.
Отговор в тема
Страница 4 от 6 ПървиПърви 123456 ПоследнаПърви
Резултати от 76 до 100 от общо 146
    Banned Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Auriss Виж мнението
    Нищо не съм въртял. В прав текст каза, че това, за което за измрели милиони са 'глупости' , а тези идиоти някой ги е водел за носа.

Както и да е. Струва ми се, че си склонен да придаваш излишна тежест на неща, които иначе са невероятно прости.

Хората си живеят и си дрискат и искат да си живеят и да си дрискат. Ако могат да живеят и да си дрискат необезпокоявани - това е добро. Ако не могат - това е лошо. Лошо е, защото противоречи на стремежите, които са им генетично зададени.
    Не ти е генетично зададено да пречиш на съседа да дриска. Това е следствие.
    Генетично зададено ти е дрискането да те прави щастлив. Щастието е хубаво нещо, тъй като помага на организма - пак биология. Щом щастието е хубаво, значи е добро. Следователно дрискането е добро.
    Ако някой ми пречи да дрискам, това ме прави нещастен, защото аз искам да дрискам. Нещастието вреди на организма - пак биология - следователно е лошо, тъй като възпрепятства дрискането. Следователно да не дрискам е лошо.
    Дотук разбрах, че искам да си дрискам и да не ми пречат да дрискам. И съседа иска да дриска и да не му пречат. Всички искаме да дрискаме, без да ни се пречи. Има обаче такива, които искат да ни пречат да си дрискаме.
    Ще се съюзим за да им попречим да ни пречат да дрискаме.

Добро и лошо не са абстрактни понятия, които говорят за мирогледа на изричащия думичката.
    Като общество сме се съгласили кое е добре и кое - не. Отдавна. По етика и право в 10-ти клас се преподават тези неща.

Абсолютно съгласен съм иначе с част от поста ти. Проблемът ми е с частта, намекваща че установените в момента 'добродетели' не са следствие от генетично заложеното на хомо сапиенс от природата, а от манипулации/глупост/слабост етц. Може пък и изобщо да не си го казвал - на мен така ми прозвуча и те зачекнах .
    Да, може би си прав че придавам твърде много сложност на простички неща. Примера ти с дрискането е достатъчно прост и съм склонен да го приема. Значи сме на едно мнение - дрискането те прави щастлив. Това значи ли че цялата ти логика трябва да бъде в съответствие с примера за дрискането? Аз не се обявявам против дрискането(освен в тежки случай на разстройство ). Казвам просто че има и друга страна, неодрискана, и за да претендираш за обективност и да можеш да мислиш без предразсъдъци, трябва да погледнеш в нея . Но след като даваш пример че дрискането е добро, понеже е природно заложено, да те питам - Защо хората помагат на недъгавите и тези с психични отклонения? В природата всеки такъв индивид е обречен на смърт, и така се изчиства популацията от слаби индивиди, а по-силните оцеляват. Изобщо толкова много примери има за противоречия между установените в момента "добродетели" и природните закони - човека има кучешки зъби, значи е направен за да яде месо, следователно вегетарианците са идиоти; В природата по-силният оцелява, а според съвременния морал - всеки има право на живот и той трябва да му е гарантиран(докато в природата се бориш за него) и т.н. и т.н. Е какво искаш това което е природно "добро" или това което е човешко добро, защото симбиозата между двете е доста крехка?
    Просто забрави за момент че си човек, представи си че си извънземно или нещо такова. Тогава би ли вярвал в човешката представа за добро? Ако беше от друга вселена където има съвсем различни закони, природата деиства по съвсем различен начин, тогава щеше ли да вярваш в природното "добро"? Разбираш ли на къде бия? Тези представи са в нас и ние им се подчиняваме защото сме хора, и защото сме природни създания. Хипотетично изключи този елемент от уравнението и ще видиш че цялата идея идва от съвсем пречупена, човешка, животинска гледна точка. Отвъд това, в света на свободната мисъл, тези неща не съществуват. Как по-просто да ти го обясня. Сега сигурно ще кажеш - "Да ама, ама ние сме хора, творения на природата, и няма нужда да бягаме от това", Няма нужда, ние и не можем да избягаме от това, но премини на следващото ниво и ще видиш че това e man-made bullshit. Защото на вселената не и пука дали ще убиеш някъв инвалид. На това какво се случва отвъд вселената - още по-малко. Никой ли не осъзнава колко малки сме, и всеки е тръгнал да защитава и да се бори за нещо, когато в по-голям мащаб това няма никакво значение? Успя ли да доловиш нещо?

Мега фен
    Успя ли да доловиш нещо?
    Съжалявам. Твърде зает съм да се хиля на картинката, която ми изникна в съзнанието, виждайки gif-чето по адрес на дифендъра.

В природата по-силният оцелява, а според съвременния морал - всеки има право на живот и той трябва да му е гарантиран(докато в природата се бориш за него) и т.н. и т.н
    Мислиш много наедро и пропускаш детайлите. Докато на вълка му е нужно да се бори, за да си осигури храна, не му е нужно да се *бори* със собствената глутница. Поне не и ако не претендира за водачество. В смисъл , знам че примера ми е тъп и издиша тотално, но лафът 'социални животни' неслучайно се използва.
    Виж например слоновете. И те живеят в техни си малки общности. Налага ли му се на един слон да се бори с друг за правото си на живот ? ( и тук сигурно издишам и се случва, но сигурно ме разбираш в каква посока на мислене се опитвам да те насоча)

Тогава би ли вярвал в човешката представа за добро? Ако беше от друга вселена където има съвсем различни закони, природата деиства по съвсем различен начин, тогава щеше ли да вярваш в природното "добро"? Разбираш ли на къде бия? Тези представи са в нас и ние им се подчиняваме защото сме хора, и защото сме природни създания.
    Ама ... ама ... аз ... такова о_О ...
    Проблемът ми е с частта, намекваща че установените в момента 'добродетели' не са следствие от генетично заложеното на хомо сапиенс от природата, а от манипулации/глупост/слабост етц. Може пък и изобщо да не си го казвал - на мен така ми прозвуча и те зачекнах
    Нали г/д т'ва казах :O ?

Защото на вселената не и пука дали ще убиеш някъв инвалид. На това какво се случва отвъд вселената - още по-малко. Никой ли не осъзнава колко малки сме, и всеки е тръгнал да защитава и да се бори за нещо, когато в по-голям мащаб това няма никакво значение?
    Ето пак пропускаш детайла и се хвърляш в дълбокото. Прав си - няма абсолютно никакво значение какво правим или мислим ти , аз , пешо или папата. Не и в някакви космически мащаби.
    Но за мен и за теб дори най-малкото и привидно нищо не значещо нещо може да е разликата между щастие и нещастие. Не ми се навлиза в някакви разсъждения за смисъла на живота и прочие ( а натам ще го подкараме) , но идеята е , че хората поне трябва да са щастливи. Затова и има значение, за мен, тази безсмислена борба.
    А на другия ти въпрос, който ми направи впечатление - всеки от нас е ставал свидетел на страданието на някой близък в даден етап от живота си. Ти добре би трябвало да ме разбираш. Какво странно има в това, че хората не желаят някой друг да страда така, както са страдали те или техни близки ? Дали е ирационално - можв би, не знам. Във всеки случай не мисля, че протегнатата ръка е повод за насмешка.

//

Защо ми зададе тези въпроси ? Сам би могъл да си отговориш на тях в крайна сметка. Отговорите присъстват в написаното от теб все пак.

Banned Повече от фен
    Мислиш много наедро и пропускаш детайлите. Докато на вълка му е нужно да се бори, за да си осигури храна, не му е нужно да се *бори* със собствената глутница. Поне не и ако не претендира за водачество. В смисъл , знам че примера ми е тъп и издиша тотално, но лафът 'социални животни' неслучайно се използва.
    Виж например слоновете. И те живеят в техни си малки общности. Налага ли му се на един слон да се бори с друг за правото си на живот ? ( и тук сигурно издишам и се случва, но сигурно ме разбираш в каква посока на мислене се опитвам да те насоча)
    Разбирам ти насоката на мисленето. Повече от ясно е че хората са социални животни и кооперацията между хората е най-добрият начин за оцеляване. Сам човек - гол, бос, без големи косми, нокти, зъби и т.н. , нямаше изобщо да оцелее. Но ако един вълк си счупи крака, другите вълци какво ? Правят му носилка и го носят ли? Не, оставят го да умре. Също както и всеки индивид неспособен да оцелява. Това имах предвид под борба за живот - не че се бият помежду си за правото си на живот. Но когато природата се намеси, животните си гледат своето.
    Ето пак пропускаш детайла и се хвърляш в дълбокото. Прав си - няма абсолютно никакво значение какво правим или мислим ти , аз , пешо или папата. Не и в някакви космически мащаби.
    Но за мен и за теб дори най-малкото и привидно нищо не значещо нещо може да е разликата между щастие и нещастие. Не ми се навлиза в някакви разсъждения за смисъла на живота и прочие ( а натам ще го подкараме) , но идеята е , че хората поне трябва да са щастливи. Затова и има значение, за мен, тази безсмислена борба.
    А на другия ти въпрос, който ми направи впечатление - всеки от нас е ставал свидетел на страданието на някой близък в даден етап от живота си. Ти добре би трябвало да ме разбираш. Какво странно има в това, че хората не желаят някой друг да страда така, както са страдали те или техни близки ? Дали е ирационално - можв би, не знам. Във всеки случай не мисля, че протегнатата ръка е повод за насмешка.
    След като започнеш да мислиш над тези понятия добро и зло, след като престанеш да бъдеш това което се разбира като човек(чувства, сълзи, емоции, влизане в образи, преструвки, играене на роли и т.н.), тогава ще видиш че щастието и нещастието са също толкова абстрактни и измислени. За мен няма нещастия, дори и от смъртта не се страхувам. И къде е казано че хората трябва да са щастливи? Това не са ли го казали самите хора? Виждаш ли как всичко е пречупено през призмата на човешките желания, емоции, страхове, пристрастия и т.н. Или примерно - "Живота е свещен !" Наистина ли?
    И откъде идва тази идея, от Господ ли? Много просто - идва от хората. Защо ли? Защото сме живи. Живите хора определено имат нужда да проповядват идеята че живота някак си е свещен. Не виждам мъртви хора да се разкарват наоколо и да казват че живота е свещен. Това е защото са мъртви, а на мъртвите хора не им дреме на гъза че живота е свещен. И все пак, направи си труда да погледнеш света по-мащабно, отвъд обикновенните представи на човешкото добро и зло, на щастието и нещастието и ще видиш че те са едно, а разграничението им е глупаво и в съответствие с това какво ни изнася. След като погледнеш нещата от този ъгъл - няма зло и добро, и всичко може да се приема като щастие.

Въпросите които ти задавам са по-скоро реторични и в тях се съдържа отговора. Правя това за да ми проследиш по-лесно мисълта.

Мега фен
    И все пак, направи си труда да погледнеш света по-мащабно, отвъд обикновенните представи на човешкото добро и зло, на щастието и нещастието и ще видиш че те са едно, а разграничението им е глупаво и в съответствие с това какво ни изнася. След като погледнеш нещата от този ъгъл - няма зло и добро, и всичко може да се приема като щастие.
    Ама ти продължаваш да ме джафкаш на тема "не можеш да зацепиш к'во ти говоря". Прекрасно те разбирам какво ми говориш - дори повече - нещата, които пишеш, са отдавна мислени и премисляни, и то от не един или двама души. Преди се радвах изключително много да чета произведенията на видни философи от античността. После минах и на по-модерните. Накрая осъзнах, че чета безполезни простотии и абстрактни съждения, нямащи нищо общо с реалността ... Хубаво е човек да си размърда мозъка, но да изпадаш в непродуктивни дейности ми се вижда загуба на време.

Та в този ред на мисли - http://www.sacred-texts.com/phi/index.htm
    Повечето тук съм го изчел, щото ми беше любопитно.
    Сега захвани ей това : http://www.sacred-texts.com/cla/plato/phaedo.htm
    Не е нужно да го четеш цялото. Обърни внимание на начина на разсъждение.
    Дано ме разбереш.

Не съм против това, което казваш. Против съм възприемането му като ... съдържателно май е най-точната дума. Не знам защо продължаваш да настояваш, че съм 'кон с капаци', при положение, че съм разбрал какво ми говориш и съм го отхвърлил като недостойно да е част от мирогледа ми.

//

С всеки следващ пост се отдалечаваме все повече от първопричината за тази дискусия.

Но все пак имат нещо общо и това е морала и типичната модерна полит.коректност, човешки права, равенство, свободна воля, право на мнение и т.н. глупости. Всъщност тези корените на тези паразитни идеи идват конкретно от религиозните хора във висшите етажи на обществото. Но в деиствителност тези идеи водят началото си от самата човешка психика, и отказа на хората да приемат това което не им изнася. Всичките тези паразитни мнения и убеждения имат единствената цел да накарат хората да се чувстват по-добре, и за да оправдаят собствените си страхове и недостатъци, като ги наричат "човешки", или иначе казано, че няма нищо лошо в тях.
    Болднах нещата, с които просто не съм съгласен.

Казвам просто че когато човек се освободи от тези представи, тогава може да мисли по-ясно, въпреки че идеите му няма да бъдат в полза на обществото и човечеството.
    Тоест да мисли в името на мисълта. Супер. Защо ? Какво е предназначението на това действие ? Не е необходимо предназначение ли ? Тогава какво ? Защо го правиш ? Няма причина ? Дали ? Или ти носи удоволствие да мислиш ? Не се ли завъртя колелото ?

Banned Повече от фен
    Мерси за линковете, ще ги прегледам. Това което говоря няма никаква практическа насоченост, но нали затова е раздел религия и философия. Като искаш практически и съдържателни разговори, отивай на пазара да си говориш с леля Марийка дето продава чушки.

Но все пак имат нещо общо и това е морала и типичната модерна полит.коректност, човешки права, равенство, свободна воля, право на мнение и т.н. глупости. Всъщност тези корените на тези паразитни идеи идват конкретно от религиозните хора във висшите етажи на обществото. Но в деиствителност тези идеи водят началото си от самата човешка психика, и отказа на хората да приемат това което не им изнася. Всичките тези паразитни мнения и убеждения имат единствената цел да накарат хората да се чувстват по-добре, и за да оправдаят собствените си страхове и недостатъци, като ги наричат "човешки", или иначе казано, че няма нищо лошо в тях.
    И какво не разбираш? Това което нарекох глупости - морал, човешки права бла, бла, бла, са си илюзии на човешкият ум, безполезни, дразнещи, паразитни идеи, които изключително много дразнят. И за разлика от примера с дрискането - тези неща се натрапват от други хора. Тук малко навлизам "В зоната на Здрача", но тези идеи умишлено се насаждат, защото така се правят най-добрите роби - такива дето изобщо не осъзнават че са роби. Но дори и да не съм прав, дори и тези идеи да са породени от човешкият стремеж към мир и разбирателство, това все пак са просто идеи. Не че са чак толкова лоши или вредни. Просто се дразня как хората се превръщат в шибани умрели пацифисти и по.цял ден лафят на кой са му яли от паничката, кой трябва да се накаже, кой е постъпил грешно и т.н. Тези неща ме дразнят защото водят до едно изпедерастяване и едно тесногръдие, на което дори и тексаските кръвосмешани расисти биха завидели. Дразня се как като напиша един коментар някъде и се изсипват 10000000 16-годишни кифли да ми обясняват какво е грешно и какво правилно. Преди нещата не бяха толкова зле - сега хората си коригират сами мисленето, защото тази политическа коректност действа на подсъзнателно ниво. Онези които разбират дефакто защо трябва да има любов и мир са изключително малко. Повечето са конформисти. То хората по принцип са си конформисти, но когато им скачаш по мазола хората усещат. Но с тази вътрешна коректност и педераски морал - хората са обезвредени на мисловно ниво. Това ме дразни и определено някой отгоре командва всичите тези неща. Но иначе против самите морални ценности, и другите простотии няма какво друго да кажа освен че са психични илюзии които служат на хората като готови шаблони на реалността. Затова и казах че те водят началото си конкретно от религията но всъщност идват от самите хора. Хората винаги ще имат готови шаблони за реалността, за това какво е правилно и неправилно. Повечето такива готови шаблони конкретно идват от религията. Допреди 1000 години, ако се върнеш от битка без окървавен меч е било срам. Да убиеш враг е било постижение, цел, гордост. И изведнъж се появява християнството. Римската империя естествено веднага го приема - християнина като го ръгаш с меч стои и се моли, вместо да отвърне на удара. Така че повечето ни представи днес за добро и зло идват точно от християнството, дори и на днешните атеисти.Просто това са едни идеи с които така са навлезли в хората, че започват да се предават от поколение на поколение и постепенно стават обществена реалност. Въпрос на време. Но самата причина хората да имат нужда от шаблони е това че ги мързи или не могат да мислят за себе си, или по-скоро не искат да мислят за себе си, защото това ще доведе до промяна в мисленето, това ще разруши устоите на вече установените им от обществото идеали, ценности,цели, смисъли на живот и т.н. Никой нормален човек не иска това, всеки иска да бъде щастлив. И най-лесно е да повярваш в общо приетото - така никой не те съди. но за да повярваш в общоприетото трябва да си заспал.

"и за да оправдаят собствените си страхове и недостатъци, като ги наричат "човешки", или иначе казано, че няма нищо лошо в тях."

Когато примерно си се родил недъгав и тъп, имаш два възможни пътя - или да си признаеш че си отрепка и не заслужаваш да живееш, или можеш да се заблуждаваш че това е нормално. Естествено хората предпочитат да се залъгват, вместо да бъдат честни със себе си, и от тук идват тези просотии. Те са измислени от същите тези хора, на които служат. Естествено тук играе голяма роля и християнството със своите - Всички са равни пред бога, и Трябва да бъдеш милостив и да помагаш на всеки....

Колкото до мисленето. Мисля в абстрактното защото се надявам да достигна до някаква Истина, макар и своя. Тъй като аз не се вписвам в обществото, явно ми е нужда друга истина от обществената. Мисленето не ми носи никакво удоволствие, защото така разбирам доста кофти неща за себе си.

Мега фен
    Така че повечето ни представи днес за добро и зло идват точно от християнството, дори и на днешните атеисти
    Ама не е така, бе, човек. Не е така просто. Виж на Платон - "Републиката". Виж на Аристотел "Никомахова етика".

Що се отнася до останалото. Явно няма да минем без да давам причини за убежденията си, така че ... Аз интерес от това да защитавам правата на недъгави, болнави и слабоумни нямам. Не попадам нито в графа 'кретен'(е, поне не и в сравнение с болшинството, макар да се чувствам като такъв нерядко), нито в 'грозник', нито в 'слабак', нито в 'аутсайдер'. Обективно погледнато изобщо не би трябвало да ме касае тази тема.
    Ще скокнеш, че обществото ми промива мозъка, но от над 2 години досег с обществото просто нямам. Сумарно я имам 2 седмици навън за удоволствие, я не. Хората са ми изключително безинтересни, а общуването с тях - безплодно и натоварващо. Не че са ми неприятни или нещо - просто не са това, което ми се иска да бяха. Човечеството отдавна ми е кауза пердута в очите и вече дори не се опитвам. Някъде се разминахме. Прекарвам времето си в учене, защото ми е кеф. Ще кажеш, че нямам приятели/познати, с които да излизам, но и това не е така - достатъчно са и всичките са прекрасни хора по своему. Запълнил съм си графика за години напред с неща, които искам да свърша - да направя собствен анимационен филм, да се светна малко в аудио обработката, да мина едно курсче по програмиране, на което отдавна съм хвърлил око, да развия уебсайт, да науча шведски и датски. Пък някой ден и да имам възможността да посетя куп места, които само на снимка съм виждал.

И тъй - кажи ми , по какъв начин точно съм бил изманипулиран да вярвам, че човека до мен няма правото да получи възможността да свърши същите тези неща, защото е тъп, дебел, очилат, мангал, евреин, педал или бедняк ?
    Минал съм от там, бил съм и расист, и с нацистки възгледи, и мизантроп. Смятах пълните хора за такива с липса на уважение към собственото им тяло. Бездомните - за мързеливци. Мангалите за подчовеци и измет. И така нататък... Това, което ми пишеш ти, са направо детски песнички в сравнение с това, което бих изрекъл аз преди някоя и друга година.

Майка ми пък е абсолютен алтруист и кретен - и дрехата от гърба си би свалила, че да я даде на някой, който се нуждае повече от нея. Откровено казано ме вбесява това, тъй като нерядко си вреди сама на себе си, но това не ми пречи да я разбера.
    От друга страна все още ми предстои да срещна човек, който не би помогнал някому ако това не му представлява проблем.
    Дори 5-годишно дете би ти подало ръка да се изправиш ако паднеш някъде. В момента, в който човек започне да взима осъзнати решения, се появява и склонността да услужи на другия.

След като нямам интерес да отстоявам чуждите права и да помагам, но го правя - какво е това ? Глупост, илюзия, осъзнато решение или именно онази думичка, която толкова не ти допада, а именно - вродена доброта. Не че съм *добър* човек, вероятно дори напротив, но това не променя факта, че не желая никому злото. И именно защото не съм емоционално повлиян от заобикалящата ме среда съм поне малко уверен в собствената си преценка.
    В моето мозъче 'илюзията' човешки права не е 'илюзия', а нещо, което е неделима част от човешкото общество. И то именно защото така сме родени - ухилени, искащи, любопитни и неопетнени от предразсъдъци. А работата на тези паразитни според теб идеи е да гарантират, че всеки от нас ще получи възможността да бъде каквото си пожелае. Нищо повече, нищо по-малко.

Сега ... да ти отговарям на реторичните въпроси е излишно. Само ще пилея място. Нека го кажа така - вярвам, че човечеството, поне на хартия, е в абсолютен възход и това, което е достъпно в обществото, почти напълно се припокрива с това, което ни е зададено като нужди и възможности генетично.

Да ми даваш примери със слабоумни хора е излишно. Надявам се занапред да се въздържаш от подобни изцепки. Това че дадена група хора са способни единствено да симулират разбиране и да се държат като папагали е далеч извън темата на разговора. Убеден съм, че има и немалко с подобни на твоите убеждения, които са същите. Особено в България.

Ако проблемът ти е с насаждането на идеи, вместо със самите идеи - така кажи. Не останах с такова впечатление и затова подхванах разговора в тази насока. // макар и откровено казано да съм ЗА подобни действия //

Струва ми се обаче, че въпросният ти е просто с човечеството като цяло.

Banned Повече от фен
    Е , явно си човек дето си разбира защо и какъв е. Това естествено не може да се каже за 95% от хората със същите идеи и убеждения.
    Явно проблема е че аз съм твърде откачен и тази вродена доброта при мен липсва. Естествено не мога да съдя другите за това, не съм тях, няма как да знам дали е вродена, знам само че при мен не съществува.
    Оттук нататък спора губи своя смисъл.
    "Ако проблемът ти е с насаждането на идеи, вместо със самите идеи - така кажи."
    Да, това имах повече предвид, въпреки че не е само това. Проблемът ми е че в момента обществото е водено от умни, разумни, добри хора, а покрай тях и тъпите се опитват да им подражават. В следствие на което хора като мен са постоянно на прицел. Затова, да, възможно е идеите да не са тъпи, но болшинството от хора, които ги проповядват са тъпи. То сигурно и Иисус е бил много умен и пламенен човек, но идеите му, взети от тъпите хора, стават също тъпи. Така става и с модерния морал, които значително навлиза сред хората. А гърците дето са ги измислили тези неща още преди християнството - имали са възможност, измислили са го, имали са уредени градове, държава, закони. Защо ги е нямало тези неща сред спартанците - дето са живели голи, яли са лайна и са хвърляли недъгавите от скалите? Само че гърците са били путки и са губели доста войни. Същото става и с Рим, Византия и с която друга държава се сетиш. Не случайно един беше казал че "Римската империя е била по-силна когато е била необразована(демек по-варварска)". Защо си мислиш че китайците сега са на първо място - защото там живота е суров - бачкаш като животно, като сгафиш ядеш бой, стрелят те и т.н. Затова и държавите с педераски морал бавно западат. Естествено това са процеси които се влияят от много други фактори, а самото западане се случва в продължение на десетки, може би стотици години.
    И тъй - кажи ми , по какъв начин точно съм бил изманипулиран да вярвам, че човека до мен няма правото да получи възможността да свърши същите тези неща, защото е тъп, дебел, очилат, мангал, евреин, педал или бедняк ?
    Минал съм от там, бил съм и расист, и с нацистки възгледи, и мизантроп. Смятах пълните хора за такива с липса на уважение към собственото им тяло. Бездомните - за мързеливци. Мангалите за подчовеци и измет. И така нататък... Това, което ми пишеш ти, са направо детски песнички в сравнение с това, което бих изрекъл аз преди някоя и друга година.
    Знам, и аз съм бил нацист (Хайл Хитлер !) и националсоциализма не е лоша идеология, но вече не ми пука. След като казваш че
    След като нямам интерес да отстоявам чуждите права и да помагам, но го правя - какво е това ?
    тогава защо изобщо ми отговаряш и спориш? Нали нямаш интерес? Тогава защо го правиш? Я си помисли дали е защото си вродено добър или защото можеш да си го позволиш, или може би защото това са паразитни идеи присъстващи в твоята реалост, а аз като ги оспорвам психиката ти се мъчи да ги защити? . Иначе ако трябва да съм честен и аз съм вродено добър в този смисъл на думата. Ако не ме закачаш и аз няма да те закачам, всеки човек, всяко животно е така, но това е само до момента в които можеш да си го позволиш. Не закачаш другия, защото не искаш и теб да те закачат. С това съм съгласен, така е. Но не ми ги пробутвай тези глупости с човешката доброта. Още повече че точно сред хората, освен вродено добро има и вродено зло. И то най-вече се вижда сред малките деца. Прав си , такива сме, любопитни, понякога твърде любопитни. На мен ми е интересно ако срежа на някой човек феморалната артерия, за колко време ще умре. Също както като дете ми беше интересно да измъчвам разни животинки. Но това предполагам си мое хоби.... Въпреки че съм го виждал и сред доста други деца. Можеш ли да ми кажеш как едно дете като мъничко, още с непромит мозък, мъчи животинки, бие се с другите деца, държи се агресивно? Според мен е защото такава е човешката природа, освен вроденото добро има и вродено зло - но когато се пръкнеш на този свят ти правиш една несъзнателна сделка с обществото. Обществото ще те хрантути, ще те закриля, ще ти дава принадлежност, шаблон за реалност и т.н. единствената уловка е че трябва сляпо да следваш съветите на другите - трябва да си добър и т.н. Но от цялото това подтискане на негативните емоции в обществото, което ти толкова много хвалиш, и аз не оспорвам, то е полезно, все пак се получава едно затваряне на човешката същност някъде дълбоко в самия човек, получава се едно личностно раздвояване между това какъв е човека и това какв искат другите да видят, и така човека като е сред обществото си слага маската. Кофтито е че след дълго време в обществото ти се нагаждаш и маската ти става твоя реалност. Та оттам изхождам когато казвам че това обществено добро е паразитна идея, с нея си закърмен и дори не осъзнаваш че я приемаш.Така обществената реалност става твоя реалност, а твоето най-дълбоко, природно Аз, остава скрито в сенките. Иначе разбирам накъде биеш. Приемам гледната ти точка за вроденото добро и я разбирам. Разбирам защо тя присъства и в обществото като идея. Не отричам че е полезна. Но само дотам.
    В моето мозъче 'илюзията' човешки права не е 'илюзия', а нещо, което е неделима част от човешкото общество. И то именно защото така сме родени - ухилени, искащи, любопитни и неопетнени от предразсъдъци. А работата на тези паразитни според теб идеи е да гарантират, че всеки от нас ще получи възможността да бъде каквото си пожелае. Нищо повече, нищо по-малко.
    Както казах, тези идеи си има своето предназначение в обществото, и те му помагат, но това е нож с две остриета, защото замъгляват преценката и ограничават мисълта. Това са тези неписани закони в обществото, на които самата дума общество се крепи. Но другото на което обществото се крепи е общоприетата реалност, която превръща индивида в човекомравка и ограничава свободната мисъл. Ясно ми е какво е предназначението на тези идеи, да, те са полезни, това са условията на сделката която хората сключват за да живеят заедно в мир, но това са си просто идеи - нищо повече. Това са илюзии, абстрактни идеи измислени от хората за да помагат на хората. Но тези идеи не са нещо материално и при подходящите условия могат да се изкоренят напълно.
    Да ми даваш примери със слабоумни хора е излишно. Надявам се занапред да се въздържаш от подобни изцепки. Това че дадена група хора са способни единствено да симулират разбиране и да се държат като папагали е далеч извън темата на разговора. Убеден съм, че има и немалко с подобни на твоите убеждения, които са същите. Особено в България.
    Ооо да, има има
    Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 08-16-2012 на 10:09

Мега фен
    тук дървения материал е в изобилие

Banned Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    тук дървения материал е в изобилие

Ти не се обаждай другите като говорят. Ближете си раните с Nam3less(или там каквото друго си ближете) и не се намесвай в чуждите разговори. Освен естествено ако имаш нещо конкретно да кажеш(а това не се случва никога).
    Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 08-16-2012 на 11:17

Мега фен
    каква е тази враждебност, любимото ми приятелче.
    аз тебе толко да те уважавЪммммм

Banned Повече от фен
    каква е тази враждебност, любимото ми приятелче.
    аз тебе толко да те уважавЪммммм

Мега фен
    Не закачаш другия, защото не искаш и теб да те закачат. С това съм съгласен, така е. Но не ми ги пробутвай тези глупости с човешката доброта. Още повече че точно сред хората, освен вродено добро има и вродено зло. И то най-вече се вижда сред малките деца. Прав си , такива сме, любопитни, понякога твърде любопитни. На мен ми е интересно ако срежа на някой човек феморалната артерия, за колко време ще умре. Също както като дете ми беше интересно да измъчвам разни животинки. Но това предполагам си мое хоби.... Въпреки че съм го виждал и сред доста други деца. Можеш ли да ми кажеш как едно дете като мъничко, още с непромит мозък, мъчи животинки, бие се с другите деца, държи се агресивно? Според мен е защото такава е човешката природа, освен вроденото добро има и вродено зло - но когато се пръкнеш на този свят ти правиш една несъзнателна сделка с обществото. Обществото ще те хрантути, ще те закриля, ще ти дава принадлежност, шаблон за реалност и т.н. единствената уловка е че трябва сляпо да следваш съветите на другите - трябва да си добър и т.н
    Време е за още малко "Искрено и лично". Прекрасно те разбирам какво ми говориш - и там съм бил. От пърженето на мравки и 'божи кравички' (май така се наричаха) с лупи и кибрити в детската градина, та чак до отстрелването на улични кучета с въздушни пушки и подпалването и хвърлянето на котки от високи сгради. Каквато противна жестокост над животно ти мине през акъла - вероятно съм го вършил. И не бях сам. Но това е нещо, което само си отмина с времето. Никой не ми е насаждал, че насилието над животни е нередно. Макар и ежедневно да чета и слушам подобни глупости. Дори в момента го намирам за глупост. Въпросът е, че чисто и просто ми е жал за животинката, а убийството й не ми носи удовлетворение.
    С'а ... можем цял ден да си философстваме защо в някакъв етап от миналото ми е било кеф, но в крайна сметка ще стигнем до извода, че причините са същите, поради които съм бил и еди-какъв-си някога. Личното ми мнение, в което изобщо не претендирам, че има някаква логика е, че хората изпитват нужда да проявяват жестокост (било то убивайки животинка или дискриминирайки някой мангал), когато самите те се чувстват неудовлетворени от себе си или от начина, по който обществото гледа на тях.
    Плюс това - до каква степен едно 5 годишно дете или някакъв 15 годишен дрисльо осъзнават, че отнемат живот, е съвсем друга тема. И тук би могъл да ми кажеш "Какво от това?", но за мен има значение. И не защото някой ми е казал, че животът е свещен. Нищо свещено няма - живееш, дрискаш си, умираш и т'ва е. Леко като от противоположния пол почнах да звуча, ама как да е ... Мисълта ми е, че единственото, което ти остава покрай дрискането, е това да се чувстваш добре, ака - щастлив. И тук можем да си драскаме цял месец и да не стигнем до консенсус, затова просто ще го напиша така - На мнение съм, че това, което минава за добро сред болшинството хора и е установено като такова е и това, което ги прави щастливи. Определено съм против идеята, че можеш да постигнеш някакво щастие, да се чувстваш пълноценен, посредством това, което минава за 'лошо' и нередно в обществото.

Така обществената реалност става твоя реалност, а твоето най-дълбоко, природно Аз, остава скрито в сенките.
    Ето тук се разминаваме. Не гледам на тази като на някакъв чужд обект, дошъл да узурпира властта над собствените ми мисли и поведение. Гледам на тази 'реалност' като на единствената възможно съществуваща такава. Не смятам, пък и един поглед назад в историята потвърждава мнението ми, че човек е способен да живее пълноценно (доколкото това може да мине за съдържателно - говоря за нещата в чисто емоционален аспект) и да се развива в каквато и да било друга реалност.
    Не виждам как това, което е заклеймено като 'лошо', ако беше общоприето за редно, щеше да е в плюс на човека. Камо ли пък на обществото.
    Затова и за мен единствената реалност, която съществува, е тази, която позволява на индивида да бъде такъв, какъвто поиска. Стига с това да не възпрепятства същото това право на себеподобните си. Затова гледам на това като на 'право', а не на привилегия - защото така трябва, така ни е заложено и това е единственият начин човешката цивилизация да процъфтява.

Казах ти и че не обичам абстрактните разсъждения, защото са безплодни. Не ти обясних обаче.
    http://www.youtube.com/watch?v=49Z9zRTxkJk
    http://www.youtube.com/watch?v=9mzUjdEE9Uc
    Първото е програма за генериране на среда, второто - изкуствен интелект. Особено за него уточнявам, че движенията на моделите се генерират от вграден енджин, а не от предварително зададени от юзъра (в лицето на човека) координати ( и това обяснявам - ето как се прави анимация по принцип - http://www.youtube.com/watch?v=cfy4X8QG3HU ). И двете програми се съобразяват и със законите на Физиката.

Пускам го, за да ти задам един простичък въпрос - Какво ми гарантира, че след като знам, че е напълно възможно да се възпроизведе виртуално Вселена, точно като нашата, и изкуствен интелект, съвършен колкото нашия ... след колко ... 100-ина години ...
    След като ДОРИ това да 'съществувам' някъде по харда на някакво същество като game asset в някаква джитка е възможно, пък и честно казано - няма абсолютно никакъв начин да го опровергаеш, за разлика от хилядите сектантско-религиозни системи, какъв е смисълът да търся отговори извън границите на това, което Е ?
    Пак ти го казвам - за мен нещата са такива, каквото са. Искам да разбера ЗАЩО са такива ... но не ме интересува Защо биха могли да бъдат иначе. Е, любопитно ми е, окей, признавам, но съм далеч от идеята, че е дори е възможно.

Но другото на което обществото се крепи е общоприетата реалност, която превръща индивида в човекомравка и ограничава свободната мисъл
    Та именно затова си мисля, че или си човекомравка с набити възгледи, или просто приемаш реалността такава, каквато е.

//

т'ва си го пускам ей-така : http://vbox7.com/play:d34d184ea8
    Последно редактирано от Auriss : 08-16-2012 на 12:45

Banned Повече от фен
    Е , мислех да го напиша още предишният пост и с това спора да се свърши - Дрискай си, живей си, умирай си, бъди щастлив. В крайна сметка си прав че само това е реално. Аз не се задоволявам само с това. Аз искам да погледна скритото, това което е отвъд. Другото вече ми е до болка познато. Не ми е потребно вече, ако ме разбираш. Не можеш просто да ме разбереш, мислиш си че е така , но не можеш. Е, в крайна сметка може и аз да дойда на твоя акъл, ти пък дотогава ще бъдеш на съвсем друго мнение и така. Важното е че има прогрес. Затова не приемай че всичко от мен казано тук го считам за истина, прекрасно разбирам че след време може да ми дойде друг акъл. Същото се отнася и за теб, искаш или не.

"Пак ти го казвам - за мен нещата са такива, каквото са. Искам да разбера ЗАЩО са такива ... но не ме интересува Защо биха могли да бъдат иначе. Е, любопитно ми е, окей, признавам, но съм далеч от идеята, че е дори е възможно."

Еми не мога да ти помогна. Това е все едно да даваш ключовете от килията на някой затворник, а той да иска да си стои в килията. Явно имаме различни приоритети.

Тука го превърнахме верно в "Искренно и лично", считай разговора за приключен, твърде много различия имаме за да достигнем до някакъв консенсус. Имаш право в някой неща, в другите не искаш да погледнеш отвъд. Това си е твой проблем, не мой. Всъщност по-скоро за мен се явява проблем.....

Banned Повече от фен

И какво излиза, че цялото това мислене и философстване, е за едното щастие и пълноценен живот?

Мега фен
    Ем че то ако имаше някаква друга причина, сигурно щях да съм и на по-различно мнение. И ти търсиш някаква своя истина, защото ще ти донесе ... покой ? Щастие ?

Banned Повече от фен
    Ем че то ако имаше някаква друга причина, сигурно щях да съм и на по-различно мнение. И ти търсиш някаква своя истина, защото ще ти донесе ... покой ? Щастие ?
    Аз не очаквам нищо да ми донесе. Защото се отървах от "идеята за края", която е също човешки имплантирана и ненужна потребност. Идеята за края се проявява още около 2 годишна възраст, когато човека разбира че ако примерно яде сладкиши, това ще му донесе удоволствие. От там нуждата от удоволствие, нуждата от хубав край, прераства в потребност. И постепенно тази идея навлиза все повече под формата на следните обществени клишета : Трябва първо да работиш здраво или да се подложиш на нещо неприятно, за да придобиеш това което ти е потребно и съответно да си щастлив. Дори и да не се подлагаш на нещо неприятно, идеята че като направиш нещо ще се чувстваш по-добре е движеща за човека. Примери за това могат да се наблюдават навсякъде - от малките деца, до масовите идеологии и това присъства навсякъде в човечеството. Християните вярват че трябва да се молят и да правят определени неща в името на това да отидат в рая, комунистите вярват че трябва да избият богаташите за да се оправи всичко, нацистите - че евреите са виновни за всичко и когато се изтребят ще дойде рая на земята. Естествено такъв щастлив край никога не идва, защото веднъж създадената потребност не може да се излекува, тя се превръща в недостижима цел. Това което е създадено от природата като принцип - "яж това, ще се почувстваш по-добре" или "прави това, защото ще получиш удовлетворение" преминава на подсъзнателно ниво и се превръща в основен двигател на човешките действия. Естестевно крайната идея - щастие, наслада, свобода, равенство, братство, справедливост никога не идва , поне в личностен или исторически план, и човека само си гони опашката и никога не може да получи пълно удовлетворение. При мен този принцип не е в сила.
    Затова, не , не мисля че искам някакъв покой или щастие, аз вървя по пътя заради самия път, или както ти каза - мисля заради самата мисъл. Мисълта не бива да се ограничава в това какво е полезно за човека или в това какво е реално. Какъв е смисъла да имаш свободна мисъл, ако не я използваш свободно? Още повече че това мислене и анализиране на света и мен самия, откриване на скрити психични процеси у хората и в мене, досега не ми е донесло нищо хубаво и честно да си кажа някой път ме води до депресии. По-скоро мисля абстрактно от чисто детско любопитство, искам да видя какво има отвъд, докъде мога да стигна. Искам да видя какво има отвъд стената, защото това което ти ми сервираш като добро и полезно е просто поредната тухла в стената. Не ме блазнят тези неща.

ПС:
    Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 08-16-2012 на 20:45

Мега фен
    ^Мех... =D Не.

Още повече че това мислене и анализиране на света и мен самия, откриване на скрити психични процеси у хората и в мене, досега не ми е донесло нищо хубаво и честно да си кажа някой път ме води до депресии.
    Радвам се, че и тук поне сме стигнали до един извод ;]

Какъв е смисъла да имаш свободна мисъл, ако не я използваш свободно?
    От чисто любопитство обаче - Защо според теб трябва да има 'смисъл' в *свободната* мисъл (което както вече няколко пъти споменах не намирам за съдържателно твърдение) ?
    Така, де - едно на ръка, че си мисля, че такова нещо като неопорочено от реалността съждение няма, и другото, че в крайна сметка подобни разсъждения единствено въртят ума в безкраен кръг.

Вероятно можем с години да си дъвчем някакви примери и хипотези, но съм склонен да вярвам, че за да имаш абсолютно чиста и обектива преценка над реалността ще се окаже необходимо да не си част от нея. От друго измерение ... концепцията за някакво трансцендентно съзнание ... за Бог ако щеш.

Едит :

Сега се и подсетих за нещо докато се трових с никотин. Ъм, ще си позволя да ти препоръчам едно аниме, просто ей-така, да го изгледаш ако ти се занимава, тъй като до голяма степен това, за което си говорим, е и в основата на сюжета му. Казва се Neon Genesis Evangelion. Ето и ЛИНК ако те мързи да търсиш.
    Отсега те предупреждавам, че е изключително безинтересно, на моменти дори тъпо, що се отнася до .. как да го нарека ... режисура. Авторите или не ги бива в това да си представят по достъпен начин идеите, или съвсем умишлено са набити в привидно безсмислена тъпотия, че да им придаваш какъвто си поискаш смисъл. Трябва да го изтърпиш почти до самия край, че да ти светне, че действително има нещо 'повече' зад цялата работа. Общо 26 епизода + 1 филм.

Code Geass също си заслужава гледането - за мен поне е най-доброто аниме засега. Плюс това е и добре направено =D
    Последно редактирано от Auriss : 08-17-2012 на 03:57

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от In_Nomine_Sathanas Виж мнението
    Аз не очаквам нищо да ми донесе. Защото се отървах от "идеята за края", която е също човешки имплантирана и ненужна потребност. Идеята за края се проявява още около 2 годишна възраст, когато човека разбира че ако примерно яде сладкиши, това ще му донесе удоволствие. От там нуждата от удоволствие, нуждата от хубав край, прераства в потребност. И постепенно тази идея навлиза все повече под формата на следните обществени клишета : Трябва първо да работиш здраво или да се подложиш на нещо неприятно, за да придобиеш това което ти е потребно и съответно да си щастлив. Дори и да не се подлагаш на нещо неприятно, идеята че като направиш нещо ще се чувстваш по-добре е движеща за човека. Примери за това могат да се наблюдават навсякъде - от малките деца, до масовите идеологии и това присъства навсякъде в човечеството. Християните вярват че трябва да се молят и да правят определени неща в името на това да отидат в рая, комунистите вярват че трябва да избият богаташите за да се оправи всичко, нацистите - че евреите са виновни за всичко и когато се изтребят ще дойде рая на земята. Естествено такъв щастлив край никога не идва, защото веднъж създадената потребност не може да се излекува, тя се превръща в недостижима цел. Това което е създадено от природата като принцип - "яж това, ще се почувстваш по-добре" или "прави това, защото ще получиш удовлетворение" преминава на подсъзнателно ниво и се превръща в основен двигател на човешките действия. Естестевно крайната идея - щастие, наслада, свобода, равенство, братство, справедливост никога не идва , поне в личностен или исторически план, и човека само си гони опашката и никога не може да получи пълно удовлетворение. При мен този принцип не е в сила.
    Затова, не , не мисля че искам някакъв покой или щастие, аз вървя по пътя заради самия път, или както ти каза - мисля заради самата мисъл. Мисълта не бива да се ограничава в това какво е полезно за човека или в това какво е реално. Какъв е смисъла да имаш свободна мисъл, ако не я използваш свободно? Още повече че това мислене и анализиране на света и мен самия, откриване на скрити психични процеси у хората и в мене, досега не ми е донесло нищо хубаво и честно да си кажа някой път ме води до депресии. По-скоро мисля абстрактно от чисто детско любопитство, искам да видя какво има отвъд, докъде мога да стигна. Искам да видя какво има отвъд стената, защото това което ти ми сервираш като добро и полезно е просто поредната тухла в стената. Не ме блазнят тези неща.

ПС:
    http://rationalpolitics.net/forum/Sm...ndHereWeGo.gif
    а не смяташ ли че има и друга страна, например онази на поддръжката и прогреса, и противната на занемаряването и запустението?!, например, ако не са лекарите и медицината, тогава колко повече биха се увеличили случаите на болни, неизлечимо болни, преждевременно умиращи и умрели хора?!, така и ако нямаше истински Светии, които се молят непрестанно за пълното осигуряване на човечеството, сега хората можеше все още да се намират в "примитивните" по отношение на благодатта времена т.е. в повече: враждебност, войни, престъпност, научна и техническа изостаналост, болести, нещастие, скука, и т.н.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    така и ако нямаше истински Светии, които се молят непрестанно за пълното осигуряване на човечеството,
    а ти сигурно си един от тях и благодарение на теб и твоите молитви ние лошите се спасяваме.

ако искаш може и икона да ти направим
    аааа верно ти отричаше и иконите.
    Последно редактирано от defender : 08-17-2012 на 09:22

Banned Повече от фен
    От чисто любопитство обаче - Защо според теб трябва да има 'смисъл' в *свободната* мисъл (което както вече няколко пъти споменах не намирам за съдържателно твърдение) ?
    Така, де - едно на ръка, че си мисля, че такова нещо като неопорочено от реалността съждение няма, и другото, че в крайна сметка подобни разсъждения единствено въртят ума в безкраен кръг.

Вероятно можем с години да си дъвчем някакви примери и хипотези, но съм склонен да вярвам, че за да имаш абсолютно чиста и обектива преценка над реалността ще се окаже необходимо да не си част от нея. От друго измерение ... концепцията за някакво трансцендентно съзнание ... за Бог ако щеш.
    Не си ме разбрал или аз съм се увлякъл. Цялото това блуждаене на свободната мисъл, без ограниченията на реалността - човешката или природната, има за цел да изкара човека на едно по-високо равнище. Ще ти дам пример с един компютър - компютъра има точно определени зададени параметри и схеми по които да "мисли" и се съобразява с тях. Затова компютъра изпълнява точно определени функции. Ако компютъра има възможността да осъзнае че е компютър, ако имаше възможността да осъзнае тези процеси,схеми, матрици по които работи, то компютъра щеше да може да ги контролира - и така щеше да възникне един вид "Изкуствен Интелект". Но компютъра не може да осъзнае че е компютър и не може да осъзнае тези матрици и схеми, ако мисли по същите тях. Така че тази свободна мисъл не е просто безкраен кръг и бягане от реалността - тя е осъзнаване на реалността от по-високо равнище, с което човека може да направлява и контролира процесите в себе си и така да контролира реалността - а не да бъде хомо реактус - на определеното деиствие, има точно определена реакция и то не зададена от него.

Колкото до аниметата - сори ама такъв шит не гледам. Странно как имам компютър и интернет от толкова много време, но така и не успях да се зарибя по тези работи.
    Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 08-17-2012 на 10:52

Мега фен
    Не си ме разбрал
    че как да те разбере, то и ти сам себе си не разбираш и дори 2 минути спориш със себе си.................. сам го каза, баси.

Banned Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    а не смяташ ли че има и друга страна, например онази на поддръжката и прогреса, и противната на занемаряването и запустението?!, например, ако не са лекарите и медицината, тогава колко повече биха се увеличили случаите на болни, неизлечимо болни, преждевременно умиращи и умрели хора?!, така и ако нямаше истински Светии, които се молят непрестанно за пълното осигуряване на човечеството, сега хората можеше все още да се намират в "примитивните" по отношение на благодатта времена т.е. в повече: враждебност, войни, престъпност, научна и техническа изостаналост, болести, нещастие, скука, и т.н.
    Точно ти да говориш за прогрес. Прогресът не се осъществява от народните маси, прогресът се осъществява от хора които мислят извън установените принципи. Преди няколко стотин години, е било съвсем ясно и абсолютна истина за всеки, че болестите се причиняват от зли духове, бесове.... етц, докато на някой не му хрумнало че може да не се причиняват от това, т.е. усъмнил се е, усъмнил се е в човешките принципи, усъмнил се е в обществото, усъмнил се е в Господ. Така се правят научни открития, не чрез молитви и кланяне на несъществуващи Джийзъси. А пък твоята религия иска пълна и абсолютна вяра, не мислене и съмнение. Така че не разбирам защо се обаждаш....

Banned Повече от фен
    че как да те разбере, то и ти сам себе си не разбираш и дори 2 минути спориш със себе си.................. сам го каза, баси.

Оооо извинявай, господарю на вселената, ти който разбираш всичко и знаеш цялата свещенна истина както за света, така и за себе си.....
    Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 08-17-2012 на 11:05

Мега фен
    а ти сигурно си един от тях и благодарение на теб и твоите молитви ние лошите се спасяваме.

ако искаш може и икона да ти направим
    аааа верно ти отричаше и иконите.
    дон кихоте, защо мислиш зло за нас, ние не те мразим, нито искаме да заменяме истинският Господ Бог с друг, камо ли с себе си

Мега фен
    Точно ти да говориш за прогрес. Прогресът не се осъществява от народните маси, прогресът се осъществява от хора които мислят извън установените принципи. Преди няколко стотин години, е било съвсем ясно и абсолютна истина за всеки, че болестите се причиняват от зли духове, бесове.... етц, докато на някой не му хрумнало че може да не се причиняват от това, т.е. усъмнил се е, усъмнил се е в човешките принципи, усъмнил се е в обществото, усъмнил се е в Господ. Така се правят научни открития, не чрез молитви и кланяне на несъществуващи Джийзъси. А пък твоята религия иска пълна и абсолютна вяра, не мислене и съмнение. Така че не разбирам защо се обаждаш....
    а ако захранването на някой от пратените на марс роботи спре, тогава ще може ли да продължи с изледователската си дейност?!, така и е с човеците, те са като едни роботи създадени от Бог, и ако Той не им даде достатъчно благословение за да пожънат успехи в определена област, тогава те едва ли биха могли да прогресират там, а що се отнася до болестите, откъде знаеш дали злите духове не са източник на симптомите на болестите, след като те не са видими за човешкото зрение, и това няма как да се установи по научен път?!

"И като стана та излезе от синагогата, влезе в Симоновата къща. А Симоновата тъща беше хваната от силна треска; и молиха Го за нея. И Той, като застана над нея, смъмра треската, и тя я остави; и на часа стана та им прислужваше." Лука 4: 38-39,

"Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата. И доведох го при Твоите ученици но те не можаха да го изцелят. Исус в отговор каза: О роде невярващ и извратен, до кога ще бъда с вас? до кога ще ви търпя? Доведете го тука при Мене. И Исус смъмра беса и той излезе от него; и момчето оздравя в същия час." Матей 17: 15-18
    Последно редактирано от npp : 08-17-2012 на 13:10

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си