- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Баща ми не ми дава пари
дрейд май скакалци са му налазили доматите
интересно как вероятността да си софиянец по принцип е '10-20%', а вероятността ричибичи да е софиянка е около 5% ;д
Лесно е. Има фактори които драстично намаляват шансовете й. Почти всички пришълци или децата на пришълци говорят по тоя начин. Ама щом съм видял една девойка от Нови Искър да ми обяснява "вие от провинцията" значи всичко съм видял. Може като нищо да се окаже и тая девойка толкова софиянка.
Е, сега на селяни и граждани ли го обърнахте? По конституция "всеки, роден на територията на Република България е неин гражданин". Селянията е състояние на духа и не зависи от мястото на раждане и местожителството. А за децата, които живеят в градовете, има предостатъчно работа, освен къщната, стига да проявяват (родителите им) интерес да ги запознават с нея - малко ли занаятчийски школи има, доброволни дейности, боядисване на пейки и садене дръвчета в парковете? Само че децата проявяват повече интерес в трошенето на съответните. А децата на село не го правят.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Това гатанка ли е, нужно ли е да заместя думата 'поклон' с нещо нецензорно, за да получа точния ти отговор ?
Все пак съм *куха лейка* и най-малко мен трябва да питаш какво да правиш в случая.
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Няма невъзможни неща
http://pik.bg/%D1%82%D1%8E%D0%BB%D0%...ews250565.html
ако се постараеш достатъчно, ще успееш да ми отговориш.
Не е въпроса дали ще успея да ти отговоря, а дали изобщо искам. Прави разлика.
не си ходя,
от тези 10% съм
не го изтъквам,
отговарям на малоумно обобщаване на "хората в градски саксийки"
схвана ли?
колкото "като не ти харесва да ядеш картофи, не яж" важи с пълна сила, със същата важи и "като не ти изнася гадната, мръсна София, недей да живееш тук" аз виждам единствено хладна рационалност в подобен съвет, а на вас, ако не ви изнася формулировката по едни или други причини, е ваш проблем
Сами го превръщате в отрицателно изкаване. Лошо ли е да си копаеш доматите и градината и да береш ягодки? Да, в големия град никой не го прави, всички са забързани и гледат да направят денонощието 30 часа.
По този повод една статия, която ме вкара в размисли:
http://webstage.bg/socialni-temi/116...t-vsichko.html
Последно редактирано от therichbitch : 12-11-2014 на 22:10
Един интересен факт само. Когато е построена Борисовата градина на центъра на София, е било наложително да се построи около нея стена, за да не си пасат софиянци овцете в нея. Стигнало се е до протест, при който главатарят е казал - на мене парк ми не требе, я ми требе поляна да си пАса Овците. София се е разполагала между Орлов и Лъвов мост, сиреч идеалния център. Люлин, Надежда (тогава със старото си име, което не знам), Младост, Лозенец и прочее, са били села в покрайнините на София. Просто тогавашната буржоа е била ситуирана на жълтите павета, царския дворец и тогавашните административни сгради, а обикновените хора са живеели също като хората по селата, тъй като София практически е била едно село, което е било опасано с кални улици навсякъде, където не са били жълтите павета. Става въпрос за времето на Стефан Стамболов и преди Втората Световна война. В това време в Русе са построени сградите, носещи славата на града като "малката Виена". Ямбол е бил преуспяващ от търговска гледна точка град, богат и със заможни хора. И още много примери.
А когато попиташ някого в Берлин - а вие защо не живеете на село, отговорът е - нямам толкова пари, за да си го позволя (чувал съм го като разказ от сигурен източник).
Погледнато към ден днешен, това, което София предлага в повече от Русе и Ямбол, това са повечето работни места, няколкото мола в повече, мръсният въздух (с който може да се конкурира само Перник, близо до София), блъсканицата в метрото, рейсовете, тролеите и трамваите (сега някой ще каже - ама то трамваи и метро има само в София, а има ли нужда в други градове от такива реално), паметника пред НДК и високите цени. Практиката показва, че в малките градове и села хората са по - задружни, а ако погледнем значимите хора в българската история, повечето от тях са от т.нар "провинция". Тогава с какво ви кара да се чувствате повече факта, че сте кореняк софиянци или текущи такива, вместо граждани на град Елхово, Карнобат, Белоградчик, Бяла Слатина, Вълчедръм или което и да било населено място и каква е причината гражданите на село Мрамор или Балша, например, да се наричат софиянци с гордост?
абе не е много яко според мен да си гражданин от северозапада с изключение на Враца, разбира се <3. положението тамА е много зле, хората са много зле. добре че са куку бенд и краси радков, за да се сещат от време на време за нас :Д
иначе и ас сам софианка. от неколко годин живея тука.
да, да, разбрах те. то тва ясно. богата история, големи личности, ма като е беден район, виж всеки се бута да се нарече софЯнец. заради бедността, хората изпростяват. общо взето наистина си е северозападнал край. а този мит за задушевните хора е само мит :Д. всеки е сърдит и войнствено настроен.
единственото ни хубаво е пословичната ни интелигентност ;д
/оф, сори за тавтологията, не съм мно адекватна в момента ;д
Последно редактирано от Ivaaaaa : 12-11-2014 на 20:08
Преиначавате думите. Аз попитах: защо като не харесваш даден град/място, стоиш там?
Някъде да видя някой да каже: аз съм софиянец, леле колко съм голям? Така ви изнася да четете, някой като спомене София и се жегвате. Ако си мислиш, че да кибичиш в София/Берлин/Перник или Париж и в същото време да търсиш само кусури и да изреждаш кое не е наред, е приемливо и нормално, и несмешно,ок.
дрейд,
ако от целия ми коментар само за едно нещо се хващаш (отново) и това е да разнищиш корените ми на база на кварталите, на чиято територия са живяли кореняците, то смятам за повече от удачно да подмина присъствието ти в темата.
И се казва В центъра
Последно редактирано от therichbitch : 12-11-2014 на 20:19
Напоследък да, ама то глада кара хората да освирепяват. Понеже имам село точно до Бяла Слатина, на времето беше точно, както го описах, ама и работа имаше. А в Попица СофиянЕте е по - скоро подигравателно нарицателно. Може би по селата донякъде се е запазило въпреки бедността характерното. Конкретно от Враца нямам наблюдения.
Две причини, свеждащи се към една - финансовото благополучие. А поотделно:
- В по - големия град към дадения момент има по - добър шанс да получиш качествено образование;
- В по - големия град към дадения момент има по - добър шанс да получиш по - добре платена работа;
А това, че на някои хора им е по - готино да живеят в блок, отколкото в къща с двор и смятат столичанин за похвална квалификация, вече си е личностен проблем. therichbitch, не беше насочено към теб по никакъв начин, понеже аз не съм видял в тази тема да парадираш с това, че си от София, поради което си нещо повече от останалите. Но има един социален феномен, така наречените "софиянци, които не са селяни", разбираш ме, които са особено дразнещи, понеже смятат себе си за повече по две направления:
- те идват от село и смятат, че са повече от съгражданите си, защото те още водят козите, а те работят в магазин "у софЕата", а в същото време селянията им, която уточних, че е състояние на характера, избива и те, понеже по презумпция се считат за по - малоценни, понеже са от село, та затова искат да изтъкнат, че са софиянци, за да се почувстват нещо повече;
- те са с корени във София и по същото разбиране, незнайно от къде набито, считат всички от провинцията за по - нисш клас хора;
Не казвам, че всички са такива.
Двата случая се свеждат към едно определение - тъпаци. Точно, за да не става объркване с тези тъпаци, се опитах да изравня понятията София и останалите населени места, всяко с предимствата и недостатъците си, но не съм те нападал по никакъв начин.![]()
ами, браво за овладяния и спокоен отговор, рядко се среща във форум
Сашо, това с работата и образованието не е оправдание да седиш в един град (било то София или Ню Йорк, без значение) и да мърмориш постоянно.
Работа има и в малките градове, задочно обучение също. Имам една позната, живее с приятеля си. Еййй, това момиче не спира да мърмори как мрази София и пр. Има възможност за задочно, а дори и не работи в момента. И съм и казвала като не й изнася да си хваща гъза в ръка и да си ходи вкъщи, ама не можело, в града се ''просперирало'' . Ебати просперитета, да си мизерен, сдухан и да не понасяш нищо от обкръжението ти, квартирата да ти е сейф плейс и да чакаш гаджето да си дойде, защото нямаш други приятели. Доста изкривено мислене.
Това си е въпрос на приоритети и личен избор. Много хора не признават задочното обучение за качествено, а има и специалности, които няма как да учиш задочно. В един град като Чирпан, например, работа може би има, но не е толкова, колкото в по - големия град, много по - трудна е реализацията и също така зависи каква работа искаш да работиш. Един пример по принцип - искаш да станеш моряк, но не харесваш конкретно нито Варна, нито Бургас, само че моряк в Пазарджик не можеш да станеш, нито можеш да учиш за моряк задочно в Кърджали. Разбираш какво имам предвид. Да не говорим, че ако, понеже има работа в малкия град и ти останеш в него и работиш каквото дойде, ще си недоволна от това, че работиш гадна и нископлатена работа или работа, която никак не ти пасва, въпреки че си в града, което пак свежда към недоволство, сиреч се връщаме от начало. Не си съвсем права и че има и работа по принцип в малките градове, защото съм свидетел на това как в град Елхово е пълно с безработни и не само, че не откриват нови работни места, а и съкращават хора, с което безработицата се повишава, а в Елхово никой не инвестира в създаване на нови работни места, понеже всички гледат да инвестират в София и по морето. Освен това не съм съгласен и с това, че факта, че не живееш в любимия си град или родния си град би трябвало да те прави мизерен и сдухан, ако приемаш нещата нормално - да, може би София не ти е любимото място за живеене, но си щастлив в София заради обкръжението, работата, университета, училището си, като при всеки удобен момент можеш да си се върнеш на село. А мърморенето в много случаи не произлиза точно от това къде се намираш и колко ти харесва, а от проблемите, които имаш. Защото същите хора, които мърморят колко им е мръсна София, ако бяха останали в Крива бара, щяха да реват, че не са имали възможност да се развиват в София, тоест това са хората, които по принцип са недоволни от живота където и да ги сложиш. А и ти казваш сама, че в конкретния случай момичето няма други приятели, освен гаджето си. Това на мен ми говори доста за това защо тя се чувства така.
Последно редактирано от prosto_chovek : 12-12-2014 на 09:22