.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 110

Тема: Emotion vs Reason

Hybrid View

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    ^И в дискусията стана дума за интуиция и аз и едно момче казахме, че няма такова нещо като интуиция. Няма как да знаеш нещо без някой да те е учил или да ти го е показал. Може да не е било директно, но със сигурност е било индиректно. Аз интуицията си я обяснявам като чувства вследствие на мое предишно действие/мисъл в миналото. Нещо като поука от предишни взети избори и направени стъпки.

Вие как дефинирате интуцията и смятате ли че тя изобщо съществува?

Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
    Интуицията за мен е някакво усещане...такова вътрешно, което ти казва: "върви от десния тротоар...." и на 3тата крачка си намираш 5лв.=> реална случка от преди месец и нещо.

Но моята 'интуиция' е няква и тя рационална като мене и се разбираме много добре.

A, Маги, относно това, че твоите хора са определили емоциите само като положителни.... а отрицателните са ги пропуснали..
    Отирцателните емоции ясно е поне за мен, че не са добър съветник. В гнева, в яростта, в изблик на някакви силни отрицателни чувства човек е способен да каже или направи неща, които не мисли, не вярва и не иска принципно.
    А позитивните... също могат да бъдат деструктивни. Имам една приятелка, която заради момче, което обича (тя е много влюбчив човек) би отишла къде ли не по света, само и само да е при него, а после като идилията свърши... не знам... и тя не знае. Но ей такива примери-колкото искаш, въпроса е емоцията да не ни пречи на 'ясното зрение'...
    Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.

http://www.vbox7.com/play:21a70aa5

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от marilyn Виж мнението

A, Маги, относно това, че твоите хора са определили емоциите само като положителни.... а отрицателните са ги пропуснали..
    Отирцателните емоции ясно е поне за мен, че не са добър съветник. В гнева, в яростта, в изблик на някакви силни отрицателни чувства човек е способен да каже или направи неща, които не мисли, не вярва и не иска принципно.
    Хаха, браво за парите!

Наде, така е съгласна съм, ама и с позитивните емоции е същото. В смисъл такъв че докато си подвластен на щастието примерно можеш да кажеш, че ще дадеш 1000 лева за благотворителност, а 15 минути след като ефекта поотслабне да се питаш къде ти е бил акъла.

Същото е и с любовта. Ако си заслепен от нея и човека до теб, човека който тя олицетворява, то ти би могъл да кажеш неща, да обещаеш неща, които не би спазил/направил/извършил. Според мен не бива едните да се разделят от другите.

Същото е и с любовта. Ако си заслепен от нея и човека до теб, човека който тя олицетворява, то ти би могъл да кажеш неща, да обещаеш неща, които не би спазил/направил/извършил. Според мен не бива едните да се разделят от другите.
    Съгласна съм много, Маги. Когато споменем думата 'любов' и от контекста се разбира оная страстна любов, която те връхлита изведнъж, набързо те 'отравя' и после ставаш... едно петно... едно нищо, съкрушено и съсипано... е да това е деструктивна любов, тази любов върви ръка за ръка със самоунищожението. Заради тази 'любов' сме склонни да правим неща, за които нямаме трезва преценка и тн. и тн.

П.С след тежък ден, по тва време.. не съм никак добър философ... ако съм изръсила нещо не на място, моля да ми простите... от много лекции човек изперква

Мега фен Аватара на FuckedUp
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Личи си, че нямаш интуиция. Защото моята не ме оставя намира, докато не я послушам.
    Let's be real here.
    От ЛОГИЧЕСКА гледна точка, ако почнеш да ми говориш за "вътрешни гласове" ще те помисля за шизофреничка, защото реално е наистина толкова малоумно.

П.П. Айде, бе! Личало си? Понеже не вярвам в "нещата", да не кажа глупостите, в които ти вярваш, аз съм нямал "интуиция"? И да имам и да нямам, ми е точно все едно. Аз нямам нужда да разчитам на "интуиция", за разлика от теб. И усещам как ще ми кажеш, че човек, който няма "интуиция" е некадърен, несръчен и т.н. Очаквам го.

Един куп неща ги знам просто така, вътрешно усещане, без никой да ми е казал или учил.
    Да, окей. Глупости на търкалета.

Точно като вътрешен глас, който те съпътства. Или човърка и не те оставя на спокойствие, докато не стане неговото.
    Имам прекалено силна интуиция, за да се съглася с идеята, че тя въобще не съществува.
    Най-вероятно си шизофреничка. Глас, който те съпътства? Имаш ли въображаеми приятели?

Цитирай Първоначално написано от marilyn Виж мнението
    Интуицията за мен е някакво усещане...такова вътрешно, което ти казва: "върви от десния тротоар...." и на 3тата крачка си намираш 5лв.=> реална случка от преди месец и нещо.
    1. Ти просто си искала да вървиш на десния тротоар. Просто решение. Не е ли така?
    2. Аз ще си помисля, че е просто съвпадение, че съм си намерил 5лв. Голяма работа.
    Смешно е за мен, как просто си вървяла на тротоар и си си намерила 5лв. и си викаш "А!, явно на това му викат интуиция. Брей, тая интуиция, бе! Чак и пари ми носи. Мисля да следвам интуицията си от сега нататък.", примерно.
    100% нямаше да кажеш, че е "интуиция", ако не си беше намерила 5лв.

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от FuckedUp Виж мнението
    И усещам как ще ми кажеш, че човек, който няма "интуиция" е некадърен, несръчен и т.н. Очаквам го.
    Това "усещане" с какво име наричаш?

anonymous708973
    Guest
    И аз искам да чуя отговора на това, многознайко.
    ВСЯКО нещо, което знаеш без някой да ти го е казал, е интуитивно.

Не се спори с хора, които просто нямат такава сетивност.
    Правилно. Няма вече.

Мега фен
    И аз искам да чуя отговора на това, многознайко.
    ВСЯКО нещо, което знаеш без някой да ти го е казал, е интуитивно.

Правилно. Няма вече.
    Може да не помниш, че някой ти го е казал. Ти може да си забравила, но подсъзнанието ти е направило връзката и за това знаеш отговора, но не и от къде го знаеш. Всеки е имал такива моменти.
    Отричането на интуицията е глупаво. За мен е отричане на подсъзнанието.
    ПП. PinkPan7her, http://www.youtube.com/watch?v=HoqSas2uFKw ей ти една адекватна теория.

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от Aeternal Виж мнението
    Може да не помниш, че някой ти го е казал. Ти може да си забравила, но подсъзнанието ти е направило връзката и за това знаеш отговора, но не и от къде го знаеш. Всеки е имал такива моменти.
    Отричането на интуицията е глупаво. За мен е отричане на подсъзнанието.
    ПП. PinkPan7her, http://www.youtube.com/watch?v=HoqSas2uFKw ей ти една адекватна теория.
    Ъхъ. И аз така си го обяснявам.
    Иначе, чушки, добре дошъл отново <3

Мега фен Аватара на FuckedUp
    Цитирай Първоначално написано от jghgh Виж мнението
    На valdesbg мнението също не е вЕрно и грам, защото интуицията често не е предшествана от никакъв опит и т.н.

И аз това си го приемам като аксиома - никой човек без интуиция не може да разбере какво е чувството да имаш интуиция. Човек без интуиция дори не знае какво точно е интуицията. Малко се получава все едно жена да знае какво е да има пенис. Няма как да го знае, защото няма пенис. Малко по-различното в този странен пример е, че тя поне знае какво представлява пениса, но няма идея какво е усещането да го имаш. Е, вие дори не знаете какво представлява интуицията, защото това е просто нещо необяснимо, но пък ще опитам:
    Не съм съгласен с примера. Смисъл, не го отричам. Ето защо: "Не може да се отрече, че интуицията съществува. Всеки я "усеща" по различен начен. При мен няма "вътрешни гласчета". "
    За мен интуицията не е "вътрешно гласче", "да слушаш сърцето си" и т.н. всичките клишета. Не съм разбрал под каква форма е, но ето точно тук:

Т'ва го мислих доста време и нямаше как да дам логично обяснение как "усещам". Странно е и за т'ва изписах някакъв bullshit.

Цитирай Първоначално написано от x7aZzy Виж мнението
    Интуиция означава мисли и предпочитания (вярвания), които идват на ум бързо и без много разсъждения.
    Не е нещо, което можем да обясним логически.
    Показателно е, че интуицията се свързва с дясното полукълбо на мозъка (естетическите способности, чувства usw.), а фактическият и математическият анализ са активност на левия дял (език, логика и т.н.)
    Интуицията е процес, който бързо предлага възможен начин за действие. Не винаги правилен.
    Надежността зависи от опита и познанията придобити в дадена област.
    Силно интуитивните хора взимат бързо решения, но без да могат да дадат логична обосновка за тях. Техните решения обаче не се различават по точност от това на неинтуитивните хора.

Не може да се отрече, че интуицията съществува. Всеки я "усеща" по различен начен. При мен няма "вътрешни гласчета". А по- скоро изблици на необяснимо и внезапно силно желание да направя нещо по точно определен начин.
    Спорът е глупав, защото при всеки е различно.

1. Ти просто си искала да вървиш на десния тротоар. Просто решение. Не е ли така?
    2. Аз ще си помисля, че е просто съвпадение, че съм си намерил 5лв. Голяма работа.
    Смешно е за мен, как просто си вървяла на тротоар и си си намерила 5лв. и си викаш "А!, явно на това му викат интуиция. Брей, тая интуиция, бе! Чак и пари ми носи. Мисля да следвам интуицията си от сега нататък.", примерно.
    100% нямаше да кажеш, че е "интуиция", ако не си беше намерила 5лв.
    Това просто е някакъв глупав пример, който ми хрумна. Не ми е била идеята, че 'интуицията ми чак пък и пари ми носи'. Просто усещаш едно вътрешно гласче.. тя Пантерка го каза. Няма да се занимавам да споря с тебе... щото ме мързи.

anonymous708973
    Guest
    Приравняваш процесите в човешкия мозък до нещо "просто". Просто е искала? Да, ама не? Защо е искала?
    Айде бе, логичния с голямата уста, чакам да ми кажеш как така ПРОСТО е искала? Нъцки.

Обясни ми следното: Пловдивчанин отива в София да търси определен магазин. Хваща автобус, за който знае, че отива в определен квартал, но си няма идея къде да слезе. Слиза от автобуса, не гледа имената на улиците и решава да се полута малко докато открие магазина. Тръгва по супер рандъм улица, завива в едната посока без явна причина и изведнъж - опа - магазинът пред него. БЕЗ да гледа имена на улици. БЕЗ да пита никого. Как го знае? М?
    Случайност? Сигурно. Но тази случайност нямаше да се случи, ако той не беше послушал интуицията си.

Много ти знае балалайката, ама си гола вода. Същите като тия от моя клас, които нито приемат теорията за създаването на земята от черна материя или струпване на небесни тела, нито могат да дадат друга, ама "нямало такава глупост", земята ПРОСТО си съществувала. Пхахаха!
    Последно редактирано от PinkPan7her : 11-14-2012 на 11:45

Мега фен

Обективното желание на подсъзнанието. Поне аз така я виждам. Гледам да разчитам основно на нея, тя за разлика от разумното мислене не се подава на рационализции и (само)заблуди. т.е интуицията и инстинктите ми често знаят по-добре
    от мен какво искам. Старая се да слушам.
    Не казвам, че е хубаво да се решава в афект, обаче и колкото повече мислиш по даден проблем, толкова повече се отдалечаваш от проблема.

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Aeternal Виж мнението
    Не казвам, че е хубаво да се решава в афект, обаче и колкото повече мислиш по даден проблем, толкова повече се отдалечаваш от проблема.
    Мда.
    И поне при мен се получава явлението самоубеждаването, че това, което искам, е това, което трябва :д

Маги, да, на това мнение съм все още, нали го написах преди 15 минути :д Вярно съм близнаци, ама не си меня мнението толкова бързо :Д

Супер фен Аватара на Azoria
    Град
    Bulgaria
    Аз приемам интуицията като един вид инстинкт. Следователно - да, смятам, че съществува.
    Всяка следваща минута е нов шанс да преобърнеш живота си! (:

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си