- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- За апатията
Това, дори и по-християнските стандарти, е много елементарен поглед върху религията.
А позицията "Християнка съм, но не съм вярваща", крайно ме озадачава. "Християнка" е само етикет, който всеки може да си сложи. Това нищо не значи. Вярването пък е толкова обширен и комплексен феномен. Използването му само в контекста на религията е повече от неразумно.
Защо изпитването на негативни емоции да е табуизирано от обществото? Това си е почти рефлекс на организма. Винаги ще трябват усилия да го потиснеш. Освен ако не убедиш сам себе си, че преживяването не е негативно.
С други думи, не виждам проблем човек да се стреми да е щастлив винаги. Просто можеш да се научиш да не гледаш на някои "лоши неща" като на проблеми и да спрат да те разстройват. Но все пак да си преследваш щастието.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Да. Всъщност ползата е огромна. Ако си достатъчно умел, разбираш и научаваш доста неща, освен за другите, главно за себе си. Самовглъбяването има ужасни плюсове, това си е дори един страхотен шанс, да погледнеш на нещата от друг ъгъл, но ако е прекомерно... не води до нищо хубаво. Ако преанализираме всяко нещо по много и много, да - виждаме невидяни до сега детайли, но губим от живота, случващ се около нас. Вглеждаме се в себе си твърде много и доста неща остават на заден план, от което ги боли.
Смисъл винаги има. Смисъла е дори и само в това, да лишиш света от нещо, или да го дадеш, дори и то да бъде разрушено. Разрушителят пък може би е носил точно тази "мисия" на раменете си. Но не разбира се, толкова опростено, смисъла винаги го има във всяко нещо. Умението е в това, където трябва сам да прецениш кое, докъде граничи. "Смисъла" или си го намираш, или не. Това е.
Справянето е по-скоро еволюиране, в нещо, което тепърва бива да бъде открито.
И какъв е смисълът да лишиш или дадеш нещо на света? Кое изисква светът да бъде променен, абстрахирайки се от човека? И без нас може да съществува. Представи си една далечна планета, на която ние не повлияваме. Какъв е смисълът да не убиваш на една планета, на която няма хора? А какъв е смисълът светът да съществува изобщо? Защо трябва да има свят?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ох стига си ме карал да мисля в такъв гаден ден.Смисъла е в това, че схемата ти е начертана и ти просто се движиш по нея, с цел да получиш тва, което трябва. Тоест, движим вече начертан път - хоарата му викат съдба.
Света се променя ви-на-ги. От всичко. Дори да го лишиш неволно с 1 мравка - промяна е.
Чакай, чакай. Какво можеш да вземеш, от нещо, което всъщност няма нищо? Просто си е празно.
Защо ли? Не съм някаква Божествена сила или философка от адски високия ранг, която да разяснява такива теми, чиито теми отговор, известен за сега - нямат. Няма как да знаеш. Просто си следваш маршрута несъзнателно и допринасяш с нещо за съществуването си. Може би някой те изследва? А ако имаш невероятния шанс, да ознаеш накъде си тръгнал наистина, а не накъде ИСКАШ и мислиш, че си, хората ти лепват етикет "шизофрения". ;Д
Изпитването на негативни емоции е табуизирано в обществото, защото е табуизирано и от всеки един човек. Емоционалното възприемане на света обаче е крайно ограничено. Понеже емоцията няма нищо общо с външния свят, тя е само реакция и като такава зависи изцяло от човека. Емоционалните хора обаче не осъзнават това и отдават своята негативност на външния свят понеже така е по лесно. "Борбата с негативното" пък поражда търсенето на позитивни стимули отвън, които да компенсират "негативното". В тази връзка са и всички сугестии за "търсене на щастие". Щастие търсят именно тези, на които то не им достига, затова и го желаят толкова силно. Достигането на щастието обаче не е възможно, понеже самото щастие е само илюзия, а истинска е само нуждата от него. Затова са и всички игри на "гонене на щастие"... Въпросът е в това да се държи винаги един имагинерен образ, който някой си нарекъл "щастие", та да може постоянно да си играе на "търсене"-то му. Търсенето на миражи във външния свят е следствие от вътрешно неединство, което поражда постоянната нужда от някакви външни стимули, които да "запълнят празнината". Оттук произлизат и всички стремежи, мечти, търсения, желания за придобиване на нещо и т.н. Но решаването на този "проблем" не е чрез измислени образи на щастие или материални придобивки - решението е чрез премахване на самата нужда, а това се постига само чрез вътрешно единство.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-24-2013 на 14:50
Е, пак въпроса за детерминистичната вселена. Тва го дискутирахме отдавна и стигнахме до извода, че не можем да кажем дали съществува или не съдбата.
Не можеш да гарантираш, че всяко нещо като се случи, води до точно определен развой на събитията. Сещам се за една теория за паралелни вселени и една солипсистка теория, които лежат в метафизичното пространство толкова, колкото и идеята за наличието на съдба, като и двете оспорват съдбата в смисъла, в който ние я разбираме. Тази за паралелните вселени предполага, че всички действия се случват едновременно, но ние по някаква причина или на произволен принцип попадаме в една от тях. Произволният принцип изключва съдбата. Солипсистката теория, която казва, че всичко около нас е прожекция на мисълта ни, където мисълта не е продукт на мозъка, а на душата, също може да изключи съществуването на съдбата, ако мислите на душата са произволни, а не са подбудени от нещо.
И в интерес на истината, аз вярвам, че всяко взаимодействие с дадена система неминуемо я изменя. Но не смятам, че повлиявайки на една система, задължително повлиявам на друга. Тоест, това, което се случва тук и сега на Земята, не е нужно да променя далечна галактика. Особено смъртта на една мравка. Възможно е, но не е задължително.
Е в такъв случай говорим за постоянно щастие, ако ще го категоризираме като утопия. Но временното щастие не мисля, че е нереално. Определям го като чувство на задоволеност. Когато не си задоволен, търсиш щастие, когато си - не търсиш.
А вече да търсиш причината извън себе си, да, за това съм съгласен, че е неразумно.
И смятам, че не съществува изкореняване на нуждата. Има само потискане. Всъщност самото убеждение, че си изкоренил зависимостта си от позитивните емоции, ти носи сигурност, което от своя страна ти носи позитивна емоция, което намалява нуждата от търсене на щастие. Когато тази нужда не е особено голяма, сме склонни да казваме, че липсва.
За теб не знам, но аз нямам нужда от щастие. Нито пък имам нужда да бягам от нещастия. Изобщо вече нямам представа какво е това щастие и нещастие. Всъщност никога не съм знаел.
Тогава не би имал проблем да си удариш главата в стената. Но инстинктивно ще се спреш или забавиш. В кръвта ни е. Друг е въпроса, че ако не виждаш смисъл в получаването на щастие, то нещата, които се предполага, че ще ти го носят, най-вероятно ще спрат да ти го носят.
Но колкото и да се чистиш, най-основният инстинкт за самосъхранение ще остане. Дори и съзнанието ти да се пребори със себе си, тялото ти няма да успее.
така е, това е вроден нравствен закон, когато вървим против вродения си нравствен закон се чувстваме нещастни и нещо ни възпира от дела противни на вродения закон (демек в кръвта ни е). ................ този вроден нравствен закон е базиран на любовта (защото Бог е любов), когато вървим против любовта (любовта към Бога, любовта към ближния и любовта към себе си ) тогава сме нещастни или за хората които не знаят какво е щастие или нещастие, чувстват в себе си че сякаш нещо не е наред в тях.
Последно редактирано от defender : 04-24-2013 на 15:20
Ако чувстват, че нещо не е наред в тях, то тогава познават нещастието, просто не го наричат така.
Ако не се чувстват нещастни и не се чувстват щастливи, според мен е конфликтно състояние, в което едновременно се чувстваш щастлив и нещастен. Щастлив от това, че убежденията ти са верни, което те прави по-сигурен, което те прави по-щастлив. Но си нещастен от незадоволените си "низки" страсти. Двете горе-долу се уравновесяват.
жалко че твоя език е шльокавица................. която дори и ти сам не разбираш , казваш, че не й предаваш смисъл, но в същото време се опитваш да я пробуташ на нас.......... и й слагаш мигащи лампички и герлянди за да се вижда отдалече и да създава някаква измамна илюзия за достоверност.
Последно редактирано от defender : 04-24-2013 на 17:17
дано поне уроците за доктор ги разбираш ..................
докторе, ае съпротивлявай се бе братче............. баси.