- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Тема за бързи отговори
Без допълнителна тежест трудно се пази равновесие по принцип. Обаче като сложиш щангата, тя те притиска надолу и те центрова.И ако тежестта не е твърде голяма би трябвало да свикнеш до няколко месеца. Може леко да се разтворят краката малко настрани, леко навън обърнати ходила и тогава опората е сякаш по-стабилна. Отначало прави само с лоста и много леки дискове, а лоста не го качвай чак горе на врата. Защото ще започнеш да се накланяш неволно напред при изправянето. Преди клека можеш да загрееш с 1-2 серии легпреса с 15=20 повторения. И това тонизира мускулите на краката. Като започнеш клековете мускулите са вече стегнати.Изобщо при клек с щанга цялото тяло трябва да бъде стегнато съвсем съзнателно и да не се отпуска нито за миг чак до края на упражнението. Не е лошо да пишеш какво правиш за краката, като упражнения, ред на изпълнение, брой серии и повторения. Тежестта не е необходимо да пишеш.
Можеш да започнеш като прибавяш към другите си упражнения за крака по 1-2 серии клек с щанга. Само с лоста или с леки дискове. Постепенно ще увеличаваш сериите и използваните дискове. Може отначало и полуклекове да правиш.
Друго нещо, което написа BonnieandClyde666 за слабия гръбнак. Има някои упражнения за сила там. Но някои са леко рискови като например "добро утро",навеждане с щанга на раменете и трябва да се започне с много лека тежест и перфектна техника на изпълнение. Други подходящи неща са хиперекстензии,тяга с прави крака, но и гърба трябва да се заздрави. Хиперекстензиите без или със тежест са безопасно упражнение.
Друг вариант е също да опиташ преден клек. Някои са много доволни от него като балансиране и запазване на равновесие.
Сега ще се пробвам, въпреки че не съм сигурна до колко им знам имената.
Почти всичко правя по 4 серии и се стремя да са 12-14 повторения, въпреки че последната серия клекове едва ги изкарвам 6-8.
Клекове на смит машина
Напади; 10-8 на крак всяка серия
Лег преса
Мъртва тяга с право коляно
Бедрено сгъване
Прасци на хоризонтална лег преса (сигурно си има име); 16-20 повторения на серия
Между другото, от скоро започнах, последните една или две серии клекове, когато стигна до момента да не мога повече пълни, да правя по 1-2 половини. Не знам дали е добре, смислено и тн., така че, моля ви, кажете ми.
Хиперекстензии правих преди време, демек първите два месеца, когато правих кръгова тренировка.
Пробвах това с дискове под петите и наистина става доста по-лесно.
Това за клековете дето отскоро си започнала, за клек с щанга ли става въпрос? Или отскоро си започнала да правиш последните 1-2 повторения с полуклек?
Случва се на почти всички уреди, когато не стигне силата за пълна серия да се прави читинг (както му казват, тоест непълни повторения) на последните 1-2. За клек има смисъл да правиш накрая по 1-2 половини,ако успяваш да запазиш добрата техника на изпълнение в общи линии. Тоест да не заобляш гърба и се изгърбваш. Или да не се навеждаш много напред,както става когато тежестта е много голяма или си останала съвсем без сили. Защото тогава лесно може да се получи травма. Тоест клека да не се изпълнява като тяга например с изправяне от кръста. Гледаш постепенно да увеличаваш бройката на пълните клекове в серията, което се получава с увеличаване на силата.
Може да се използват подложки,дискове под петите щом ти помагат и правят изпълнението по-сигурно.
В тоя ден само краката ли тренираш, ден за краката? Добри са упражненията. Ако усвоиш клека с щанга, можеш да правиш него вместо смитмашина и легпреса.
Аз от по-тежки серии клек съм получавал такава мускулна треска на краката, че имаше случаи цяла нощ да не спя. Целите горят направо.
Защо?
Второто.
То на смит май не мога да си разваля техниката, ако съм поне минимално концентрирана. Т.е. не мога да се наклоня на пред като е закачена и тн.
Не, за долна част е, т.е. след това правя и корем.
Иначе сега се навивам пак да опитам да се науча. То доста време не съм пробвала да правя, с подложки ще видим какво ще се получи. А защо да премахвам (замествам) лег пресата?
Между другото, нещо не са ми много добре така клековете и след това веднага напади. Повече чувствам умора в цялото тяло така, а не толкова в краката и не мисля, че успявам да ги направя оптимално. Чудя се дали мога да разместя някак упражненията или?..