
- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
Искам рецепта за лесен десерт. 'Ма да не е от тия негърчета ала-бала. Или кексче или някое кремче по-добре, само да не са сладки, че винаги ги докарвам като павета 2 часа след печенето.
И преди бях писал този крем, изключително лек и вкусен е, а се прави много бързо. Трябва ти една кофичка заквасена сметана на данон (тия червените кофички), едно пакетче лешници, какао, 3 белтъка, 2 кафени чаши захар, обикновени бисквити(кръгли), кафе еспресо. Разбиваш в една купа сметаната с една кафена чаша захар с миксера, в друга купа разбиваш белтъците на сняг, добавяш другата кафена чаша захар. Смесваш белтъците със сметаната и разбъркваш с лъжица. Натрошаваш лешниците и ги добавяш към сместа, пак разбъркваш. Разделяш сместа на две равни части, в едната слагаш около една равна лъжица какао и разбъркваш. В чаша слагаш равни слоеве от какаовата смес и върху нея слагаш предварително потопена в кафе бисквита, след това допълваш с бялата смес (тая без какао), от горе лепваш една вишна/череша от сладко или коктейлна череша, оставяш в хладилника да се охлади.
О, на фурна обичам всякакво приготвено месо. Джолани, печени зайци, гърди с картофи, шпиковани меса и т.н. На фурна се правят прекалено много вкусни неща, че да кажа едно, а аз като цяло съм с доста широки вкусови предпочитания.
Ето ти рецепта за гърди с картофи, може и джолани ако намериш в Била обикновено има и гърди и джоланчета. Прави разлика между гърди и ребра. Ето ти гърди http://www.bg.all.biz/img/bg/catalog/29514.jpeg, ето и ребра http://importmeatspain.com/showimage...pg&w=300&h=300. Гърдите имат доста повече месо по тях за разлика от ребрата. Та вземаш си 1кг гърди, може и 1.5кг зависи каква разфасовка има. Можеш да ги нарежеш на парчета по посока кокалите от ребрата, ама през 2-3 ребра, а може и цялото парче да сложиш. Ако го оставиш цялото ще трябва да запечеш месото преди да сложиш картофите, че иначе може да не се опече. Иначе режеш там картофи на око, в зависимост от това колко ще правиш и това колко ти е голяма тавата. Режеш ги като за гювеч на едри парчета. Месото предварително го намазваш малко с масло, червен пипер, сол, черен пипер. Картофите също ги разбъркваш с малко сол, слагаш месото и картофите, добавяш малко вода, чаша например, добавяш и масло към картофите на парчета на око, завиваш с фолио и печеш 30-тина мин, след това отвиваш бодеш картофите за да видиш дали са готови, бодеш месото за да видиш дали е готово, ако са готови махаш фолиото и запичаш за 5-10 мин до златисто. Това е мега проста рецепта, по същият начин може да направиш и пиле разрязано на две с картофи или джолани. Ако се прави само джолан, той се приготвя по малко по-специфичен начин. Друго ще пиша по нататък.