.
Отговор в тема
Страница 7 от 9 ПървиПърви ... 3456789 ПоследнаПърви
Резултати от 151 до 175 от общо 221
    Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    ^ То се знае, че трябват. Но не смятам да са ми главната цел. Когато обичаш това, което учиш, се развиваш бързо и правилно. И те бива. И те искат. И гладен няма да останеш.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Фен Аватара на DS
    Град
    Bulgaria
    Много ми е забавно да ви чета постчетата!
    За едни образованието е без значение, важното е да падат пари!
    За други образованието просто отваря повече врати!
    За трети без образование - света е немислим!

Към тип 1:
    50/50 я ви потръгне в живота я не?!

Към тип 2:
    50/50 я почнете нещо въз основа на образованието си я не!

Към тип 3:
    50/50 я почнете нещо по специалността си, я не!

Извод... сам си избери кои 50% ти харесват повече

П.П. SisiStrange както е казал Конфуций: "Намери си работа, която ти харесва и никога няма да ти се налага да работиш!"
    Това е хубаво, но е в сила когато заплащането е на ниво!

Мега фен Аватара на Sh@d0w
    Град
    Някъде из София...
    Абе Конфуции не е живял в България, когато го е казал. В България не всяка работа е добра и доходоносна, че като ти харесва можеш само нея да си работиш. Има толкова много нископлатени работи, че паралелно с това трябва да бачкаш още две неща, та да си докарваш нормални доходи. А заплатите изглеждат още по - ниски, когато живота наоколо постоянно поскъпва.

Просто казвам, не във всеки сектор е така, но има.

Град
    София
    ^ В България твърде малко длъжности имат свястна реализация и 100% успеваемост, че човек да избира главно по заплащане. Не може всички да са програмисти, адвокати и хирурзи. Винаги има голям шанс да бъдеш прецакан от не особено свястната ни система и да останеш без работа или с ниско платена такава. Все пак, ако те бива, в това, което си си избрал шансът да ти се случи е по-малък. Търси се качествена работна ръка. Пък аз си седя зад твърдението, че може наистина да те бива, само ако си обичаш специалността.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Град
    Някъде из София...
    ^Сиси спор в това което казваш няма, просто понякога да си добър в едно нещо не е достатъчно

Но пак си зависи как се развият нещата де, винаги има изключения.

Sh@d0w по принцип си прав. Най-важното е кой какво може да прави. Все 1 каква диплома има. Ако има диплома и не може да прави нищо - пълен провал. Това обаче не означава, че дипломата не е задължителна. Задължителна е за всеки себеуважаващ се човек, който има интелектуални и минимални финансови възможности.

Има едно обаче. Всеки достатъчно умен човек ще завърши университет - освен, ако няма много сериозни финансови проблеми и просто се налага на всяка цена да работи, за да издържа себе си или семейството си. Оправдания от сорта - "Преподавателите не могат да ни мотивират", "Преподавателите не се отнасят сериозно към предмета" са доста несериозни.

Не знам в кой факултет на ТУ–София си учил, но аз съм завиршил Електроника в ТУ–София - C/Assembler програмиране на микроконтролери, Дизайн на многопроцесорни системи (устройства за PCI, VME bus и т.н.), Дизайн на цифрови и аналогови устройства, захранвания и т.н.
    95% от предметите са напълно смислени и необходими - щом си прекъснал след първи курс - това означава единствено общообразователни предмети - висша математика/физика/химия/документиране и т.н. Това са изключително важни предмети за професионалното развитие на всеки 1 инженер. Както каза Chacho - и аз съм се наслушал на мнения от сорта на "Кога ще ми притрябва тая математика в реалния живот" - висшата математика е един от най-важните предмети в първите години и за в бъдеще, ако човек ще се занимава сериозно с това, което учи. Инженер, който има посредствени знания по математика, е кръгла нула - същото важи и за програмист, който няма солидна математическа основа. В ТУ-София е пълно с такива "инженери", които са адски зле по математика. После ми се оправдават, че стоят без работа и не се предлагало работа. Да - не се предлага работа за хора с диплома без покритие.
    Може не всички преподаватели да са на супер високо ниво в ТУ, но нивото им е напълно достатъчно за всеки един стандарт и всеки един добър студент ще се справи. Отделно в ТУ има преподаватели, които са най-добрите в сферите си в България и в Европа - например проф. Ванков, който с екипа си е работил по CMS детектора в CERN.
    Като цяло аз съм супер доволен от прекараните ми години в ТУ и от знанията, които съм получил. Имам познати, които учат EE (Electrical Engineering) в US и учат нещата далеч по повърхностно отколкото сме ги учили ние.
    Та не се оправдавай за ТУ, университетът е на ниво - всеки, който има желание, може да научи супер много. Има и отрепки студенти, доста голям процент, но това е положението. Университетът трябва да изкарва пари, за да се издържа и няма как да задържат 10-20-те достойни човека от всяка една специалност, а другите да ги изхвърлят. Ако го направят просто ще фалират.

При теб проблемът е, че имаш комплекси на тази тема (образование) и винаги ще имаш комплекси на тази тема, в случай че не завършиш висше образование. Това е положението, личи си от мненията ти. Не е нужно да ме оборваш.

Относно тези, които са много навити на големите пари при частния бизнес, първо да се замислят какво друго идва с бизнеса. Ако не могат да се сетят - много по-голямо напрежение ежедневно, липса на работно време, липса на напълно почивни дни, ограничаване на личния живот. От друга страна при една нормална работа парите са по-малко, но човек отива и работи от еди колко си часа до еди колко си часа - като му свърши работното време става и си тръгва. Няма кой знае какво напрежение, ако нещо в работата не върви.
    Последно редактирано от Checksum : 07-17-2012 на 08:59

Цитирай Първоначално написано от DS Виж мнението
    Здравейте, не на празно пускам тази тема в "Пълнолетника"!
    Искам да разбера какво мислите за висшето образование? Не се ли навъдиха прекалено много специалисти в тая България, къв е смисълът от висше при заплата колкото продавачка?
    и т.н. схванахте какво имам в предвид!
    Относно въпроса ти.
    Навъдиха се прекалено много "специалисти висшисти" в България наистина. Почти всеки учи висше, независимо каква специалност. Проблемът е, че в България има супер жалки университети, главно извън София (има и в София), от които излизат хора с диплома, които нямат абсолютно никакви знания и умения. Това са хората, които взимат пари колкото продавачка. И заради тези хора стана едва ли не без значение дали имаш висше образование.
    Ако смяташ, че няма да се справиш да учиш в добър университет и наистина да учиш - по-добре не се записвай в университет. Защото, ако се запишеш и буташ някак си, а не се справяш с нещата, които се учат, просто ще си един от тези, които визираш.
    Не се записвай в много слаб университет в провинцията, защото ако около теб е пълно с некъдърни и безотговорни колеги е възможно да не се развиеш. Запиши се в доказал се университет.
    Ако си добър студент ти гарантирам, че ще си намериш високоплатена работа в България.
    Висшист със заплата колкото продавачка може да си поради една от следните причини:
    1. Завършваш специалност, която няма сериозна реализация на фона на днешния ден. Например фиология или педагогика в България.
    2. Завършваш нормална специалност, която има реализация, но не си на достатъчно добро ниво и не можеш да си намериш достатъчно добра работа. Например, ако завършиш биология/химия и работиш цял живот в дадена болнична/научна лаборатория за малки пари и просто на работното място вършиш рутинна работа. (Ако си биолог в ин-витро център например, мисля, че парите ще са достатъчно)
    3. Завършваш добра специалност, но с преписване и общо взето дипломата няма никакво покритие. Например лекар (много рядко), инженер (много често), програмист (рядко).
    Последно редактирано от Checksum : 07-17-2012 на 16:59

Мега фен Аватара на Chacho
    Checksum го каза, нямам кво да добавя повече след него по тази тема.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Град
    Някъде из София...
    Checksum, противоречиш си. Първо казваш, че всеки който уважава себе си трябва да завърши висше, после казваш че в българия имало твърде много вишисти. Май не си много наясно каква позиция защитаваш.

А относно коментара ти, че програмист без висша математика бил кръгла нула - мога само да се изсмея. Особено в Ит сектора, образованието е точно от нулево значение, на преден план е какво можеш. Мен на работа ме взеха, защото показах добри умения, и точно обратното, колежката ми която наеха преди около месец (заради дипломата и, факта че следва и няколкото сертификата които беше предоставила), въобще не се справя, така че се налага от време на време да върша и нейната работа, за да влезем в срок с проектите.

Образованието не е мерило, за това какво можеш. Още по заблудени пък са хората, които влизат в университет, очаквайки той да им адде всичките нужни знания. Жалко наистина.

Град
    София
    За частта с химия и биологията + парите в Ин витро ще оборя. Уча молекулярна биология и съм попроучила. Там пари няма. Вършиш лаборантска работа. За това можеш да случиш с малко над минимална заплата. Не говорим за медицина, а за работа на човек завършил БФ. Пари има в генетичните центрове, в криминалните лаборатории, токсикология, вирусология, на много места има добри биохимични лаборатории. Останалото за момента в България не е развито кой знае колко добре. В БАН е най-интересно и се работят ужасно интересни неща (от моя гледна точка на човек, който работи и там), но не бих отишла на постоянна работа там, защото са финансирани мизерно.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Shadow, много програмисти могат да работят с photoshop, малко могат да го изпрограмират. Повечето позиции в ИТ-то са посредствени. От уеб сайтчета, през софтуери за магазинчета, до флаш игрички. Точно колко езика за програмиране знаеш, колко класове и методи си запомнил, колко добре се справяш с някакъв интерфейс, не е мерило за знания. Когато имаш основите, ще се нагодиш на подробностите много бързо. Но иновацията без тези основи е обречена.

Както и да е, темата не е само за ИТ.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Град
    Някъде из София...
    Програмист е твърде обширно понятие, не можеш да сравняваш различните езици. Стане ли дума за програмиране, всичко опира до логическо и аналитично мислене. Посредствена работа няма, има посредствено мислене.

Фен Аватара на DS
    Град
    Bulgaria
    Искам всеки един от вас да ми отговори на темата и след 5-10 години!

Град
    София
    Тамън след 5 ще пиша! Да си кажа как събирам проби от местопрестъпленията и ги изследвам, а после като открия убиеца се надбягвам с мафията!

Sure. I wish. XD
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Да, за същото говоря. Но повечето програмисти на пазара имат посредствено логическо и аналитично мислене. Щото обикновено работата опира до елементарни алгоритми. Ако те вземат в ЦЕРН, НАСА, Гугъл, BlueBrain, съм сигурен, че няма да говориш същото за посредствената работа.

Град
    Някъде из София...
    Не бих казал, че работата опира до елементарни алгоритми. Всеки проект, по който се работи, е уникален сам по себе си и изисква различен подход. Можеш да работиш примерно на фреймуърк, но това не значи че работата е посредствена. Това я ускорява. А вече другото си опира до самия програмист как ще подходи.

То е ясно, че едно с едно няма да са едни и същи. За да са ни такива парите, малко или много трябва да е предизвикателство. Но има къде, къде да се вдига летвата. Докато ние пишем на разни езици, някои хора ги измислят.

Град
    Някъде из София...
    Така е. Жив пример е Go. Но се отклонихме от темата.

Фен Аватара на DS
    Град
    Bulgaria
    до Sh@d0w и Chacho България сигурно е държавата с най-много незавършили IT специалисти
    В което няма нищо лошо стига да не работят през пръсти, напоследък се нагледах на некадърни кодове...

до SisiStrange прекаляваш с CSI
    Последно редактирано от DS : 07-17-2012 на 12:36

Супер фен Аватара на ohluv
    Град
    Maina Town
    Цитирай Първоначално написано от DS Виж мнението
    Искам всеки един от вас да ми отговори на темата и след 5-10 години!
    Да интересно ще е мнението на някой,който е "врял и кипял" в дадена работна сфера.
    Creative Technologie

Град
    София
    По-скоро прекалявам с криминалните романи.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    За частта с химия и биологията + парите в Ин витро ще оборя. Уча молекулярна биология и съм попроучила. Там пари няма. Вършиш лаборантска работа. За това можеш да случиш с малко над минимална заплата. Не говорим за медицина, а за работа на човек завършил БФ. Пари има в генетичните центрове, в криминалните лаборатории, токсикология, вирусология, на много места има добри биохимични лаборатории. Останалото за момента в България не е развито кой знае колко добре. В БАН е най-интересно и се работят ужасно интересни неща (от моя гледна точка на човек, който работи и там), но не бих отишла на постоянна работа там, защото са финансирани мизерно.
    Говоря за ембриолозите по центровете за ин-витро оплождане, със сигурност взимат повече пари от хора в криминални/токсикологични/вирусологични лаборатории. Вирусологията не е високо платена, въпреки че е изключително важна. Поне на държавните работи, преди по ХЕИ-тата и сега във Вирусологията. На мен баща ми и майка ми са завършили молекулярна биология...и не са особено доволни.

Цитирай Първоначално написано от Sh@d0w Виж мнението
    Програмист е твърде обширно понятие, не можеш да сравняваш различните езици. Стане ли дума за програмиране, всичко опира до логическо и аналитично мислене. Посредствена работа няма, има посредствено мислене.
    Така е. Твърде обширно понятие е.
    Говоря за програмист, който може да разработва сложни алгоритми за най-различни процеси. Такъв, който може да направи поне операционна система за реално време и да я обезпечи напълно откъм драйвери и връзка към околната среда.
    Дизайнът на процесорите се прави от математици и химици. В разработката на всяко едно сложно нещо има доста математици.
    Последно редактирано от Checksum : 07-17-2012 на 17:02

Цитирай Първоначално написано от Sh@d0w Виж мнението
    Checksum, противоречиш си. Първо казваш, че всеки който уважава себе си трябва да завърши висше, после казваш че в българия имало твърде много вишисти. Май не си много наясно каква позиция защитаваш.
    Казвам следното:
    Задължителна е за всеки себеуважаващ се човек, който има интелектуални и минимални финансови възможности.

Супер фен Аватара на ohluv
    Град
    Maina Town
    Цитирай Първоначално написано от Checksum Виж мнението
    Така е. Твърдо обширно понятие е.
    Говоря за програмист, който може да разработва сложни алгоритми за най-различни процеси. Такъв, който може да направи поне операционна система за реално време и да я обезпечи напълно откъм драйвери и връзка към околната среда.
    Дизайнът на процесорите се прави от математици и химици. В разработката на всяко едно сложно нещо има доста математици.
    Интересен пример за програмист.
    Creative Technologie

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си