия, решихме че няма смисъл. Всеки може да си хване гъза в ръка и да замине нанякъде. Ние като клас сме си задружни,но някои от съучениците ми нямат възможност, та евентуално самосиндикално ,ако решим да се организираме може да се иде някъде,ама то ще е лятоска.
Сега ми е по-важно да си взема матурките, а после и изпитченцата ,които като гледам какви са чуднички ми се реве,ама нищо.
Пожелайте ми успех и нека лептоните и кварките бъдат с мен!
Само едно не мога да разбера. При положение, че на предварителен изпит можеш да се явиш, когато поискаш, а РЕДОВНИТЕ са само, след като вече имаш диплома за средно образование. Как така редовните по История в СУ са на 1-ви юни?! Някой може ли да ми го обясни?
иии заковах ги! 6 за срока чисто! ще се размажа от кеф :D
rihanna_shakira
02-01-2013, 06:01
ParadOX Честит рожден ден на петерици :)! Пожелавам ти много здраве ,щастие и най-вече успешен прием
Да знаете колко се радвам ,че съм оформенa по всичко така си одъхнах, защото съм болна и тази седмица няма ,да ходя на училище . Само гадната математика съсипа нещата :( с тая 4-ка . Но съм доволна от 6-те по немски и английски най-вече :D
krissinceto
02-01-2013, 06:51
Продавам разработени теми по литература за МАТУРА (всички теми за ДЗИ ) ако някой се интересува да пише на имейл
in4etu_17@abv.bg
Кои ще ходят на предварителен по журналистика/ПР в Софийския? :)
Аз мисля другата седмица да ходя да се записвам вече 8-)
DisturbiaV
02-01-2013, 17:24
аз смятам.Чесно казано доста ме е страх.
princo90
02-01-2013, 17:42
Продавам разработени теми по литература за МАТУРА (всички теми за ДЗИ ) ако някой се интересува да пише на имейл
in4etu_17@abv.bg
Това ми напомня да обявя, че аз пък продавам разработени абсолютно всички теми за Writing по учебника "Ready for FCE", както и "Ready for CAE". Става въпрос за общо 95 писмени работи, съответстващи изцяло на формата на съответния изпит по стил и обем. Работите са проверени и оценени с единични изключения с най-високата оценка "А".
maximxxl
02-01-2013, 18:26
ъъъ вече съм оформен по всичко. имам еднна 5ца по свят и личност ЗИП , то се води Световни Религии. дреме ми на *** :D най-лесно бях оформен по физика и химия , имах сигурно 5,6 6ци , а по математика ми даде класната една елеметарна задача за пресечен кръгов конус. 12 клас е много излишен!
Ох,ти от раз ли ги изкарваш тея 6ци,при мен е някаква мъка... :lol:
иначе съм доволнО. Имам сега няколко дни за релакс, по нищо няма да ме барват,направо ми е айляченце.
О, бъдеща колежка ;)
pifiella
02-01-2013, 19:57
И аз съм там.А знаеш ли от кога са записванията и къде?
DisturbiaV
02-01-2013, 20:27
marilyn,имаш ЛС.
И аз съм там.А знаеш ли от кога са записванията и къде?
Мисля, че от другата седмица до 18ти
С повече подробности ще пиша утре, че една фр ми даде инфото, а аз забравих 8-)
не до 18ти, бе, глупости говоря
до 16ти Март
rihanna_shakira
02-02-2013, 00:16
Ами доволна съм 5,80 не е малко важни ми бяха АЕ и НЕ , не че не ми пука за другите оценки в дипломата обаче тези двете са ми най-важни и съм доволна ,че и по двете имам шестици .
Айде тоя месец съм 2 смяна :D сега докато свикна от първата ще минат няколко дни но е хубаво ,че поне последният месец ще си бъдем първа , а не второ свяна
Много ме е яд ,че няма предварителни по АЕ , но ще отида на предварителният по немски :)
ако по руски имам 6-5.50 за срока, с малък терор върху госпожата по БЕЛ, заради тая глупачка по история
а след малко заминавам на шибана олимпиада по английски, усещам , че ще е гадничко, не знам защо
и не можах да се наспя иии..
rihanna_shakira
02-02-2013, 09:20
Абе хора вие какво 2-ра матура ще карате ? Като гледам в моят клас специално по-голямата част са за география само 2 човека сме за немски и 1 химия .
Другото ,което съм чувала са най-вероятно слухове ,но всеки казва ,че на много се преписва на матура по география и затова и е най-избираната 2-ра матура :D колко е истина незнам .
Блъди :) успех на олимпиадата
Всички си мислят,че географията е адски лесна,ама миналата година тва беше най-трудната. Аз съм с Английски.
Честно казано, не ме притеснява тая по Английски.
Иве,кажи после как мина олимпиадата.
JoLLiE92
02-02-2013, 12:10
Всички си мислят,че географията е адски лесна,ама миналата година тва беше най-трудната.
Мислят си, щото са малоумни. (нищо лично) Географията и философията са най-големите резачки. :)
Мислят си, че Географията е най-лесна, ама не е. Най-лесно е по език, ако ти е бил примерно първи (за езиковите паралелки) или си го учил сериозно на друго място... матурата по език е най-лесна. :)
JoLLiE92
02-02-2013, 12:21
Мислят си, че Географията е най-лесна, ама не е. Най-лесно е по език, ако ти е бил примерно първи (за езиковите паралелки) или си го учил сериозно на друго място... матурата по език е най-лесна. :)
Тук съм съгласна. Въпреки че по немски не била особено лесна в нашата година. Аз държах по математика, защото ми е такова училището и матурата ни е ниво 10 клас, но ако не беше така, щях да държа английски, въпреки че ми е втори език.
maximxxl
02-02-2013, 12:28
Ох,ти от раз ли ги изкарваш тея 6ци,при мен е някаква мъка... :lol:
иначе съм доволнО. Имам сега няколко дни за релакс, по нищо няма да ме барват,направо ми е айляченце.
бая лесен ми е материала по почти всичко, с изключение на БЕЛ. вие много бързо се движите по физика, щом сте на кварки, лептони и бозони. ние мн бегло ги минахме. сега сме изцяло на материал от 9ти клас електричество и магнетизъм. лесни работии :)
therichbitch
02-02-2013, 12:38
Мислят си, щото са малоумни. (нищо лично) Географията и философията са най-големите резачки. :)
Матурите може да са резачки, не знам, но географията е зубрашки предмет => не е никакъв критерий за.. нищо.
JoLLiE92
02-02-2013, 12:42
Нашата мацка по география знаеш ли как процедираше? Имаше списък със 100 обекта в България в 12 клас, които ако не знаеш всеки къде е , просто НЕ минаваш, колкото и урока наизуст да и разкажеш. Няма зубрашки предмети, има преподаватели с грешни методи. Нашата беше уникално готина. :---)
girlwithblueeyes
02-02-2013, 14:00
Ооо и аз за матурата по немски не се притеснявам ,наблягам на КСК-то
Иначе за географията незнам поне аз така съм чувала ,на мен през ум не ми минавала да карам матура по география не съм учила език 5 години и накрая да карам матура по география,мое мнение :)
Джоли а за математиката просто и по смъртно ,не бих карала :D
JoLLiE92
02-02-2013, 14:02
Хаха аз затова казах, че бях в такова училище и нямаше просто по-подходящ избор. :) Иначе за нормалните хора е немислимо да карат матура математика :Д
girlwithblueeyes
02-02-2013, 14:13
Ти очевидно ,не си от нормалните :D
От 8 клас всичко беше идеално обаче после мъка,мъка с тази математика :D
JoLLiE92
02-02-2013, 14:14
ми да ама въпросът "каква матура да държа" пред мен въобще не е стоял и за секундичка :)
Нормалните хора :lol: карам 2 часа математика на седмица и пак имам 2 момчета от класа,които ще я пишат,просто щото им се отдава.,въпреки че нямаме математичен профил. Звучи малко- извънземните караме математика :D
Иначе ,Макс, ние физиката 2рия срок я подхващаме от Астрономия. Никакви магнетизми , електрическо и тн. А физиката за елем. частици е колкото трудна,толкова и като я вденеш приятна. Преди тва Радиацията я знаех насън да ме бутнат!
По История ще им е на зор от моя клас щото масата идиоти ще я държат,щото била по-лесна от географията според тях. Все тая, то тая фактология за 2 дни се учи,щото...
TheBeliever
02-02-2013, 14:19
Географията си е напълно "зубрашки" предмет, без значение какви методи за изпитване прилагат преподавателите. Няма причинно-следствени връзки, няма нищо за разбиране и усвояване - машинално запаметяване на информация. Също като историята.
girlwithblueeyes
02-02-2013, 14:19
Джоли и при мен така от 9 клас си знаех ,че ще държа матура по немски или в някакъв краен случай по английски . Другите предмети въобще ни ги бях мислила за матура .
granger Историята като цяло е хубав предмет но се иска помнене на много дати и години .
JoLLiE92
02-02-2013, 14:27
granger ние карахме над 10 часа седмично и правехме матура всяка Божа седмица. Не се държи матура по математика ей така. :) То пак може да им се отдава, но математиката става с много много тренинг.
Пишете езици най-добре, забравете за география и философия. И се научете да пишете по литература.
girlwithblueeyes
02-02-2013, 14:30
Честно казано мен повече ме притеснява изпита в университета отколкото матурата . Не ,че тя не е важна обаче с добра подготовка в училище всичко е окей .
Аз по история нямам дертове, просто винаги ми е бла интересна и ми се отдава. Имам си отлични оценки ,които съответстват на знанията ми. За мен е изключително важно да си знам историята,а и не само моята , та така. Историята, специално българската ми е детска играчка.
Математиката като ти казвам,че им се отдава не само тея 2 часа в седмица, а си ходят на уроци и на места решават по-добре от г-жата. Просто са някакви машинки.
therichbitch
02-02-2013, 15:06
...
Е нас ни караха да показваме 500 обекта на политическата карта, дето е закачена на 2м височина и да чертаем жп-то на празен контур на бг, ама това не променя факта, че тези неща са за зазубряне
А точно математиката, ако ти се отдава, няма нужда от 'учене'. Всичко си е логично там.
Много хора държат матура (и не само) по математика "ей така" ;)
JoLLiE92
02-02-2013, 15:10
Не съм казала, че математика се "учи" , а че се "тренира" . Може да отидат и да я вземат ей така, но не може да изкарат 6 ей така, колкото и да им се "отдава". :)
Тук съм съгласна. Въпреки че по немски не била особено лесна в нашата година. Аз държах по математика, защото ми е такова училището и матурата ни е ниво 10 клас, но ако не беше така, щях да държа английски, въпреки че ми е втори език.
Ами то нали всяка година говорят как щели да правят матурите все по-трудни и нз си какви глупости. За мен това е смешно.... по БЕЛ не съм се готвила за матура ама изобщо, само бях чела произведенията, даже и в часовете не ходех много.. е взех си матурата с 5.70. А по език нз за немския, но матурата от 2011 по испански я реших за нула време с 1 грешка в теста, а когато се явих, изкарах 5.50. Не знам по-трудна ли беше нашата, аз ли от притеснение и недоглеждане не съм направила нещо като хората.. не знам. Но просто исках да ви кажа да не се притеснявате толкова от тия матури... направени са така, че всеки да може да ги вземе. Успех на всички ви и с ДЗИ, и с кандидатстването.
JoLLiE92
02-02-2013, 15:17
Разбира се, че всеки, който не е полуидиот, може да ги вземе! Въпросът не е дали, а с колко!!!!
pifiella
02-02-2013, 15:20
Аз пак съм "машина" по философия :D
Когато мислех за втора матура, на секундата отпаднаха математиката и геогафията. До последно се чудех между история и философия,но историята отпадна като вариант,защото ми трябва за балообразуването в СУ,а в дипломата ми е 6.00, на една матура не се знае дали ще изкарам толкова.
Трябва да се помисли кое ще ви трябва за бала и кое е излишно.На мен ми е излишна философията.........
therichbitch
02-02-2013, 16:17
Не съм казала, че математика се "учи" , а че се "тренира" . Може да отидат и да я вземат ей така, но не може да изкарат 6 ей така, колкото и да им се "отдава". :)
Що да не може, то това е въпросът. А не да си скъсаш задника да решаваш като малоумен, за да може после да кажеш колко си добър.
JoLLiE92
02-02-2013, 17:17
Не ти разбрах мисълта?
therichbitch
02-02-2013, 17:30
Ако ти се отдава, можеш да отидеш и да изкараш 6 'ей така'. Много хора го правят. Сега разбра ли я?
JoLLiE92
02-02-2013, 17:39
Абе не е ей така. Ние бяхме клас, в който на всички ни се отдаваше. По 10+ часа на седмица математика, някои и на уроци ходеха, всяка седмица пробни матури и пак всички имаме 6тици, но 6.00 са малко. Има разлика между 5.50 и 6.00 .
Не можеш да ме убедиш, че човек ще изкара 6.00 на матура по математика ей така без да седне по-системно да решава. Просто няма начин. :) Трябва да се отчупиш, да свикнеш.. Не става. ;) Все едно да отидеш по литература на матура без да си чел произведението и да разчиташ на напечатания откъс. Има хора, които го правят, но е несериозно отношение.
^ Toва ми се случи на изпита след 7 ми клас и изкарах 5,50. Но на мен късметът ми е в повечко:Д
Хлапе съм била,простено ми е :cool:
anonymous708973
02-02-2013, 17:53
Няма причинно-следствени връзки, няма нищо за разбиране и усвояване - машинално запаметяване на информация. Също като историята.
МОЛЯ?! Сериозно, изобщо не очаквах подобна глупост от теб. Съжалявам, че не си попаднала на учителка, но в историята 90% от нещата са точно причинно-следствени връзки, а останалите 10% - дати и имена. Неслучайно винаги се пита за причината и повода за дадена война, за последствията, за определени клаузи в мирните договори после; защо, аджеба, Иван Асен II решава ей така от нищото да възобнови добрите си отношения с никейския император през 1327; защо въстанието на Асен и Петър е точно тогава, а не 5 месеца по-рано, въпреки че политическата ситуация е била абсолютно същата; и още, и още.
Прочети удебелените думички пак.
А не да си скъсаш задника да решаваш като малоумен, за да може после да кажеш колко си добър.
Да решаваш "като малоумен" е по-достойна за уважение тактика от "абе, аз съм пич, всичко си знам по математика".
Казва ти го човек, който в 7. клас се спука да решава, за да компенсира липсата на талант с наличие на старание и търпение, и на изпита изкара доста повече от деца, на които математиката им е в кръвта.
JoLLiE92
02-02-2013, 17:56
PinkPan7her поздравления за разсъжденията. Друго нямам какво да кажа. :)
Съгласна съм за историята. Не знам за вас,но на мен това ми е най-приятният предмет. Явно лесно запомням дати , събития , личности и тн. Но винаги ми е било приятно, може би защото отначало ни подхванаха много свестни учители,които ни учиха,наистина, не просто си изпяваха материала. Г-жата ми от 5ти до 8 клас беше уникална,след това ни подхвана сегашняи ми г-н ,който пък така разказва,че можеш да се спукаш от смях,въпреки че контролните му са мамата си трака.
До голяма степен е и до учител, по география никога не съм имала учител,който да преподава като хора, поне в началото, последните 2 години ни сложиха 2 , които са супер точни,ама отначало изпуснах нишката и сега да не я виждам .
Философския цикъл -същата работа. Абсолютен неприятник.Никой не може да го понася, а при него кажеш ли друго мнение, различно от неговото си глупак,смотаняк и нищо неразбиращ индивид.
therichbitch
02-02-2013, 18:49
Да решаваш "като малоумен" е по-достойна за уважение тактика от "абе, аз съм пич, всичко си знам по математика". Казва ти го човек, който в 7. клас се спука да решава, за да компенсира липсата на талант с наличие на старание и търпение, и на изпита изкара доста повече от деца, на които математиката им е в кръвта.
Не им е била достатъчно в кръвта просто.
Амбицията, права си, е хубаво нещо, просто аз винаги съм била привърженик на можещите, а не на искащите.
Аз на хора, които са "си пичове и всичко си могат, а не знаят по математика", шапка им свалям, не знам за вас.
Джоли, не знам какъв ти е бил класът, но познавам доста хора, които го направиха това (с 6-цата, като под 6 разбирам над 5,9) и то на кандидатстудентските, които не са като матурата (а на матурата можеш да си вадиш изводите колко са имали). Извинявай, че ще ти го кажа, но вие на матурата ако не сте успели да изкарате подобаващо, просто сте имали завишена самооценка, че ви се отдава.
Аз не съм се колебала за матурата по немски и изобщо не се притеснявам... за сега
пО се притеснявам за ДаФ-а ми на 13ти 8-)
А журналистиката в СУ ми е като резервен вариант, но искам да се пробвам, макар че познавам мн хора, които в момента са в уни-та от топ 10 на Германия и Англия, а на пробния във ФЖМК са имали 2 и 3 8-) . . . там е и до късмет
anonymous708973
02-02-2013, 21:21
Не им е била достатъчно в кръвта просто.
Амбицията, права си, е хубаво нещо, просто аз винаги съм била привърженик на можещите, а не на искащите.
Аз на хора, които са "си пичове и всичко си могат, а не знаят по математика", шапка им свалям, не знам за вас.
Свалям шапка на тези, които са положили усилие, за да могат, а не на тези, които могат по принцип.
Тва е все едно да ми сваляш шапка за адски красивите ми мигли - аз нямам услуга, че са такива. Радвам се, че са, но нищо не съм направила, за да ги имам.
therichbitch
02-02-2013, 21:42
Да бе, има логика. Казах си вече. Това си е мое светоусещане. Аз обичам хора, които са си природно надарени и не им трябват толкова много усилия. Харесвам хора с хубави мигли, хубави кожи, хубави фигури и т.н. Не ме кефи ако не можеш нещо (да го можеш като хората), да се напъваш. Не ме кефи ако имаш кофти мигли, да буфташ спирала до неузнаваемост в/у тях, защото резултатът не е красив, точно както и при интелектуалните дейности.
Смятам, че при недостатъчен капацитет в нещо, напъвайки се, пак няма да достигнеш някакъв връх. Така се раждат болните амбиции на хората, а и 'бедствия' от социално, икономическо, културно и какво ли още не естество, предизвикани именно от хора, които са си повярвали твърде много, самозабравили са се и по случайност са получили мъничко власт, за да осъществят 'плановете' си.
П.П. Само да вметна, че големите умове, освен усилия (естествено за нещо на такова супранационално ниво се искат и усилия) са имали заложени качествата, за да могат да направят това, което са дали на човечеството.
anonymous708973
02-02-2013, 22:36
Капацитетът се наваксва с къртовски труд, много търпение и старание.
Теб в какво не те бива? Примиряваш ли се с това?
И какво значи "капацитет" всъщност. Кой определя дали аз съм добра или не по математика? Факт е, че най-редовно забравям или просто не научавам теореми, поради което съм трагична в стереометрията - просто не виждам нещата. Обаче кой казва, че ако седна и си науча теоремите, няма да съм спец?
therichbitch
02-02-2013, 23:48
Но не е само до научаване на теореми. Просто се иска засилено логическо мислене. Това не се научава.
Давам и аз пример от личния репертоар. Ние стереометрия не сме учили. Знам основните неща , имам пространствено мислене, но не си направих труда да разглеждам типови задачи и теореми. На изпита, след като излязох, всички разправяха как са решили задачата с някаква теорема. Аз, докато бях вътре, видях едни неща, че са равни, но половин час висях да го доказвам (с въпросната теорема се доказва). Но аз не я знаех и в крайна сметка така завъртях задачата, че си построих една пирамида ли кво беше и го доказах.
Изводът от пост-а ми е, не че съм математически гений, а чисто и просто, че специално математиката и физиката искат основно мислене и не толкова учене. :)
Теб в какво не те бива? Примиряваш ли се с това?
Не мога да пея. Припявам си у нас на песните, които харесвам, но не кандидатствах в музикалната академия.
JoLLiE92
02-03-2013, 07:37
Говоря от позицията на човек, завършил смея да твърдя най-добрата математическа в България, може би единствено НПМГ може да е конкуренция, и ти казвам, че математиката НЕ се случва от воле, колкото и да ти идва отвътре.
100 пъти ти обясних, че не е до учене, а до трениране! Имаше една патка, която ни преподаваше в 9 клас, даде ни едни и същи задачи с различни цифри, вероятно трябваше да ги учим наизуст. Така НЕ се преподава.
Може ли да престанем с глупавата безполезна тема, която отворихме?
Violenza
02-03-2013, 07:38
Не можеш да сравняваш математиката и пеенето. Ти можеш да се научиш да пееш правилно, но гласът ти никога няма да стане приятен за слушане. Математиката колкото и да ти върви, не я ли упражняваш, доникъде няма я докараш. И съответно, дори да не ти върви кой знае колко, с решаване на задачи винаги уляга.
therichbitch
02-03-2013, 11:04
Говоря от позицията на човек, завършил смея да твърдя най-добрата математическа в Б-я
Аз мислех, че се намира в София (и не е НПМГ), пуу каква съм заблудена.
Пак се изхвърляш. Видях в съседната тема за математиката какво са те научли в най- добрата гимназия.
Преставам със спора. Вски съди по себе си. На едни им трябва упражняване, на други не. Fair enough.
JoLLiE92
02-03-2013, 11:13
СМГ не е толкова добра :) А в съседната тема не съм писала от много време.
След като математиката не ти е в кръвта, не можеш да ме разбереш, така че да престанем със спора. Не е "на едни им трябва упражнение , на други не". На всички им трябва, колкото и да им идва отвътре. Не съм говорила за наизустяване на основни задачи, а за решаване на различни типове задачи. Не можеш да изкараш 6.00 на матурата ей така с два часа седмично математика и писане на домашни тук-таме, какъвто и гений да си.
therichbitch
02-03-2013, 11:22
След като математиката не ти е в кръвта, не можеш да ме разбереш, така че да престанем със спора.
Без класификации, моля. ДОказала съм пред когото трябва колко ми е в кръвта, не си инстанция, пред която да се обяснявам. Но е адски нагло да дрънкаш глупости, които не са верни там, където се обсъждат задачи (нищо, че е било отдавна) и да стоиш и да ми разправяш колко на мен ми е в кръвта математиката.
И да, МОЖЕШ, да изкараш, колко пъти да ти го повторя. Това, че вашият гениален клас не е 'тренирал' достатъчно (нали с трениране ставаше, вярно), не значи, че другите не могат. И в момента визирах хора от езикови, а тези "зле-тата" от СМГ сигурно имат 7и половина на тая мършава матура.
JoLLiE92
02-03-2013, 11:35
Е, ти сама си го каза! ;) Да не спорим безпредметно. Излагаме се.
pifiella
02-03-2013, 12:46
За изпитите след 7-ми клас се спуках от решаване и имах 5,87,а никак не съм математическо чудо...
granger ние карахме над 10 часа седмично и правехме матура всяка Божа седмица. Не се държи матура по математика ей така. :) То пак може да им се отдава, но математиката става с много много тренинг.
Пишете езици най-добре, забравете за география и философия. И се научете да пишете по литература.
уча от седем години в природо-математическа гимназия, имам по 10 часа седмично, по 2 матури на седмица правим....и? Ще карам матура по английски, никога не съм била кой знае колко добра по математика, та да рискувам
това или го можеш и ти се отдава, или не; не е да назубриш 100 формули и 'айде вече, аз съм олимпийска надежда по математика
//да вметна, че малко се осрах на олимпиадата по АЕ, есето и тъпите цитати ме спънаха основно, но все пак още имам малка надеждичка за 2-ри кръг
//някой на 16.2. ще ходи ли в Шератон на Интеграл?
JoLLiE92
02-03-2013, 13:36
Еми именно. Ама АКО ти се отдава, влагаш и усилия. Не става на един гол талант да разчиташ.
После споделете мнения от Интеграл точно ако някой работи с тях, че ме интересува. :) Благодаря.
Violenza
02-03-2013, 13:40
После споделете мнения от Интеграл точно ако някой работи с тях, че ме интересува. :) Благодаря.
На мен ми превеждаха и легализираха дипломата за средно като кандидатствах в университет. Цената беше добра и си свършиха работата в срокове.
Другите документи за унито си подготвях сама, без агенции, но от познати, които са ползвали Интеграл, знам, че взимали доста солено.
JoLLiE92
02-03-2013, 13:41
А имаш ли впечатления за бригади как работят?
Violenza
02-03-2013, 13:47
А имаш ли впечатления за бригади как работят?
Не съм много сигурна, но мисля, че една приятелка точно чрез тях ходи на бригада в САЩ. Ще я преслушам тези дни и ако е било с тях, ще пиша.
JoLLiE92
02-03-2013, 13:49
Ще ти бъда много благодарна. :)
Violenza ,извинявай ,явно съм пропуснала, но къде и какво учиш?
Аз на 2ри кръг отивам,ама така не ми се занимава, пълен фарс е, миналата година на льольовците,които си натискаха дупетата до 4тия час им бяха поправили думи на диктовката. Бяха ги тикнали напред...много яко. Пак нямаха и толкова точици колкото мен. Доста е и субективно,защото преподавателката чете адски добре с хубаво произношение ,отчетливо и ясно,но след това са си помогнали на техните ученици,тъй като бяхме в у-ще,където масата от 2рия кръг бяха именно от там. Не ме е и яд толкова,че не се класирах за 3тия,малко точки са ми трябвали ,ама както и да е...
Та ,Иве , да не ти пука.
maximxxl
02-03-2013, 16:44
матура по математика=самоубийство, ако не си в математическа гимназия...до последно щях да държа матура по мат, ма като засякох за колко време решавам 1 матура и че мога да зацикля на някоя задача и да се осера, предпочетох историята като много по-приятна за матура. и без тва последните 3 години имам по 3(10 кл),5(11 кл) и пак 3(12 кл) часа история. математика от 9ти и 10ти имам само по 3, а в 11кл и 12 само по 2часа. после ще ходя на изпити по математика пък където ме приберат :D като гледам сега как хора, завършили ФМИ са безработни и няма работа за тях се демотивирам...
Плами, наща по физика каза , че тая астрофизика била мега трудна и нямало смисъл да я учиме, при положение , че само на 1 място се учили тия работи и никой няма да кандидатства с физика, където и да било.
JoLLiE92
02-03-2013, 16:50
От всяко уни има завършили безработни. :)
princo90
02-03-2013, 16:59
Направо се учудвам колко много сме от форума, които ще сме на 13.02 на DaF-а. Успех на всички!
Иначе някой, който е запознат с матурата по немски, би ли обяснил на последната задача за Leseverstehen с отворените отговори какви са точно изискванията за отговора. Изисква ли се да препредам частта от текста, в която се съдържа отговорът на поставения въпрос, с мои думи (т.нар. Umschreibung), или просто преписвам директно пасажа? Защото като сравнявам примерните отговори на тази задача на матури от минали години, веднъж като правилни отговори са посочени директни цитати от текста, друг път думи от текста, които очевидно съвпадат за отговори, биват преформулирани.
Като цяло е много лесна матурата, някъде околo B2 я оценям, но на самия формат му нямам много доверие, имайки предвид, че е изготвян от българи.
Макс, нас ни измъчи просто по физика. По принцип помня лесно ,ама тоя материал е адски много. Тетрадка 100 листа , голям формат я изписахме за по-малко от срок,като като имаме 2 часа един след друг пишем като за световно , по 3,4 листа откарваме, не ме питай в какво състояние ми е ръката. С мъка си научих уроците, а накрая за оформянето щото бях 6,5,5,6 и се колебаеше бях научила целия дял +радиация,което е повече от 10 урока , които са по 1-2 листа, не страници, голям формат...простоооо някакъв клинч беше.
maximxxl
02-03-2013, 17:25
охоу, бая трудно е при вас... ние радиоактивността и там атомната физика я минахме мн набързо. не виждам защо толкова държат на физиката в 12 клас при вас , при положение, че никой няма да държи матура ( нали? ) с колко часа бяхте на седмица вие? ние сме само с 3 :)
с 4 ,ама ни се води профилиращ предмет. Никой няма да държи,има вероятност 2ма математици, 3ма англичани , всичко останало история и география,като тея по математика си се колебаят още.
Физиката при нас е ...не знам, ужасна. :D Г-на хем знае,че ни е профилиращ не по наш избор , а отгоре ни го треснаха, ами и дава ебаси уроците,ама те са си такива просто. Той си се старае да ги сбие максимално,ама все пак и той трябва да си върши работата.
DisturbiaV
02-03-2013, 17:31
Физиката при нас въобще не я вземаме за 2 стотинки.Дават ни се задачи,защото нито ни е профил,нито ще му трябва на някой.
ПП имаше хора,които ходиха на ЕПИ-колко изкарахте?Една приятелка ме гръмна като каза,че има 5.92
pifiella
02-03-2013, 17:55
Физиката при нас въобще не я вземаме за 2 стотинки.Дават ни се задачи,защото нито ни е профил,нито ще му трябва на някой.
ПП имаше хора,които ходиха на ЕПИ-колко изкарахте?Една приятелка ме гръмна като каза,че има 5.92
5,25 имам
DisturbiaV
02-03-2013, 18:01
Аз на тестове винаги се провалям.Просто ....на матурата същото ще направя..въобще няма да имам оценката,която е равна на знанията ми
Иначе,пифиела,браво!
Violenza
02-03-2013, 18:27
Ще ти бъда много благодарна. :)
Не е била с тях, аз съм се объркала. Била с някакви Диваз и каза, че е много доволна. Тя даже ходи 2 или 3 пъти вече.
Аз на тестове винаги се провалям.Просто ....на матурата същото ще направя..въобще няма да имам оценката,която е равна на знанията ми
Същото е и при мен ;)
Винаги се панирам на важни изпити...
Wednesday666
02-04-2013, 04:26
5,25 имам
Добре си се справила.
Инфо за предварителните в СУ :)
http://offnews.bg/index.php/152966/su-obyavi-novite-si-pravila-za-priem-na-studenti-prez-2013-g
Addicted__
02-05-2013, 13:28
Оййй толкова отдавна не съм влизала,че чак се наложи да си правя нов профил :( Жалко,имах толкова мнения в другия :^)
И аз ще карам матура по английскиии за международни отношения (дано,дано :С )
Я кажете в ПУ (Пловдив) какво представлява изпита по англ.език :)))
за МИО ти трябва и история/география/математика,нали знаеш?
Addicted__
02-06-2013, 13:06
Ммм в УНСС ми трябва изпита (3те модула) и отделно изпит по англ.
За СУ трябва и изпит по история,но аз там не искам :)
МИО-то в УНСС е поднаправление и се почва от втората година ,доколкото знам. Първо се записва Икономика с чуждоезиково обучение.
http://priem.unwe.bg/2011/?m=2&p=7&id=
виж тук.
в ЮЗУ за МИО се влиза с всичко :lol:
география,история,езици...к' вот' душа ти сака :lol:
Оййй толкова отдавна не съм влизала,че чак се наложи да си правя нов профил :( Жалко,имах толкова мнения в другия :^)
И аз ще карам матура по английскиии за международни отношения (дано,дано :С )
Я кажете в ПУ (Пловдив) какво представлява изпита по англ.език :)))
Диктовка , упражнения с граматическа част и есе
5.32 - със 2 стотни нагоре от предния път :( Не съм хич доволна...
Addicted__
02-06-2013, 19:35
Granger Pollina ,благодаря :)
Bloody,не харесвам Блг и нямам намерение да ходя да уча там,въпреки че и с тройка ще вляза :D
Wednesday666
02-07-2013, 12:34
5.32 - със 2 стотни нагоре от предния път :( Не съм хич доволна...
Защо не си доволна?
Мен ме приеха с 5.33 на изпита..
Ма дипломата ми беше висока, 5,79..
Granger Pollina ,благодаря :)
Bloody,не харесвам Блг и нямам намерение да ходя да уча там,въпреки че и с тройка ще вляза :D
не харесваш Благоевград? МОЛЯ?!
:lol:
сигурно, защото съм си родена тук съм много агресивна на тая тема
та това да не съм го чула втори път 8-)
Аз в дипломата имам само една 5-ца от 9. клас, но ще я оправя, всичко зависи от матурите, но въпросът е какво са те приели с 5.33...?! Аз по принцип си кандидатствам главно в СУ - право, но за всеки случай, ако не ме приемат, УНСС ми е като втори вариант, в краен случай там, а с 5.32 няма как да вляза право....
Wednesday666
02-08-2013, 12:37
Недей кандидатства право в УНСС, лоша идея е.
Пробвай си се в СУ, там е истината за правото.
Аз влезнах Администрация и управление, само това съм искала, та така.
Да де. И аз в СУ искам, за там се готвя, но нали ти казвам, че в краен случай, ако не ме приемат предпочитам право в УНСС, отколкото например - Начална и предучилищна педагогика в СУ :D
Ако не те приемат в СУ с Право по-добре въобще не записвай право.
JoLLiE92
02-08-2013, 16:26
Ако не те приемат в СУ с Право по-добре въобще не записвай право.
ahem. :)
Addicted__
02-10-2013, 09:25
не харесваш Благоевград? МОЛЯ?!
сигурно, защото съм си родена тук съм много агресивна на тая тема
та това да не съм го чула втори път 8-)Исках да кажа университета в него :D
Благоевград го уважавам,там си изкарах книжката :D
Исках да кажа университета в него :D
Благоевград го уважавам,там си изкарах книжката :D
тъй по-може.
уни-то и аз го не уважавам, но нашите са се запънали като магарета на мост да съм била записала тук ....грр
тъй по-може.
уни-то и аз го не уважавам, но нашите са се запънали като магарета на мост да съм била записала тук ....грр
Не им се връзвай, отиди в София.
Тя не им се връзва, тя води война с тях, щото иска в София.
Аз поне нямам такъв дерт с наще ...като казах София и ми се усмихнаха и каза: Поне се радваме,че е в България и няма да си на майната си :lol:
Щото имах мераци за навън,ама ми се изпариха преди едно известно време.
DisappointedDreamer
02-10-2013, 10:35
Тя не им се връзва, тя води война с тях, щото иска в София.
Аз поне нямам такъв дерт с наще ...като казах София и ми се усмихнаха и каза: Поне се радваме,че е в България и няма да си на майната си :lol:
Щото имах мераци за навън,ама ми се изпариха преди едно известно време.
Това са като мойте - като кажа САЩ и Азия и мойте - как, какво, ще си идваш на всеки 10 години, веднъж да ме видиш, а другия път на гроба ми. :lol:
:lol: Ох,мани,мъка си е :lol:
Е стига де...
Родителите не бива да казват на децата си къде ТРЯБВА да учат...
JoLLiE92
02-10-2013, 10:47
Хаха и моята си изрази мнението ясно и категорично :Д
аз никога не съм позволявала:Д
Не и позволяваш да си каже мнението?
Мен не ме грее съгласни ли са или не,щом съм го решила,там ще съм. Няма те да решават. Никой не е казал,че това трябва да е така.Щом става въпрос за моето бъдеше - слушам съветите им, но аз си решавам. Радвам се,че родителите ми никога не биха си позволили да ми кажат къде да уча ,или да ми забранят да го правя някъде.
JoLLiE92
02-10-2013, 10:52
ами тя защото исках да уча право, а тя вижда отвътре какви са нещата и забрани ясно и категорично :) просто тропна с крак. Пък за психологията , която също обмислях, също ми резна крилцата, че ще бачкам в някой дом за деца за 300 лв. Но пък не и позволих да си наложи желанието да уча информатика :D 50/50 сме, стигнахме до консенсус
DisappointedDreamer
02-10-2013, 11:00
Е стига де...
Родителите не бива да казват на децата си къде ТРЯБВА да учат...
Е, те го казаха на бъзик. Не ме ограничават. Подкрепят ми идеите за Азия :Д
Джоли, к'во учиш?
JoLLiE92
02-10-2013, 11:02
ами първо майка ми беше за фармация и информатика ; баща ми за медицина ; аз за право, психология и интериорен дизайн ; накрая от всичко това се получи международни икономически отношения :) и за момента съм доволна. :) Ще видим като завърша :Д
Oх.. аз с моите болни амбиции за интериорен дизай <3
Violenza
02-10-2013, 11:12
Хайде, хайде, родителите нямали право да казват. Имат и още как, докато те дават парите. Друг е въпросът дали ще го направят.
JoLLiE92
02-10-2013, 11:16
Имат разбира се, особено ако имат някакъв реален поглед над нещата. :) Сега "няма да заминаваш толкова далеч, за да си ми наблизо" не е адекватно :Д но моята си имаше пълното право да ми откаже да уча право :)
п.с. сега забелязах двусмислицата в последното изречение :ДДДД
Хайде, хайде, родителите нямали право да казват. Имат и още как, докато те дават парите. Друг е въпросът дали ще го направят.
Не съм казала,че нямат право,а че Не бива.
Violenza
02-10-2013, 12:22
Радвам се,че родителите ми никога не биха си позволили да ми кажат къде да уча ,или да ми забранят да го правя някъде.
Това не винаги е лошо, повярвай ми. ;)
Полинче, не се бутай пак, никой не те е цитирал теб.
Дриймър къде си се насочила в Азия? На мен пък ми забраниха да оставам в България. xD Казаха ми и че нямам право да се връщам.
Коментарът ти беше след моя...
DisappointedDreamer
02-10-2013, 12:37
Дриймър къде си се насочила в Азия? На мен пък ми забраниха да оставам в България. xD Казаха ми и че нямам право да се връщам.
Имам си някакви идеи за Пекин, Токио и Хонг Конг, ама надали ще се реализират откъм учене. Двуумя се. Май накрая ще запиша нещо в Шотландия и това е. Мех.
Violenza
02-10-2013, 12:38
Коментарът ти беше след моя...
След коментара ти относно болните ти амбиции за интериорния дизайн ли? Каква дедукция!
Ако съм имала предвид теб, щях да те цитирам.
Hayashi, много ми е позната тази част... :D
За мен е ,защото ,ако ме карат да направя нещо - напук няма да го направя.
Имам позната на братовчедка ми (27),чиято майка със зор я убеди да учи икономика,при все че тя грам не искаше ,сега си бие главата майка и,щото момичето не се кефи на тва и не ѝ харесва. Премести си се Унгарска филология ,квото си искаше и сега работи за извънземн пари.
Мен майка ми ме тика да уча фармация,ма не ...мерси. Не ме кефи .
JoLLiE92
02-10-2013, 12:55
Мен нашите с медицината и програмирането .. две от трите неща, които най-много мразя на тоя свят :cool:
Трябва да ти се месят ДО НЯКАКВА ГРАНИЦА. Не да си налагат мнението, но ако видят, че си напът да свършиш някоя простотия, да се намесят.
scrooper
02-10-2013, 13:04
Премести си се Унгарска филология ,квото си искаше и сега работи за извънземн пари.
Наистина ли се изкарват пари с филология?
А според мене всеки трябва да учи каквото му харесва, просто защото ситуацията на пазара се мени и след 10 години може точно нашите специалности да дойдат на мода. Нашите също са се опитвали да ме правят лекар, но самите те се осъзнаха, че няма начин да се развивам, ако професията не ми харесва.
Wednesday666
02-10-2013, 13:06
Наистина ли се изкарват пари с филология?
Зависи каква филология и къде ще се уредиш да работиш.
С тези по-екзотичните филологии бая добри пари се изкарват
Имам позната на братовчедка ми (27),чиято майка със зор я убеди да учи икономика,при все че тя грам не искаше ,сега си бие главата майка и,щото момичето не се кефи на тва и не ѝ харесва. Премести си се Унгарска филология ,квото си искаше и сега работи за извънземн пари.
granger , в каква обаст работи братовчедка ти? Не те питам конкретно,защото е твърде лично :cool:
Интересно ми е,защото съм мислила да запиша и филология. Китайска :D , но и унгарска ми звучи добре:)
JoLLiE92
02-10-2013, 13:08
Зависи каква филология и къде ще се уредиш да работиш.
С тези по-екзотичните филологии бая добри пари се изкарват
Изкарват се, ама трябва да се наложиш. :) Там има сигурно 3ма, които правят преводи и вземат пари кат' вестници, другите мрат от глад.
Унгарската е мега трудна и малцина я владеят добре,наеха я в международна филма с Унгарски и Английски като не знам точно кво...нещо като преговори за стоки и услуги , и изкарва много добри парички не само за България , ами и за целия ЕС.
В поста не става въпрос за братовчедка ми, с приятелката и се познават от Икономическия във Варна. Иначе братовчедка ми работи в банка в момента. А приятелката и е в София, Будапеща,Берн,според зависи.
Супер, звучи много добре :))
Violenza
02-10-2013, 13:16
За специалността е нужно да дадат насоки, но наистина там е лошо да налагат мнението си, защото ако не учиш точно това, което искаш, просто няма да научиш нищо.
Нашите ме оставиха абсолютно сама да избирам къде и какво да уча. За специалността пък въобще не са се бъркали. Обаче последната година, преди да замина окончателно, като започнах да давам сериозен назаден и да им казвам, че обмислям да подам документи и в някое българско уни, ми скръцнаха сериозно със зъби точно веднъж и бяха абсолютно категорични, че в този случай няма да дадат и 1 стотинка, защото са твърдо против нашето образование, казаха ми направо да съм се хващала на работа. Сега съм им безкрайно благодарна, че тогава наистина здраво ме натиснаха да не се отказвам и ме окуражиха.
Просто не отхвърляй с лека ръка предложенията им, намесата в някои случаи е повече от полезна.
Съгласна съм с JoLLiE92.
Така окей,но да ми казва учи медицина, вместо право ...няма как ,като грам не отбирам от химия (примерно)...щото особено на баба ми много и се иска да съм лекар,ама като и кажа,че не ме влече и се сърди...без да си дава сметка,че няма да поема риска да си сложа главата в торбата , с нещо,което не желая.
joannalof
02-10-2013, 13:41
Сигурно е глупав въпросът ми,но къде може да се учи интериорен дизайн в България,защото видях,че сте го споменали?
JoLLiE92
02-10-2013, 13:44
Когато аз кандидатствах - Свободния във Варна, НБУ, нещо подобно в ТУ-Варна и някакъв колеж в София. :) В УАСГ би трябвало да има също.
JoLLiE92
02-10-2013, 13:53
О, аз като им видях таксите, ме заболя на портмоне.
Така е,ама специално за такива специалности знам,че там е добре:Д
Днес беше хубав ден!
6 на теста по Български /езикова култура+литература+резюме/ Мда,доволно само 3 т от 48 съм бутнала и то от невнимание...овца.
FlowerPower
02-11-2013, 12:32
Хора, привет! Продавам разработени теми за матурата по БЕЛ на целия материал. За контакти:
v.m_1993@abv.bg
Хора, привет! Продавам разработени теми за матурата по БЕЛ на целия материал. За контакти:
v.m_1993@abv.bg
някой , ако седне теми да зубри вече ще е черешката на тортата
JoLLiE92
02-11-2013, 13:27
Не един или двама. :)
FlowerPower
02-11-2013, 13:40
Не е необходимо да се зубрят. Достатъчно е да се прочетат и като се падне съответната тема на матурата или на олимпиадата, човекът ще се сети какво да пише :)
Никога не съм го разбирала тва,имам си собствена гледна точка за нещата.
Ако седна да ги уча крайно няма да съвпадат с моите възгледи и тълкувания, така че - не ми се налага. Странно са ми хората,които го правят.
ами тя защото исках да уча право, а тя вижда отвътре какви са нещата и забрани ясно и категорично :) просто тропна с крак. Пък за психологията , която също обмислях, също ми резна крилцата, че ще бачкам в някой дом за деца за 300 лв. Но пък не и позволих да си наложи желанието да уча информатика :D 50/50 сме, стигнахме до консенсус
И какви са нещата отвътре?
JoLLiE92
02-11-2013, 17:38
Аз на тема ВИНАГИ съм писала есе, така че не мога да уча наизуст теми. А и тея разработени теми, които съм чела, са ми прекалено локумени и сухи.
Monkler задай по-конкретен въпрос? :D
"ами тя защото исках да уча право, а тя вижда отвътре какви са нещата и забрани ясно и категорично" - Защо ти е забранила? Какви са нещата отвътре? Какъв по-ясен въпрос искаш?!
JoLLiE92
02-11-2013, 18:03
А.. :) Защото тя е адвокат. Защото вижда, че държавна работа не може да си намериш - конкурсите се плащат предварително. Защото знае, че в системата са твърде много и се борят като акули. Защото вижда как си подбиват цените. Ако знаеш - адвокатите имат минимална тарифа, нямат максимална, тоест може да поиска колкото му скимне, стига да има кой да го даде, но под тая тарифа не може да иска, защото се счита за подкопаване авторитета на професията. Само че доста адвокати вземат такса под минимума, за да привличат клиенти.
Подбиването на цените не е само при адвокатите, иначе. И това, че подбиват цените ще те накара да се откажеш от професията? Е, аз познавам много хора, които завършват право (и не само) и си намират държавна работа или за някакви фирми. Стига да има желание, начини има. Хората знаят единствено да обясняват, че няма работа. А как другите си намират, а за теб няма?! Не говоря за теб, а по принцип и не само за правото, а както казах по принцип. Не отричам, че в България последните няколко години, например 10 - работата наистина и по-малко, спомням си, че като бях малка поне в нашия град имаше хиляди предприятия... Сега - НИЩО! Но все пак казвам отново, ако имаш желание и си се потрудил достатъчно, ще успееш...
Vagabond
02-11-2013, 18:29
Аз съм се насочил към "Васил Левски" Велико Търново. Някой да има какво да сподели за там
?
JoLLiE92
02-11-2013, 18:32
Майка ми на всеки конкурс беше втора, а за мен можеш да кажеш, че не съм направила всичко възможно, защото мен ме мързи, но за майка ми - никога. Тя вземаше конкурсите с пълния брой точки, но само за да види, че назначеният вече кандидат си отива на конкурса от съседната стая без яке даже. Ходила е на конкурс, на който се явяват само жени, работите им влизат в големи бели пликове, имената и данните в малки бели пликове, всичко е "прозрачно" , изпраща се в София в министерството там да ги проверяват и спускат назначението - мъж. Тя каза "е, освен травестит да е бил..." Разбра и колко точно се плаща, за да станеш например дознател, прокурор, нотариус. И накрая на един конкурс се изгавриха много яко с нея и им тегли една майна и си плати адвокатската такса и сега е добре. Но адвокатите са твърде много и много мръсно се борят за клиенти. Каза, че докато го завърша аз, докато вляза в системата, ще са още повече. Адвокатите изобщо не са толкова добре платени, колкото си мислиш. Не зависи и от уменията ти. Няма да навлизам в истории за известни адвокати, които говорят открити простотии и клиентите им с години се влачат по съдилища, а им плащат теглото им в злато. А и сульо и пульо в момента влизат да учат право, защото е "престижно". :)
Майка ми на всеки конкурс беше втора, а за мен можеш да кажеш, че не съм направила всичко възможно, защото мен ме мързи, но за майка ми - никога. Тя вземаше конкурсите с пълния брой точки, но само за да види, че назначеният вече кандидат си отива на конкурса от съседната стая без яке даже. Ходила е на конкурс, на който се явяват само жени, работите им влизат в големи бели пликове, имената и данните в малки бели пликове, всичко е "прозрачно" , изпраща се в София в министерството там да ги проверяват и спускат назначението - мъж. Тя каза "е, освен травестит да е бил..." Разбра и колко точно се плаща, за да станеш например дознател, прокурор, нотариус. И накрая на един конкурс се изгавриха много яко с нея и им тегли една майна и си плати адвокатската такса и сега е добре. Но адвокатите са твърде много и много мръсно се борят за клиенти. Каза, че докато го завърша аз, докато вляза в системата, ще са още повече. Адвокатите изобщо не са толкова добре платени, колкото си мислиш. Не зависи и от уменията ти. Няма да навлизам в истории за известни адвокати, които говорят открити простотии и клиентите им с години се влачат по съдилища, а им плащат теглото им в злато. А и сульо и пульо в момента влизат да учат право, защото е "престижно". :)
Значи, аз не си мисля, че адвокатите са много добре платени, нашите са били и следователи, и адвокати, сега са нотариуси. А сега аз да ти разясня нещо: "сульо и пульо" няма да влезнат право, защото не се влиза точно така. Е, като говорим за СУ, разбира се, който поне за правото си пази високото ниво, ако не за друго. Така, аз не искам да уча право, защото е "престижно", както ти го наричаш, а защото просто това е моята специалност, не защото нашите така са решили, не за каквото и да било друго, нашите също се опитваха да ме откажат, но просто знаят, че откакто се помня за мен друга специалност просто не е съществувала! Никога през живота си не съм се замисляла какво да уча, просто си го знам. Друго - баща ми е нотариус от 13 години вече и си изкарва пари без да "подбива" цени. Да, права си за това, че нотариус не можеш да станеш без връзки в днешно време, но то и места няма, трябва някой или да умре, или да приключи с дейността си, което е да не кажа голяма дума, но невъзможно... Плюс това се чака, професиите да започнат да се наследяват, но аз не на това се надявам, а просто правото не е само ПРОКУРОР, СЪДИЯ, НОТАРИУС и АДВОКАТ. Не са това единствените професии. Ти можеш да кандидатстваш на много, много, много други места, различни от изброените от теб. А иначе най-лесно е да станеш един адвокат и да си взимаш по 2000 лева на месец, ако няма друго, пак не е като без хич... Но да уча математики или филологии, или каквото и да било друго, при положение, че не ми е интересно и няма да го уча и работя с "кеф", НЯМА СМИСЪЛ...!!! (Извинявам се, беше писала и дознател, пропуснах го...)
JoLLiE92
02-11-2013, 19:51
Адвокатите вземали 2000лв на месец? ПФ.
Аз не съм ти казала не учи това. :) Всеки трябва да учи каквото му харесва. Просто попита защо аз се отказах от правото и отговарям.
Аз познавам адвокати, които са завършили ЮЗУ сега, защото има разлика от преди и сега, които не знаят името да си кажат и да, взимат по 2000 лева на месец, доволно, достатъчно им е...
JoLLiE92
02-11-2013, 19:59
Аз познавам адвокати, които си нямат на представа какво прави истинският адвокат, защото не са влизали и на едно дело, но вземат пари от разни партийки, сделки с недвижими имоти и тем подобни. Винаги има начин разбира се.
Аз исках, защото майка ми би могла да ми помага, но тя забрани, а тя има по-реален поглед над нещата от мен. Каза, че въпреки че тя е адвокат, не е добра идея аз да го правя.
maximxxl
02-15-2013, 14:59
до къде стигнахте по литература? ние сме до Вапцаров
pifiella
02-15-2013, 15:28
до къде стигнахте по литература? ние сме до Вапцаров
И ние сме до Вапцаров(на последното му стихотворение).
^ Хаха, споко, ние другата седмица свършваме Йовков 8-)
Ние ги караме успоредно по Зип И ЗП
При едната вече сме на Вапцаров , при другата на Йовков... чудничко.
maximxxl
02-15-2013, 16:48
много ми е странна ваща система...зип, зп при различен даскал...а авторите от зип,където не се вкл. в матурата учители ги, смисъл четете ли ги и пишете ли съчинения и есета на тях?
BTW кой от тука щеше да учи химия? може ли да ми прати нещо за алкалоидите и в тях да са включени пиридина и там другите наркотични в-ва? имам да изнасям тема...хетероциклени съединения -_-
Не , караме си само тези за матура. ЗИПът ни идва тъкмо затова,за да можем да отделяме повече време за 1 автор,ама ги учим 2 успоредно...та такак че е все тая , просто после ще имаме повечко време за упражнения. Ние и сега си правим,но накрая ни дават яко газ.
Иначе последно правихме тест на Далчев.Оф. Тегава история, ще видим другия път резултатите.
И имам да превеждам презентация ... от руски на български по математика :lol: За числото Пи. Хахаха, г-жата ме помоли, нали уж съм по на ти с езика. Засега върви добре,ама поживем увидим :lol:
Въобразете си е с 2 точки :lol:
maximxxl
02-15-2013, 17:44
ъхх и аз учих руски от 5 до 10 клас...вече нямам :)) иначе за по бел и ние сме така с общо 6 часа БЕЛ :) ма даскала е мноооооооооого досаден :@ знае сигурно всички стихотв. на кой ли не наизуст ... иначе теста какъв ви беше? щото нас на Далчев ни пусна заедно с Багряна и накрая трябваше да пишем за образите в Септември (народа и поп Андрей). ама тоя тест беше обединяващ за 2 часа. оня ден правихме тест на Йовков и накрая нямаше нищо за писане ^_^ не знам как беше пропуснал... отвеян даскал :D
И аз от 2 години не уча руски,ама го вдявам,колкото да се оправя.
Първо 20 общи въпроса за творчеството му . После няколко за стихотворенията конкретно, за вещите и какво представляват. Багряна всъщност сега я започваме, Вапцаров е после. Объркала съм се. Иначе имаше на теста и упражнение 10 откъса от стихотворения да кажем кои са те. И 3 упражнения да вадим фигури, тропи и тн. Не беше много труден.
Над Септември...то други образи няма :D Ама над него имахме устно изпитване само. и то за миналия срок ни беше.
pifiella
02-16-2013, 11:40
Аз имам 4 редовни часа БЕЛ,2 ЗИП И 2 СИП.
maximxxl
02-16-2013, 15:09
е и при нас беше за 1ви срок...оф днеска на курса в СУ как ни отчаяха... тряяше да решаваме задачи с производни , при което тя беше мн учудена като и казахме, че не знаеме какво е това?! никога не сме го учили...каза ни,че където и да влезем ще ни бъде мнооого трудно, щото мн от нещата, които тряя да знаеме се учат само в профил/зип...а ние не сме имали..
Wednesday666
02-16-2013, 15:14
е и при нас беше за 1ви срок...оф днеска на курса в СУ как ни отчаяха... тряяше да решаваме задачи с производни , при което тя беше мн учудена като и казахме, че не знаеме какво е това?! никога не сме го учили...каза ни,че където и да влезем ще ни бъде мнооого трудно, щото мн от нещата, които тряя да знаеме се учат само в профил/зип...а ние не сме имали..
Да, така е.
Аз ходих на уроци специално за тия допълнителни неща, които реално много тъпо са сложени в изпитите, защото се учат по програма след това във ВУЗ. В момента уча неща, които вече знам, което е нелепо, обаче такава ни е системата.
Аз имам 6 часа БЕЛ общо.
3 ЗП и 3 ЗИП.
Отделно 4 часа профилиращи физика
5 Английски по Спец.
4ИТ
4Информатика.
Тва са ми спец. часове. По останалите са ми по 2 Математика, История,География, СиЛ , Спорт
maximxxl
02-16-2013, 15:54
-.-' не знам кво ще правя...мн ме е яд за математиката :@ то нали затова се записах на курс в СУ , за да ме научат на нещата, които дават на изпит, обаче не се учат в даскало при задължителна подготовка...
Ние пък сме без профил... 3 часа зип по физика,химия,биология,физи еско,Философия,бел,история/география. 2 часа зп по математика,свят и личност, физическо,английски ез. и 3 часа зп по бел... фейл от всякъде... |( basically продължаваме да учим всичко до края и няква подготовка по математика само от 2/3 часа О.о
Wednesday666
02-16-2013, 16:35
Точно производни, тригонометрични уравнения, граници на функции, екстремуми и тн. няма да ги научиш в курса. Просто, защото ги изискват преди това.
Очакват, че ги знаем.
Ама малко.. нда, тъпи са.
JoLLiE92
02-16-2013, 16:38
Повече от половината ми колеги не бяха чували за производна преди да дойдат в университета. :)
днес някой ходи ли на интеграл в Шератон?
аз си направих малка разходка там, но засега ме интересуват само бригадите, за които поговорих с мацката от офиса в Бл-град и тя ми разясни нещата, та, живи и здрави, дано ме приемат, запиша и догодина-в чужбина 8-)
времето в София днес беше повече от чудесно , за щастие!
^ аз ходих, но през есента 8-)
Лоши отзиви чувам за фирмата....
JoLLiE92
02-16-2013, 19:19
Лоши отзиви чувам за фирмата....
И аз. Дано с вас са по-професионални.
DisappointedDreamer
02-16-2013, 19:23
Къде в чужбина бе, Иве?
maximxxl
02-16-2013, 19:55
тъпа математика -_-'
Аз тези производни, екстремуми локални и границите на ф-я ги учих вече първия срок по математика.. :
Къде в чужбина бе, Иве?
САЩ,hopefully
DisappointedDreamer
02-17-2013, 17:10
не си ли изпуснала срокове за кандидатстване?
pifiella
02-18-2013, 16:30
тъпа математика -_-'
И аз това си повтарям.Веднъж да завърша и никога повече няма да смятам.Ще си подавам шепичката с парите на продавачката и тя ще си взима,колкото и трябват. :D
pifiella
02-18-2013, 16:33
но засега ме интересуват само бригадите
^DisappointedDreamer
:)
Искам да се оплача и да ми кажете, че съм тъпа тъпа тъпа тъпа патка.
Явих се на DELF B2 по френски миналата събота, устният ми е в неделя. Е, няма такова чудо! От слушането НИЩО не се чуваше, записът беше под всякаква критика, абсолютно нищо не се разбра. На слушането от миналата година имах 20 от 25 точки. А на таз годишното ще имам 6-7 най-много. Най-тъпото е, че ако имам под 5 точки на слушане, дори и да имам необходимите 50 да взема изпита ме късат автоматично. Говорихме с нашата учителка по френски, която е и проверяващ и изпитващ и тя самата беше абсолютно потресена какъв запис са си позволили да дадат и каза, че нищо не е разбрала.
И толкова, толкова ме е яд на себе си, че не се явих миналата година, защото исках да го взема с нас 90 точки! Та сега сигурно ще духам супата и в най-добрия вариант ще имам 70-75 точки.
пиф, мда, мерси :)
снощи имам едни хубави комшийки и не ме оставиха да заспя до 1.30...то не бяха токове, крещене, музика...Ожас
и ся съм като парцал.
иначе си поръчах обувките от магазина, ще дойдат до края на седмицата (за бала ,де)
и съм доволна :)
А ВИЕ УЧИТЕ ЛИ?????
girlwithblueeyes
02-20-2013, 07:49
Аз си уча :D нищо че сега от тоя гаден грип никъде немога да мръдна . Вчера учих по немски и по История, че в Петък ще ходя да правя контролно :D .
Хора напоследък супер много се притеснявам за цялата ми кандидат студентска подготовка ,просто ако не успея да отида да уча там където искам ще се самоубия.
bubeto0110
02-20-2013, 08:09
Здравейте, момичета. Аз съм минала тези вълнения и страсти, но предположих, че може да ми помогнете. Имам приятел, който се иинтересува дали вече абитуриентите в София са си уговорили поръчките за албуми и дискове от завършването, бала и т.н. Той е фотограф и ми се иска да му помогна. Моля да ми кажете вие във вашите училища дали вече сте си поръчали/договорили с някой фотограф.
Много благодаря предварително. Другият вариант е да тръгна да питам по училищата, но нали знаете -докаго минеш охраната , докато намериш учителката... а и сега вторият семестър ми е по-дисциплиниран и държат много на присъствие!
Благодаря още веднъж!
^ Повечето класове са си запазили фотографи още от ноември. Поне в нашия град е така.
Ние още не сме.
Иначе днес имахме контролна по информатика , елементарна и пак масата са с 3ки и 4ки , как става това...нямам идея.
Иначе,аз си имам 6 и ми е добрем.
Утре контролна по Английски , в петък по География,ОТНОВО на матура...нямам идея как ги мисли...аз няма да я държа матура по ГЕО. Все едно нашата класна да пусне матура по АЕ и по тва да оценява всички , при все че масата не са на нивото дори за 4.
А иначе още се двоумя дали да се явя на олимпиада в Пловдив. Знам къде е ЕГ-то,знам как да стигна до там,ама трябва да съм си на чинчето в 8и30 сутринта. Аре , ще ме закара баща ми , заедно с майка ми ,която пък води и тя ученици,ама ранното ставане ми е huge problem...ама да видим. До НЕДЕЛЯ има време...:/
K_O_L_E_V
02-20-2013, 11:39
Май само аз не трепвам от това, което ни се случва. :D
girlwithblueeyes
02-20-2013, 11:50
Ти не си ли на 23 години :O ?
K_O_L_E_V
02-20-2013, 12:03
Не. :D Стои ми така от стария форум още. След ъпдейта нищо не можеше да се променя.
Сега видях, че може и редактирах нещата. Извинявам се ако някой е останал в заблуда.
Някой ще ходи ли на 2ри кръг на олимпиадата по история в понеделник в София (9 ФЕГ)? Питам, защото гледам, че има и други кандидатстващи с история.
Ние си предплатихме албуми още октомври - 45лв. ще ни струват. За мен е доста, но какво да се прави, пък поне са хубави и ще ни дадат и диск със всички снимки. Да ви се похваля днес си взех роклята :) На мен лично всичко за бала ми е готово вече - рокля, обувки, бижута, запазен час за грим, прическа, запазен ресторант за роднините. Само учене от сега нататък - целта е СУ - Международни отношения, Право, Скандинавистика. Кое ще е зависи от изпитите.
DisturbiaV
02-20-2013, 14:43
някой да знае записването за предвариетлната сесия в су (журналистика) до кога е.
направих голямата простотия да се върна в града си без да се сетя,че мога да се запиша,докато съм там.
Ето.
Тъп въпрос, като се явя на първата сесия,ако не си харесам оценката,може да не си идентифицирам оцеката, сми...дано ме разбрахте :lol: мога да си я оставя анонимна ей там, на никого.
Тъп въпрос, като се явя на първата сесия,ако не си харесам оценката,може да не си идентифицирам оцеката, сми...дано ме разбрахте :lol: мога да си я оставя анонимна ей там, на никого.
Предполагам те интересува дали ти взимат по-високата оценка при класирането:
Чл. 11. (1) Оценките, получени на която и да е от изпитните сесии, участват равностойно при балообразуването.
(2) В балообразуването участва най-високата оценка, независимо на коя сесия е получена.
Мерси,значи,много съм тъпа понякога, не чета кво пише и задавам малоумни въпроси.
Е, не. Никой не е роден научен, а на университетите са им много глупави сайтовете и аз трудно се оправям понякога...
DisturbiaV
02-20-2013, 16:05
Ето.
имах предвид краен срок за записване,а не кога е изпита
от 18.02 до 08.03
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_baka lav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2013/pravilnik_za_priemane_na_studenti_v_sofijskiya_uni versitet_sv_kliment_ohridski_za_uchebnata_2013_201 4_godina/kandidatstudentski_izpitni_sesii
СУ защо ще стачкуват пак? Колко са им вдигнали семестрите??
СУ защо ще стачкуват пак? Колко са им вдигнали семестрите??
8% искат да ги вдигат, на 27ми сме на протест.
JoLLiE92
02-20-2013, 16:29
А те колко са иначе?
А те колко са иначе?
Различно е, моята е 250лв на семестър (нали половината е от държавата, 250 плащам аз, 250-държавата). Филологиите също, иначе има по-скъпи специалности като Право и не знам още кои. Така че си е различно, но покачването е неосновано... повечето не сме съгласни, покачват ги и в УНСС, мисля, че и те ще имат протест. И такам.. дано успеем. :)
DisturbiaV
02-20-2013, 16:53
marilyn,може ли някой да ми подаде документите за изпит.непосилно ми е за 2 седмици 2 пъти да идвам.някой беше написал в темата,че записването е до 18 март или нещо такова...обмислям варианта и да си пратя личната карта по еконт на 1 приятелка...и тя да отиде.
оф оф оф оф
до 8 ми март е.
Аз се замислям да си отделя един ден и малко кеш , за да отида да подам документите,аммм ще видим.
DisappointedDreamer
02-20-2013, 16:55
И в УНСС ли? Ужас. Само това им трябваше на студенти, които учат и работят, за да си плащат сметките едвам-едвам. Визирам кака ми :/
JoLLiE92
02-20-2013, 17:03
А в УНСС колко са д/г?
аз чух за 30% увеличение там?дано бъркам.
marilyn,може ли някой да ми подаде документите за изпит.непосилно ми е за 2 седмици 2 пъти да идвам.някой беше написал в темата,че записването е до 18 март или нещо такова...обмислям варианта и да си пратя личната карта по еконт на 1 приятелка...и тя да отиде.
оф оф оф оф
Мисля, че може, стига да е в нея личната ти карта, но дали е добра идея да я пращаш по ЕКОНТ... сама си реши.
Иначе и в УНСС ги вдигат, но не знам с колко. Специално за СУ е с 8%.
DisturbiaV
02-20-2013, 17:34
по еконт имат опция изпращане на документи.рисковано е,но...
по еконт имат опция изпращане на документи.рисковано е,но...
Ти си знаеш де. Те от СУ, няма да върнат някой, който иска да плати... каквото и да е. :D
Wednesday666
02-20-2013, 17:40
8% искат да ги вдигат, на 27ми сме на протест.
Ние сме на 28.
Нашите се вдигат с около 30-40%.
JoLLiE92
02-20-2013, 17:41
Ние сме на 28.
Нашите се вдигат с около 30-40%.
Ужас, това наистина звучи много. Основание нещо? А сега колко са?
Wednesday666
02-20-2013, 17:43
Ужас, това наистина звучи много. Основание нещо? А сега колко са?
Не са много големи като цяло, но само на част от специалностите.
Моята от 173 става 231. Не съм го смятала точно, но са между 30 и 40%.
На останалите специалности от 277 отиват на около 350..
Основание - не ги били вдигали скоро.
Ако ме питаш мен - шот СУ ги вдигат.
JoLLiE92
02-20-2013, 17:46
Е нали ги вдигаха всички генерално на цялата държава. Миналия семестър май беше .. тоест то беше по-рано, но влезе в сила от миналия семестър - втория на миналата година имам предвид.
Българските университети са пълна порнография. А хората не ми вярват, че във Франция ще ми излезе не много по-скъпо отколкото в България. Във всички университети, в които кандидатствам таксата е 181 евро.
Като се има предвид ниското качество на българското образование и нежеланието да се учи не виждам на какво основание ще правят университетите още по-недостъпни за населението.
Дистърбиа, Плами, защо ще идвате чак до Сф за да се запишете? Не е ли по-лесно в определените места във вашите градове или близки до вашите?
Много ще се радвам,ако ми разясниш как и къде щото нямам идея :lol:
Много ще се радвам,ако ми разясниш как и къде щото нямам идея :lol:
Доколкото знам има в Пловдив. Като подадеш документи за изпит от такова бюро, не ти е 30 кинта, а повече, ама поне пестиш време да се разкарваш до София.
Ще потърся инфо, ако намеря ще ви пиша.
И аз ще потърся,ама дали ще се разкарам до София или до Пловдив ,кинтите са ми едни и същи. По-добре да си ида на място. :D Ще видим.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_baka lav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/minali_ksk/kandidatstudentska_kampaniya_2012/prilozheniya/prilozhenie_4
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_baka lav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/minali_ksk/kandidatstudentska_kampaniya_2012/prilozheniya/prilozhenie_5
Това успях да намеря, Пламе.. ти си знаеш, на мен това ми хрумна просто.
Понеже моето даскало беше мястото в Сф, където се попълваха документи за унита извън столицата и такам, от там се сетих ;)
SpiritInBlack
02-20-2013, 18:50
Студентите не знаят български език , но не пропускат възможността да покажат какво мислят , когато им дигнат цената на картата за градския с 2 лв. - Иво Сиромахов
DisturbiaV
02-20-2013, 18:50
Искат ми 40лв...и то билета ми е 55.Някакси за тея 15 лв ще отида и да си видя приятеля.Не знам в другите градове колко искат,но е безумно 40лв и да диря нотариус и на него да платя 10 лв за удостоверение ,че ще ме представляват и то става с 5лв по-евтино.
JoLLiE92
02-20-2013, 18:54
Студентите не знаят български език , но не пропускат възможността да покажат какво мислят , когато им дигнат цената на картата за градския с 2 лв. - Иво Сиромахов
Пише се Вдигнат и нямаш запетая пред "когато" в този случай, защото замества "тогава, когато". ;) Не знам кой не знае български език.
Искат ми 40лв...и то билета ми е 55.Някакси за тея 15 лв ще отида и да си видя приятеля.Не знам в другите градове колко искат,но е безумно 40лв и да диря нотариус и на него да платя 10 лв за удостоверение ,че ще ме представляват и то става с 5лв по-евтино.
Ами не знам, при нас процедурата за унитата, които не са в Сф беше много улеснена. Попълваш документите и толкова, само дето плащаш повече пари, отколкото на място.
SpiritInBlack
02-20-2013, 19:32
дигнат се пише на такива момичета като теб , йо. пардон . ти се броиш за момче. макар и матурката ми да беше доста отдавна , нямам съмнения , че съм от грамотните във форума