- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- За изневярата...
И всичко опира до приоритети. А те идват от ценностите. А те от морала. А той - от възпитанието.
Извод: при всеки е различно. Докато не знаем всички променливи в уравнението, няма как да кажем дали отговорът е верен.
Любимата ми мисъл: Моята истина не е твоя и твоята истина не е моя. А нашата истина, не е ничия друга.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Ако морала идваше от възпитанието което ти дава в в семейството аз да съм обявена за пропаднала одавна .
Не, цитирах те, защото исках да продължа мисълта ти. Не да я оборвам.
И няма нужда да се спори, знам, че моралът не идва само от възпитанието, но го давам като първичен фактор. Не ми се изброяваше всичко.
@102, мързи ме. Тук вече съм си изградила... публика![]()
^Възпитание все от някъде си получила. Дали е било директно или индиректно от родителско тяло или не, няма значение. Мисълта ми беше друга - записах се на онлайн курс по философия и то точно това оспорваха. И не бяха съгласни. Смисъл, моралът не е нещо, което се учи.
Аз. Интересно, защото винаги съм смятала, че рефлекс може и да се придобие.
А колкото до морала. Той не се учи, в смисъл на някой да седне да ти обясни кво е морално и кво не. Изграждаш го сам на базата на това, което виждаш около себе си и кое приемаш за правилно и неправилно.
Не знам, дай ми да ги видя тия записки, може пък да са ми полезни![]()
На английски е. Сравнението с рефлекса аз го направих. И от скоро го започнах, така че не очаквайте кой знае какво. Няколко реда са :Д
Science quickly became the model for all of human knowledge. Voltaire expressed skepticism about anything beyond the realm of science. But here comes the problem of normativity - how to make sense of norms - should, ought, good, bad, heroic, evil and so on. They don't describe the world, they evaluate the world. Two types of philosophers - empiricists = all knowledge comes from experience, and rationalists = some knowledge of the world is a priori, independent of experience or innate.
Reason is the best way to achieve and justify knowledge. Progress - acting rationally in response to objective knowledge improves our chances of achieving our aims. Reason in the form of scientific method is a good means for achieving that knowledge.
Morals have an influence on actions and affections. Reason alone can have no such influence - David Hume. So morality is not a conclusion of reason. Reason is inert. It cannot influence actions or affections, that is feelings. Reason deals with facts. There is a difference between fact and value.
Moral reasoning. Feelings. Why is cruelty wrong? Why is generosity good? No fact of the matter is to be found in them. It is the object of feeling, not of reason. It lies in yourself, not in the object. Morality stems from feelings of approbation or disapprobation, approval and disapproval. When I say that murder is wrong, I mean that murder arouses a feeling of disapprobation in my breast. Arising a feeling of approval. What is the role of reason? Does it have one when it comes to norms? It has only one, Hume thinks. Reason is and ought to be the slave of the passions. Our feelings are particular. I respond emotionally, passionately to particular actions and events. I then generalize, holding that stealing is wrong, for example, on the basis of reactions to some particular instances of theft.
Our moral sense is the capacity we have for the feelings that constitute the basis for our moral judgements.
Ето това са. Не са много, и са точно някакви записки, така че може да не ви се сторят много свързани с пълноценни изречения :Д
Та, според този курс, моралът е част от an innate behavior. Затова го оприличих на рефлекс, въпреки че има два типа behavior - innate and learnt. Сигурно затова Лейди мислиш, че рефлексите могат да се придобият/научат?
Е, да, ама дори чувствата се оформят на базата на някакъв experience. Според мен.
Вероятно съм повече емпирист, отколкото рационалист
Не вярвам, че това са генетично заложени неща. Човек не се ражда с разбирането за добро и зло, правилно и грешно. Те се оформят от нещо по пътя.
И аз клоня към твоето разбиране. Ама пък е интересно да си чета някакви нещица.![]()
А защо трябва да се учим на всички тези чувства ?
Не се ли появяват те според ситуацията и емоциите ?
^По-добрия въпрос е откъде се появяват.
Изгубиш ли ме, губиш всичко!! ;]
Priceless .. <3
Именно, появяват се.
Не се изразявам правилно днес, ще ме прощаватеЧувствата се появяват в следствие на нещо. Някаква ситуация предизвиква в нас определено чувство. И след това, когато попаднем в сходна ситуация, ние знаем как следва да се чувстваме. В тоя ред на мисли използвах, че се учим.
Май пак не успях да обясня какво точно имам предвид.