- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Бъдещи седмокласници 2013/2014
Хейаз тази година бях в седми клас и мога да ви кажа, че няма да имате никакви затруднения, ако си учите сериозно (изкарах отлични оценки и по двата предмета). През годината имах достатъчно време за спорт, излизане с приятели и т.н.. Матурите по разказвателните предмети обаче не минаха по мед и масло (само по география и физика имах 6) по простата причина, че се бях съсредоточила върху бел и математиката. От двата изпита на мен по-лесен ми се стори този по математика, въпреки че на голям процент от приятелите ми по бел им е било "фасулско". Първият модул не е нещо особено и по двата предмета, за втория по бел трябва да сте достатъчно грамотни и да имате речников запас (препоръчвам ви да четете много книги през лятото и по-добре се стремете да са класика). По математика просто трябва да решавате мнооооого задачи и няма да имате проблеми. Добре е да ходите на олимпиади, но наисина има вероятност да "прегреете", ако се явявате по всички предмети. Без частни уроци или школа ще ви е по-трудно да се доберете до "най-елитните" училища, от тях наистина има голяма полза. И да, успех на всички, не се панирайте и не мислете много-много за кандидатстването през лятото, насладете се на почивката, защото в седми клас си е яко натоварване
![]()
Милички, сега ви предстоят първите сблъсъци с реалността. Ще научите, че:
- Няма значение колко учиш и колко даваш от себе си (като нищо ще се окажете с тройки на двата изпита след сериозно залягане над учебниците)
- Учителите ви лъжат. Вие сте в матрицата и всичко около вас е конспирация. Те ви казват, че стабилното учене ще ви гарантира отлични оценки на изпитите. Ха-Ха. Това е все едно аз да кажа, че здравото работене ще ви отнесе до големите заплати. Ха-Ха-Ха!
- Честно казано... На никого не му пука за скапания ви изпит (по-късно същото за живота)
- Хей, агитират ви за някое училище след седми клас? Супер.Чувствате се специални и харесвани?! Забравете.
Дефицитът на ученици е пагубен за всички училища. Освен това годишно на ученик към делегирания бюджет на училището се добавят около 1 500 лева.
- Като стигнахме до тук, можете да си направите извода, че вие струвате 1500 лева![]()
- Интересен синдромНад 50% от българското население упражнява физически труд и така изкарва парите си. Сега огледайте внимателно класа си. Ако следваме пътя на логиката, най-пробивните, интелигентните, харизматичните и богатите (по възможно най-много от четирите едновременно) ще си намерят добре платена работа. Вие от тях ли сте? Пробивни ли сте? Интелигентни ли сте? Чаровни ли сте? Богати ли са вашите? -> ако дори едно от тези е под нулата, е... хващайте метлата от сега.
- Сайтът на МОН suck-ва
Но има и сериозни неща, които е добре да осъзнаете. Не знам защо всяка година седмокласниците си мислят, че когато не са в някоя от 10-те гимназии в софия, които се водят елитни, са на не добро място. Ехо? И в двата вида гимназии (хвалени и не особено хвалени) работят учители, има ученици, има атмосфера. Невъзможно е балът на едно училище да ви гарантира за учениците (това, че са с 5,90 на изпитите, не значи, че са по-интелигентни от тези с 4,30 например), за учителите (как можете да знаете, какви хора работят там, ако не сте имали досег с училището?), за атмосферата - още повече. Тези неща важат за конкретния пример, който дадох.
Такаaaa XDD
Първо 2ра АЕГ не е по-хубава от 1ва АЕГ. Само сградата на 2 английска била "уж" по-хубава.
Второ ТОЧНО от школите няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА полза. Поне от тази, в която се "образовах" аз.
Межд другото :3 Изпитите ще са ви най-лесната част :d Голямо озорване ще падне като дойде момент да си избирате училища, да пишете желания и изобщо да схванете цялата тъпа процедура.
И какво й е на процедурата по кандидатстване, класиране и записване , съвсем ясна си е - една и съща от години.
Работите са малко пипкави.
Особено, ако отидете на някаква родителска среща от някоя школа, където обясняват каква е процедурата и почнат да показват едни статистики, които разбиват всичко
Няма да развалям изненадата :s
Ареее, зайчета, яжте моркови, полезно е, ако не ние ще донесем по-големите![]()
А мен пък най ме е страх от българския. Уча в Софийска Математическа и математиката на изпита ще ми е елементарна, надявам се. Обаче БЕЛ и сичките произведения простоо. . . . 6ти клас в нито един час не съм слушата и от граматиката грам не знам :X
Сега с тия елементарни изпити по мат и бел няма начин да не се справиш.![]()
Изпитите стават все по-лесни. Ако изкарате ниски оценки, то няма да е, защото не сте учили или защото изпитът е бил труден, а защото вие сте тъпи. Приемете го.
Хубавото е, че колкото и тъпи да сте и колкото и ниски оценки да изкарате, без съмнение ще влезете някъде.
И още нещо - "елитните" училища са като онези ябълки, които отвън изглеждат невероятно апетитно, а отвътре са развалени и бъкани с червеи.
Приятно кандидатстване![]()
честно казано като кандидаствах аз всички *елитни* училища изглеждаха така.
може и да бъркам не знам.
Или пък имаше 1-2 училища, които по слухове бяха наистина добри(73 и СМГ), обаче на мене 73 ми е много далече, а за СМГ не ми стигна бал, именно щото изпитите бяха лесни и всички имаха доста високи оценки
Още един бъдеш седмокласникДнес започнах сериозно да се оглеждам за школи(това, че не били нужни ще се направя, че не съм го прочела). Вие към кои школи сте се насочили ? Аз ще кандидатствам в 9та ФЕГ (искам да си продължа с френския) и НГДЕК
![]()
Ами ВЕДИ са добри, едни от най-добрите, на центъра горе-долу са и наистина са коректни!![]()
Нали знаеш, че школите за седми клас са създадени, за да се взимат паричките на амбициозните родители?
Ако те имаха значение, как аз - без да ходя на школа или да се занимавам с учене извън у-ще - изкарах 5,86 и 5,82 по двата предмета тази година?А грешките си бяха от проба малоумщина.
Ако искате да бъдете грамотни и да се изразявате красиво - четете книги. Ако искате да сте добри математици, но нямате математическо мислене - помолете госпожата си да ви обясни необходимите задачи, оставайте на консултации след часовете. Слушайте в час.
На групи и школи се ходи само когато става дума за подготовка за големи кръгове на олимпиади/състезания или за за кандидатстване в престижно уни (например в чужбина).
Последно редактирано от dimitar., : 08-24-2013 на 19:04
Школи може да са нужни,ако в училище имаш несериозни и лоши учители.
Хей, присъединява се още една бъдеща седмокласничка.Аз мисля да кандидатствам в ПГИУ "Елиас Канети''.Общо взето повечето миналогодишни седмокласници ми казаха, че изпитите са лесни.Ама тази година ще пада яко учене.
И аз съм набор 2000 и малко се притеснявам. Математиката малко не ми върви, но ще се постарая да я науча. Българският ми е добър. Ще се стегна и се надявам да изкарам добри оценки и още от сега ви пожелавам и на вас успех .![]()
Доста ми е странно, че вече няма да съм 7-ми клас и да разглеждам темата, да търся информация за училищата и т.н.. Успех на всички!!! И знам, че е доста рано, но понеже и аз се вълнувах къде ще кандидатствам още от септември, ако някой има въпроси за 2 АЕГ да пише
. По-подробна информация, разбира се, след 16-ти
.