Ко се смейте кат пачи бе, ми кво объркал съм се, за това съм готин

"Транснационалните компании (ТНК) са един от факторите за увеличаване на световното неравенство. Поради тяхната икономическа мощ малките местни фирми биват изместени или отпадат от пазара. Засилващата се тенденция към сливания и поглъщания в световен мащаб води до това, че голяма част от тези корпорации финансово стават по-мощни и стабилни от една, а понякога и няколко страни със средни размери. Навлизането на ТНК в бедните страни носи полза поради създаването на работни места, внасянето на ноу-хау, нови технологии и оказването на конкурентен натиск върху местни монополисти. Отрицателният ефект настъпва, когато възползвайки се от мощта си, ТНК смазват с нелоялни методи националните стопански структури.

Едрите корпорации, разположени в промишлено развитите държави, които при съвременната вълна от сливания и поглъщания стават още по-големи (мегакорпорации), при либерализация на пазарите получават предимства в сравнение с компаниите от по-изостаналите и по-слабите страни. Без държавна подкрепа и закрила тези компании не могат да издържат на постоянно изострящата се конкуренция с ТНК и банкрутират. Това обяснява и все по-настойчивото апелиране към протекционистични мерки в развиващите се страни. Представителите на някои от тях считат, че икономиката им е по-отворена от тази на индустриалните страни.

ТНК са се превърнали в едни от най-силните икономически и политически сили в света днес. Много корпорации имат повече власт и сила от правителствата на държавите, в които оперират. примерите за това са много."