- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Как искате да изглежда света в бъдещето?
Хмммм това не го очаквах. Поражда няколко въпроса в мен.
Първо - Комунизъм в смисъл абсолютен тоталитаризъм, или комунизъм в смисъл - "Хората са равни, свободни, светло бъдеще за всички, бла бла бла"(анархо-комунизъм)?
Комунизмът по принцип си е утопия. Предвид всичкото налично знание за човека, като социално същество, съвсем спокойно можем да заключим, че такова общество е напълно неприложимо в човешкия свят. Както и да е, това не е основния ми въпрос. Въпросът ми е : Дори и да се осъществи на практика такова общество, където всички са щастливи, няма нужда от власт, хората споделят всичко помежду си. То тогава няма ли да се изгуби гениалността на човечеството? Ако се замислиш, ще видиш че основата на всяка "велика" идея е някакво противопоставяне, противоречие със статуквото. Също както и гениалните поети пишат гениални неща, защото имат проблеми върху които да разсъждават. Ако всички са щастливи и няма проблеми, тогава гениалността, онази борбеност и стремеж към ново, "по-добро", няма ли да изчезне? Именно бруталната реалност създава стремежа към ново - прогреса. Ако всеки беше дебел и щастлив, никой нямаше да търси нищо ново, нищо по-добро. В един примерен случай на идеално общество, гениалността на хората не би ли изчезнала, при положение че тази гениалност е породена именно от недостатъците на обществото?
Също така, всяка една система в природата, включително и човешката, работи толкова по-добре, колкото отделните й елементи(индивидите) са "по-еднакви", или в синхрон. Така че наличието на съвършено общество не предполага ли пълното уеднаквяване на индивидите? Въпросът ми е естествено валиден, само ако разбираш комунизма по този начин. Ако не е така, взимам си думите обратно.